Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ani :)

Ogród Ani :)

AniMa 15:17, 17 lut 2017

O jak miło... Pełne przypomnienie przed nowym sezonem
Walerek czuwa
Toszko Witaj
No....
Filemon24 15:27, 17 lut 2017

Nowa kicia śliczna polubią się z Tolą u mnie Filemon wręcz szału dostawał jak widział Feliksa a teraz bardzo dobrze sie dogadują
Tess 16:56, 17 lut 2017

malgol napisał(a)

A przetestowałaś nicienie jako forme wali z opuchlakami? Ja stale w sezonie robie na nie opryski ,ale dziurki w liściach ciagle i tak się pojawiają...nie mam już sił

Ja stosowałam nicienie. Zadowolona jestem z efektu, nie wypadła mi potem już żadna żurawka.
Dziurki w liściach to raczej nie robota opuchlaków. Opuchlaki (w formie chrząszcza) zjadają liście od brzegów, robią takie "wgryzy". Okrągłe dziury wygryzają "ufoludki", czyli zielone gąsieniczki. W ub. roku był na nie jakiś mega urodzaj.
Jak pryskam promanalem, to po całości - w tym wszystkie zimozielone, rodki też. Ujemnych efektów nie zaobserwowałam.

btw. Cześć Toszka! Fajnie, że już jesteś
malgol 17:01, 17 lut 2017

Tak, tak, u mnie właśnie wgryzy byly!nie dziurki
Tess 17:11, 17 lut 2017

No to masz opuchlaki.
Ale mnie się wydaje, że one paskudy są wszędzie - zaobserwowałam je takze w moim wiejskim ogrodzie. Natomiast tam mają naturalnego wroga - kreta, a może i innych. Natomiast w naszych ogrodach nie mają naturalnych wrogów a i jedzonko im dostarczamy jakie lubią. To mnożą się w przyspieszonym tempie.
polinka 17:21, 17 lut 2017

U mnie na opuchlaki pomógł wrotycz.Dwa lata temu przez cały sezon lałam gnojówką z samego wrotyczu, w tamtym roku prawie do każdej gnojówki z pokrzywy, skrzypu dodawałam profilaktycznie wrotycz i odpukać opuchlaków nie mam
anbu 17:33, 17 lut 2017

Poli dodawałaś świeży ten wrotycz do gnojówki? Czy jakieś suszone zioło? Biorę się za gnojówki w tym roku i poszerzam swe horyzonty
Proszę odbierz maila

Macham Dziewczynki
Mary 19:07, 17 lut 2017

anbu napisał(a)
No nie po wpisie Toszki się straciłam a już myślałam, że taka mądra jestem

Tymol to:
Przepis na roztwór tymolowy /koncentrat/:
- 50g tymolu /o nim piszesz/,
- 200g spirytusu.
Rozpuścić tymol w spirytusie. Uwaga: tymol rozpuszcza się w ciepłym rozpuszczalniku. Na 1 litr cieczy pobrać 1 - 2 ml koncentratu do oprysku.
Do odkażania gleby stosować max. 5 ml/1l, podobną ilość przeciw ślimakom.
Zaznaczyłem, że tylko w ciepłym alkoholu ponieważ będą pływać płatki tymolu, a stężenie nie będzie odpowiednie, oraz na pewno wystąpią trudności /zapchane dysze/.
Tu można dodac jeszcze olejku rozmarynowego, ostatnio o tym pisałyśmy z Marysią i z Mazanem w ekologii

A HT to herbatka tymiankowa na owady:
Przygotowanie:
do 1 i ½ l butelki wsypać susz ziół tymianku 1op. 20g i oregano tak samo.
Wlać ½ l wódki
oraz ½ l wody przegotowanej i ostudzonej,
odstawić na dobę.
Po przecedzeniu wsypać ponownie wilgotne zioła do naczynia i zalać pół litrem wrzątku. Szczelnie przykryć - ulatnia się substancja czynna - i odstawić do wystudzenia. Przecedzić i zmieszać razem.
Użwać 150 ml na 2 - 3 litry wody.
Nigdy jej nie robiłam ale muszę to zmienić

Gosiu jak kcesz to mi podaj maila na PW

Czytam dzisiejsze wpisy i zatrzymałam się nad tym...

Ja do tej pory rozumiałam, że nie roztwór tymolowy i herbatka tymiankowa (czy tymiankowo-oreganowa) służą do tego samego, bo tymol jest składnikiem olejku eterycznego zawartego w tymianku. W przypadku herbatki trudno dokładnie wskazać jej stężenie, bo to zależy od cech użytego tymianku. Dlatego lepiej/precyzyjniej jest używać roztworu tymolowego.

Zakładałam, że gdy na forum piszemy o HT to generalnie mamy na myśli dowolny z tych preparatów. I że jak stosuję roztwór tymolowy to stosowanie herbatki tymiankowej jest zbędne.

Ale teraz nabrałam wątpliwości. Może ja to źle rozumiem?
Mary 19:11, 17 lut 2017

Fajnie u Ciebie, Aniu.
Muszę nadrobić zaległości i zacząć czytaj Twój wątek na bieżąco, bo mnie coś ważnego ominie.
Alicja169 19:38, 17 lut 2017

Mazan napisał(a)
Anbu

Zobacz co odpowiedziałem Simie w wątku Jak i czym pryskać to dowiesz się dlaczego takie a nie inne są moje propozycje.
Przy okazji możesz zobaczyć ostatnie dwa wpisy w Fitoremediacji.

Pozdrawiam

Cenne rady w dużej cenie.
Mazan na posterunku - znaczy się wiosna u drzwi