Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 11:15, 21 maj 2019

Do góry
Witam, dziś na moich kosodrzewinach zauważyłam takie robactwo (koloru szarego)..
Przesiadują na igłach w takim szarym nalocie, a jak się porusza rośliną to uciekają.. Brrr okropne to jest! P.S szmata jest tymczasowa

Czy to jest mszyca?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:09, 21 maj 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
[img
malutkie kopciuszki Rodzice uwijaja się z dostarczniem jadła, dzięki temu szkodników w ogrodzie mam mniej

słodkie te kopciuszki
W piaskownicy 10:59, 21 maj 2019

Do góry
Kilka bieżących kadrów
Ogrodowo zakręcona. 10:49, 21 maj 2019

Do góry
Czy te listki coś zjada? Winowajcy nie widać.

Ogrodowo zakręcona. 10:48, 21 maj 2019

Do góry
Czy mam uciąć te patyczki bez liści?

Działka prawie w Borach Tucholskich 10:45, 21 maj 2019

Do góry
tak na wszelki wypadek żeby nie było że w ogrodzie tylko fotki strzelam

a było już gotowe i po co to popsuł!!!
W piaskownicy 10:44, 21 maj 2019

Do góry

nowe róże wielkokwiatowe:
Beverly
Big Purple
Kronenbourg
Erotika
Hanne
Monika
J.W.Goethe
Paul Ricard
Senteur Royale

oraz angielskie:
Graham Thomas
L.D. Braithwaite
Othello
Winchester Cathedral
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 10:43, 21 maj 2019

Do góry
Agatko, dzięki! Właśnie tez mi się wydaje, że jak już wyjdziemy z ziemi to jakoś pójdzie i postęp będzie bardziej widoczny? Z tym że grzebią się z tym 3ci tydzień i co to ma być, dziura zasypana piachem zagęszczana w tej chwili?
Liczę że w najbliższych dniach się to posunie i to znacznie i że znowu nie zacznie padać...

Catalina, dzięki

Właśnie ciężko myślę. Uporządkowany ogród od frontu i angielskie rabaty z miejscami na wynalazki na działce z tyłu. Tym sposobem będę ryła ale nie przed domem, gdzie chcę mieć raz posadzone i spokój.
Waham się tylko nad zestawieniami monochromatycznymi typu Joasia - mnóstwo lawendy i geometryczne nasadzenia z traw czy jednak wymieszane toto w stylu angielskich nasadzeń???
Myślę że na początku będzie porządnie pod linijkę przynajmniej z przodu, a dalej zobaczymy. Zawsze mogę poprzesadzać potem wszystko hehehe
A ciekawa jestem jak długo wytrzymam z porządkiem, pewnie póki nie zagarnę przestrzeni i nie zacznie się robić ciasno Choć działka wielka, więc mogę testować jej gumowatość haha

zobaczymy
Ogród zacząć czas. 10:36, 21 maj 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

Coś mi się nie zgadzają wymiary na Twoim rysunku. Zrobiłam swój

Miskant zajmie Ci cały róg tej rabaty i pewnie będzie wchodził w okno (puste kółko).
Nie bardzo widzę miejsce na trzy kulki globosy - myślę, że 60 cm to dla nich minimum, więc narysowałam tylko jedną (zielone kółko)
Trzmieliny (żółte kółka) ok.
Rozplenice (brązowe kółka) zajmują dużo miejsca. Np. hameln - ok. 1m średnicy mają jesienią. Chyba że masz odmianę Little Boy - one są mniejsze.
Żurawka (citronelka, nie lime - dużo lepiej trzyma liście) jako dywanik na całej rabacie, a nie tylko przy chodniku.

Bardzo dziękuję za projekt! Sprawdzę dzisiaj wymiary tej rabaty, bo akurat na moim rysunku sobie ich nie zapisałam. Może być, że jest jednak troszkę szersza Kulki trzy widać na zdjęciu pod trawą pampasową, która zmieni lokalizację- takie dość drobne na razie są. Rozplenice mam raczej hameln. Pomysł z żurawką jako dywanikiem- super Raz jeszcze bardzo dziękuję!
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 10:35, 21 maj 2019

Do góry
Variegata wciąż czekam na większe przyrosty

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 10:29, 21 maj 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Miodunka Majeste mocno odcina się od towarzystwa

Przyłapany na gorącym uczynku!

Ale co Ty się go czepiasz, przecież jakiegoś suchelca wcina. Kulturalny gość

Nie narzekaj, kropelkowe fotki śliczne, a rodek daje czadu. Kwartecika ogród jednak zdecydowanie troszkę większy niż Twój więc i możliwości inne. Ale wiem jak to jest, apetyt rośnie w miarę jedzenia. Tyle by się chciało a tu nie ma jak upchnąć. I tak zrobiłaś niesamowitą metamorfozę swojej zielonej wysepki. I to w takich trudnych warunkach, nad garażem, brawo Ty Kochana
Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:29, 21 maj 2019

Do góry
Zana napisał(a)

Też Cię trochę pokuszę. Może nie tak drastycznie jak Iwonka. Ale czy nie fajnie by było wyprowadzić linię tak, żeby od strony rabat był taki kawałek koła (wiesz, Asia ciągle te kółka rysuje i chyba mi się już zaprogramowały).

Dla klona musisz trochę poszerzyć.

Ja pokuszona to jestem tylko nie mam pojęcia jak mieć cukierek i zjeść cukierek .
Starałam się, by kolisty był trawnik. Co prawda strasznie koślawe to kółko. I nie do końca mi się to podobało. Dlatego mówiłam już Asi Makadami, żeby przyjechała i pomogła mi zmienić linię rabat. Bo ja mam pomysł, ale on oznacza zrobienie z trawnika takiego podłużnego, idącego lekkim łukiem, szerokiego na 3 m pasa. No i chyba nie jestem na takie coś na razie gotowa. Od strony tarasu wygląda to tak:

Działka prawie w Borach Tucholskich 10:28, 21 maj 2019

Do góry

Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 10:27, 21 maj 2019

Do góry
Wiosna c.d.

Podwórkowa rehabilitacja 10:21, 21 maj 2019

Do góry
Bratki są tak niesamowite, że pelargonie, które miały je zastąpić czekają na swoją kolej na studni.

Niedawno zakupione serduszka okazałe. Oberwałam po wykonaniu zdjęć, niech się roślinki wzmacniają.

Zakończę floksem kanadyjskim (polubiłam go). I on kończy swój spektakl. Obetnę kwiatki, niech też się wzmacnia.
Miłego dnia
Ogród zacząć czas. 10:14, 21 maj 2019

Do góry
MartaCho napisał(a)

Z lewej strony podjazdu, mamy miejsce wielkości 4,80x3,80.
Tutaj przygotowałam taki wstępny „projekt”- w tle żywopłocik z cisa i berberysu erecta, następnie niższe piętro. Na środku myślałam o jakimś pięknym wyższym akcencie. I teraz pytanie- co wybrać? Czy jakiś klon palmowy np. shirasawanum Jordan? Chyba, że będzie mu tam za bardzo grzało na takiej patelni przed domem. Czy może na przykład pięknie kwitnący styrak japoński?

Znowu mi się nie zgadza: sądząc po zdjęciu, to dłuższy bok jest wzdłuż ogrodzenia, a krótszy - wzdłuż wejścia do domu

Żywopłot cisowy - jeśli na pozostałej części ogrodzenia nie planujecie cisów, to i tutaj niepotrzebne.
Na konwalnika wszyscy narzekają, bo potwornie wolno rośnie.
Klon.... to zależy. Jeżeli słońce faktycznie tylko do 13, to powinno być ok. Jeśli dłużej - to może go przypalać. Jeśli to miejsce jest bardzo wietrzne albo ziemia gliniasta, to też może mu nie pasować.
Styraki były rozważane przez niektóre dziewczyny, ale nie kojarzę żeby któraś dłużej go miała.
Na takie miejsce to jeszcze świdośliwa wielopniowa mogłaby być, albo klon strzępiastokory.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:10, 21 maj 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Tak cię trochę pokuszę do zmian bo w sumie tam ci tego trawnika aż tyle nie jest do niczego potrzebne. Zobacz ile miejsca by było ;D roślinki jakby ładnie się tam wpisały i miejsce miały, nie trzeba by było upychać kolanem...

Też Cię trochę pokuszę. Może nie tak drastycznie jak Iwonka. Ale czy nie fajnie by było wyprowadzić linię tak, żeby od strony rabat był taki kawałek koła (wiesz, Asia ciągle te kółka rysuje i chyba mi się już zaprogramowały).

Dla klona musisz trochę poszerzyć.
Podwórkowa rehabilitacja 10:07, 21 maj 2019

Do góry
Ogród zacząć czas. 10:06, 21 maj 2019

Do góry
MartaCho napisał(a)
Zapraszam więc teraz do rabaty znajdującej się pod oknem kuchennym. Jej wymiary to 115x190cm. Mój pomysł jest taki- kule Emerald gold na pniu wysokości 120 i 80 cm, podsadzone roślinkami, które już mam, czyli tuja glosa (x3), rozplenica japońska i w rogu miskant Kleine Fontane. Od strony chodnika, dla rozjaśnienia dałabym opaskę z żurawek Lime Marmolade lub Citronellę. Nie za dużo? Może jednak bez miskanta? Mam go teraz przy tarasie, więc chciałam zagospodarować.

Coś mi się nie zgadzają wymiary na Twoim rysunku. Zrobiłam swój

Miskant zajmie Ci cały róg tej rabaty i pewnie będzie wchodził w okno (puste kółko).
Nie bardzo widzę miejsce na trzy kulki globosy - myślę, że 60 cm to dla nich minimum, więc narysowałam tylko jedną (zielone kółko)
Trzmieliny (żółte kółka) ok.
Rozplenice (brązowe kółka) zajmują dużo miejsca. Np. hameln - ok. 1m średnicy mają jesienią. Chyba że masz odmianę Little Boy - one są mniejsze.
Żurawka (citronelka, nie lime - dużo lepiej trzyma liście) jako dywanik na całej rabacie, a nie tylko przy chodniku.
Gdzieś na końcu świata... 10:05, 21 maj 2019

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies