Ja stosowałam nicienie. Zadowolona jestem z efektu, nie wypadła mi potem już żadna żurawka.
Dziurki w liściach to raczej nie robota opuchlaków. Opuchlaki (w formie chrząszcza) zjadają liście od brzegów, robią takie "wgryzy". Okrągłe dziury wygryzają "ufoludki", czyli zielone gąsieniczki. W ub. roku był na nie jakiś mega urodzaj.
Jak pryskam promanalem, to po całości - w tym wszystkie zimozielone, rodki też. Ujemnych efektów nie zaobserwowałam.
btw. Cześć Toszka! Fajnie, że już jesteś
Chętnie dzielę się roślinami z każdym, kto po nie przyjedzie, albo odbierze w jakimś umówionym miejscu. Ale nie wysyłam roślin.
No to masz opuchlaki.
Ale mnie się wydaje, że one paskudy są wszędzie - zaobserwowałam je takze w moim wiejskim ogrodzie. Natomiast tam mają naturalnego wroga - kreta, a może i innych. Natomiast w naszych ogrodach nie mają naturalnych wrogów a i jedzonko im dostarczamy jakie lubią. To mnożą się w przyspieszonym tempie.
Chętnie dzielę się roślinami z każdym, kto po nie przyjedzie, albo odbierze w jakimś umówionym miejscu. Ale nie wysyłam roślin.
U mnie na opuchlaki pomógł wrotycz.Dwa lata temu przez cały sezon lałam gnojówką z samego wrotyczu, w tamtym roku prawie do każdej gnojówki z pokrzywy, skrzypu dodawałam profilaktycznie wrotycz i odpukać opuchlaków nie mam
Poli dodawałaś świeży ten wrotycz do gnojówki? Czy jakieś suszone zioło? Biorę się za gnojówki w tym roku i poszerzam swe horyzonty
Proszę odbierz maila
Czytam dzisiejsze wpisy i zatrzymałam się nad tym...
Ja do tej pory rozumiałam, że nie roztwór tymolowy i herbatka tymiankowa (czy tymiankowo-oreganowa) służą do tego samego, bo tymol jest składnikiem olejku eterycznego zawartego w tymianku. W przypadku herbatki trudno dokładnie wskazać jej stężenie, bo to zależy od cech użytego tymianku. Dlatego lepiej/precyzyjniej jest używać roztworu tymolowego.
Zakładałam, że gdy na forum piszemy o HT to generalnie mamy na myśli dowolny z tych preparatów. I że jak stosuję roztwór tymolowy to stosowanie herbatki tymiankowej jest zbędne.
Ale teraz nabrałam wątpliwości. Może ja to źle rozumiem?