Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szklarnia"

Ogród do kwadratu 17:16, 22 wrz 2013

Do góry
Ale superowa szklarnia!!!!

Zawilce uwielbiam, ma różowe (zamierały w glinie i je przesadzałam) oraz białe na tle cisów. Do różowych zamierzam wiosną przesadzić morning lighta.
Ogród w Puszczykowie 12:50, 17 wrz 2013

Do góry
Mój ogródek wygląda teraz tak:

Musiałam podzielić na dwie części bo rysunek nijak nie chciał zmieścić się w obiektywie.
Działka ma długość 70m i szerokość 30m. Z przodu domu mam jeszcze podjazd długi na 50m i szeroki na 6m, ale na razie nie myślę o nim jeszcze.
S - skrzynia na warzywa
Sz - szklarnia (prezent na Dzień Kobiet )
K - kompostownik
L - lampa
Jakąś tam wizję miałam, ale jak zaczęłam zwiedzać ogrodowiskowe cuda to wymazałam wszystko i siedzę i myślę... Czytam Danusiowy dekalog i wiem, że nic nie wiem...
Isle of Skye - Zamek Dunvegan i jego ogrody 00:22, 11 wrz 2013

Do góry

szklarnia

Ogrodnik Mimo Woli cd 12:06, 30 sie 2013

Do góry
Joaska napisał(a)
Aniu szklarnia rewelacyjna...... oststnio sobie włsnie myślałam że i ja bym chciała miec szklarenkę u siebie.... nie jakąs ogromną ale taką na kilka krzaczków pomidorów które uwielbiam

Znajomy je produkuje.. mogę Ci dać namiar na PW.
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:04, 30 sie 2013

Do góry
Aniu szklarnia rewelacyjna...... oststnio sobie włsnie myślałam że i ja bym chciała miec szklarenkę u siebie.... nie jakąs ogromną ale taką na kilka krzaczków pomidorów które uwielbiam
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:48, 20 sie 2013

Do góry
Oj ta szklarnia podziałała na moje sumienie. Idę w swojej robić porządek, bo już część najwcześniejszych pomidorów wywaliłam wczoraj i nic więcej nie zrobiłam. Wydaję obiad i idę ryć

Dziewczyny, jak nie znajdę na jesień stipy, to będę sie uśmiechać, na razie nic pilnego. Dzięki za zryw.
Fitoremediacja czyli biorekultywacja i nie tylko 09:15, 20 sie 2013

Do góry
Z dużym zainteresowaniem przeczytałam ten wątek i chciałabym zapytać o to samo o co pytała Danusia - jak 'odświeżyć' glebę w namiocie foliowym, szklarni?
Sprawa jest trudna, bo uprawa trwa nawet do końca października, przynajmniej u mnie i rozpoczyna się wczesną wiosną, właściwie nie ma jak wysiać jakiegoś poplonu.
Moja szklarnia jest jeszcze dość młoda, to 4 sezon uprawy, ale chciałabym uprzedzić problem i nie dopuścić, ze gleba będzie zainfekowana zarówno chorobami jak i szkodnikami.
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:41, 14 sie 2013

Do góry
Kasiek - ja zwiedziłam kawał świata .... całe życie było wypełnione podróżami... już mi się odechciało... chociaż jest kilka miejsc w które bym jeszcze pojechała.... Ale na razie dobrze mi w domu.... i pomyśleć, że kiedyś to było nie do pomyślenia Mówiłam, że ludzie w domu to umierają.. i fruuuuuuuu Gdziekolwiek.. każdy weeekend praktycznie byłam poza domem... o dłuższych podróżach nie wspominam
Do przedwiośnia i przedzimia nic mnie nie przekona.. to jedyne pory roku kiedy mogę wyjechać bez oglądania się za siebie

Gierczuś - nic nie kupuj, bo jak chop cię zaciuka to co my bez Ciebie zrobimy.... smutno kilka dni bez ciebie, a co dopiero wieczność

Marek - najczęściej zbiera to kosiarka do trawy a z rabat to garścią co z grubsza .....aż taka pedantka nie jestem Ale są i pedanci...... i taki obraz to byłby koniec świata

Anuś - dzięki za tęczę

Melduję, że szklarnia przekopana, posiana rzodkiewka (2 różne), sałata zimowa i jakaś tam, stare nasiona ogórków.. (za rok i tak do niczego sie nie nadadzą, bo one jeszcze z zeszłego roku ) i burak liściowy ...też stare nasionka i chyba z tego będzie NIC. Ale co tam..... pusty przebieg w szklarni to marnotrawstwo
Anglia sierpień 2013 23:08, 12 sie 2013

Do góry
Szklarnia z pelargoniami i kolekcją Nerine

Ogrodnik Mimo Woli cd 22:13, 01 sie 2013

Do góry
Dwie różanki, wsiowy ogród, przyszły warzywnik i szklarnia.... i wracamy przed dom..... tyle tylko mam ogrodu........
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:20, 09 lip 2013

Do góry
I taka lilia

cd bałaganu... na nowej rabacie... ale ten bałagan chyba zostawię.. dołowałam rośliny byle jak po przeniesieniu ze wsiowego, bo szklarnia...

Dziki Zachód czyli Bonanza.. ten liliowec zawsze ma najwięcej kwiatów..
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:36, 19 cze 2013

Do góry
finka napisał(a)
no widzisz jakie dzielne te Twoje kwiatki ! jak właścicielka! a tunel ok? bo jak patrzę na te dachy po sąsiedzku to brrr... a akacja ma kruche drewno to się złamała biedaczka. Trza wsadzić cóś mocnego

Szklarnia nawet nie odczuła tego... i rośliny w niej też... Nie zdążyłam drzwi zamknąć... ale postawiona na krawężnikach i nie mocowana do nich przetrwała.. a dachy pourywało..... solidna konstrukcja I ogórków w niej będzie w tym roku.. ho, ho, ho.. byle się cos nie przyplątało.. na razie ani jednego oprysku na nic.... pierwszego ogórka dziś zjadłam... a sadziłam bardzo późno... tfu, tfu, tfu... by nie zapeszyć
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:23, 12 cze 2013

Do góry

Paleta zniknie w przyszłym roku jak stanie szklarnia i truskawy pójda w ziemię a nie w trumienkę.
Ranczo Edy 09:10, 12 cze 2013

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Edytko, chętnie bym wpadła, ale wiesz jak u mnie z takimi wyprawami, cała mecyja!
Ale nie mówię nie!
Miniaturki też grupuję blisko siebie, bo w rozproszeniu, zginęłyby w tłumie.
Pozdrawiam.

czyżby to ogórkowo u ciebie Haniu szklarnia bo w gruncie chyba jeszcze nie udałoby się suuuper pozdrawiam
Nasz mały, zielony świat. 12:02, 03 cze 2013

Do góry
Witam

Basia też zaczynaliscie od zielska, dzielni byliście
szklarnia cudo, jak uporam sie z bałaganem też muszę sobie taką sprawić - dla pomidorów do przymrozków )))

a u mnie roboty staneły - leje,leje i nadal leje
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:04, 27 maj 2013

Do góry
Aniu w końcu nadrobiłam zaległości u Ciebie....wiesz podoba mi się Twoja szklarnia i chyba nie ma znaczenia tutaj ziemia, bo przecież i tak u Ciebie wszystko cudnie rośnie....Ciebie rośliny kochają Aniu, więc warzywka też będą rosnąć...ja bym się nie przejmowałatą ziemią za bardzo. Ale jak masz sporo miejsca to i tak podeszłabym drugi raz do kompostu, może nie teraz, ale za jakiś czas...po prostu dobrze pomysł przemyśleć....z taką ilością trawy to nie wiem co bym zrobiła....buziam i uciekam , chałupa goni
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:28, 27 maj 2013

Do góry
Ania..te hektary Twoje to mi się marzą.. a najbardziej taka szklarnia..ech to jest dobrodziejstwo.
Nazbierasz mi nasionek orlików w kolorze pink? ja mam tylko jeden rodzaj jakiś ciemny Jak znowu mój będzie gdzie w twojej okolicy to bym się z nim w końcu wybrała, co prawda w długi weekend była niedaleko, ale z dwójką maluchów
A do kogo ty się tak lepisz przed stawem coś chyba nie doczytałam o ślubie
Szczypiorkowy ogródek 10:06, 27 maj 2013

Do góry
asc napisał(a)
Daj instrukcję na yukę i mi Twoje rosną pięknie..

A tak wogle to dziękuję za wizytę w moim ogrodzie ....

Będę kibicować pracom ogrodowym u Ciebie.....

A jak masz jakieś konkretne pytania odnośnie szklarni to pytaj się....

Uciekam do spania... bo od form trudno się oderwać

Witam,
oto instrukcja obsługi jukki wg mojej koleżanki(zapalonej miłośniczki ogrodów)
stanowisko - miejsce sadzenia: słoneczne (u mnie rośnie od strony południowej, przy ścianie budynku, więc ma bardzo gorąco)na tzw. góreczce (to patent mojej koleżanki) - jukka puszcza głęboko korzenie i nie lubi stać w wodzie, dlatego usypałam małą góreczkę, na dno trochę cięższej ziemi ( gliniastej), później luźniejszej, z piaskiem i żyznej. Moja jukka rośnie jakieś 30-35 centymetrów wyżej od innych roślin, a u mojej koleżanki ma jeszcze solidniejszą górę. Po posadzeniu zrobić delikatny dołek na wierzchołku górki, żeby woda nie spływała po podlaniu. Później jukka sobie już będzie sama radziła. Na zimę związać liście roślinki, żeby ochronić "serce jukki" przed przemarznięciem i zgniciem.
To tyle instrukcji Powodzenia
Dziękuje za słowa zachęcające do dalszego zmagania się z ogrodem. Pracy jest jeszcze duuużo. Ale cieszy mnie każdy kolejny krok do przodu. Cieszę się, że mogę podziwiać Twój piękny ogród, który może być źródłem inspiracji dla mnie.
A moje zapytanie na temat szklarni dotyczy:
1. Co to za szklarnia, jakiej firmy?Jest pokryta poliwęglanem?Jakie ma parametry?
2. Jakie wrażenia z jej użytkowania? Od jak dawna ją masz?Czy jest solidna i czy dobrze radzi sobie z wiatrami, śniegami itp.?
Będę wdzięczna za informacje. Marzy mi się takie cudo, ale w mniejszych rozmiarach.

Ogrodnik Mimo Woli cd 23:25, 26 maj 2013

Do góry
Zawsze mi się podobała Twoja szklarnia i autentycznie zazdraszczam tak solidnego pomieszczenia, masz taki piękny ogród, że możesz odnajmować go na sesje ślubne u Szmitów widziałam w tamtym roku i można zawsze zarobić Aniu podsyłam linka o piaskowcu, kiedyś miałam w donicy, poczytaj o pielęgnacji i wymaganiach to się dowiesz czemu Ci zanikał na zimę http://zojalitwin.wordpress.com/2011/08/04/piaskowiec-gorski/ pozdrawiam
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:10, 26 maj 2013

Do góry
asc napisał(a)

Gabrysiu.... do trumienek trzeba mieć włąsnie ziemię dobą lub kompost, a tego to ja nie mam... moja pierwsza przygoda z kompostem zakończyła się fiaskiem.. co tego gnoju się poprzenosiłam aby zutylizować to moje.. ziemi kompostowej u nas nie kupi.. A ziemie ze sklepu nakupić aby zapchać takie skrzynki to też trochę kosztuje. Wiec na razie będzie jak jest.

Moja szklarnia jest na stelażu z profili cienkościennych stalowych, wiec jest sztywna, dodatkowo usztywnia ją poliwęglan. My ułożyliśmy krawężniki betonowe na piasku i postawiliśmy luzem szklarnię. Stoi pod swoim ciężarem.
Masz tu zbliżenie... rama stalowa oparta na krawężnikach, a raczej obrzeżach chodnikowych grubość 5 lub 8cm (nie pamiętam) , długość 1 metr i wysokość chyba 30 cm. Wkopane lekko w ziemię i wypoziomowane na piasku..

I zbliżenie na baptysję.. może Twoja jest jeszcze za młoda, ja swoja kupiłam rok temu i już kwitła.. ale sadzonka była duża.. a nawet 3

No tak, żeby kupić ziemię do skrzyń, to fakt - kosztowna inwestycja. Ja moje wymyśliłam sobie, bo miałam górę kompostu do zagospodarowania i to było najprostsze. Ciekawe dlaczego u Ciebie nie wyszło z kompostem, przecież to się robi właściwie samo, tylko trzeba pamiętać żeby warstwami przesypywać. Co w takim razie robisz z odpadkami ogrodowymi, odbierają to u Was w gminie?

Baptysja młoda, prawda i rośnie z różą Schneewitchen i melisą, już widziałam te biele,błękity i zielenie a na razie - gucio.

Szklarnia rewelacyjna, następną zamówię u Ciebie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies