Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:24, 14 lip 2016

Do góry
Ziemia po deszczu się zagęściła i wpłynęła w wolne przestrzenie, stąd uwidoczniły się kamienie. Jeśli są małe wielkości orzecha włoskiego, można je ewentualnie pominąć, ale większe trzeba zbierać, pod nimi będą załamane źdźbła wschodzącej trawy i będą te kamienie przeszkadzać, a nawet mogą uszkodzić kosiarkę. Musisz zbierać.

Przed następnym sianiem radzę wyrównać i odczekać do deszczu aby wybrać kamienie grabiąc. Będzie dużo łatwiej niż ręcznie wybierać.
Problem z kotami, kot w ogrodzie 08:21, 14 lip 2016

Do góry
A gdzie tam, nic nie odstrasza kotów. Będą i tak przychodzić, przetestowałam u siebie wszystko.
Mój kaszubski mikrokosmos 08:16, 14 lip 2016

Do góry
Może napiszesz imię, bo nie wiadomo czy "chłop" czy "baba" nawet. Spikeman - "chłop" ale czy naprawdę?
Ogrodowe porażki 07:58, 14 lip 2016

Do góry
malgorzata_kadlubska napisał(a)

Witam!

Mam posadzone w jednym miejscu - raczej pół cienistym na agrowłókninie różne iglaki( wysoki, niskie, płożące), azalie, wrzosy i w tym trzmielinę, która mam wrażenie że słabo rośnie... do tamtego roku podsypywałam ją nawozem kwaśnym.... jakie błędy zrobiłam z tą trzmieliną?

jakiej wymaga ziemi i stanowiska, bo dokupiłam kolejne i zastanawiam się gdzie je włożyć?

Kupiłam też lawendę i mam ten sam problem. Proszę o porady, czy do takiej kompozycji można dodawać jakieś sezonowe kwiaty, byliny kwitnące, bo dopiero ten zakątek pięknieje we wrześniu....

Nie mam jeszcze obsypanego miejsca korą, bo zastanawiam się czy nie ładniej będzie wyglądać kora kamienna tylko mam dylemat czy wtedy rośliny mają wystarczającą ilość wody, bo po 1/ musi przebić się przez agrowłókninę a po 2/ brak kory powoduje szybkie odparowanie.

Popełniłaś duży błąd kładąc agro.. dlatego słabo rośnie - to podstawowa przyczyna. Tak się nie uprawia roślin, że przykrywa się glebę szmatą, a raczej powinno się ściółkować

Druga sprawa to półcień, iglaki oprócz choiny kanadyjskiej i mikrobioty słabo rosną w półcieniu
Trzecia sprawa zapewne za duży misz-masz czyli groch z kapustą Zapewne za ciasno, nie ma żadnej kompozycji a przypadkowy zbiór roślin posadzonych chaotycznie.

Podsypywałaś nawozem, ale jak przy szmacie miał on dotrzeć do korzeni? Nie mógł, wywietrzał i uleciał w kosmos Rośliny go nie dostały, bo nie miałaś jak wymieszać z glebą i podlać żeby się rozpuścił i w postaci roztworu dotarł do korzeni

Myślę, że najpierw musisz się doszkolić odnośnie prawidłowego sadzenia, ściółkowania i poprawy zdrowotności gleby. Wykładanie matą do dobrych zasad uprawy nie należy.
Jeśli pokażesz to miejsce - kilka zdjęć a nawet jedno, postaram się pomóc, co zrobić żeby było lepiej

Kora kamienna? nie, w tym akurat miejscu będzie wyglądała tandetnie bo jest pstrokata,przynajmniej ja taką znam.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/379-sciolkowanie-w-ogrodzie
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:11, 13 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W krainie elfów czy wróżek?

Ale cudowna!!! i ten ptaszek na stopie... uwielbiam takie motywy!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:57, 13 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Są wrzucane na na razie w miarę możliwości na FB albumy. Był jeden ogród, a dziś jeden ogród z wystawy Hampton Court Flower Show. Ja muszę do pracy lecieć Na tylko tyle mam czas.

Usypiam z takimi widokami w myślach

albo takimi

matko, to az nierealne!
buksy ładnie przycięłam, było fajnie, na drugi dzień upał i juz nie jest fajnie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:56, 13 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

cudo!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:56, 13 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Oj tam, nauczyliśmy się jeździć lewostronnie to i wozić się mus. o urodzinach w ogóle zapomniałam, bo się wożę Najlepszego z okazji urodzin Sebka i całego Ogrodowiska. No patrz, jak ten czas leci. Najlepszego

100 lat 100 lat niech żyje nam Ogrodowisko
Nawożenie, zasilanie trawnika 16:46, 13 lip 2016

Do góry
Nie ma zdjęć.
Gleba jest nieodpowiednia, pH za wysokie, obniża się siarczanem amonu, siarką pylistą (Wigor S) pod koniec lata, ale kto wie, czy nie trzeba w ogóle tego przekopać z torfem kwaśnym i ponownie zbadać. Ja specem od obniżania pH nie jestem Dawkę nawozów obniżających pH powinieneś uzyskać w stacji badania gleby, ja nie wiem jak to obliczyć ile dać, żeby pH było dla trawnika optymalne przy danej glebie. Stacja to obliczy.

Tutaj jest jak obniżać pH

http://permakultura.net/2014/10/25/jak-ulepszyc-glebe-o-wysokim-ph/
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:35, 13 lip 2016

Do góry
Mnie się też podoba Przytargałam samolotem.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:05, 13 lip 2016

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:04, 13 lip 2016

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:43, 13 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Oj tam, nauczyliśmy się jeździć lewostronnie to i wozić się mus. o urodzinach w ogóle zapomniałam, bo się wożę Najlepszego z okazji urodzin Sebka i całego Ogrodowiska. No patrz, jak ten czas leci. Najlepszego

Buziaki
Coś jeszcze, coś więcej... 15:41, 13 lip 2016

Do góry
Najlepszego, napisz na pw, gdzie przebywasz
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:39, 13 lip 2016

Do góry
Chwasty w trawniku 15:30, 13 lip 2016

Do góry
Orkan to herbicyd totalny, nie selektywny.
Chodzi o to że chwast jest jednoliścienny, tak jak trawa, więc nie usuniesz opryskiem. Tym opryskiem usuniesz wszystko.
Choroby i szkodniki jodeł, jodła - Abies 15:27, 13 lip 2016

Do góry
dex86 napisał(a)
Gleba w dotyku była wilgotna. Jodły sadziłem w tym roku. Myślałem o podłożeniu ich jakąś agrowłókniną żeby pozbyć się problemu trawy, ale ze względu na koszt to rozwiązanie odpada. 50 metrów rolki to ok 100 zł. Potrzebowałbym jej przy tym rozstawie który mam ponad kilometr.

Tym (szmatą) to tylko dopełnisz zniszczenia. Zadbaj raczej o drzewka bo są rchityczne i zagłodzone , wypiel, odkop na pół metra wgłąb i zobacz że jest sucho jak pieprz. Albo dla odmiany korzenie "pływają" w wodzie. To musimy wiedzieć.

Po prostu nie są zadbane jak należy, ziemia, odchwaszczenie musi być ręczne, chwasty wyrwane z korzeniami, ściółkowanie korą. Zacienienie od chwastów susza i prawdopodobnie słaba ziemia (to że sosny rosną nic nie znaczy, sosny na piachu też rosną).

Ten przykład to przykład jak nie powinna wyglądać jodła i moim zdaniem to twoja wina, nie jodły.

Wygląd drzewek świadczy o złej pielęgnacji i ona jest zła, to widać gołym okiem
Zrób tak:

najpierw odpkop głęboko i sprawdź wilgotność
potem wypiel wszystko dokoła, chwasty z korzeniami wyrwij.
Każdą jodłę wsadź ponownie w ziemię do iglaków (conitorf), wyściółkuj korą i podlej obficie.
- piel systematycznie aby chwasty nie konkurowały z jodłami. Przecież jodła to wielkie drzewo, a u ciebie z trawy nie może wyleźć.

Trzcinnik - Calamagrostis 15:13, 13 lip 2016

Do góry
Widziałam wiele trzcinników jak żyję i miałam w swoim poprzednim ogrodzie, wywaliłam na kompost.

W dużym zagęszczeniu i z daleka nie widać tego defektu, sadź z werbenami patagońskimi, krwawnikami, dzielżanami niskimi, jeżówkami. Liście innych roślin powinny zamaskować od dołu trzcinniki.

Grzyby kapeluszowe na trawniku 15:10, 13 lip 2016

Do góry
Czasem czarcie kręgi samoistnie znikają, ale grzybów które je tworzą jest całe mnóstwo i w sumie nie wiadomo, jakiego typu są to kręgi i dlaczego powstały. Jeśli materia którą grzyby rozkładają zostanie "przerobiona". one znikną. Ale równie dobrze mogą zniszczyć trawnik, więc nie wiem co lepsze, czy czekanie, czy wymiana ziemi.
Chwasty w trawniku 15:08, 13 lip 2016

Do góry
Klękaj na kolana i wyrywaj ręcznie z korzeniami, jeśli masz czas.

"Napalm" trochę mniej szkodliwy to orkan.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies