Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja działka na Dębowym Lesie 08:56, 21 maj 2019

Do góry

Aniu dekoracje masz rewelacyjne ale ta latarenka jest po prostu fantastyczna.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:44, 21 maj 2019

Do góry
Kasya napisał(a)

Piekne kolorki

Kasiu zapraszam na kolory bo w tym roku moja rodkowa błyszczy z daleka
Tu narazie jest ściernisko... 08:33, 21 maj 2019

Do góry
BasiaLT napisał(a)

Ewa jakbyś chciała nasionka to mogę ci zebrać. Tylko pojaż które konkretnie.

Basiu, jesteś bardzo miła.
Jeżeli nie sprawi problemu to :

I te fiolety urocze.

U mnie taki, ale może masz

Dwa ogrody 08:30, 21 maj 2019

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

Karolino, mamy wiele wspólnego, jeśli chodzi o zagęszczanie rabat
dla Ciebie truskawki, wyjątkowo dużo kwiatków mają, a to taka rabatka na przetrzymanie odmiany (nn) dopóki nie stworzę dla nich stałego miejsca

niesamowite Jaka to odmiana? Wyjątkowo plenne, przynajmniej tak wyglądają Dziękuję za zdjęcie Buziaki!!!
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:29, 21 maj 2019

Do góry
Anitka napisał(a)

Jest tak co roku. Pomimo tego jałowiec żyje już od kilku lat, ale tego już nie można się pozbyć niestety. Doprowadzi kiedyś do uśmiercenia tego jałowca. Nie przenosi się to z jałowca na jałowiec. Potrzebna jest gruszka w okolicy.

Z jałowcem nie próbowałam, ale gruszę wyleczyłam opryskami 1,5% mocznika (azot zabija grzyba). Nie widzę powodu aby nie spróbować zrobić kilka oprysków co np. 10 dni. Na pierwsze działo w walce z rdzą. Oprysk mocznikiem robimy do połowy, max. do końca lipca. Od wczesnej wiosny. Potem co roku powtarzamy procedurę. U mnie walka z rdzą trwała 3 sezony.
Ja bym spróbowała. Choćby z powodów estetycznych. Koszt mocznika nie jest wysoki, a nowe doświadczenie warte podjęcia prób
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:22, 21 maj 2019

Do góry
zawitka napisał(a)

2 piękne Alfredy odżyły po deszczach.:

Tego jegomościa nazwy nie znam jeeeszcze

Piekne kolorki
Rododendronowy ogród II. 08:19, 21 maj 2019

Do góry
Czy juz jest szczyt kwitnienia rododendronów ?
Czarodziejski ogrod masz w maju

Bozenko, co to za motylki, mam inwazje

I jeszcze spieszę donieść ze mój zakwitnie
Ogród zacząć czas. 08:12, 21 maj 2019

Do góry
I teraz najważniejsze na ten rok dla mnie wyzwanie- rabata wzdłuż ogrodzenia. Myślę i myślę, a tu projekt taki prosty wysyłam Mamy do dyspozycji 13m. Plan był taki, żeby posadzić 5 sztuk wiśni umbraculifera. Podsadzone skarpetami z płożącej Emerald gold, dla powtórzenia i niski żywopłocik cisowy lub bukszpanowy, jeśli ćma już nam nie grozi. Pomiędzy nimi hortensje Bobo. Od przodu żurawki, ale może tym razem Palace Purple, albo Obsidian? Znowu mam wątpliwość, czy aby nie za dużo różnych różności?
Wracając do samych wiśni- eM w ogrodniczym zaprotestował widząc jej młode drzewka, że zbyt wysoki pień i na końcu mało rozłożysta korona, wystająca u nas zbyt wysoko ponad ogrodzenie. Mój pomysł jest taki, żeby ewentualnie wziąć wiśnie szczepione niżej, max na 180cm? Ewentualnie inne rodzaje- robinia akacjowa jest przez panią Danusię odradzana, choć u sąsiada całkiem ładnie na razie rośnie i… mężowi się podoba. Co ewentualnie jeszcze by się nadawało? Może śliwa nigra, która wprowadziłaby troszkę koloru? https://pl.pinterest.com/pin/857091372810420531/
Czy wspominałam coś wcześniej o niemocy decyzyjnej? To właśnie ona Przyznaję szczerze- najtrudniej jest mi zdecydować się na te duże drzewa . Byliny, krzewy łatwiej będzie wymienić w razie potrzeby, ale drzewa to już decyzja na długie lata.
To tyle, jeśli chodzi o wejście do domu i część wschodnią ogrodu, cdn
Blaski i cienie nowego życia 08:11, 21 maj 2019

Do góry
Jeszcze na koniec Eden rose zapączkowana na maksa. Dzięki dziewczynom skracałam i wycinałam ze strachem a jest piękna teraz. Niestety mrówki i mszyce jak co roku będą różom dokuczać, pączek już obdryziony

Ogród zacząć czas. 08:06, 21 maj 2019

Do góry
Zapraszam więc teraz do rabaty znajdującej się pod oknem kuchennym. Jej wymiary to 115x190cm. Mój pomysł jest taki- kule Emerald gold na pniu wysokości 120 i 80 cm, podsadzone roślinkami, które już mam, czyli tuja glosa (x3), rozplenica japońska i w rogu miskant Kleine Fontane. Od strony chodnika, dla rozjaśnienia dałabym opaskę z żurawek Lime Marmolade lub Citronellę. Nie za dużo? Może jednak bez miskanta? Mam go teraz przy tarasie, więc chciałam zagospodarować.
Ogród zacząć czas. 08:00, 21 maj 2019

Do góry
Pojawiam się wreszcie ponownie
W niedzielne popołudnie zrobiło się burzowo, więc wreszcie miałam czas, żeby zasiąść i spisać moje ogrodowe wizje Tak długo się zabierałam za spisanie myśli, a efekt wydaje mi się teraz strasznie mizerny. Ale najważniejsze to zacząć, ruszyć wreszcie z zakupami, ze zmianami. I będzie pięknie!
Zacznę od wejścia, bo jest to dla mnie najbardziej problematyczna strefa. Wystawa wschodnia, sporo słońca do godziny 13:00.
Z prawej strony podjazdu chcielibyśmy umiejscowić drewutnię na drewno do kominka. Jak tylko ją zrobimy, to zapewne zostanie wprowadzony zakaz palenia w kominkach , ale plan jest, więc zieleni na tę chwilę nie będę tam planować- zobaczymy, ile miejsca nam zostanie.

Z lewej strony podjazdu, mamy miejsce wielkości 4,80x3,80.
Tutaj przygotowałam taki wstępny „projekt”- w tle żywopłocik z cisa i berberysu erecta, następnie niższe piętro. Na środku myślałam o jakimś pięknym wyższym akcencie. I teraz pytanie- co wybrać? Czy jakiś klon palmowy np. shirasawanum Jordan? Chyba, że będzie mu tam za bardzo grzało na takiej patelni przed domem. Czy może na przykład pięknie kwitnący styrak japoński?

Podmiejski ogródek 07:54, 21 maj 2019

Do góry
Helen napisał(a)

Co rośnie za klonem i ma taki piękny ciemnoróżowy kolor?

Helen, tylko na to pytanie jestem w stanie Ci odpowiedzieć: z tyłu rośnie bez, prawdopodobnie dark purple.
Reszty - nie mam pojęcia, mam nadzieję, że Ania jeszcze tu zajrzy

edit - razem pisałyśmy
Wszystkiego po trochu 07:41, 21 maj 2019

Do góry
Mirelko, Renato, Mariolu dziękuję za miłe słowa

Elu żeby Ci odpowiedzieć musiałam sobie przypomnieć jak to było. Mam zdjęcia z 2006 r, chyba wtedy powstała ta rabata albo rok wcześniej. Wtedy była tylko ta najszersza część jako wyspa,
Nasadzenia były gęściej, na brzegach rosły wrzosy, w środku powojnik, z jednej strony hortensje ogrodowe.
Z czasem hortensje wywaliłam bo to były te co przemarzały, a w miarę rozrostu azalii wyciągałam tę rabatę wzdłuż ścieżki, przesadzając tam te niższe i japońskie.
Powojnik też jest wysadzony, bo w końcu azalie tak wyrosły, że go zagłuszały.
Najszersza część ma 3,5m, potem na wysokości Pontyjskiej 2,6m i na wysokości japońskich 1,6m.
Wstawiam zdjęcie zrobione z balkonu, za tą rabatą ciągnie się ścieżka, biegnąca wokół całego ogrodu.

Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 07:41, 21 maj 2019

Do góry
beata_m napisał(a)

hmmmm nie za gęsto 08.2015 vs 05.2019

takie zdjęcia napawają nadziją że i u mnie urośnie fajne takie porownanie...
Ogród z rzeźbą 07:37, 21 maj 2019

Do góry
Zana napisał(a)

Kurcze, że też nie mam ogrodu "pod ręką", poleciałabym zmierzyć. Minimum to myślę 40 cm. Pilnie musisz sadzić czy wytrzymasz do weekendu? Zmierzyłabym dokładnie średnicę mojej trzyletniej kępy.

Właściwie to mam je posadzone ale dopiero co i nadziubdałam strasznie, no bo to takie pipki małe po podzieleniu. Mierz, wyciągnę je jeszcze, teraz pogoda dobra bo mokro to mogę jeszcze przesadzać.
Droga do spełnienia 07:34, 21 maj 2019

Do góry
Kasi Mrokasiu
historia heptacodium

marzec 2017 - jak widać szału nie ma

końcówka kwietnia 2018

maj 2018

maj 2019 - stan na dziś

Dodam że rosnie na totalnej patelni i wygwizdowie
mój okaz był trochę rachityczny ale na pewno mozna cos ładniejszego znaleźć
Na ostatnim zdjęciu po prawej najbardziej widoczny teraz
Blaski i cienie nowego życia 07:33, 21 maj 2019

Do góry
A w przedogródku stan bardzo przyziemny sadzonek. Pokażę skrawek po wiosennych pracach bo dalej mam wysiane dwa dni temu cynie a sadzonki planowanej lawendy będę robiła w lipcu. Także vzęść dalsza nie jest do pokazania na dzień dzisiejszy. Kamienie tymczasowe świetnie się sprawdzają żeby wejść i plewić osty oraz do podlewania sadzonek. Także zostają do przyszłej wiosny

Blaski i cienie nowego życia 07:28, 21 maj 2019

Do góry
Wczoraj trochę ogarniałam stronę wejściową domu i grupowałam sadzonki. Oczywiście za rok pewnie znów będzie trzeba przesadzać

Pod bukszpanem mam małą szkółkę hortensjową. Cisy też wsadziłam ale raczej dam je w inny rejon. Bardzo trudno ukorzenić cisy z patyczków, znaleźć dla nich warunki.

I tak to wygląda jak pogrupowałam sadzonki trzmieliny na małą obwódkę. Przyznam że tą pracę układania roślin najbardziej lubię sprawia mi najwięcej przyjemności
Dałam widoki z przeciwnych stron i w całości z wyjścia domu.

Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa 07:20, 21 maj 2019

Do góry
jarry napisał(a)
Pojawia się zatem pytanie czy te bakterie z Dipel'a są mniej zjadliwe i trzeba ich więcej zaaplikować czy może ja popełniam jakiś błąd logiczno-rachunkowy?

Nie wiem czym się dany szczep różni ale u mnie Dipel załatwił gąsienice w kilka dni więc potwierdzam skuteczność, użyłem 10g/1litr i po jednym oprysku gasienice się zdeformowały. Zrobiłem drugi prewencyjny i na razie spokój, czekam na następny atak. Pozdrawiam
Przerwa na kawę... 07:07, 21 maj 2019

Do góry
Jednak jakiś inny kolor w żółtkach się pojawił. Ostry róż. Ale tylko 7 sztuk. Czy to odmiana Picture?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies