Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

daniellitos 08:12, 19 lip 2016

daniellitos 08:15, 19 lip 2016

Może za wysokie koszenie? jakbym ja teraz niżej skosil to by wyglądała fatalnie
daniellitos 19:04, 19 lip 2016

Postanowiłem dzisiaj skosic trawę nieco niżej, kosilo się fatalnie, wygląda jeszcze gorzej... I tu mam nadzieję problem rozwiązany! Zaglądam pod spod, patrzę na nóż a tu niespodzianka, założony na odwrót.... Miesiąc temu miałem kosiarke w serwisie na przeglądzie, między innymi ostrzenie noża... Dziwię się, że i tak nieźle kosila, jak mogłem tego wcześniej nie zauważyć :'(... Mam nadzieję, że trawka dojdzie do siebie...
Gardenarium 21:14, 19 lip 2016

Załóż nóż i skoś jeszcze raz.

Instagram Ogrodowiska
krzysztof_mi... 22:18, 19 lip 2016

Dobry wieczór Pani Danusiu. Mogłaby Pani zerknąć na moje zdjęcia na stronie 158? Nie wiem co zrobić. Dziś skoszone na 3 cm. Po skoszeniu wygląda lepiej. Może po prostu brak jej nawozu? Poprzedni był 3 tygodnie temu. Było to moje pierwsze nawożenie trawy, siewnikiem ręcznym i pewnie zrobione nie dokładnie i może za małą dawką?
Gardenarium 07:52, 20 lip 2016

krzysztof_michalak napisał(a)
Pierwsze trzy bo mój internet szwankuje

Na górnym zdjęciu dokłądnie widać jak nawoziłeś i to nie jest dobrze. Nierównomiernie. Ciemne plamy - trawa nawieziona, jasne - za mało. Uzupełnij w miejscach jaśniejszych i lej wodę.

Instagram Ogrodowiska
MaciejO 19:23, 20 lip 2016

To i ja pozwolę sobie nawiązać do mojej wypowiedzi z poprzedniej strony.

Jakie dalsze kroki poczynić z nieszczęsnym trawnikiem? Nie jestem w stanie go dokładnie wygrabić ze wszystkich uschniętych fragmentów. Mimo słońca podłoże jest jeszcze lekko wilotne. Nadal czekać? Dosiewać? Nawozić - jeśli tak, to czym? Skosić ponownie? Grabić do upadłego?
Gardenarium 21:20, 20 lip 2016

Skosić niżej niż normalnie kosisz, przesypać lekką ziemią, przegrabić plastikowym wachlarzem i tyle. Będzie wyglądał dużo lepiej.

Instagram Ogrodowiska
jakub111 23:28, 20 lip 2016

Witam. Proszę o poradę co mogę zrobić z tymi plamami. Są miejsca mocno zielone ale są i takie gdzie przebija żółć. Czy nawóz zastosować czy zmniejszyć ilość wody? Trawnik siany w maju.
Gardenarium 08:18, 21 lip 2016

Za nisko skoszony (przedostatnie zdjęcie) i zagłodzony (bo chyba spalony to on nie jest?)- tu gdzie żółte to za mało składników odżywczych. trawa nie ma siły rosnąć.

Co zrobić? gdy jest taki krótki przesypac żyzną ziemią z worków, przegrabić lekko grabiami wachlarzem plastikowym, nawieźć nawozem i dobrze podlewać, aby nawóz się rozpuścił. Równo posiej nawóz bo jak widać łaty i pasy są.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies