Czy deszcz już przestał padać? Może pora na kolejny spacer i kolejne zdjęcia? ☺
Widzę drzewa obwieszone owocami i aleje obsadzone z miłością, pachną mone ukochane floksy ... Więc nie żałuj nam kolejnych widokow ☺
Ależ dorodne floksy, aż tutaj dobiega ich zapach To moje ulubione letnie kwiaty, kojarzą mi się z dzieciństwem i wakacjami, z letnimi spotkaniami w ogrodach przy popołudniowej herbatce, gdy przyroda zmęczona upałem cichnie na pewien czas ☺
cudne masz te floksy.Takich czerwonawych to i brakuje.
A wiesz co to za odmiana ??
Moje jedne floksy ju przekwitają.Inne kwitną,A białe dopiero się namyślają
Hortki piękne
Ale Ci floksy dają czadu!! Jeddeloh, to max z pol metra na wysokość bym obstawiala. Hania-Gruszka ma je słuszne, to obadaj
Co tam C Ci się z tyłu wygina ? Biały przetacznikowiec?
Wacku to na pewno bodziszek, tylko nie wiem który. Zobacz sobie w tym atlasie, który Toszka podała. Tam są trzy bodziszki.
Floksy masz bardzo urodziwe. Lubię takie z oczkiem. Jeżówki na pewno na następny rok będą błyszczeć, a wilczomlecza masz ładne kępki, co z tego że w tym roku nie kwitł.
Mi to cięcie bardzo odpowiada Skorzystam i tak zetnę wiosną.
Floksy przycięłam kwiatostany i czekam na wtórne kwitnienie Ciekawa jestem czy moje zakwitną?
Mało mnie na forum, wpadam tylko na moment podejrzeć co u Was i znowu znikam. Spadło dużo deszczu więc wykorzystuję to na ogarnięcie ogrodu, było chłodniej więc i prace fizyczne nieomal skończyłam. Jestem padnięta, bo od jakiegoś czasu robię wszystko sama...
Bylinowa kwitnie, co roku jest inna więc wyszłam dziś z aparatem. Skosiłam trawę więc od razu inaczej ogród się prezentuje.
Lecimy z kwieciem
Floksy pachną upojnie, dokupiłam kolejnego, nie mam już miejsca ale co zrobić jak tak mocno się je kocha
Trudno mi porównać kwitnienie limek i tardiv. Limki jak zaczynają się "seledenowić" w pąkach to od razu je widać a tardivy robią spektakl jak już kwitną.
Słońce tam mają teraz tak samo.
Bylin nie dawaj na tę rabatę (piszę ale nie wiem czy słusznie). Brzoza chyba się nie wybarwi. Choina jest zawsze dobra.
Jaka byłaby rola bylin na tej rabacie? Można ew. niziutkie Bobo dać
Albo cisy repandens i białe jeżówki (jak słońce pozwala).
Można pójść z niskim parzydłem / tawułkami. Albo brunerą (Jack Frost) po całości.
Nie wiem, co zasłon niską nóżkę hortensji Tardiva - może jakaś wysoka duża hosta? Ale wyższej 60 cm to chyba nic nie ma.
Czytałam fajny wpis Twój u Małej Mi - słuszny ale z przeplatanymi rabatami, choć dynamicznie i zwiewnie to jest masa roboty. Bo rzadko kiedy ogrodnik decyduje się oddać rabatę w dominację silniejszego gatunku (jak u mnie floksy różowe - dają po oczach). Tutaj niestety selekcji musi dokonywać człowiek. Natura dokona selekcji ale nie przy 20 gatunkach na rabacie. Najlepiej jej wychodzi z kilkoma gatunkami.
Agatko, mam do wydania astry -Aster Novi-Belgii Henry I purple, Aster rumors Apollo biały.
To są astry kupione ok. 4-5 lat temu. Wtedy stawiałam na fiolet i biel i kupowałam tylko takie kolory. Teraz mam ich za dużo i chętnie ich trochę wydam. U mnie wstawię zdjęcie. Daj znać, czy jesteś zainteresowana.
O tak spotkanie było extra.Z przemierzłą Halinką
I oczywiście mam , am, mam trawki !!
Tak teraz jest mega piękny czas w ogrodzie.Dużo kwitnie liliowców, lilii, jeżówek, jeszcze róże, horki też zaczynają i dalie i mieczyki inne rózne
Floksy i lilie teraz pachną obłędnie.Uwielbiam te zapachy
Wiolu, lubię wszystkie kwiaty. Ale najbardziej, z praktycznego punktu widzenia - jeżówki. Nie śmiecą, nie oblatują im płatki, kwitną do mrozów. Dlatego staram się wypełniać nimi ogród. Floksy mają piękne pierwsze kwitnienie, drugie po ścięciu jest już delikatniejsze.
Z berberysem, jakoś mi tak wyszło....
Teraz rozglądam się za astrami drobnokwiatowymi
Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam
Super spotkanie, no i trawki u Ciebie zawitają ten czas to chyba najlepszy w ogrodzie, wszystko pięknie kwitnie, floksy , lilie, dalie , a zapach w ogrodzie na pewno nie ziemski pozdrawiam Aniu