Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 21:45, 25 lis 2016

Do góry
roma2 napisał(a)
Sylwio, nie znam się, ale bardzo mi sie podoba rabata cienista u Tess. Co prawda inny kształt, ale może Cię zainspiruje? tu? To juz dalsza część planowania . Czyli upiększania pięknego .

Dziękuję,że zajrzałaś do mnie!rabata którą polecasz wspaniała,hakone fajnie rozświetla...czy Tess posadziła marikeny polecane przez Danusię?bo nie znalazłam tej rabaty po realizacji.Była obawa,że będą miały tam za mało słońca
Ogródek frontowy 12:47, 25 lis 2016

Do góry
Witaj Wróbelku . Znalazłam taki pomysł na skarpę. Moze Ci się przyda? Pozdrawiam ze słonecznego Opola.
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 12:42, 25 lis 2016

Do góry
Sylwio, nie znam się, ale bardzo mi sie podoba rabata cienista u Tess. Co prawda inny kształt, ale może Cię zainspiruje? tu? To juz dalsza część planowania . Czyli upiększania pięknego .
Jak to wszystko ogarnąć? 13:26, 24 lis 2016

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Cis najlepszy bezodmianowy cis pospolity taxus baccata. Ja sadziłam co 60 cm, ale u mnie była dyskusja i wyszło, że i większe odległości można, bo to jednak duże drzewo Danusia sadzi 3 na mert, ale Tess nam powiedziała, że to dlatego, że klient chce szybkiego efektu

Co do granicy nr 4 to czy tymi świerkami nie zacienisz sobie całego ogrodu? To południowa granica chyba?

Aniu - dziękuję bardzo za informacje o cisie. Są konkretne i bardzo istotne.
Co do południowej granicy... Ta granica ma w sumie 100 m. Tylko w części południowo-wschodniej chcę posadzić coś wyższego, bo jednak od strony wschodniej mam zabudowania. Wprawdzie daleko, bo około 300m, ale są brzydkie i chcę ten widok złamać jakimiś nasadzeniami w granicy mojej działki. Nie zamknę przestrzeni, kiedy w tym rogu coś posadzę zimozielonego. Tak myślę
Jak to wszystko ogarnąć? 10:08, 24 lis 2016

Do góry
Cis najlepszy bezodmianowy cis pospolity taxus baccata. Ja sadziłam co 60 cm, ale u mnie była dyskusja i wyszło, że i większe odległości można, bo to jednak duże drzewo Danusia sadzi 3 na mert, ale Tess nam powiedziała, że to dlatego, że klient chce szybkiego efektu

Co do granicy nr 4 to czy tymi świerkami nie zacienisz sobie całego ogrodu? To południowa granica chyba?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:45, 02 lis 2016

Do góry
Dzięki Tess.

Mam pytanie: co ile sadzi się trzcinniki? Te zwykłe, te co mam od Magnolii
Żywopłotki cisowe. 21:57, 27 paź 2016

Do góry
Tess napisał(a)
Podziwiam Haniu, że tyle dalii sadzisz w ogrodzie.
Ich wykopywanie i przechowywanie wymaga sporo wysiłku.

Ciemierników masz sporo, nie wiedziałam, że je masz.

Biedroneczka w kolorowe kropeczki rozkoszna

Teresko- to tak co rok już ostatni raz chowam dalie
Ciemierniki zamawiałam zimą, z Joanną w jednym miejscu, każda z nas miała swoją dostawę. Małe były sadzonki i nie wiem czy zakwitną.
Białe sadziłam dużo wcześniej, kwitły w ubiegłym roku, teraz mają już pączki.
Podsypałam je mielonymi skorupkami jaj.
Ogród Sylwii od początku cz.II 16:16, 26 paź 2016

Do góry
Tess napisał(a)

Dlaczego ścinasz jeżówki w fazie kwitnienia?
Pokaż jesienną odsłonę raju, plis

Zostawiłam jednak jeżówy . Jesienna odsłona już za mną
pozdrawiam
Moja "przyziemna" :) pasja 16:10, 26 paź 2016

Do góry
Tess napisał(a)

Pomiędzy kulkami miałaś jakieś niskie trawki. Co sie z nimi stało?
Cudna ta rabata. Znak rozpoznawczy Twojego ogrodu.

