Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Choroby i szkodniki grabów, grab - Carpinus 11:03, 25 cze 2019

Do góry
Witam, i moje graby coś dopadło....
Na razie podobne zniszczenia są na kilku drzewkach.
Czy to wina suszy? Staram się je podlewać bo gleba piaszczysta...
Żywopłot ma już 4 lata i nigdy nie był niczym opryskiwany.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 11:00, 25 cze 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ale mi dałaś pomysł na lampę z tą drabiną ( do domu kiedyś)

Kobieto trzeba było paczką wysłać te cuda do kraju

Chyba raczej tira

Upchnęłam malutką skrzyneczkę, wiadereczko, tabliczki do ziół, ważki, ptaszysko i 2 byliny Jestem mistrzem pakowania

Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:00, 25 cze 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)

Aniu, pojałowcowa została pojałowcową po wycięciu jałowców, które wcześniej rosły w jej centralnym punkcie . Jakoś trzeba te rabaty nazywać a tu nazwa sama się nasunęła. Początek serialu znajduje się prawie na początku wątku. Ale żebyś nie szukała to na szybko:
Było tak - czerwiec 2017

Jest tak - czerwiec 2019

Nieustająco podziwiam sposób, w jaki dokonujesz zmian w ogrodzie. Bez spektakularnych rewolucji w stylu "likwiduję tą rabatę i zakładam nową w zupełnie innym miejscu" a zmiany są bardzo znaczące i efektowne.
Do tego jak posadzisz rośliny, to od razu dobrze, a nie miotasz się, jak - nie przymierzając, np.: ja.

Świetnie ogarnęłaś te jukki i lawendy - one nie lubią gęstych rabat a znakomicie wyglądają w takich luźnych nasadzeniach i u Ciebie świetnie wyglądają. Mówiłam Ci zresztą
Sezon 2017 u Hanusi 10:51, 25 cze 2019

Do góry
W ogrodzie mogę siedzieć cały dzień,
wybrać słońce lub cień.
Kosa trele podziwiać,
wodę zimną z kranu pijać.'
Lecz z tą drogą do mej oazy
za bardzo mi nie do twarzy.
Kawałek krajowej szóstki,
tłocznej na całej długości,
a potem część z kostki drogi,
której nie lubią me nogi.
Potem parking żwirowy,
i wkoło nowe budowy.
Kurzu pełna okolica,
to niezbyt mnie zachwyca.
Ja każde dojście do ogrodu
odsapuję w miejscu chłodu.[/img]

Czystego powietrza bez smogu, kochani Wam życzę.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:48, 25 cze 2019

Do góry

Trawnik spalony / zniszczony nawozem 10:43, 25 cze 2019

Do góry
Dzień dobry,

chciałabym poprosić o pomoc. Od zeszłego roku mam ogródek działkowy i w tym roku został założony na wiosnę nowy trawnik... Trawa cały czas jeszcze gdzieniegdzie rośnie ale mam problem. Ostatnio na działce były dzieci znajomych i lały się wodą. Mimo próśb, żeby była mgiełka to gdy nikt nie patrzył lały większym strumieniem. Wczoraj gdy pojechałam wieczorem z mężem kosic trawę zobaczyliśmy "efekt"... Jestem trochę załamana, czy coś da się z tym zrobić?

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:35, 25 cze 2019

Do góry

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:31, 25 cze 2019

Do góry

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:25, 25 cze 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Kobieto trzeba było zawołać, że fotorelacja z ogrodu jest tu, a ja czekam i czekam
https://www.ogrodowisko.pl/watek/741-coton-manor-garden-anglia?page=18

Kobieto właśnie ją jeszcze kończę, bo wczoraj już zasnęłam. Ale jest już gotowa.

Więc wołam i zapraszam na pierwszą relację dla tych co lubią takie klimaty. Tylko zajawka a tu znajdziecie dużo więcej fotek

https://www.ogrodowisko.pl/watek/741-coton-manor-garden-anglia?page=18

W samym słońcu 10:24, 25 cze 2019

Do góry
sarenka napisał(a)
To jest najwęższą rabata. zaczyna się przy skrzynce gazowej, przepraszam za jakpac, e zdjęcie było robione przez moskitierę i szybę.

Megi, wybacz, ale zbyt dosłownie traktujesz wyrażenie "zdjęcie rabaty".
Nie chodzi o widok tego kawałka ziemi, na którym mają rosnąć rośliny (chyba że mówimy o poprawianiu kondycji gleby), tylko o całą przestrzeń, która jest dookoła tego kawałka.

Masz tutaj przykład:
na podstawie którego zdjęcia mogłabyś doradzić komuś posadzenie drzew na tej rabacie:
tego:

czy tego?
W samym słońcu 10:15, 25 cze 2019

Do góry
drzewa proponuję bardzo oszczędnie.
nie widziałam domu i tarasu, więc tam na razie nic nie zaproponowałam.

