Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Ogród Ani :) 09:11, 19 lut 2017

Do góry
Poszłam popatrzeć na moje hortki i mnie oświeciło, w temacie uzyskania hortki na nóżce.
Spróbuję ukorzenić taki długaśny, prosty i gruby patyk, żeby od razu był "wyprowadzony".
Aniu, dziękuję za wywołanie tego tematu.

Dzisiaj u Mai właściciele ogrodu mieli takie właśnie hortki na pniu w donicach. Super to wyglądało.
Pszczelarnia 21:13, 18 lut 2017

Do góry
Własnie przeczytałam, że film Agnieszki Holland pod tytułem "Pokot" zdobył Srebrenego Niedzwiedzia w Berlinie.
Alez się ucieszyłam, prawie jakby to moje pszczółki w nim grały
Parki Warszawy 21:05, 18 lut 2017

Do góry

Parki Warszawy 21:01, 18 lut 2017

Do góry
Strumień wpływa do płytkiego zbiornika.

Parki Warszawy 20:59, 18 lut 2017

Do góry
I woda. Płynący po kamieniach strumień, z mini gejzerkami.

Dno strumienia wyłożone kamieniami.

Strumień znika pod ziemią, by po chwili pojawić się znów na powierzchni.

Parki Warszawy 20:55, 18 lut 2017

Do góry
Od dawna chciałam Wam pokazać, jak w Warszawie projektuje się przestrzeń miejską. Nowocześnie i na poziomie europejskim, jeśli nie światowym.
Mnie powaliło i zachwyciło.
Gdzie? Warszawa, Plac europejski 1. Słowo, jest taki plac w Warszawie, choć od niedawna (sama długo nie wiedziałam, że taki plac w Warszawie jest)
Dzielnica Wola, tu powstaje Warsaw Spire Warszawa.

Wieżowce robią wrażenie, ale sposób zagospodarowania przyległego terenu - powala. Nowoczesne formy zieleni, płynąca woda, fontanny...

Graby cięte w faliste formy:

Parki Warszawy 20:44, 18 lut 2017

Do góry
Tych, którzy wybiorą się do Parku Moczydło, szczerze zachęcam do zwiedzenia leżącego tuż przy parku osiedla Koło.
To powojenna perełka warszawskiej architektury, wpisana do rejestru zabytków.

Okolony ulicami Ożarowską, Prymasa Tysiąclecia, Czorsztyńską i Deotymy zespół budowlany powstał w latach 1947-56. Zaprojektowali go Helena i Szymon Syrkusowie, przed wojną znani między innymi dzięki blokom Warszawskiej Spółdzielni Mieszkaniowej na Żoliborzu.

Budynki kolonii mieszkaniowej Koła stanowią ciekawe nawiązanie do modernizmu lat 30. XX wieku, za co zresztą krytykowano projektantów w latach rozkwitu realistycznej architektury socjalizmu. Architekci tego osiedla zmuszeni byli złożyć samokrytykę.

Jest to jedno z ładniejszych i najlepiej rozplanowanych osiedli stolicy. Wykorzystywano do jego budowy materiał nazwany gruzobetonem – powstały ze zburzonych domów Warszawy, ale na świecie budzący zachwyt swoim funkcjonalizmem. Długie budynki o wspaniałych proporcjach, wyposażone w galerie, klatki schodowe wbudowane w kolumny, ażurowe partery ze słupami posiadają wiele elementów zdobniczych (warto zwrócić uwagę na balustrady i wiatrochrony przy drzwiach wejściowych).
Razem z sąsiadującym Parkiem Moczydło zespół tworzył osiedle bardzo nowoczesne i dobrze komunikujące się z otwartą przestrzenią i przyrodą.

A to budynek przedszkola.

Kościół:

Parki Warszawy 20:33, 18 lut 2017

Do góry
Edytko, bardzo dziękuję za ten wątek. Też się nosiłam z takim zamiarem, ale jakoś się zebrać nie mogłam.

Do Parku Moczydło mam emocjonalny stosunek, bo właśnie tuż przy tym parku syn kupił mieszkanie. Park widać z okna jego mieszkania.

Mam tylko kilka letnich zdjęć z tego parku, bo telefonem robiłam i kiepsko wyszły.

Na szczycie kopca ludzie robią zdjęcia, puszczają latawce. Zza górki widać biurowce na Woli.

Na szczyt górki wjechałam rowerem. Brawo ja! Po takiej ładnej granitowej kosteczce.

Ogród Ani :) 17:40, 18 lut 2017

Do góry
Obserwuję z ciekawością. I wcale a wcale się nie smieję.

Pan Maluśkiewicz 14:13, 18 lut 2017

Do góry
Tess napisał(a)

A wiesz, że ja - po wielu latach opierania się - chyba też się zaraziłam?
Renata (RRR) zaraziła mnie taką fantastyczną rabatą z chopinów i traw.
. Widziałam tą rabatę. Ciężko się nie zarazić. Ja padłam na angielską różyczkę. I co z tego, że liście brzydkie, kwiaty przewieszają i 3 lata startują. Mogłabym mieć każdą. Marzyłam.o Judę i mam. Summer song jeszcze mi się.bardzo podoba i Eden rose. Z SS mogłabym spróbować do donicy na tarasie.
Bawarka 14:09, 18 lut 2017

Do góry
No zarówno pierwsza jak i pierwszy

Pan Maluśkiewicz 09:10, 18 lut 2017

Do góry
Mixtoorka napisał(a)
Dziewczyny zapadłam na ciężką chorobę. Różyczkę. I chyba znalazłam miejsce na rabatę . Czy wielki cis będzie dobrym czy za ciemnym tłem dla róż? Waham się.

A wiesz, że ja - po wielu latach opierania się - chyba też się zaraziłam?
Renata (RRR) zaraziła mnie taką fantastyczną rabatą z chopinów i traw.
Ogród w lesie 17:13, 17 lut 2017

Do góry
Grabie juz pewnie z problemem "cis czy nie cis" już dawno sobie poradziły.
Ogród Ani :) 17:11, 17 lut 2017

Do góry
No to masz opuchlaki.
Ale mnie się wydaje, że one paskudy są wszędzie - zaobserwowałam je takze w moim wiejskim ogrodzie. Natomiast tam mają naturalnego wroga - kreta, a może i innych. Natomiast w naszych ogrodach nie mają naturalnych wrogów a i jedzonko im dostarczamy jakie lubią. To mnożą się w przyspieszonym tempie.
Ogród Ani :) 16:56, 17 lut 2017

Do góry
malgol napisał(a)

A przetestowałaś nicienie jako forme wali z opuchlakami? Ja stale w sezonie robie na nie opryski ,ale dziurki w liściach ciagle i tak się pojawiają...nie mam już sił

Ja stosowałam nicienie. Zadowolona jestem z efektu, nie wypadła mi potem już żadna żurawka.
Dziurki w liściach to raczej nie robota opuchlaków. Opuchlaki (w formie chrząszcza) zjadają liście od brzegów, robią takie "wgryzy". Okrągłe dziury wygryzają "ufoludki", czyli zielone gąsieniczki. W ub. roku był na nie jakiś mega urodzaj.
Jak pryskam promanalem, to po całości - w tym wszystkie zimozielone, rodki też. Ujemnych efektów nie zaobserwowałam.

btw. Cześć Toszka! Fajnie, że już jesteś
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:21, 16 lut 2017

Do góry
Tess napisał(a)

O, a w ulotce Promanalu stoi, że: Środek stosować w okresie wczesnowiosennym (luty, marzec) do zwalczania zimujących form szkodników (misecznika cisowca).

Zazdroszczę Ci tej wiosny.

A ja z traw panuję zrobić w tym roku mini maty słomiane. Przydadzą się do okrywania roślin albo kompostu na zimę.

Tess, wpisz w naszą forumową wyszukiwarkę promanal i daj wyświetl posty, na drugiej stronie Mazan tłumaczy stosowanie promanalu

I do Ciebie dojdzie ta wiosna!
Jurajski Ogród 18:11, 16 lut 2017

Do góry
Agnieszko, dziękuję, że nam te zimowe oblicze Jurajskiego pokazałaś.
W śnieżnej oprawie wygląda bajkowo. Uwielbiam te widoki (i przyznaję, że zazdroszczę zapożyczonego krajobrazu).
Buziaki zostawiam
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:01, 16 lut 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Z tego co wiem Promanal używamy jak średnia dobowa wynosi 12 st., za chwilę będzie można używać miedzian jeśli ktoś ma taką potrzebę

O, a w ulotce Promanalu stoi, że: Środek stosować w okresie wczesnowiosennym (luty, marzec) do zwalczania zimujących form szkodników (misecznika cisowca).

Zazdroszczę Ci tej wiosny.

A ja z traw panuję zrobić w tym roku mini maty słomiane. Przydadzą się do okrywania roślin albo kompostu na zimę.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:40, 16 lut 2017

Do góry
Tess napisał(a)
\
????
Gdzie Ty mieszkasz? W Afryce?
U mnie zima w pełni, dzisiaj po raz pierwszy było może kilka stopni ponad kreskę.

Ale promanal już chyba czas nabyć. W ubiegłym roku o tej porze było już po zabiegu.

O Tess! Jak miło Cię widzieć
Mieszkam w Polsce, na Dolnym Śląsku A temperaturę taką pokazywał termometr w momencie gdy słońce świeciło na zewnętrzny czujnik

Z tego co wiem Promanal używamy jak średnia dobowa wynosi 12 st., za chwilę będzie można używać miedzian jeśli ktoś ma taką potrzebę
Madżenie ogrodnika sezon 2017 06:34, 16 lut 2017

Do góry
Tess napisał(a)
Madżen, nie wiedziałam, że kolejny odcinek się zaczął
Jakimś cudem się na początek (prawie) załapałam.

Czy graby już ciąć?

Tez jeżeli zapowiedzi pogody sie utrzymają to ja w ostatni weekend lutego będę ciąć graby U ciebie z powodzeniem możesz ciąć na poczatku marca
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies