Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie

rozark 14:15, 03 lut 2015

och Aniu, czytałam ten wpis wczoraj nawet i cóż z tego

róże zostają więc mamy czerwony, biały,
zostaje lawenda więc mamy niebieski, i stipy mi się podobają na zdjęciu, chciałabym je zobaczyć na żywo , nasionka mam, jeszcze nie wysiane ale już niedługo...
i podoba mi się bardzo jedno zdjęcie zgrane z ogrodowiska ale nie wiem jak je wam udostępnić, a nie pamiętam skąd je zgrałam bo jest właśnie w takiej kolorystyce + trawy

czyli wyszło niebiesko-biało-czerwono-srebrno
Mala_Mi 14:33, 03 lut 2015

Kota bym wcisnęła przed hortensje. Niech tam sobie rośnie...

Citronelki są kapryśne.. popytaj Łukasza co poleca w tym kolorze do cienia, ona spec od żurawek https://www.ogrodowisko.pl/watek/3386-ogrodowa-przygoda-lukasza?page=499#post_5

Stipa nie z kostrzewą.. jakoś mi nie pasują.

Do stipy szałwia, czosnki, jeżówka (nie za wysoka), rozchodnik.

Poszukaj inspiracji https://pl.pinterest.com/search/pins/?q=stipa%20tenuissima&rs=rs&term_meta%5B%5D=stipa%7Crecentsearch%7C0&term_meta%5B%5D=tenuissima%7Crecentsearch%7C0

Zamiast kota lepiej wrzuć róże dopasowane pokrojem i wielkością do tych co się zostają.
Mala_Mi 14:41, 03 lut 2015

czerwono-biało-niebiesko-żółto

Niskie róże cover... szałwia taka jak od Finki lub niskie przetaczniki, stipa, jeżówki białe, czerwone, żółte (do wyboru).... i masz kawałek rabaty tam gdzie kot.
Białe jeżówki i rudbekia Goldsturm lub odmiana niska... nie pamiętam nazwy bo siedzę na laptopie gdzie nie mam dostępu do swojego katalogu i fotek.

Linia falista bukszpan jako "żywopłot" i mogą być w tym kulki....
Pasuje go powtórzyć na sąsiedniej rabacie....

Zwiewam do pracy..... w wolnej chwili zajrzę, może ktoś się bardziej nadający do projektowania odezwie. Mi też wtedy łatwiej, bo mam inne punkty widzenia, nawet jak nie po mojemu to i tak lubię czytać inne opinie.
rozark 14:56, 03 lut 2015

to mi się bardzo podoba
pomóżcie rozszyfrować roślinki proszę

nie jest cudne?

tylko co tam jest posadzone?
w jakim okresie kwitnie?
Mala_Mi 15:23, 03 lut 2015

Renia, jak dajesz czyjeś foto to daj link skąd to masz.. jak nie, to musisz usunąć.
To regulamin nie tylko tego forum

W tle ostróżki - czerwiec, powtarza ale słabiej jesienią, jak sie przytnie.
Werbena patagońska - od czerwca do mrozów

Driakiew kaukaska??? - to fioletowe od lipca do późna, ja jej nei mam bo nie lubi gliny (wtedy wypada zimą)

Liście jakiegoś irysa widzę (to mi się nie podoba), chyba, że irysy niskie ..to tak.

Białę malutkie - wygląda jak śniadek, pora kwitnienia maj/czerwiec
W środku piwonie
W tle róże

Bordowe - nie wiem i nie kojarzę..

W głębi po prawej na tle ścinany liatra.

Mala_Mi 15:37, 03 lut 2015

Sprawdzone połączenie ze swojego ogródka.. siedzę na swoim kompie..
Róża White cover, szałwia Deep Blue, bukszpan, lilie Mapira i przywrotnik, ale lepiej dać stipę. Mam tam też dużo krokusów, iryski żyłkowane. Są też zawilce japońskie. Szałwia po przycięciu powtarza kwitnienie.

Sorki, że zaśmiecam.. potem usnę jak obejrzysz.
Iwk4 17:46, 03 lut 2015

rozark napisał(a)
och Aniu, czytałam ten wpis wczoraj nawet i cóż z tego

róże zostają więc mamy czerwony, biały,
zostaje lawenda więc mamy niebieski, i stipy mi się podobają na zdjęciu, chciałabym je zobaczyć na żywo , nasionka mam, jeszcze nie wysiane ale już niedługo...
i podoba mi się bardzo jedno zdjęcie zgrane z ogrodowiska ale nie wiem jak je wam udostępnić, a nie pamiętam skąd je zgrałam bo jest właśnie w takiej kolorystyce + trawy

czyli wyszło niebiesko-biało-czerwono-srebrno

No to masz zasadę trzech kolorów: czerwony, niebieski, biały i tego się trzymaj.
Zieleń i srebro, to dodatki.
Pokaż na troszkę to zdjęcie. Potem skasujesz.
rozark 18:44, 03 lut 2015

Mala_Mi napisał(a)
Renia, jak dajesz czyjeś foto to daj link skąd to masz.. jak nie, to musisz usunąć.
To regulamin nie tylko tego forum

W tle ostróżki - czerwiec, powtarza ale słabiej jesienią, jak sie przytnie.
Werbena patagońska - od czerwca do mrozów

Driakiew kaukaska??? - to fioletowe od lipca do późna, ja jej nei mam bo nie lubi gliny (wtedy wypada zimą)

Liście jakiegoś irysa widzę (to mi się nie podoba), chyba, że irysy niskie ..to tak.

Białę malutkie - wygląda jak śniadek, pora kwitnienia maj/czerwiec
W środku piwonie
W tle róże

Bordowe - nie wiem i nie kojarzę..

W głębi po prawej na tle ścinany liatra.

Aniu dzięki za pomoc w rozszyfrowaniu kwiatów

A o wstawianiu cudzych zdjęć to wiem ale wiem też, że praktyka Ogrodowiskowa jest taka, że jak zdjęcie jest z O. to ludzie wstawiają. Zdjęcie jest z jakiego artykułu Danusi ale nie umiem znaleźć którego. Jak do jutra znajdę to zdjęcie podmienię linkiem, a jak nie to usunę .

Jeszcze raz dziękuje za pomoc i sugestie. Programu który mi zalinkowałaś nie znałam wcześniej, chętnie się nim pobawię .

Aniu,
Zmotywowałaś mnie do działania bo trochę moje chciejstwa zaczęły rządzić mną a nie ja nimi i wpadłam w lekką projektową apatię.

Zdjątka zostaw proszę. Musze się na nie napatrzeć i przeanalizować.
Bogdzia 21:59, 03 lut 2015

Reniu w wątku o ptakach dopiero dziś zobaczyłam Twoje pytanie z października. Napisałam odpowiedz.
Pszczelarnia 22:18, 03 lut 2015

Bardzom nieczasowa ale zerkam: trzymaj się kolorów . Mówisz o jednym zestawie (biały - czerwony: proponuję dodać lekko filetowy i żółty a ograniczyć biały))a pokazujesz drugi zestaw (na zdjęciu: malinowo- białe kolory).

Może być różnorodność gatunków ale wtedy trzeba trzymać się kolorów.