Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

Magleska 21:53, 18 maj 2018

śliczna frontowa podokienna
ciekawa jestem co podziałałaś po tej drugiej stronie
bo już pewnie za pózno na pomysły ?
fajny ten bonsajopodobny
mrokasia 22:25, 18 maj 2018

Magleska napisał(a)
śliczna frontowa podokienna
ciekawa jestem co podziałałaś po tej drugiej stronie
bo już pewnie za pózno na pomysły ?
fajny ten bonsajopodobny

Madziulka, nic nie podziałałam bo zamiast kopać zajęłam się strzyżeniem. Na fotelu kolejno zasiadł bonsaj, potem świerki conica a na końcu jałowiec na frontowej. Nie skończyłam bo zastał mnie zmrok .

Także pomysły na przeróbkę bonsajowej wciąż mile widziane .
Gruszka_na_w... 22:55, 18 maj 2018

Stoliczek za frontową bardzo apetycznie wygląda.
Nie odczuwam uwierania symetrii na tej bocznej rabacie. Pomysł dorzucenia koloru popieram. Może dorzucić tam jakieś trawki dla kontrastu ze strzyżonymi?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makao_J 23:03, 18 maj 2018

Śliczna j duża już. Będę miała od Polinki kilka sztuk. Mam nadzieję że za rok ładnie mi odbiją i o tej porze będą równie piękne jak Twoje.
Dziękuję.
makadamia 08:31, 19 maj 2018

Mnie też symetria tu nie przeszkadza.
Tak naprawdę, jedyne czego mi brak, to zadarniaczy.
Dwie rośliny, o kontrastowej fakturze i ulistnieniu, niezbyt wysokie, posadzone na całej powierzchni w dwóch niesymetrycznych polach.
Np.: hakone i runianka, albo wietlica metalicum i tiarella, albo bodziszek i języcznik, albo bergenia i carexy. Możliwości jest wiele

A tu przykłady:
https://pl.pinterest.com/pin/285486063863662146/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063863168187/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063863069278/
tulucy 09:00, 19 maj 2018

Mnie też symetria nie uwiera. Ale ta prosta linia ścieżki z płyt trochę już tak, zwłaszcza że dalej masz ją w lekkiej fali...
Jakieś wypełniacze dużo zmienią.
mrokasia 09:12, 19 maj 2018

Makao_J napisał(a)
Śliczna j duża już. Będę miała od Polinki kilka sztuk. Mam nadzieję że za rok ładnie mi odbiją i o tej porze będą równie piękne jak Twoje.
Dziękuję.

Myślę, że będziesz zadowolona .
mrokasia 09:29, 19 maj 2018

Haniu, Asiu, Łucjo - dziękuję bardzo za odzew .
Prawdę powiedziawszy jestem zdziwiona, że Was ta symetria nie drażni. Mnie jednak tak i coś tu muszę delikatnie pozmieniać . Mam już pewną koncepcję jak rozrzucić te tawuły i hortki.

W kwestii wypełniaczy - macie absolutną rację. Na razie mam tam ice dance ale na razie mikry jest bo dopiero co dzielony i wsadzony i go na focie nie widać. Mam jeszcze jedną doniczkę, podzielę i dosadzę. I do tego myślałam dodać żurawkę chocolate ruffles - to chyba załatwi temat różnicy faktur i kolorów?
Hortki są karłowe więc wypełniacze nie mogą być za duże, myślałam o hakonie ale chyba za duża rośnie. Chętnie wsadziłabym tam jeszcze ze 2-3 sztuki czegoś kwitnącego aktualnie na fioletowo albo może ciemny róż/fuksja ale poza szałwią nie mam pomysłu a szałwii już mam nadmiar. Macie jakieś propozycje? Może liatra? Tylko, że ona jeszcze nie kwitnie...

Co do prostoty ścieżki w tym miejscu - dziękuję za uwagę, popatrzę bo może to kwestia zdjęcia a może rzeczywiście jakoś by bardziej nią zakręcić .
tulucy 09:55, 19 maj 2018

Chcesz bodziszki? Mogę dać niższe, kwitną na blady róż... Albo na biało. Zrobię fotę później... krzewią się.
tulucy 09:58, 19 maj 2018

Jakbyś trochę poszalała ścieżką, to symetria zginie