Miałam Amazon Mist, ale nie ruszyły wiosną. Miałam kupić nowe, ale jakoś tak wyszło, że nie zdążyłam .
Pszczelarnia 15:22, 25 paź 2016

Do góry
Hej Ewo,
nadrobiłam kilkadziesiąt stron, widziałam klimatyczne fotki z zamglonego warzywnika, ławeczke pod magnolia w jesiennym anturażu, piekne dalie i kosmosy, bylinową z trawami i piekne owoce z poniemieckich drzew, no i oczywiscie koszze z jabłkami przy wejściu do domu
Umiesz trzymać ten niepowtarzalny klimacik swojego ogrodu o kazdej porze roku
Jest pieknie !

Akcje cisowa widziałam i podziwiam, ja w takie pogody ograniczam działania ogrodowe - zaraz byłabym chora albo zawiało by mi kręgosłup i wtedy jeszcze gorzej by było.

Do dyskusji o miłorzebach wtrącę swoje 3 grosze - jestem za pomysłem Tess, czyli tylko 3 w szpalerze wzdłuż domu, u ciebie na fotce oznaczone numerami 2,3,4 i bedzie wystarczająco. Ale to moje zdanie ....

Podpytałam wujka Google o te grusze Chanticler - czytałam, ogladałam - sliczne sa a skoro mąż zamierza ich az 5 dokupic to będzie czad

W Gąszczu u Tess 14:26, 25 paź 2016

Do góry
Tess napisał(a)

Musiałam wykopac dwie hortensje ogrodowe, bo miały poprzerastane korzenie podagrycznikiem i konwaliami. Jedną oczyściłam, ale przy czyszczeniu kepę musiałam podzielic na mniejsze, bo inaczej nie dało rady wyciągnąć chwastów. Druga pozostała do oczyszczenia na jutro, ciemno się zrobiło.

Teraz muszę pomysleć, czy wsadzić w to samo miejsce, czy gdzieś indziej.

to sie nazywa dokladne pielenie...tylko drzew nie wykopuj
ale twoj porzadek godny podziwu
Moja "przyziemna" :) pasja 14:19, 25 paź 2016

Do góry
Jagodaa napisał(a)

Pomiędzy kulkami miałaś jakieś niskie trawki. Co sie z nimi stało?
Cudna ta rabata. Znak rozpoznawczy Twojego ogrodu.
Pszczelarnia 10:34, 25 paź 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Chodzi mi też wersja: posadzić tylko 3 miłorzęby wzdłuż domu, tylko dom zaakcentować. Nie scalać strony lewej i prawej od ścieżki do domu.

Nie śmiałam tego proponować, bo ja na drzewach się zupełnie nie znam.
Ale też mi się widzi, że ten pojedynczy z lewej nie jest konieczny.
Ogród bez roweru 22:31, 24 paź 2016

Do góry
W poprzedni piątek miałam okazję poznać Tess i zobaczyć jej piękny ogród. Chyba najbardziej zaskoczyły mnie miskanty, bo jakoś zupełnie się ich nie spodziewałam. Podpatrzyłam kilka fajnych pomysłów, w tym słynny gabion drewniany. Może wykorzystam w przyszłości ten pomysł.

Tess podarowała mi żurawki Citronelle i ciemierniki.
Żurawki zostały posadzone, a weekend w końcu udało mi się zrobić zdjęcie.
Chciałabym napisać "Tess. Dz...ję", ale to zabronione. Więc może "Tess. Bardzo się cieszę, że mi je podarowałaś.".

Po lewej Citronelle, a po prawej Lime Marmalade. Lime Marmalade wymarzły mi zimą. Teraz będę mogła porównać te dwie odmiany.

