Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 16:30, 06 cze 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Ty, Palibina sobie kup na kijku Ja właśnie wsadziłam pod klona

Kupiłabym bardzo chętnie tylko, że mi tam kolorem jakoś nie pasi. Miałam tam krzaczkowatego to wykopałam, bo mnie drażnił. Tam musi być coś albo białego albo w bardziej nasyconym kolorze (fiolet, róż, fuksja).

TAR napisał(a)
ciezko spotkac krzewuszke na kijku, swoja uchwyciłam przypadkiem na targach

Dziś widziałam kilka ale były na niziutkich kijkach...
Się nie upieram akurat na krzewuszkę, bardziej chodzi mi o wysokość kijka, kolor kwiatów i termin kwitnienia (przed hortkami).
TAR 16:31, 06 cze 2019

mrokasia napisał(a)

Miejmy nadzieję, że to przejściowe i że okażą się fajnymi, normalnymi ludźmi .

ogolnie nie sa zli, nawet sympatyczni. ona do pogadania. mnie jedynie deprymuje podgladactwo + plus wiesz co i delikatnie to nazwe "nietrafione pomysły, ktore moga ingerowac w mój mir domowy". Licze po cichu, ze nie zostaną wcielone w życie Ale sa spokojni, nie urzadzaja imprez typu disko polo ani nie produkuja decybeli utrudniajacych funkcjonowanie sasiadom.
I chyba ich głowna wada jest to, ze nie sa poprzednikami
mrokasia 21:54, 06 cze 2019

Kochane, która marzy o dorodnych cisach??? U mnie w miasteczku rosną takie przed jedną z posesji.

TAR 22:33, 06 cze 2019

ciekawe ile lat maja te ciski?
makadamia 08:03, 07 cze 2019

TAR napisał(a)

Wiesz, ja mysle ze to taki szal na poczatku, blokersi z miasta wyrwani nie potrafia sie zachowac, troche jak zwierzątka w klatce. przyroda i spokoj to jakas fantasmagoria. ich dzieci tez przemykaja po podwórku i bez dzien dobry, za to wgapiaja sie ciagle w oknach. a nasze uliczne ananasy to zawsze na rozmowki sie zatrzymuja, fajne otwarte i rezolutne dzieciaki. I przyznam,ze dobrze wychowane z duzym poszanowaniem dla ludzi, dla starszych i dla zwierząt. Przychodza bawic sie czasem z bialaskami (bialasy przez to tez sie socjalizuja). Musze przyznac na te dzieciaki z nadzieja sie patrzy, ze nie pogłupiałe

Wiesz, ja też mam takie wrażenie: jak odwiedzają nas dzieciaki z bloków - miłe i sympatyczne przecież - zachowują się właśnie jak zwierzaczki wypuszczone z klatki. Mają różne dziwne pomysły i nie "czują" że pewnych rzeczy nie należy robić. Hulaj dusza, piekła nie ma.
Zawsze trzeba na nich bardziej uważać

Ale i tak najbardziej mnie wkurza to, że WSZYSTKIE dzieciaki, nawet te mieszkające w domach piętrowych, jak schodzą po schodach to po prostu muszą ręką ciągnąć po ścianie. I nie mówię o pięciolatkach. Noż....

W każdym razie zadaszenia zazdroszczę. My się od trzech lat zbieramy, żeby przynajmniej jakiś żagielek sobie zamontować i ciągle ni ma.
makadamia 08:08, 07 cze 2019

mrokasia napisał(a)
Kochane, która marzy o dorodnych cisach??? U mnie w miasteczku rosną takie przed jedną z posesji.

łaadne.
Mój tato też by takie miał, gdyby chciał swoje ciąć. Ale on zawsze wszytko robi na odwrót: cisy tnie tylko kosmetycznie, pozwolił im wystrzelić w górę na 4 metry i teraz narzeka, że się rozłamują pod wpływem śniegu i wiąże je jakimiś linkami.
Za to tnie kasztanowce, które rosną razem z cisami, wiec wyglądają jak zapałki: dłuuugi pień i korona zaczynająca się na wysokości 4 metrów
makadamia 08:14, 07 cze 2019

effka napisał(a)

Też musze się zaopatrzyć w takie wynalazki.
To prawda, w tym rou mszyce są nawet na rodkach... ale na jaśminowcach to maakra. Prawie nie widac liści tak czarno Dzisiaj pryskam chemią.

Noo, to przyznam się, że u mnie wyjątkowo mało w tym roku było. Parę gałązek bardziej zaatakowanych po prostu ułamałam, reszta mszyc zniknęła sama.
Komarów też jakoś u nas nie ma.
Mrówek było dużo na początku wiosny ale teraz jakby zniknęły.
Ślimaki zdarzają się sporadycznie i więcej ich znalazłam w bukszpanie niż w na hostach.

Tylko lilie prawie w całości zeżarte ale już trudno - daruję im
Toszka 08:49, 07 cze 2019

Asiu, lilie to ci zapewne poskrzypka liliowa żre, a nie ślimaki. Jak sobie wyhodujesz populację to nie dasz rady tego opanować
TAR 10:08, 07 cze 2019

Toszko ile tych robali jest to masakra. My tu wszystkie opanujemy do perfekcji entomologie, gleboznawstwo itp. U mnie cos dziurkuje mi wszystkie liscie od brzoz po krzaczkowe. Przez ostatnie 3 lata nie mialam tyle robactwa w ogrodzie co w tym roku. Mszyca jest praktycznie na wszystkim jak nie czarna to zielona albo ochojnik albo zdobniczka a jak juz po mszycy to gasienice w natarciu i tak wkoło Macieja.
malgol 10:15, 07 cze 2019

makadamia napisał(a)

Noo, to przyznam się, że u mnie wyjątkowo mało w tym roku było. Parę gałązek bardziej zaatakowanych po prostu ułamałam, reszta mszyc zniknęła sama.
Komarów też jakoś u nas nie ma.
Mrówek było dużo na początku wiosny ale teraz jakby zniknęły.
Ślimaki zdarzają się sporadycznie i więcej ich znalazłam w bukszpanie niż w na hostach.

Tylko lilie prawie w całości zeżarte ale już trudno - daruję im

U mnie tez jakos mało mszyc( no chyba,że bez okularów już nie powinnam na rosliny patrzeć ) Tylko na wiciokrzewie były,ale pogoniłam