Na wąskiej rabacie od północy (5) wiśnie amanogawy - one rosną wąskie i niezbyt wysokie same z siebie, bez przycinania; zdrowe, niewymagające, kwitną wiosną i przebarwiają się jesienią
Na 3, z drugiej strony podjazdu - wiśnie kanzan. One mają koronę w kształcie kieliszka do martini, czyli rozszerzają się do góry: nie będą przeszkadzały w chodzeniu a jednocześnie rosną na tyle niewysoko, że nie powinny zaczepiać o kabel (w razie czego - można przycinać).

Rabata nr 1 jest strasznie długa i wąska. Ja bym ją podzieliła na krótsze odcinki. Dodatkowo, przydałoby Ci się miejsce do siedzenia w cieniu i jakiś "focal point" na widoku z tarasu.
Wszystkie te trzy problemy załatwia ławeczka stojąca pod żywopłotem, naprzeciwko tarasu. Ławeczce z obu stron można dać drzewka.
Wybór drzewka zależy od efektu, jaki chcesz osiągnąć.
Jeśli boisz się wysokich drzew, to możesz wybrać drzewko nieduże typu jabłonka adirondack/van esseltine, jarząb mączny, czy glediczja. One dadzą cień tylko pod ławeczką ale za to nie przysłonią widoku.
Możesz też posadzić wyższe drzewa (np.: te klony, które proponowała Ci Ewa), one dadzą więcej cienia ale jest ryzyko, że "zamkną przestrzeń". Przydałoby się zdjęcie - jaki masz widok z drzwi tarasowych.

Prawdę powiedziawszy, dla mnie optymalną opcją byłoby posadzenie drzewka o szerokiej koronie w południowo-zachodnim narożniku tarasu (mniej więcej tam, gdzie na rysunku jest litera H). Mogłaby to być np.: nigra. A przy ławeczce któreś z tych mniejszych zaproponowanych drzewek.

W każdym razie, cokolwiek byś nie wybrała, powtórzyłabym na rabacie 2, przy wejściu.

Wiąza wredei (osobiście nie jestem przekonana do tego wyboru) posadziłabym w narożniku, jako akcent nadający ton całemu ogrodowi.
Działka prawie w Borach Tucholskich 10:13, 25 cze 2019

Do góry

W samym słońcu 10:13, 25 cze 2019

Do góry
To jest najwęższą rabata. zaczyna się przy skrzynce gazowej, przepraszam za jakpac, e zdjęcie było robione przez moskitierę i szybę.

To jest świeża rabata, dałam tam narazie miskanty,ale to dlatego żeby w doniczkach nie cierpiały, mogę je na wiosnę przesadzic

Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:12, 25 cze 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)

Jest tak - czerwiec 2019

No gdyby nie fakt że weekend jadę do Płocka zwiedzać ogrody to miałabyś gości. Jako jedna z niewielu broniłam juk. Warto było Super to wygląda.
Moje na przedpłociu muszę opielić bo też kwitną ale z zielska ledwie wystają nikt nie zauważył
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 10:05, 25 cze 2019

Do góry
anbu napisał(a)
Drodzy Forumowicze ma ktoś z Was Hortensję bukietową Magical Mont Blanc PBR?
Proszę pochwalcie się fotkami i opiniami Pozdrawiam

wiosenny zakup w Brico jak na razie OK, widać że ma chęć do kwitnienia i dalszej współpracy

Endless Summer w zacisznym miejscu bez zabezpieczenia , drugi krzak na wygwizdowie zawiązał pąki na nowych pędach

księżniczki coraz piękniejsze

Miss Saori

Frisbee Peticoat
Ogródkowe perypetie:) 09:47, 25 cze 2019

Do góry

KONIEC
Ogródkowe perypetie:) 09:43, 25 cze 2019

Do góry

W samym słońcu 09:39, 25 cze 2019

Do góry
To jest moja rabata o głębokości 2m (ciągle "in progress")

Jako plecy rośnie na niej cis fastigiata robusta (w sklepie internetowym w nazwie było jeszcze "stricta"), który mi poleciła Toszka, bo szukałam właśnie czegoś wąskiego. Ten żywopłot nie powinien mieć więcej niż 30-40 cm szerokości. Wada - trzeba go bardzo gęsto sadzić, co oczywiście bardzo podnosi koszt.

W sprawie drzew to zaraz Ci coś napiszę, ale tak po prawdzie, to przydałyby się jakieś zdjęcia, na których widać działkę, a nie tylko kawałek ziemi.
Ogródkowe perypetie:) 09:37, 25 cze 2019

Do góry

Podmiejski ogródek 09:36, 25 cze 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Takie tamy z mojego ogródka:
rabata pod murkiem daje czadu
jednak perowskie nie dają rady z chłopakami grającymi w piłkę na podjeździe

Musisz tu zrobić gabion, tylko zamiast granitu, wypełniony będzie roślinami, będą bezpieczne przed chłopakami

Dębolistną masz zajefajną
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies