Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 10:43, 11 lip 2016

Do góry
domnik napisał(a)
Witajcie ponownie. Taka opcja jak podaje Gardenarium także jest możliwa. Przy zaawansowanej zgniliźnie korzeni/podstawy pnia efekt będzie trochę inny - tzn obumrze cała roślina i nic nie odbije. Jeśli przyczyną zamierania jest to uszkodzenie wzdłużne o którym napisałem to miłorząb może odbić poniżej niego (ale nie musi).

Jest jeszcze kilka innych możliwych przyczyn tego co widzimy na zdjęciach poza tymi które podaliśmy. Czy stosujesz pestycydy (np roundup) do usuwania mchu z betonowych płytek lub posypywałaś podczas zimy wjazd solą? Pozdrawiam.

rundup zakazany, nie stosuje w pobliżu domu, sól również, a tego pęknięcia w ubiegłym roku nie było na pewno. w ogóle cos się w tym miejscu dzieje bo jodła i krzew również w gorszym stanie. Po południu zrobię dodatkowe zdjęcia. Dziękuje za pomoc i zainteresowanie.
Trawnik z rolki 10:27, 11 lip 2016

Do góry
Lemoniadowy napisał(a)
Witam,
zwracam się z prośbą o jakąś rade odnośnie trawy która została Mo rozwinięta 2 miesiące temu. Z początku nie było żadnego problemu, wszystko ładnie się przyjęło i pięknie wyglądało. Podlewanie było regularne, nic nie nawoziłem. Na dziś dzień trawa jest w opłakanym stanie zwłaszcza w miejscu gdzie jest prawie cały dzień cieniu. Przód domu - największe nasłonecznienie trawa wygląda ładnie - są miejsca które podsychają np. Łączenie przy kostce ale to jest niewielki fragment.

Czy możecie coś poradzić ? Może jakiś nawóz zastosować? Wiem że ta okolica z wysychajacą trawą ma tendencję do trzymania wody

Trawa w cieniu nie rośnie. Ja mam w swoim ogrodzie taką samą sytuację, ciągle dosiewam lub wymieniam fragmenty trawnika lub cały pasek pod bukiem.

Trawnik być może był zakładany w czasie upałów. trawa mogła się zaparzyć. Mogło tez być za mokro, jeśli podlewało się tak samo jak w słońcu. Tego nie wiem bo tam nie mieszkam.

Należy skosić, wydrapać suche (czy zgniłe) miejsca, zrobić dosiewkę, posypać lekko żyzną ziemią z worków. Z tym trawnikiem zawsze będzie problem, musisz być na to przygotowany.
Linia kroplująca czy taśma kroplująca-różnica 09:55, 11 lip 2016

Do góry
Każda donica powinna być podlewana oddzielnie, aby dostosować ilość wody do danej donicy. Jest inna pojemność często, jest inne położenie donicy w stos. do stron świata (od południa szybciej wysycha), czasem też rośliny mają inne wymagania, dlatego pisałam wcześniej, że powinna być każda donica podlewana oddzielnie. O to chodzi.

A więc żeby każda donica mogła się podlewać niezależnie, powinna być oddzielna sekcja, a więc oddzielny elektrozawór.

W przypadku, gdy donice są obok siebie i mają podobne wymagania rośliny, które tam rosną, mogą być podlewane naraz, czyli jako jedna sekcja.

Jeśli chodzi o cięcie, każda sekcja linii kroplującej musi mieć zasilanie linii i koniec linii, nie może być po prosu ucięta i zostawiona

Drobne zmiany: Zagnieżdżone cytaty i linkowanie swoich wątków w podpisie 09:47, 11 lip 2016

Do góry
Trzeba otworzyć dwa okna, jedno to co piszesz, a w drugim szukasz tego co chcesz zacytować i po kolei kopiujesz te cytaty wraz z odpowiedziami.

Tutaj przykład 1 cytat

ag_zie napisał(a)
Oto więcej zdjęć moich borówek

odpowiedź

fajne borówki

drugi cytat

Iwcia napisał(a)
Podpowiedzcie co dolega moim roślinkom. Szmaragdy:Czy to fytoftoroza, grzyb czy brak jakiś składników? Próbowałam już wszystkiego bez rezultatów. Mam takich kilka sztuk, reszta się trzyma.

odpowiedź

Trzeci cytat

Mazan napisał(a)
Pszczelarnia

Zobacz też str 19. Jest i o "odchwaszczaniu". Prawdopodobnie zastosowano koncentrat do podlewania, ale to są wg mnie błędy, które trzeba popełnić żeby zrozumieć przepis.

Brak widocznej reakcji kredy z octem może być oznaką związania z zanieczyszczeniami kredy np krzemionką. Zobacz na chwastach czy przeżyją próbę.

Pozdrawiam

odpowiedź

Żywopłot strzyżony liściasty 08:47, 10 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No proszę jak pięknie doradziliśmy

Danusiu, bardzo pięknie. Żywopłot wygląda fantastycznie. Niech sobie teraz rośnie zdrowo
Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:33, 10 lip 2016

Do góry
Jest, ale poczytaj o nim i zdecyduj.
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 07:48, 10 lip 2016

Do góry
Kupić herbicyd Tajfun. Orkan i opryskać. Nastepnie odczekać ile napisano na ulotce i ropocząć proces uzdatniania gliny. Wprowadzić kompost, przekopać, przemieszać i siać mieszankę trawnikową. Sam trawnik nie urośnie z niczego, jeśli go nie posiejesz. Jednak glina to trudny temat, na glinie trawnik nie chce rosnąć, więc musisz tę glinę rozluźnić materią organiczną i piaskiem. Nie samym piaskiem.

Najlepiej pokaż zdjęcie jak to wygląda.
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 07:31, 10 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mój nie dorósł jeszcze, raczej nie dorośnie i raczej się go tnie, aby miał pokrój kulisty. Mój wygląda jak talerz.

Czyli forma parasola?On powoli rosnie? Moglabys pokazac fotke jego aktualnego stanu? bylabym wdzieczna.
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 23:34, 09 lip 2016

Do góry
Witajcie ponownie. Taka opcja jak podaje Gardenarium także jest możliwa. Przy zaawansowanej zgniliźnie korzeni/podstawy pnia efekt będzie trochę inny - tzn obumrze cała roślina i nic nie odbije. Jeśli przyczyną zamierania jest to uszkodzenie wzdłużne o którym napisałem to miłorząb może odbić poniżej niego (ale nie musi).

Jest jeszcze kilka innych możliwych przyczyn tego co widzimy na zdjęciach poza tymi które podaliśmy. Czy stosujesz pestycydy (np roundup) do usuwania mchu z betonowych płytek lub posypywałaś podczas zimy wjazd solą? Pozdrawiam.
Lawenda - Lavandula 23:23, 09 lip 2016

Do góry
Termin cięcia zależy od tego, w jakiej fazie kwitnienia są. Pokazujcie zdjęcia. Tniemy po przekwitnieniu a różnie to może być. Nie tnijcie kiedy są kwitnące, czyli najładniejsze
Trzcinnik - Calamagrostis 22:40, 09 lip 2016

Do góry
malgol napisał(a)
Witam miłośników trzcinników
Poradźcie proszę jak posadzić trzcinniki Karl Foerster ,żeby były widoczne na rabacie razem z hortensjami Limelight...bo teraz u mnie rosną za plecami hortensji ( miały być tłem dla hortensji)i poza wczesną wiosną wcale ich nie widze Myślałam ,że po 2 latach na tyle urosną ,że przerosną hortensje ,ale jakoś nie dają rady. Czy powinnam przesadzić hortensje za "plecy " trzcinników czy jednak czekać aż przegonią hortki?

Wsadzić pomiędzy z przodu. Trzcinniki kiepsko wyglądają w takich nasadzeniach, bo liście wyglądają na połamane Lepiej posadź miskant Gracillimus jeśli chcesz z tyłu, lub Morning Light jeśli z przodu. Nie znoszę trzcinników.
Świerk serbski - Picea omorika 22:38, 09 lip 2016

Do góry
Ale po co je przycinać, skoro są ładne, pokrój mają idealny i w tym miejscu pasują takie właśnie?

Przycinasz wiosną zanim ruszą przyrosty celem uzyskania formalnego żywopłotu lub zagęszczenia, a tutaj to niepotrzebne.
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 22:35, 09 lip 2016

Do góry
brzydula napisał(a)
Proszę o pomoc co dzieje się z moim miłorzębem?? Posiadam go od roku, wcześniej nic mu nie dolegało

Po pierwsze:
- na bank masz szmatę pod kamieniami więc prawdopodobna zgnilizna podstawy pnia
- może być dodatkowo za głeboko posadzony
- gruba warstwa kamieni spowodowała zamieranie korzeni a być może jeśli to wapień to spowodował całkowitą zmianę pH gleby na zbyt zasadowy.

Odkop nasadę pnia rozsuń szmatę i pokaż jak głęboko jest posadzony i czy kora nie gnije.

Moim zdaniem ta rana na pniu nie ma znaczenia i nie jest uszkodzeniem mrozowym a raczej oderwaniem gałęzi lub uszkodzeniem mechanicznym, dawnym.
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 22:31, 09 lip 2016

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Planuje poadzic odmiane Mariken szczepiona na pniu 2m. Ile musze zaplanowac dla jego korony miejsca?Za 15 lat dorosnie do 2 metrow szerokosci?

Mój nie dorósł jeszcze, raczej nie dorośnie i raczej się go tnie, aby miał pokrój kulisty. Mój wygląda jak talerz.
Iglaki - ulubione gatunki 22:30, 09 lip 2016

Do góry
Jest niepełnowartościowy bo nie ma właściwego dla danej odmiany pokroju, jest nierównomiernie zabudowany i nieładny. Brakuje mu wiele do doskonałości dlatego tak wygląda.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 22:28, 09 lip 2016

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Iglaki - ulubione gatunki

kasia77 napisał(a)
Witam,

czy ktoś wie co to za gatunki iglaków?
Z góry dziękuję.

Gatunek jałowiec (Juniperus), ale nie mogą rosnąć w takiej szmacie, okropnie to wygląda, nie pominę także wpływu na zamulenie gleby, zamieranie życia w glebie i braku obiegu materii organicznej w przyrodzie. Tak się nie powinno uprawiać roślin.
Sosna - Pinus 22:27, 09 lip 2016

Do góry
Prawdopodobne przyczyny obumarcia sosen:

- ucięte korzenie, taka myśl od razu mi się nasunęła, ale piszesz że korzenie ok, ale jakie są, jakie ok? Skoro drzewka są w gruncie, jak to sprawdziłaś?
- zalanie
- za głębokie posadzenie (zakopanie szyjki korzeniowej a za tym idzie obumarcie drzewka)
- przenawożenie, w dodatku rosną w trawniku, który zapewne też był nawożony co widać.

Sosny już nie odżyją, gdy będziecie je wyrzucać, pokażcie zdjęcie korzeni i nasady pnia, pomoże to wskazać przyczyną obumarcia abyście w przyszłości nie popełnili podobnych błędów i dla przestrogi dla innych.

Błędy uprawowe lub podczas sadzenia lub zły materiał szkółkarski.
Wyrzuć sosny.
Cypryśnik błotny - Taxodium distichum 22:21, 09 lip 2016

Do góry
NIe musi, ale takie ma stanowisko w naturze. I jak sama nazwa wskazuje jest "błotny".

Jeśli nie będzie rósł na terenie okresowo zalewanym, nie wytworzy pneumatoforów, czyli korzeni oddechowych. A są one bardzo charakterystyczne dla tego drzewa.
Problemy z tujami 22:18, 09 lip 2016

Do góry
Tuja74 napisał(a)
Co sadzicie o pryskaniu tuji Pinivitem?

Pinivit jest przeznaczony do nawożenia dolistnego iglaków, a więc właściwy. Tylko czy tuje nie zostały dopiero co posadzone? Bo takich się nie nawozi, jeśli już rosną od zeszłego roku co najmniej, to można nawozić. Nie za często i nie za późno, nie później niż do połowy sierpnia.

Świeżo posadzone rośliny pozostawia się do przyszłego roku, a z nawożeniem nie ma się co gorączkować.
Duży taras potrzebuje wsparcia 22:13, 09 lip 2016

Do góry
Pokaż chociaż jedno zdjęcie, bo styl donic powinien pasować do reszty, wykończenia domu, kolorystyki itd. użytych materiałów.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies