Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tajemniczy Ogród

Tajemniczy Ogród

Kokesz 15:20, 24 lip 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
A wczoraj wieczorem złapałam aparat i przeleciałam się po ogrodzie, miałam wstawić ale załapałam się na fotki u Izy Ursy i odpuściłam Dziś jednak stwierdziłam, że zawsze hołdowałam zasadzie nieporównywania się do innych, którą ostatnio ogrodowo notorycznie łamię Tak więc migawki z ogródka (haha, skojarzenie z Łucją natychmiastowe) Za jakość zdjęć przepraszam
Na początek mój przechowalnik, z którego zrobiłam eksperymentalną ognistą, w celach oswajania barw Za chwilę zakwitnie drugi raz Candlelight. Ma sporo pąków.

Tą małą rabatkę planuję powiększyć jesienią i posadzić piękne drzewko pod domem
uote]

Ale śliczna limonkowa trawa
Co to?
Brzozowadzie... 15:28, 24 lip 2019

Renatko, to sesleria jesienna. Rzeczywiście, cały sezon ma taki jasnozielony wiosenny kolor.
mrokasia 15:32, 24 lip 2019

Ha, no to u mnie już jest ćma bukszpanowa! Pryskać od razu można, czy czekać do wieczora? Czy ktoś może mi przypomnieć proporcje roztworu? Jak dobrze, że Asia Makadamia miała w nadmiarze. Brr, ale to ohydztwo. Jak ja mam to zebrać???

O rety, doleciała do Ciebie? Pryskaj, nie czekaj. Wyczytałam,że 10g na 4-6l wody.
Brzozowadzie... 15:35, 24 lip 2019

mrokasia napisał(a)

O rety, doleciała do Ciebie? Pryskaj, nie czekaj. Wyczytałam,że 10g na 4-6l wody.

No powiem Ci, ohyda, zebrałam ze dwadzieścia gąsienic. Na szczęście to chyba początki i tylko na bukszpanach z tyłu domu. Jeden krzaczek już brzydko wygląda, reszta dopiero lekko nadgryziona. Kurde, one idą jak czołg. Jeszcze wczoraj nic nie zauważyłam.
Idę pryskać, dzięki.
mrokasia 15:40, 24 lip 2019

No powiem Ci, ohyda, zebrałam ze dwadzieścia gąsienic. Na szczęście to chyba początki i tylko na bukszpanach z tyłu domu. Jeden krzaczek już brzydko wygląda, reszta dopiero lekko nadgryziona. Kurde, one idą jak czołg. Jeszcze wczoraj nic nie zauważyłam.
Idę pryskać, dzięki.

Doczytałam, że wieczorem lub rano w pochmurne dni. Ale już prawie wieczór .
One podobno w 48h potrafią zeżreć krzak...
Muszę codziennie sprawdzać swoje.
Brzozowadzie... 16:05, 24 lip 2019

mrokasia napisał(a)

Doczytałam, że wieczorem lub rano w pochmurne dni. Ale już prawie wieczór .
One podobno w 48h potrafią zeżreć krzak...
Muszę codziennie sprawdzać swoje.

No niestety, sprawdzaj codziennie, ja myślałam, że jestem czujna ale z daleka nie widać pierwszych objawów. Choć i tak się cieszę, że już wypatrzyłam to dziadostwo i mogę zadziałać. A jakby tak wyjechać na wakacje i wrócić po dwóch tygodniach? Brrr, aż nie chcę myśleć, co by z nich zostało...
Kokesz 18:50, 24 lip 2019

Renatko, to sesleria jesienna. Rzeczywiście, cały sezon ma taki jasnozielony wiosenny kolor.

Kurczę, moja sesleria jesienna nie jest taka limonkowa, mam ją na rabacie słonecznej, jest po prostu zielona...
Może moja to coś innego?
Toszka 21:36, 24 lip 2019

Agato, pryskaj i to bardzo dokładnie, od środka też. Po 5 dniach zobaczysz czarne truchła i dopiero uzmysłowisz sobie ile ich było.
Brzozowadzie... 11:34, 25 lip 2019

Toszka napisał(a)
Agato, pryskaj i to bardzo dokładnie, od środka też. Po 5 dniach zobaczysz czarne truchła i dopiero uzmysłowisz sobie ile ich było.

Wczoraj zlałam wszystkie, choć z ok. 30 na kilku wypatrzyłam gąsienice. ogólnie w dobrej chwili zauważyłam, jeden jest delikatnie podżarty, reszta dopiero ruszona.
Toszko, myślę, żeby dla pewności za tydzień powtórzyć oprysk, co o tym myślisz?
Brzozowadzie... 11:37, 25 lip 2019

Kokesz napisał(a)

Kurczę, moja sesleria jesienna nie jest taka limonkowa, mam ją na rabacie słonecznej, jest po prostu zielona...
Może moja to coś innego?

Renatko, to kwestia światła. One są jednak bardziej zielone niż limonkowe, w zachodzącym świetle, jeszcze podbite fioletem czosnków wydają si,ę bardziej limonkowe