Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

Leal 22:15, 07 lip 2016

Pełno dzikiej trawy na jak długo po spryskaniu Randoupem będziemy mieli spokoj z chwastami?.trawa zdąży się rozrosnać i zakorzenic?
czarnywzg 13:21, 08 lip 2016

Witaj Leal,
Ja zdecydowałem się na Barenburg sport.
Badanie gleby to podstawa, koszt 31zł.
Pozdrawiam
Gardenarium 22:21, 08 lip 2016

Leal napisał(a)
Pełno dzikiej trawy na jak długo po spryskaniu Randoupem będziemy mieli spokoj z chwastami?.trawa zdąży się rozrosnać i zakorzenic?

Jeszcze raz zadaj precyzyjnie pytanie, bo nie rozumiem go.
Po kolei co chcesz zrobić i czy trawa posiana już, czy dopiero planujesz?

Instagram Ogrodowiska
Leal 08:04, 09 lip 2016

będziemy niszczyć cześć trawnika i po kolei chcemy zrobić : spryskac Randoupem, odczekać (ile można najkrócej?), nawiesc ziemii, wymieszać glebogryzarka, poczekać az urosną chwasty, po raz drugi spryskac Randoupem, dac nawóz lub wapno, wysiac trawe. na jak długo jest spokoj z chwastami po Randoupie?
Gardenarium 22:12, 09 lip 2016

Zastanów się czy akurat chcesz dać najbardziej szkodliwy herbicyd? Czytaj na ulotce ile trzeba odczekać. Ja nie stosuję tego środka.

Instagram Ogrodowiska
Leal 07:50, 10 lip 2016

a jaki Pani proponuje? czytając forum wywnioskowałam, że jest to często stosowany
Gardenarium 08:33, 10 lip 2016

Jest, ale poczytaj o nim i zdecyduj.

Instagram Ogrodowiska
kamikaze111 21:34, 10 lip 2016

Leal napisał(a)
a jaki Pani proponuje? czytając forum wywnioskowałam, że jest to często stosowany

Widziałem u znajomego efekt pozbycia się chwastów w inny sposób. Miesiąc temu rozłożył na starym trawniku pełnym chwastów czarną folię. Miał tego około 350 m2. Trawę wypaliło pięknie. Czy to bardziej skuteczne i czy zniszczyło korzenie to nie wiem... ja stosowałem roundup ale jak widać są i inne metody.
reebok 21:28, 11 lip 2016

Leal napisał(a)

Pytanie co to za "dzika trawa"? Czy to perz czy chwastnica.. Po tych zdjęciach mało widać. Są zrobione w odbiciu słońca. Może warto to nawozić, kosić i doprowadzić jakoś do kultury, a nie od razu niszczyć. Akurat z teorią taty to bym się zgodził, ale tylko dwuliścienne chwasty będą sukcesywnie ginąć po koszeniach. Zrób zdjęcia z daleka trawnika i z bliska w cieniu, to może coś więcej będzie widać.
krista 08:37, 13 lip 2016

Wczesniej pokazywałam Wam to zdjęcie i ponoć jest to wiechlina roczna

Została spryskana herbicydem stomp 330 po trzech tygodniach powinny być efekty
Dawka najwyższa jaką poleca producent i niestety obalam mit że stomp działa na wiechline roczną. Poniżej zdjęcie spryskanego fragmentu stompem - żółtawy prostokąt i do dzis nie widać zmian

Poradzcie co robić wyrywac i robić dziury w trawniku czy chodzić z roundrapem i smarować pojedynczo chyba że macie inny herbicyd

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies