Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 22:32, 11 wrz 2018

O tym, że zwrócił uwagę na ogrody wiejskie jak kupił stary dom i osiedlił się na wsi. Że zdał sobie sprawę, że ogrody wiejskie też miały swoje mody i style. Że były cechy wspólne takich ogrodów dla danej okolicy.

I chciał znaleźć odpowiedź na pytanie, jak to jest tworzyć ogród w okolicy wiejskiej teraz (w jego dość historycznie wrażliwej okolicy - piękne stare domy). Na ile można się uwolnić od konwenansów, na ile trzeba uwzględnić krajobraz. Opowiadał jak starał się stworzyć przestrzeń, by oddać genius loci tego swojego miejsca.
Mówił o doborze roślin.

A mi serce głośno biło i myśli szalały, że oto ciągle spotyka się (spotykam) dusze pokrewne ogrodowo, o podobnym spojrzeniu estetycznym.

Wejdźmy do ogrodu.

Z boku wzdłuż domu. Kolekcja pelargonii jakby na schodkach przy oknie południowym, tak jak ustawiało się czasami gerania na gankach domów wiejskich.

Co robi tutaj stipa?

Kim jest ta piękna pani w medalionie na ścianie?

Tymi pierwszymi obrazami (jak i tą studnią na dziedzińcu) zostałam uwiedziona.

Pszczelarnia 22:47, 11 wrz 2018

I już wchodzę do ogrodu: przy ścianie naczółkowej ciekawa aranżacja: piwonie (odmiana Clare de Lune), irysy (kwitną na niebiesko) i białe delikatnie gwiazdkowane astry w klasyce ogrodowej za płotkiem tyle, że z bukszpanu.

Pierwszy pokój ogrodowy to sad, zachowane stare drzewa, na nich potężne róże pnące, pod nimi beztrosko rosnące: irysy, jarzmianki, hosty, ogrodzone cegłówkami i otoczakami polnymi, jakiś płotek metalowy dla dekoracji. Były też parkowe rosnące luzem, a po bokach sadu płotki z formowanych sznurów owocowych. Jak miało mi serce nie drgać?

Pszczelarnia 22:59, 11 wrz 2018

To w sadzie goście ogrodowi mogą przysiąść z filiżanką kawy lub herbaty i zjeść kawałek domowego ciasta.

Ale dlaczego nie miałyby się znaleźć w tym ogrodzie "ławy piwne" (Bierbaenke)?

Ogrodowe sąsiedztwo też piękne, z nowoczesnym żaglem i trampoliną dla dzieci

Byłam zaskoczona, jak prosto właściciel tego ogrodu poprowadził gościa od wiejskiego sadu do klasycznych rabat czerwcowych w stylu angielskiego cottage.

Pszczelarnia 23:17, 11 wrz 2018

Różne znane nam głównie z angielskich ogrodów wiejskich elementy:

nawierzchnie, misy, płotki metalowe niewysokie.

I nieoczekiwanie pojawiające się miskanty a nawet rozplenice. Ale też dalie i floksy, nowoczesne selinum obok znanych rutewek. Obrzeża tradycyjnie obsadzone roślinami, które większość z nas zna.

Pszczelarnia 23:42, 11 wrz 2018

Opuszczam różowy cottage i przechodzę dalej

Ognisty cottage garden

Pilnie zwracam uwagę na wykończenia obrzeży tych wrzących rabat

Ciągle mam wrażenie, że twórca tego ogrodu prowadzi mnie za rękę, jakby każe mi zaglądać w jedne zakątki a inne ukrywa.

Nigdy dotychczas nie spotkałam takiego ogrodu, gdzie nawierzchnie odgrywałyby taką rolę podczas mojego zwiedzania. Z jednej strony mam wrażenie, że w tym ogrodzie da się zmysłowo zbłądzić (mnogość gatunków, kolorów i wszystkich elementów i cała otoczka); z drugiej wiem, że nie zabłądzę, bo mam grunt pod nogami i wiem, dokąd iść.

Zaglądam do wnętrza,

idę za tym widokiem,

ta aranżacja jest nadzwyczaj powściągliwa

PS Ta żółtawa chmurka to solidaster luteus 'Lemore'.

Pszczelarnia 23:52, 11 wrz 2018

Z tego miejsca można zobaczyć co jest poza "ogrodzoną" częścią ogrodu.

I zaskakująco posadzone magnolie - jak wierzby nad rowem

Pszczelarnia 00:00, 12 wrz 2018

Wchodzę w ogród leśny, wiadomo bijący wiosennym sercem:

Bukszpany jak kamienne przęsła mostu

Jest i drewniany most

I miejsce na naturalne aranżacje

Pszczelarnia 00:08, 12 wrz 2018

Ogrodowy amfiteatr, bardzo spektakularny

Pszczelarnia 00:25, 12 wrz 2018

I ta rabata, to już kreacja ogrodowa absolutnie zaskakująca (nie potrafiłam jej zrobić dobrych zdjęć), jakby Albrecht Ziburski - jak sam o sobie mówi - właściciel wiejskiego ogrodu - chciał pokazać, czym jest sztuka ogrodowa i jak bardzo potrafi budować określone nastroje roślinami.

Pszczelarnia 00:28, 12 wrz 2018

CD nastąpi: