przypomnę tylko, że ta rabata, jako całość, ma kształt litery L
(stary plan, dawno nieaktualny, z zeszłej wiosny)
Ta hosta rośnie w rogu, czyli - idąc Twoim tropem - w środku.
Te dwie mniejsze dam na boki, czyli w końce ramion. a wietlice wypadną wtedy w środku obu boków.
Będzie dobrze?
Nie chcę sadzić tych host zbyt blisko siebie, żeby nie było sytuacji jak z kocimiętką na południowej rabacie - za dużo jej jest i zdominowała całość.
Pieknie to wygląda na zdjęciach.
U mnie tez codziennie cos z nieba leje.Teraz słonko próbuje się przebić.
Co to za maj
pozdraowki śle i słoneczka dużo.
obecnie moje thuje wyglądają tak jak niżej. Końcówki pędów zrobiły się jasno zielone. Problem dotyczy zarówno nowo posadzonych jak i posadzonych 2 lata temu - marnych jakościowo, mniejszych drzewek. Czy wszystko ok czy coś działać ?
Mokro , to pada to słonce.
Wczoraj upal i burze.ale chociaz tuje poprzycinałam.
Na róże rano oprysk dałam bo i mszyce i skoczek,,a potem za 3 godziny deszcz.I chyba nic to nie dało ??
Zapraszam na spacerek ,niech te zdjęcia poprawią nam humory
One tez jak tylko słonko wyjdzie to korzystają i latają po kwiatach
Nie mogłam znaleźć aktualnej fotki, więc wklejam z początku wiosny, jak tylko je położyłam. To ta jaśniejsza część trawnika - pasek, biegąca obok jagodnika:
Na dzień dzisiejszy jest niewiele gorsza od głównego trawnika.
Wycinałam darń pasami od razu wymierzonymi pod szerokość docelowej ścieżki na którą chciałam ten trawnik dać, nie za długie fragmenty, bo iężkie strasznie i nie ma jak podnieść. W ogóle nie otrzepywałam ziemi, tylko dosyć głęboko podważałam płaskim szpadlem darń i lekko podnosiłam i d razu zwijałam w rulon i na taczkę. Mega ciężka robota ale warto. Po tygodniu podlewania co dwa dni, nowe trawiaste ścieżki wrastają w glebę i są już nie do ruszenia
W latarniach się zakochałam, normalnie w marketach widuję dużo mniejsze i mniej ciekawe za jakieś klosalne ceny a te bardzo fajną cenę mają
Ta hosta jest faktycznie olbrzymia i to na nią kieruje się wzrok w pierwszej kolejności. One są dominantami na tej rabacie. Ja bym je pewnie rozdzieliła, rozsadziła na rabacie. Znając siebie to tę największą ulokowałabym na środku a dwie mniejsze gdzieś po skrajach rabaty. Wietlice dałabym w dwóch grupach pomiędzy hostami i resztę jako wypełniacze, ale też nie tak że wszystkie tiarelki razem w jednej grupie, miodunki w jednej grupie, bodziszki też w osobnej grupie. Mniejsze grupy, ale powtórzenia, przetkane hakone. Co tam jeszcze jest z tyłu z zielonymi liśćmi?
Planuję od płotu posadzić jako wysoki żywopłot choinę kanadyjską, mam 1,5m do pnia doorenbosów. Myślicie, ze sprawdzi się choina?
Chcę osłonić się od sąsiada, a nie chcę szmaragdów, grabów.
Dzień dobry,
Myślałam, że mój pierwszy post na Ogrodowisku (po ładnych kilku latach obserwacji Waszych pięknych ogrodów i obecności na forum incognito) będę pisać w innych okolicznościach i na inny temat, ale... Przechodzące właśnie przez Małopolskę intensywne opady deszczu przyszły 3 tygodnie zasianiu trawnika i teraz jego większość po prostu wraz z wodą spłynęła. Obraz, co - mam nadzieję widać na zdjęciach - jest dość przygnębiający.
Trawnika jest ok. 700 m, był siany w dwóch partiach, w odstępie kilku dni (27.04 i 1.05). Ta wcześniej wysiana część zdążyła już wzejść i tam nie jest aż tak źle. Ale na części później posianej spływająca woda zrobiła wałki z substratu torfowego, który był położony jako podłoże, zrobiły się swego rodzaju kaskadowe tarasy i gołe placki. Nie bardzo wiemy z mężem co z tym zrobić jak już przestanie padać - porozgrabywać te wałki z nasionami trawy? Dosypać torfu tam, gdzie spłynął? Dosiewać trawę? Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Jola tak jakoś samo (prawie) wyszło, nad tym będzie jeszcze wysoki parasol z Camperdownii któremu specjalnie zwisy podciągnąłem w górę
Ewa coś z piwonii zakwitnie ale ITOH i drzewiasta strajkują a część przesadzonych też nie specjalnie
Kasya
jak mówi klasyk wystarczy nie przesadzać czy jakoś tak (przez dwie a kadencje) i liściory same urosną
Dotychczas publikowałam tylko zdjęcia dokumentalne z telefonu. Teraz kilka "współczesnych" zdjęć wiosennych kwiatów
Tulipany botaniczne są urocze
Lubię kolory w ogrodzie, szczególnie wczesną wiosną
W tym roku moja młoda magnolia miała tylko 4 kwiatki. Myyślę, że to przez ubiegłoroczną suszę. W tym roku założyłam podlewanie mam nadzieję, ze w przyszłym roku będzie lepiej