Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Podmiejski ogródek 12:19, 24 maj 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)

Na jaki przód? Nie mówię,żeby ja sadzić dokładnie w miejsce brunner. Tylko na środku:

A, to dlatego Cię nie zrozumiałam - masz na myśli wietlice

brunner na tym zdjęciu nie ma

za blisko siebie. jak napisałam wyżej - nie chcę efektu kocimiętki-pożeracza rabaty
Podmiejski ogródek 12:16, 24 maj 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

Tako wielką hostę na przód rabaty dać?!

Na jaki przód? Nie mówię,żeby ja sadzić dokładnie w miejsce brunner. Tylko na środku:

Podmiejski ogródek 12:16, 24 maj 2019

Do góry
Zana napisał(a)

Ta hosta jest faktycznie olbrzymia i to na nią kieruje się wzrok w pierwszej kolejności. One są dominantami na tej rabacie. Ja bym je pewnie rozdzieliła, rozsadziła na rabacie. Znając siebie to tę największą ulokowałabym na środku a dwie mniejsze gdzieś po skrajach rabaty. Wietlice dałabym w dwóch grupach pomiędzy hostami i resztę jako wypełniacze, ale też nie tak że wszystkie tiarelki razem w jednej grupie, miodunki w jednej grupie, bodziszki też w osobnej grupie. Mniejsze grupy, ale powtórzenia, przetkane hakone. Co tam jeszcze jest z tyłu z zielonymi liśćmi?

Dobry plan

przypomnę tylko, że ta rabata, jako całość, ma kształt litery L

(stary plan, dawno nieaktualny, z zeszłej wiosny)

Ta hosta rośnie w rogu, czyli - idąc Twoim tropem - w środku.
Te dwie mniejsze dam na boki, czyli w końce ramion. a wietlice wypadną wtedy w środku obu boków.

Będzie dobrze?

Nie chcę sadzić tych host zbyt blisko siebie, żeby nie było sytuacji jak z kocimiętką na południowej rabacie - za dużo jej jest i zdominowała całość.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:12, 24 maj 2019

Do góry
effka napisał(a)

Kasiu, fajne te chciejstwa i już chora jestem na te ptaki, przydałyby się ze trzy a każdy 300 zł

A dzisiaj doszło kolejne chciejstwo ogrodowe - latarnie ogrodowe od znajomego metaloplastyka, rękodzieło Cudowne!

Buziaki już z pracy!

Aha, rabatka przy grillu już od dawna się planowała a ta druga to maleństwo 1x1 m będzie tylko pod buczka

Och jak ja uwielbiam takie światełka. Mogłabym takie mieć u siebie .
Chociaż i tak mam już dużo światła w ogrodzie.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:09, 24 maj 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Kącik z gwiazdami

Pieknie to wygląda na zdjęciach.
U mnie tez codziennie cos z nieba leje.Teraz słonko próbuje się przebić.
Co to za maj
pozdraowki śle i słoneczka dużo.
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 11:50, 24 maj 2019

Do góry
Mazan napisał(a)
Boncalski

Obornik granulowany jest skondensowanym nawozem organicznym o dużej zawartości azotu, a Twój opis daje świadectwo, że iglaków nie należy nawozić 'pod korzeń'. Także reakcja roślin jest typowa - trzy do czterech tygodni po takim potraktowaniu jest wizualizacja. Wiotkie gałęzie są wynikiem nadmiaru azotu; na Forum można znaleźć wiele tego przykładów i nie wyrażanie zgody na taką diagnozę. Na nadmiar azotu wskazują też dolne gałęzie prawdopodobnie zaatakowane przez szarą pleśń. Początkowo zmieniają kolor na bardziej matowy i zasychają. Jest jeszcze więcej objawów lecz szczegóły są nieistotne wobec już widocznych.
Nawóz długo działający nie ma tu nic do rzeczy, co najwyżej możesz mieć wrażenie, że jakieś szkodniki glebowe złożyły jajka.

Pozdrawiam

witam,

obecnie moje thuje wyglądają tak jak niżej. Końcówki pędów zrobiły się jasno zielone. Problem dotyczy zarówno nowo posadzonych jak i posadzonych 2 lata temu - marnych jakościowo, mniejszych drzewek. Czy wszystko ok czy coś działać ?

Moja działka na Dębowym Lesie 11:46, 24 maj 2019

Do góry
Mokro , to pada to słonce.
Wczoraj upal i burze.ale chociaz tuje poprzycinałam.
Na róże rano oprysk dałam bo i mszyce i skoczek,,a potem za 3 godziny deszcz.I chyba nic to nie dało ??

Zapraszam na spacerek ,niech te zdjęcia poprawią nam humory

One tez jak tylko słonko wyjdzie to korzystają i latają po kwiatach
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 11:37, 24 maj 2019

Do góry
Wani napisał(a)

Ewa pokaż te ścieżki proszę, ja wytrzepuję ziemię z korzeni i wywalam trawę...

Ptaki super, u mnie daleko do etapu takich ozdób więc nie nawet o nich nie myślę
Za to latarnie na taras....kto wie

Nie mogłam znaleźć aktualnej fotki, więc wklejam z początku wiosny, jak tylko je położyłam. To ta jaśniejsza część trawnika - pasek, biegąca obok jagodnika:

Na dzień dzisiejszy jest niewiele gorsza od głównego trawnika.
Wycinałam darń pasami od razu wymierzonymi pod szerokość docelowej ścieżki na którą chciałam ten trawnik dać, nie za długie fragmenty, bo iężkie strasznie i nie ma jak podnieść. W ogóle nie otrzepywałam ziemi, tylko dosyć głęboko podważałam płaskim szpadlem darń i lekko podnosiłam i d razu zwijałam w rulon i na taczkę. Mega ciężka robota ale warto. Po tygodniu podlewania co dwa dni, nowe trawiaste ścieżki wrastają w glebę i są już nie do ruszenia

W latarniach się zakochałam, normalnie w marketach widuję dużo mniejsze i mniej ciekawe za jakieś klosalne ceny a te bardzo fajną cenę mają
Podmiejski ogródek 11:35, 24 maj 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Nie planowałam pokazywać tego zdjecia, bo wiadomo ale dla dobra nauki się poświęcę

Ta hosta jest faktycznie olbrzymia i to na nią kieruje się wzrok w pierwszej kolejności. One są dominantami na tej rabacie. Ja bym je pewnie rozdzieliła, rozsadziła na rabacie. Znając siebie to tę największą ulokowałabym na środku a dwie mniejsze gdzieś po skrajach rabaty. Wietlice dałabym w dwóch grupach pomiędzy hostami i resztę jako wypełniacze, ale też nie tak że wszystkie tiarelki razem w jednej grupie, miodunki w jednej grupie, bodziszki też w osobnej grupie. Mniejsze grupy, ale powtórzenia, przetkane hakone. Co tam jeszcze jest z tyłu z zielonymi liśćmi?
Zielony AZYL 11:32, 24 maj 2019

Do góry
Planuję od płotu posadzić jako wysoki żywopłot choinę kanadyjską, mam 1,5m do pnia doorenbosów. Myślicie, ze sprawdzi się choina?
Chcę osłonić się od sąsiada, a nie chcę szmaragdów, grabów.

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 11:29, 24 maj 2019

Do góry
Dzień dobry,
Myślałam, że mój pierwszy post na Ogrodowisku (po ładnych kilku latach obserwacji Waszych pięknych ogrodów i obecności na forum incognito) będę pisać w innych okolicznościach i na inny temat, ale... Przechodzące właśnie przez Małopolskę intensywne opady deszczu przyszły 3 tygodnie zasianiu trawnika i teraz jego większość po prostu wraz z wodą spłynęła. Obraz, co - mam nadzieję widać na zdjęciach - jest dość przygnębiający.
Trawnika jest ok. 700 m, był siany w dwóch partiach, w odstępie kilku dni (27.04 i 1.05). Ta wcześniej wysiana część zdążyła już wzejść i tam nie jest aż tak źle. Ale na części później posianej spływająca woda zrobiła wałki z substratu torfowego, który był położony jako podłoże, zrobiły się swego rodzaju kaskadowe tarasy i gołe placki. Nie bardzo wiemy z mężem co z tym zrobić jak już przestanie padać - porozgrabywać te wałki z nasionami trawy? Dosypać torfu tam, gdzie spłynął? Dosiewać trawę? Będę bardzo wdzięczna za pomoc.

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Iwona

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 11:18, 24 maj 2019

Do góry
Szafirki, to moje ulubione wiosenne kwiatki

Serduszka jest bardzo urokliwa

Działka prawie w Borach Tucholskich 11:15, 24 maj 2019

Do góry
Jola tak jakoś samo (prawie) wyszło, nad tym będzie jeszcze wysoki parasol z Camperdownii któremu specjalnie zwisy podciągnąłem w górę

Ewa
coś z piwonii zakwitnie ale ITOH i drzewiasta strajkują a część przesadzonych też nie specjalnie

Kasya

jak mówi klasyk wystarczy nie przesadzać czy jakoś tak (przez dwie a kadencje) i liściory same urosną

33x63 cm

Moja działka na Dębowym Lesie 11:14, 24 maj 2019

Do góry
sarenka napisał(a)
Przesadze chyba tego orlika bliżej bo ejst na dalszej rabacie i nie widać go, ale.to wieczorem

Ja tez często tak robię.Przesadzam, przesuwam, ,bo cos mi nie pasuje z roślinami
Znowu na wsi 11:09, 24 maj 2019

Do góry
Joku napisał(a)

Jolu, zaintrygowała mnie ta roślinka. Co to za jedna?
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 11:01, 24 maj 2019

Do góry
Dotychczas publikowałam tylko zdjęcia dokumentalne z telefonu. Teraz kilka "współczesnych" zdjęć wiosennych kwiatów
Tulipany botaniczne są urocze

Lubię kolory w ogrodzie, szczególnie wczesną wiosną

W tym roku moja młoda magnolia miała tylko 4 kwiatki. Myyślę, że to przez ubiegłoroczną suszę. W tym roku założyłam podlewanie mam nadzieję, ze w przyszłym roku będzie lepiej

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 10:59, 24 maj 2019

Do góry
Anusia napisał(a)
Ula przyrastają ale tylko te główkowate. Jak zrobię nowe zdjęcie i znajdę z zeszłego roku wstawię dla porównania. Najbardziej jestem zadowolona z konwalii. Posadziłam dwie sztuki jakieś odpadki a teraz w trzy sezony zrobiła się fajna kępa.

A moje konwalie nie chcą przyrastać. Ile posadziłam 5 lat temu, to nadal tyle mam
Jak feniks z popiołów 10:56, 24 maj 2019

Do góry
wiklasia napisał(a)
Z cyklu: "a zobaczę czy to prawda"
Jakiś czas temu stał się cud, którego to owocem było pojawienie się w moim ogródku trzech śliw wiśniowych. W ramach doszkalania się i eksperymentowania na własnej skórze pierwszego drzewka z lewej prawie w ogóle nie cięłam, drugie - a i owszem troszkę skubnęłam to tu, to tam, a to trzecie dość zacnie potraktowałam sekatorem.
Wniosek jaki mi się nasuwa: tnij śmiało!

I w kopytkach im trochę pogrzebałam część rosnących tam dotychczas roślin trafiła na rabaty zastępcze, rozplenice jeszcze czekają na przenosiny, gówienko się maceruje.

Bardzo cenne doświadczenie. Pokazałam mężowi, który za każdym razem jak ostro tnę śliwy panikuje, że przeze mnie nie urosną
Ogród na glinie 10:55, 24 maj 2019

Do góry
Malgosik napisał(a)

Pięknie wyglądają te azalie Gęsto i bogato kwitną
Z Pszenicznej ... 10:54, 24 maj 2019

Do góry
AgataP napisał(a)
Pachnie na całej rabacie bylinowej

Fotki warte powtórzenia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies