Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Tawuła van houtte'a źle cięta 19:31, 21 maj 2018

Do góry
Witam,

Jestem początkującym ogrodnikiem. W zeszłym roku na jesień zostały posadzone tawuły van houtte'a. Mają być częścią żywopłotu nieforemnego. Krzewy przezimowały i właśnie przekwitły. Mam jednak problem, ponieważ są praktycznie nie rozkrzewione. Chyba posłuchałam złej porady, aby czekać z cięciem po kwitnieni. W efekcie mam pół metra łysej łodygi, a potem pół metra rozkrzewionej rośliny, która się kładzie pod własnym ciężarem. Dobrym pomysłem będzie teraz ich zcięcie, żeby "zaczęły" od nowa? Wiem, że normalnie tawuły tnie się po kwitnieniu, ale coś mi się wydaje, że na początek powinnam była inaczej postąpić.

Będę wdzięczna, za wszelkie sugestie
Pamiętajcie o ogrodach 18:54, 21 maj 2018

Do góry
Witajcie
Miłe odwiedziny, zapraszam.
Iwonko ścieżki mają około 15 lat i praktycznie trzymają się wyśmienicie (wymieniłem może ze cztery sztuki, które w tym czasie zmurszały).
Anitko zmiany są choćby po zimie poszły nam wrzosy, wiec zrobiliśmy nową rabatę. Nasadziliśmy liatrę, tawuły żółte, kokliki, miniaturowe berberysy i zobaczymy jak to podrośnie.

Bluszczem ku oknom
Kwiatem w samotność
Poszumem traw
Drzewem, co stoi -
Uspokojenie
Wśród tylu spraw

Pamiętajcie o ogrodach -
Przecież stamtąd przyszliście
W żar epoki użyczą wam chłodu
Tylko drzewa, tylko liście

Pamiętajcie o ogrodach -
Czy tak trudno być poetą?
W żar epoki nie użyczy wam chłodu
Żaden schron, żaden beton

Kroplą pamięci
Nicią pajęczą
Zapachem bzu
Wiesz już na pewno
Świeżością rzewną
To właśnie tu
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 14:30, 21 maj 2018

Do góry
Makusia napisał(a)

Gracki, przed nimi IH a w nóżkach lawenda?

Teraz to już się kompletnie pogubiłam

Na hortensje i tawuły było za mało miejsca, a teraz i gracki, i Ivory Halo (derenie - info dla Natki) i nawet lawendy się zmieszczą?
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 12:46, 21 maj 2018

Do góry
makadamia napisał(a)

Nie nie chodzi mi że IH mają być przed hortkami, tylko obok

A te tawuły są zwyczajnie zielone, a nie żółte, jak te najczęściej spotykane

Tawułom mówię stanowcze "nie" Derenie absolutnie mają zielone światło, hortensje również ale chyba jednak nie "na przemian". Chyba po stronie od siatki hortki, a od domu derenie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:20, 20 maj 2018

Do góry
Basinkowo napisał(a)
Haniu, a czego Ty konkretnie użyłaś jako ogranicznika Red Barona. Bardzo podoba mi się ta trawa u Was w ogrodach ale cały czas boję się jej wsadzić właśnie ze względu na to jej rozrastanie.
Cóż muszę się przyznać, że jestem nadal twoim notorycznym podglądaczem. Mam nadzieję, .ze Ci to nie przeszkadza

Ogród cieszący nie tylko właściciela, to marzenie każdego ogrodnika. Wszyscy tu podglądamy siebie nawzajem i czerpiemy z doświadczeń innych.
Red Barona się nie obawiaj. Jest rośliną nie sprawiającą kłopotów, bo korzeni się płytko, a ekspansywność ma niewielką. Na rabatach zwykle sadzę go bez ograniczników, ale na cypelku potrzebowałam w miarę równej obwódki, stąd ten ogranicznik. Zastosowałam plastikową taśmę o szerokości 10 cm. Wkopałam ją tak, aby była niewidoczna.
Bardzo łatwo go wykopać w przeciwieństwie do czystego gatunku imperaty.

I dzisiejsze widoczki

Zakwitły tawuły nippońskie

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 16:32, 20 maj 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
Basiu, też mam irgę przy szambie i powiem Ci, że się sprawdza. Tnę ją nisko i mam zielony dywanik maskujący beton.
Na Twojej rabacie na pewno potrzeba jakiegoś zimozielonego akcentu - może kulek tujowych? Jeśki chcesz by ta rabata była podobna do pozostałych to dorzuciłabym tawuły bo szybko startują po zimie i dają kolor. No i koniecznie jakieś trawki do tego.

Moja jest niziutka, nie wymaga cięcia...
O kulkach też myślałam ale też nie wiem bo w zimę śniegu tam leży najwięcej, zawsze spychany jest w tą stonę...
Ogród Basi 16:19, 20 maj 2018

Do góry
Przycięłam w kulki trzmieliny, tawuły a bukszpany przeszły pierwsze cięcie. Daleko im jeszcze do kulki ale trzeba mieć nadzieję, że kiedyś będą. Na pierwszym zdjęciu kwitnąca kolkwicja. W okresie kwitnienia przypomina pannę młodą w welonie.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 14:41, 20 maj 2018

Do góry
effka napisał(a)
Ja tu widzę hakone all gold wylewajace się na tą ścieżkę i pomuwdzy tawułami trawy, np.kłosownica leśna. A może derenie IH?

Ewa, dziękuję za pomysły. Myślałam o hakone, zielonej, bo żółtego mam nadto, ale obawiam się, że będzie za duża. Tawuły i hortki są niskie i muszę mieć coś mniejszego.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:15, 19 maj 2018

Do góry
effka napisał(a)

Na grobowej będą dwa graby i wiąz między nimi, hortki, miskanty, tawuły japońskie goldflame jako podstawa.

Hi hi hi, ta rabata chyba właśnie dostała ksywkę
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 10:02, 19 maj 2018

Do góry
effka napisał(a)

Wiola, dziękuję. Na grobowej będą dwa graby i wiąz między nimi, hortki, miskanty, tawuły japońskie goldflame jako podstawa. Czekam na dostawę roślin, mają być na początku przyszłego tygodnia. Zamówiłam linki, tawuły, jeżówki na ta rabatę. Wysadziłam już dwie trzmieliny na pniu, muszę przesadzić dwie wierzby pendula. Kupa roboty się szykuje, bo wszystko prawie zmieni swoje miejsce.

To świetna rabata się szykuje
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:29, 19 maj 2018

Do góry
Haniu, Asiu, Łucjo - dziękuję bardzo za odzew .
Prawdę powiedziawszy jestem zdziwiona, że Was ta symetria nie drażni. Mnie jednak tak i coś tu muszę delikatnie pozmieniać . Mam już pewną koncepcję jak rozrzucić te tawuły i hortki.

W kwestii wypełniaczy - macie absolutną rację. Na razie mam tam ice dance ale na razie mikry jest bo dopiero co dzielony i wsadzony i go na focie nie widać. Mam jeszcze jedną doniczkę, podzielę i dosadzę. I do tego myślałam dodać żurawkę chocolate ruffles - to chyba załatwi temat różnicy faktur i kolorów?
Hortki są karłowe więc wypełniacze nie mogą być za duże, myślałam o hakonie ale chyba za duża rośnie. Chętnie wsadziłabym tam jeszcze ze 2-3 sztuki czegoś kwitnącego aktualnie na fioletowo albo może ciemny róż/fuksja ale poza szałwią nie mam pomysłu a szałwii już mam nadmiar. Macie jakieś propozycje? Może liatra? Tylko, że ona jeszcze nie kwitnie...

Co do prostoty ścieżki w tym miejscu - dziękuję za uwagę, popatrzę bo może to kwestia zdjęcia a może rzeczywiście jakoś by bardziej nią zakręcić .
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 08:38, 19 maj 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Roślinki fajnie u ciebie rosną

Posadziłaś grabiszcza ? Na czym stanęło z grabami i wiązami ? Bo już nie nadążąm..

Wiola, dziękuję. Na grobowej będą dwa graby i wiąz między nimi, hortki, miskanty, tawuły japońskie goldflame jako podstawa. Czekam na dostawę roślin, mają być na początku przyszłego tygodnia. Zamówiłam linki, tawuły, jeżówki na ta rabatę. Wysadziłam już dwie trzmieliny na pniu, muszę przesadzić dwie wierzby pendula. Kupa roboty się szykuje, bo wszystko prawie zmieni swoje miejsce.
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 08:22, 19 maj 2018