Kolor tych żurawek jest podobny. Liście Citronelle są bardziej zaokrąglone i delikatniejsze. Pewnie dlatego nie toleruje słońca.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:33, 24 paź 2016

Do góry
Ależ dyskusja sie rozgorzała

Tess, ta molinia na froncie to chyba transparent, ale lepiej zapytac Ole-leon ona lepiej wie
A tak na serio to od jakiegos czasu mysle zeby zrobic sobie taki alfabetyczny spis wszystkich roslin u mnie bo czasem sama się juz gubie...

nawigatorka, jutro ci zmierze ale uprzedzam że one w tym roku mało okazałe bo prawie wszystkie dzielilam i raczej nie pamietalam o czestym podlewaniu...

lojalna, niby jestem przed 17 w domciu ale czasem nie ma czasu nawet przez okno spojrzec, a tu jeszcze zmiana czasu za parę dni to juz calkiem ciemno bedzie...

ren133, pan jak dzwonił to mówił że będzie na miejscu ok 7 rano, w sobotę !!! myslę, dobra , poświęce się i wstane takim bladym świtem... ale koniec końców wyjechałam duuużo później i byłam na miejscu ok 9... i pan też dojechał na te godzine bo oboje szukaliśmy miejsca gdzie mieliśmy się spotkać

Juzia, jazzy, malkul, Sebek, Jagodaa - dziękuje każdemu z osobna

anna_t, szkółka warta polecenia i właściciel też okazał sie duża cierpliwością bo miałam tego ambrowca zarezerwowanego od wiosny tylko transportu nie mieli w moją strone

Sonka, no cena spora, to prawda, ale klony też piekne. Ja jeszcze dużo drzew bym chciała ale nie wiem gdzie je wcisnąć
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:21, 24 paź 2016

Do góry
Tess napisał(a)
A Ty nadal dźwigasz kamienie?
Murek po kancikowaniu bardzo zyskał na wyglądzie.

Gaultheria bardzo mi się podoba. Zobaczyłam pierwszą w życiu u Madżenki w ogrodzie. Zamarzyłam, by też zaprosić do ogrodu.
I kupiłam onegaj na giełdzie chyba 7 sztuk, w okolicach Bożego Narodzenia. Służyły najpierw za ozdobę świąteczną, a wiosną miałam wysadzić do ogrodu.
Ale - wstyd się przyznać publicznie - wszystkie padły.
Myślę, że były zagrzybione.
Ale jeszcze kiedyś tę krzewinkę posadzę w ogrodzie.
Tessi murek robię, żeby zatrzymać wilgoć na podwyższonej rabacie od południowej strony. W zeszłym roku mimo podlewania nie zakwitły mi marcinki, a w tym roku wszystkie pięknie się porozwijały, tak więc murek będzie przedłużony w miarę pozyskiwania budulca Do dźwigania mam taczki, trzeba je tylko załadować i rozładować, nie jest tak źle
Ogród bez roweru 18:44, 24 paź 2016

Do góry
Tess napisał(a)
O, skarpę widzę
Ona dość łagodna się zdaje. Jest łagodna?

Żywopłot zapowiada się super.
Jeśli blisko ściany posadziłaś, to cis może podsychać (tracić igły). Obserwuj.

Dość łagodna. Ale nie na tyle, żeby dało się udać, że jej nie ma.
Najwyższy jest prawy róg. Jakieś 1m-1.5m ponad poziom terenu.

Będę się przyglądać, co się dzieje przy płocie. Wiosną wyrównam i od strony płotu przytnę więcej.
Ogród w lesie 13:14, 24 paź 2016

Do góry
Grabulki, wracaj!
BB 13:13, 24 paź 2016

Do góry
Ev??? Tęsknię za Tobą i Grabiami
Pszczelarnia 10:53, 24 paź 2016

Do góry
Tess napisał(a)

Dlaczego głupio? Przecież to nie wstyd, być pracowitym i wytrwałym.
U mnie dzisiaj jednak lało jak z cebra i ziąb był okrutny, robić się nie dało.
A roboty jeszcze tak wiele, a czasu już tak mało...

Złoto ogrodnika masz pierwszej kategorii

Teraz trzeba postarać się o obornik, warzywnik w miarę sprzątnięty ale truskawki w nieładzie (wyjątkowo wiosną je poprzesadzam).

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies