dzień dobry,
bardzo proszę o podpowiedz co to za pnącze. Znalazłam je w angielskim ogrodzie podczas wakacji. Jest śliczne, niestety nigdzie nie mogę odszukać niczego podobnego.
Z góry dziękuję
Gardenarium, nawiozlem ziemi z pola uprawnego którą połączyłam z rodzimym gruntem i wyrownalem. Ziemia gdy przyjechała była bardzo sypka ale dziś gdy już jest rozłożona i wlalo w nią bardzo solidnie deszczem zrobiła się bardzo kleista/lepka... dość mocno trzyma wodę. Czy na takim podłożu warto siać trawę ? Po opadzie porobiło się mnóstwo małych doleczkow, walowanie nic nie daje bo pojawia się ich bardzo wiele a mokra ciężko wałowac gdyż klei się do walca. Czy poczekać aż wyschnie, wałowac , grabic, wałowac aż do uzyskania równego podłoża i dopiero na to siać czy potrzebne są tutaj jeszcze inne zabiegi ?
Dziękuję za pomoc w ocenie tej gleby.
Teraz chwilowo częściowo rozbabrane bo zmiany są. Niby kosmetyczne ale sporo czasu zabierają. I ciągle tam bałagan zostaje.
Za to wczoraj o 22-giej skończyłam przeróbkę tej rabaty - tak było
Asia Makadamia skutecznie zasiała ziarnko potrzeby zmian i po godzinie pracy było tak. Po następnych 15 minutach kształt się z prawej strony zmienił jeszcze nieznacznie.
A po następnych 4-5 godzinach kombinowania co, gdzie i jak, było tak.
I widok balkonowy z góry
Trochę poszłam na łatwiznę bo belek nie przesunęłam. Jeżeli będzie mnie widok drażnił - zmienię. Na razie sił i chęci i motywacji zabrakło. Do efektu końcowego daleko bo brakuje jeszcze roślin. I te co są to w dużej części albo rozsadzanie albo odratowywane przed ślimakami ale ogólny zamysł podoba mi się. Pewnie jeszcze kilka zmian zajdzie. Zobaczymy. W sumie ta rabata 4 raz jest poszerzana