Mirello, zerknęłam. Nadal nie wiem, co rośnie wysokiego z przodu twojej rabaty. Po gałęziach nie rozpoznaję. Czemu na brzegu rabaty jest wysoki punkt? On powinien być z tyłu. Zasada trzech pięter mówi, że wysokie piętro w plecach, potem średnie piętro, np. trawy,berberysy i niskie piętro np. wrzosy i wrzośce.
Tak, jak tu:
http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-z-wrzosowiskiem#
Ilość wrzosów zależy od miejsca, jakie planujesz zagospodarować. Ja nie miałam dużo miejsca, dlatego mam u siebie tylko po 5 sztuk. I dwa kolory. I dosadziłam krokusy, aby wiosną było kolorowo.
Znasz warunki, jakie musi mieć wrzosowisko? Kwaśna gleba, nie lubią mieć mokro. Dlatego sadzi się je na mokrych glebach pod brzozami, które lubią wilgoć, mają płytki system korzeniowy i zabierają nadmiar wody. I kwaśną ziemię musisz im dać.
U mnie jest sucho, więc brzozy nie mogę posadzić.
I mam wrzosy i tyle, ile się zmieściło. I takie, jakie były w szkółce.

W dwóch kontrastowych kolorach.
Mirello, tu ci każdy może doradzić, ale to ty musisz wszystko zrobić, jak należy. Doczytać, poszukać informacji. Danusia ma nas tysiące i jeszcze swoją pracę. Nie wpada na każde zawołanie. A jak wpadnie z dobrą radą, to my w skowronkach jesteśmy.

Teraz Ciebie poproszę, abyś jeszcze raz ze zrozumieniem przeczytała wszystko na swoim wątku. Wszystkie rady i wskazówki. Bo to trochę trwa.

Pozdrawiam