Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Hortensjowo 22:15, 23 maj 2019

Do góry
żurawki poszalały
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 22:15, 23 maj 2019

Do góry
KasiaLangier napisał(a)

Domyślam się, że to już Twoje dzieło, bardzo urokliwa ścieżka. Leśne ogrody z pewnością nie należą do łatwych, szczególnie gdy dominują piaski, ale jednak wszyscy się nimi zachwycają. Dlaczego? Bo mają w sobie niepowtarzalnego ducha tajemniczości dzięki drzewom i dzięki temu, jak pięknie operuje pomiędzy nimi światło.
Myślę, że jesteś skazana na sukces.
Ptasi gaj 22:14, 23 maj 2019

Do góry
CD

Złocieniec zaczynają kwitnac

Hortensjowo 22:14, 23 maj 2019

Do góry
3 białe hortensje na rabacie obok tarasu

całość do przerobienia, niestety...
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:14, 23 maj 2019

Do góry
asiak napisał(a)
Hehehe...
Ewuś, bo tak zrobiłam na samym początku. Chciałam oddzielić rabatkę wzdłuż chodniczka i tak wyszło
A nie lepiej tak ? tylko nie widzę całości.

Asiu,przed hortensjami u mnie rozchodnik. Może u Ciebie też da radę.
Mimo, że masz taki podział, to traktujesz rabatę, jako jeden kawałek do nasadzeń...tak? ..wiem, że pytasz o co innego
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:13, 23 maj 2019

Do góry

Pieknie to wyglada.
Moglabys mi powiedziec, w jakim odstepie sadzone sa te brzozy i czy sie koronamy stykaja?

I masz moze jakies zdjecie jak ta rabata z kwitnasym Karl F. wyglada? Niestety nigdzie nie moge jej u ciebie znalesc.
Japoński ogród Reni i Matiego 22:13, 23 maj 2019

Do góry
Mili goście

Japoński ogród Reni i Matiego 22:08, 23 maj 2019

Do góry
Ptasi gaj 22:07, 23 maj 2019

Do góry
Magleska napisał(a)
Elu obejrzałam śliczne fotki ….u mnie leje non stop ,kora spłynęła ,trawnik rośnie jak głupi,a kosić nie da się ….dość mam tej pogody ….

Od nadmiaru głowa boli. Deszcz u nas był bardzo potrzebny była potworna susza. W górach no na Podgórzu jednak był śnieg i częściej padało. Teraz przyszły ulewy i jest za dużo tej wody w niektórych rejonach Polski.

Mam nadzieję, że to już końcówka tych ulew

Dzisiaj po południu u nas padało pod wieczór się uspokoiło ale już pracy nie bylo tylko spacer.

Trzmielina bardzo rośnie

Japoński ogród Reni i Matiego 22:03, 23 maj 2019

Do góry
Strażnik!

Ogród pod lasem 22:02, 23 maj 2019

Do góry
Eskimuś Jeszcze szału w ilości kwiecia nie robi, ale w końcu się zdecydował

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 22:01, 23 maj 2019

Do góry
dominikzw napisał(a)

1. jutro - planuje skosić cały trawnik na 55 mm. Następnie planuje przeprowadzić wertykulacje najpierw ustawiając noże na 5 mm a następnie drugi raz w poprzek ustawić noże na 10 mm. Usuwając oczywiście skoszony filc do kosza.
2. po 5 dniach (oby tylko nie padało) - chce przeprowadzić odchwaszczenie trawnika używając chwastox. Nie wiem czy trzymać się regulaminowych 7 dni jak w ulotce jest podane (prośba o radę)
3.
a)po 5 dniach po odchwaszczeniu skosić trawę na 55 mm (jeśli nie będzie padać) (choć w ulotce podają żeby to robić po 7 dnia) ale nie wiem czy trawa w sumie nie koszona 14 dni nie będzie za długa. Jak radzicie?
b) Tego samego dnia planuje uzupełnić kompostownikiem nierówności, zagrabiając tą ziemię oraz zagrabić puste pola.
c) tego samego dnia siewnikiem wysiać trawę na całym trawniku samo zagęszczającą się renowacyjną (z opisu producenta substral podają że nadaje się do uzupełnień).
Teraz nie wiem czy to dobry krok bo może za dużo trawy (za gęsto) może być w jednym miejscu i to może szkodzić obecnej jak i nowej. Po wysiewie ubić, zagrabić i podlać.
4. Następnego dnia albo po kilku dniach (nie wiem ile czekać) jak warunki będą sprzyjające na całym trawniku przeprowadzić nawożenie siewnikiem. Wyczytałem że substral 100 dni jest wychwalany więc taki planuje kupić.
5. Jak nie będzie padać codziennie jeździć i podlewać zraszaczem.
6. Jak nowa trawa uzyska wysokość 8 cm przeprowadzić koszenie na 55 mm i wtedy regularnie raz albo co 4-5 dni kosić trawę.

dziękuje
Dominik

Proponuję zmienić kolejność:

1.Najpierw zlikwiduj chwasty, bo po wertykulacji będą pociachane i poszarpane liście mogą nie przyjąć herbicydów, albo słabo, więc nici z oprysku będą
2. Gdy chwasty znikną, zajmiesz się poprawą pozostałego stanu trawnika
3. Skoszenie
4. Wertykulacja
5. Dosianie nowych nasion i posypanie ziemią z worków bez nasion chwastów
6. Posianie nawozu i lanie wody. Nie wychwalam żadnego nawozu długo działającego, tym bardziej na 100 czy 300 dni. To przereklamowane i ściema. Wyłącznie używam nawozów "normalnych"
W ogródku emerytki 22:01, 23 maj 2019

Do góry
Witaj Elisko, też dawno nie byłam u Ciebie, zaraz to naprawię.
Ale jakoś czas mi się kurczy, ogród po deszczach pełen chwastów, nowe rośliny, przesadzanie, czyli to co tygrysy lubią najbardziej
Dziękuję za pochwałę kącika, zapraszam na kawkę
Denerwuje mnie parasol, myślę nad inną osłoną od słońca, jeśli się w końcu pojawi.
Miałam dwa kolory irysów: żółty i fioletowy, a skądś się zjawił bordowy, miła niespodzianka

I jeszcze taki orlik
Japoński ogród Reni i Matiego 21:59, 23 maj 2019

Do góry
Rododendron Fantastica

Ogródek Ewy 21:58, 23 maj 2019

Do góry
Nallar napisał(a)
Moja ślicznotka.

Ewuś, to żółte to piwonia?
Moja glebo terapia 21:53, 23 maj 2019

Do góry
kerii napisał(a)
EM rękawy zakasał, kosiarkę odpalił i po kilku godzinach wszystko od razu lepiej wyglądało, nawet zarośnięte rabaty jakby mniej były zarośnięte

Przepiękny widoczek.
Jolu tyle pięknych zdjęć, że wiele mogłabym zacytować, nawet ta nieskoszona trawa z białymi kwiatkami (chyba stokrotki) ma swój urok. I to zdjęcie ze ściętymi pniami brzozowymi. I to z hostami, hakone i paprociami w tel, no piękne. Ogromną masz już tę hakone, a hosty dużo bardziej zaawansowane niż u mnie. U mnie na rabacie jordanowej to dopiero kły powystawiały, nie wiem dlaczego akurat tam tak się ociągają, bo inne jednak bardziej rozwinięte.

Nie kojarzę z wcześniejszych zdjęć tej terakotowej donicy przy róży w ogrodzie przydomowym. Czy ona tam była i ja taka nieuważna, czy to jednak nowy nabytek? W każdym razie teraz zwróciłam na nią uwagę, bardzo ładnie ją ulokowałaś. Piękne ujęcie
Nowa hostowa też się chyba nieco zagęściła od ubiegłego roku.

I w ogóle taki spokój bije z tych zdjęć, bardzo lubię te Twoje swobodne ogrody.
Tylko tego deszczu Ci bardzo współczuję. No co za dużo to niezdrowo. Oby Twoje ogrody wyszły z tego obronną ręką.
Ogród z uśmiechem 21:53, 23 maj 2019

Do góry
Moje kaliny:

Kilimadjaro Sunrise i Onondaga.

Gunnera - parzeplin 21:51, 23 maj 2019

Do góry
W tym roku pogoda nas nie rozpieszcza.
Gunnera powili rośnie
Dałem już druga warstwę nawozu naturalnego
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 21:50, 23 maj 2019

Do góry
Pierwszy raz w moim leśnym ogrodzie rozkwitły hortensje:
anabelka

i cudne ogrodówki

W ogródku emerytki 21:49, 23 maj 2019

Do góry
Nie miała baba kłopotu, kupiła se klon i lilaka
Poradźcie, gdzie je wsadzić, które miejsce będzie najlepsze dla klona

Lilak będzie prowadzony z pieńkiem, miejsce to przymiarka.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies