Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

paniprzyroda 19:34, 07 lip 2019

Zapowiadają deszcz, oby tym razem prognozy sprawdziły się Jak dla mnie to takie ochłodzenie może zostać.
Piękne kadry pokazujesz, jak zawsze zresztą pomimo tego stepu
Ogród Ewy zachwyca rozmachem i mnogością nasadzeń krzewów, bylin, z przyjemnością popatrzyłam, bo w innej wirtualnej przestrzeni też fotek aktualnych brak Ale przy tym areale do obrobienia i podlania, to wcale się nie dziwię. Ciekawa jestem tego tajemniczego stołu
Pozdrawiam obydwie Ogrodniczki.
mira 23:06, 07 lip 2019

Ula - ciekawostek mam masę, ale teraz na poważnie chcę tylko jednego deszczu i nawet już mi wszystko jedno w jakiej postaci

Sylwia - cieszę się że się chmurzy bo już nie musi tak strasznie grzać, na szczęście się oziębiło - trochę oddechu potrzeba po tych upałach, ale nie dość że kropla u mnie nie spadła to straszliwe wiatry wywalają wszystko i zieją jak suszarka po ziemi ....

Ewo - bardzo Ci dziękuję za te miłe słowa - lubię spacerować, dziś to robiłam ale bez węża w ręku i podlewania które wiele nie daje

mira 23:11, 07 lip 2019

Anda napisał(a)
Ogród Ewy bardzo ładny, bogaty, różnorodny. Ja uwielbiam oglądanie ogrodów, tylko potem się dołuję troszkę, jak wracam do swojego. Dopada mnie to zwłaszcza wtedy, gdy oglądam duże ogrody, gdzie można poszaleć z ilością bylin czy róż albo sadzić duże drzewa.
Jabłonka śliczna. W ogóle fajne zakupy. Ja w szkółce jestem często ale ostatnio byłam w innej i mimo to wyszłam z niej z dwoma donicami. Zawsze coś wpadnie w ręce

To ja mam to samo - też lubię duże ogrody gdzie jest albo otulina z dużych drzew albo ogród z zapożyczonym krajobrazem.

W ostatnim GW Monty pisze że zwiedzanie ogrodów jest szkodliwe .

W tym roku kupuję krzewy, staram się omijać byliny bo przecież mogę je rozmnożyć i założyć albo kolejny ogród albo szkółkę .

Zrobiłam kolejne zakupy - guzikowiec, hortensja kosmata i lilak afgański - to w ramach podnoszenia struktury ogrodu w górę - no i dopiero wieczorem mnie olśniło - wszystko lubi warunki glebowe wilgotne.....
sylwia_slomc... 23:13, 07 lip 2019

mira napisał(a)

To ja mam to samo - też lubię duże ogrody gdzie jest albo otulina z dużych drzew albo ogród z zapożyczonym krajobrazem.

W ostatnim GW Monty pisze że zwiedzanie ogrodów jest szkodliwe .

W tym roku kupuję krzewy, staram się omijać byliny bo przecież mogę je rozmnożyć i założyć albo kolejny ogród albo szkółkę .

Zrobiłam kolejne zakupy - guzikowiec, hortensja kosmata i lilak afgański - to w ramach podnoszenia struktury ogrodu w górę - no i dopiero wieczorem mnie olśniło - wszystko lubi warunki glebowe wilgotne.....

Guzikowca kupiłam w piatek Posadziłam na dole blisko rowu bo lubi zalewanie podobno
mira 23:17, 07 lip 2019

Wendy79 napisał(a)
Miłego weekendu, Miro! Szalenie lubię do Ciebie wpadać i czytać!
U mnie susza totalna, trawnika już nie ma, a reszta cierpi na potęgę. Załamuję ręce, bo staram się podlewać chociaż warzywa, ale to nic nie daje. Leśnictwo wprowadziło zakaz wejścia do lasów, dzisiaj straż jechała tam do jakiegoś pożaru obok mojego domu. M. chce spróbować w przyszłym roku studnię jakąś zrobić, ale czy to przy takiej suszy coś da- nie wiem. Zachmurzyło się, ale deszczu to chyba nie przyniesie. Tylko wieje i jeszcze bardziej wysusza. Wczoraj rano na moim termometrze było 3 stopnie na plusie. To dopiero temperatura w lipcu.

Bardzo dziękuję, byłam się zresetować w Szklarskiej Porębie - nie wiem czy był reset bo to daleko, za to naparstnice w naturze dały mi wiele radości.

Ja trawnika już nie podlewam, koniczyna nawet już nie jest zielona, nie nadążam podlewać rabat, chyba przejdę na podlewania tylko warzywnika i nowych nasadzeń - prognoz już nie sprawdzam ,

a! w Jakuszycach było na zero

to kolejny taki rok, ślimaki czekają, a ja nie wiem jak w takiej sytuacji ogarniać ogród

wcale duży nie mam ale życia na podlewaniu nie chcę trwonić - przetwory czekają, porzeczki czas obrać
mira 23:18, 07 lip 2019

Pszczelarnia napisał(a)
Piękne ogrody pokazałaś, bardzo intrygujące.

Ewy Sieriki - piękny, masa ciekawych roślin i niebanalne smaczki - czyli to co lubimy
mira 23:20, 07 lip 2019

Basilikum napisał(a)
poranne widoki super alez mnie ciagnie by pospacerowac u Ciebie na zywo ale w tym roku nie damy rady

truskawki mi tez uciekly, szczegolnie, ze swoich prawie nie mam. Zmienilam im miejsce i po przesadzeniu pare mi padlo, dokupilam cos i tez padly wiec chyba miejsce nie teges. No oz za rok tez bedzie sezon truskawkowy.

Fajne zakupy ja w tym roku dostalam/kupilam kilka floksow niektore juz kwitna

Izo zapraszam, spacer robi się coraz trudniejszy dla mnie - widzę jak ziemia pęka a drzewa liście już zrzucają

floksy kwitną ale muszę podlewać bo lubią wilgotno

dobrze że słońce teraz nie wali mocno ale bez wody dalej nie da się
mira 23:22, 07 lip 2019

Nowa12 napisał(a)

Widziałam go ostatnio w szkółce i pewnie bym kupiła kilka sadzonek ale były tylko dwie ostatnie. Kolor ma bardzo ładny więc wpadł mi w oko . Chociaż wolałabym żeby się nie pokładał.

Jestem ciekawa jak sprawdzą się moje - kupione od dwóch róznych producentów

czy to będzie ten sam kolor i jaka będzie kępka - ale to dopiero za rok wyjdzie
mira 23:23, 07 lip 2019

sierika napisał(a)
Mira, jaka różnica w kolorze trawnika, u Ciebie dalej zielony, mój to klepisko, jednak już mnie to nie martwi bo od dawna jest to trawnik z nazwy, kiedyś spadnie trochę deszczu i zazieleni się. Daje to jednak odpowiedź na pytanie po co w ogrodzie trawa, ona dodaje blasku roślinom bezsprzecznie, koniec, kropka.

Już nie jest - ja mam dużo koniczyny a ona trzyma się długo zielona
mira 23:34, 07 lip 2019

Mala_Mi napisał(a)
Chociaż tu kilka ujęć z Ewy ogrodu zobaczyłam.Niestety okazało się że wsadzili mi spotkanie nie do przełożenia, bo z całą gmina .. a informację dostałam dzień przed .. i weź coś zaplanuj..
Twego ogrodu nie chwalę, bo wiesz, że mi się zawsze podobał .. mało zaglądam, ale jak już to długo tu buszuję.. bo sa wątki gdzie i obrazki i słowo opisane jest miłe .. to są te wartościowe wątki..

Zawsze mówię, że trawnik w ogrodzie daje tło tak jak i krajobraz w tle. Chociażby najpiękniej, to jak widzimy za roślinami rozwalające się rudery to już wszytko traci urok.. tak samo brak trawnik. Fajne są łąki kwietne, ale to do duzych ogrodów.. lub na część "Łąkowa" natomiast kwietne rabaty muszą mieć oprawę, tak jak obraz ma ramy, tak rabaty maja ramy z zielonego trawnika ,czy z ładnych ścieżek. Bo nie koniecznie musi być trawa.. Ale to mój gust, a o gustach nie dyskutujemy Każdy niech robi tak jak mu pasuje i się podoba..

Acha, niebieski floks zachowuje sie tak samo jak u Ciebie.. muszę go wogle przesadzić na słoneczna rabatę, tylko takiej jeszcze nie mam .

I jeżówki rdzą malowane masz cudniaste

O rety!!!

Mała Mi - jaki wielki tekst

Z tym trawnikiem masz rację, ja staram się uszczuplać ilość trawnika na rzecz
rabat - powinno być ileś tam trawnika/rabat ale zapomniałam ile

podobają mi się ogrody bez trawników takie zarośla i ścieżki
czasem małe ogrody takie są

u mnie trawnik musi być bo ogród spełnia funkcje tak jak u Ciebie - ogród jest dla rodziny więc na trawniku choć co się wyprawia

takie np