Do góry
Basiu, też mam irgę przy szambie i powiem Ci, że się sprawdza. Tnę ją nisko i mam zielony dywanik maskujący beton.
Na Twojej rabacie na pewno potrzeba jakiegoś zimozielonego akcentu - może kulek tujowych? Jeśki chcesz by ta rabata była podobna do pozostałych to dorzuciłabym tawuły bo szybko startują po zimie i dają kolor. No i koniecznie jakieś trawki do tego.
Ogród Basi 23:58, 18 maj 2018

Do góry

Tak było w czwartek. Dzisiaj cięłam bukszpany, trzmieliny i tawuły w kulkę. Jutro będę kończyła. Oczywiście te tawuły, które nie mają jakiś bardzo urokliwych kwiatów. Za to w "kulce" wyglądają b. dobrze. Bukszpany to w ogóle nie przypominają kulki bo to ich pierwsze cięcie. Posadziłam je w listopadzie i w marcu. A trzmieliny to już były cięte wcześniej więc trochę przypominają kule. W niedzielę lub poniedziałek zrobię zdjęcia to pokażę efekty.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 14:28, 18 maj 2018

Do góry
Mam plan dziś trochę podziałać tu:

Może komary mnie nie zeżrą, choć bestie strasznie głodne są...

Foty słabe bo z telefonu.
Bonsajopodobny jałowiec do golenia, oczywiście . I podkasana tujka też trochę.
Reszta do innego rozmieszczenia - jest tam 7 tawuł goldflame (zbierają się po cięciu), 4 karłowe hortki (2 Bobo i 2 Bombshell), 3 perovskie (wokół podkasanej tujki) i trochę Ice Dance. Chce dosadzić żurawki Chocolatte Ruffles. A może coś jeszcze?

Uwiera mnie symetryczność nasadzeń po obu stronach ścieżki.
Najpierw chciałam dać wszystkie tawuły i ice dance pod jałowca a po drugiej stronie ścieżki same hortki, z perovskią i żurawkami. Ale chyba wolę, by po obu stronach ścieżki były i tawuły i hortki. Co myślicie? Jak to rozmieścić?
Część tawuł mogę stąd zabrać.
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:00, 17 maj 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Śliczny stoliczek, świetnie Ci wyszły te donice mozaikowe
Ogrodem się zachwycam nieustannie, Maje powinnaś zaprosić do siebie. Buksy teraz ciachałaś jak mają młode przyrosty?
Ja mam teraz do cięcia forsycje, lilaki i tawuły, ale nie mam kiedy tego zrobić bo plewienie wzywa mnie od nowa i jak nie doleje mocniej to nadal muszę podlewać
Sylwio u mnie wreszcie dolało. Pada drugi dzień. Bukszpany tnę teraz, łatwiej odkurzaczowi wciągnąć młode nie zdrewniałe pędy. Forsycje tnij w pierwszym rzędzie, nie wszystkie lilaki się przycina. Za pochwały dziękuję.
Zielona przestrzeń 13:16, 17 maj 2018

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Choć ja sama napisałaś mało masz teraz kwitnących, to kolorowe iglaki, żurawki, tawuły robią całą robotę. Nie jest nudno, jest kolorowo, różnorodnie, ciekawie. Podobają mi się iglaki a u Ciebie jest ich wyjątkowe bogactwo.

Co posadziłaś na pniu przy wjeździe , w nózkach szałwie widzę i kulki żółte.

Dziękuję

Jeśli chodzi Ci o te nasadzenia...

...to przy szałwii rosną hortensje bukietowe na pniu
Zielona przestrzeń 12:48, 17 maj 2018

Do góry
Choć ja sama napisałaś mało masz teraz kwitnących, to kolorowe iglaki, żurawki, tawuły robią całą robotę. Nie jest nudno, jest kolorowo, różnorodnie, ciekawie. Podobają mi się iglaki a u Ciebie jest ich wyjątkowe bogactwo.

Co posadziłaś na pniu przy wjeździe , w nózkach szałwie widzę i kulki żółte.
W moim małym ogródeczku - Dorota 22:20, 16 maj 2018

Do góry
Śliczny stoliczek, świetnie Ci wyszły te donice mozaikowe
Ogrodem się zachwycam nieustannie, Maje powinnaś zaprosić do siebie. Buksy teraz ciachałaś jak mają młode przyrosty?
Ja mam teraz do cięcia forsycje, lilaki i tawuły, ale nie mam kiedy tego zrobić bo plewienie wzywa mnie od nowa i jak nie doleje mocniej to nadal muszę podlewać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies