Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "molinia"

Moja codzienność - ogród Oli 22:42, 22 lut 2015

Do góry
Chcę dosadzić coś pomiędzy serby a choiny Jeddeloh bo brakuje mi tam czegoś wyższego. Na tapecie trawy najlepiej coś wyprostowanego, wyższego, w miarę wcześnie startującego

Na tapecie :

Calamagrostis acutiflora 'Waldenbuch'
Calamagrostis acutiflora 'Overdam'
Molinia caerulea 'Overdam'
Molinia caerulea 'Moorhexe'
Molinia caerulea 'Dauerstrahl'
Molinia caerulea 'Edith Dudszus'
Molinia caerulea 'Moorflamme'
Molinia caerulea 'Poul Petersen'

Edit/////
Calamagrostis acutiflora 'Karl Foerster'

a może coś zupełnie innego ???

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 19:51, 17 lut 2015

Do góry
Żeby odpowiedzieć na to pytanie napiszę książkę "jak komponować rośliny" - nie umiem odpowiedzieć w jednym poście.

Inspiruj się naturą i ogrodami wyglądającymi jak naturalne. Za dużo w tym zestawie masz tych roślin, będzie za duży bałagan. Twórz na zasadzie do ostróżek pasują ...

Do naparstnic pasują: https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/380-naparstnice-rosliny-z-charakterem

Do werbeny pasują ... https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/365-verbena-bonariensis-pieknosc-z-argentyny

Z suchołuski zrezygnuj.

Masz róże, astry, ostróżki, łubiny, lewkonie, runianki, lwie paszcze, werbenę patagońską, naparstnice, orliki, suchołuskę, ślaz, firletkę, dzwonki, szałwię trójbarwną, lawendę, kosmosy, maciejkę, pysznogłówkę, jeżówki, płomyki.

Pogrupuj tak: róże, naparstnice, orliki, floksy.

Łubiny są tak okazałe że same wystarczą. Ale jak się uprzesz to: https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/373-lubiny-wyniosle-ale-swojskie

Świetnie się komponują z roślinami typowymi dla ogrodów wiejskich. Jako towarzystwo polecam kompozycje z makami i piwoniami, jarzmiankami, czosnkami, żeleźniakami, ostróżkami, liśćmi host, wilczomleczami, ogórecznikami, żurawkami. Z trawami także można tworzyć ciekawe zestawienia.

Lewkonie nie warto, lwie paszcze do wiejskiego ogródka wraz ze ślazem, szałwią trójbarwną, maciejką, astrami - to nie są kwiaty na bylinowaą rabatę..

Pysznogłówka - Towarzystwem dla niej mogą być Astrantia, Persicaria, Veronicastrum virginicum, Agastache, Geranium, Phlox, Sidalcea, Thalictrum, Nepeta, Echinacea, Aconitum, Helenium, Delphinium, ozdobne trawy np. Calamagrostis, Molinia.

Lawenda z werbeną i różami plus trawy.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:02, 31 sty 2015

Do góry
zawitka napisał(a)
Jeśli to nie kłopot duży to chętnie tę molinię poproszę .ta rabata moja jest do zmiany bo jest niespokojna ,.musze ją uspokoić . hałaśliwa i za dużo wszystkiego Pozdrówka posyłam .ja już wysiałam trawki .Stipa już mi wzeszła

To ja pójdę za Twoim przykładem i też wysieję stipę, ale jutro, a molinia będzie u Ciebie
Połowa działki - czyli mam powoli dość 19:23, 31 sty 2015

Do góry
zawitka napisał(a)
Tam z tyłu siedzi trawka ale nie pamiętam jaka sprawdzę potem i jej jest za mało .Ta rabata do zmiany na 100 procent .

Na wstępie napiszę, że ta rabata, prezentuje się świetnie
Trawka, którą u mnie wypatrzyłaś to molinia, jak będziesz chciała to ci oddam sporą sadzonkę, dużo jej dzieliłam
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 16:35, 31 sty 2015

Do góry
zawitka napisał(a)
Aga podałaś mi słoneczka w ten szary dzień ciśnienie ----- dawno tak niskiego nie było a buzila mi się uśmiechał.Dawajcie te cuda nawet z zeszłego roku .Aga co to za trawka u Ciebie na 719 stronie 14 zdjecie .resztę napiszę u mnie powiem dlaczego pytam Pozdrawiam na wekend

Halinko o tą Ci chodziło?

To trzęślica modra inaczej molinia aurea variegata

Też Cie pozdrawiam znowu z zimowego ogrodu, ale ze słoneczkiem

Początki w Kruklandii 22:05, 26 sty 2015

Do góry
makkasia napisał(a)

Czyli chcesz aby wiosną kwitły ?
wygooglowałam Hopsi ...myślisz, że będzie dobrze wyglądał na tle serbów ? duże mocne drzewo na tle bajkowego serba ? Ciekawe
łany samych wrzosów też są świetne
Trawy na wrzosowisko żółte molinia Variegata, kostrzewa miotlasta, Hacony, Turzyce np evergold
Odmiany srebrne kostrzewa sina, mnóstwo turzyc np FC, stipy ale raczej nie przed i wiele innych ładnie będzie wyglądać na wrzosowisku

Wrzośce jakoś ogólnie lepiej wyglądają. I bez kwiatkow są ładne. A wrzosy już niekoniecznie. Ale parę sztuk gdzieś dam

Hoopsi już niestety zakupiłam i muszę go tam wcisnąć

Molinię mam! Będę dzielić! Nada się Do kostrzew się zraziłam, ale może spróbuję jeszcze raz. Chyba też mam parę sztuk, Turzyc mam sporo różnych...

Muszę rozrysować tę rabatę.
Początki w Kruklandii 21:56, 26 sty 2015

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Świerk, świerk Niebieski

Hosty posadziłabym przy różanecznikach... przy samej altanie jest cień...a dalej już wrzosy. A raczej wrzośce.

Chyba

Czyli chcesz aby wiosną kwitły ?
wygooglowałam Hopsi ...myślisz, że będzie dobrze wyglądał na tle serbów ? duże mocne drzewo na tle bajkowego serba ? Ciekawe
łany samych wrzosów też są świetne
Trawy na wrzosowisko żółte molinia Variegata, kostrzewa miotlasta, Hacony, Turzyce np evergold
Odmiany srebrne kostrzewa sina, mnóstwo turzyc np FC, stipy ale raczej nie przed i wiele innych ładnie będzie wyglądać na wrzosowisku
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 04:37, 17 sty 2015

Do góry
malkul napisał(a)
Molinia też kły zielone wystawiła

Czy jest powód do zmartwień? co robić?

Dla mnie tak, bo ja się zawsze martwię na zapas

Jasne że to niepokoi, bo przecież dopiero styczeń, jakoś nie mogę uwierzyć, że już będzie wiosna.
Co robić? Nie wiem. Ja mam już w pogotowiu agrowłókninę i różne inne okrycia. Jeśli nadejdzie duże ochłodzenie (bezśnieżne) będę przykrywać.

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:56, 16 sty 2015

Do góry
Molinia też kły zielone wystawiła

Czy jest powód do zmartwień? co robić?
Moja codzienność - ogród Oli 19:07, 15 sty 2015

Do góry
imperata cylindrica Red Baron

rozplenica japońska Hameln w kubraczku

molinia caerulea Variegata

proso rózgowate Shenandoah

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 23:24, 13 sty 2015

Do góry
butterfly napisał(a)
Molinia nieDauerstrahl

Uwielbiam je na jesień. Powiedz czy Twoje do tej pory tak sobie sterczą?
W Gąszczu u Tess 19:42, 13 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Ogród humor poprawia

Kupiłam:
Trzcinnik ostrokwiatowy Karl Foerster,
Molinia caerulea Variegata,
Carex coryophyllea The Beatles.

Czyli nuda Mało oryginalne. Ale piękne.

Karl ma być z werbeną, coś w podobie jak na tym Danusiowym zdjęciu.

W Bitlesach zamierzam utopić kulaski buksikowe (ale oryginalnie, co?)

Molinia to na razie niewiadoma, ale chciałam ją mieć.

Tesiula...jesteś niemożliwa już takie zakupy poczynione...
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 18:44, 13 sty 2015

Do góry
Molinia nieDauerstrahl

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:51, 13 sty 2015

Do góry
Tesko miła nieststy nie mam pewności czy to molinia a. Karl, czy inna odmiana. ja ja mam od swojej mamy, gatunek rozpoznam, z odmianą juz gorzej. Jest wyższa niż ja, pewnie ok 170 cm jak kwiatnie. Chcesz jej kawałek?

Trzcinnik pauje do werbeny, ale nie uzyskasz z nim efektu przemieszania, tzn poczatkowo tak, z czasem on tworzy geste pionowe kępy. jako pionowe towarzystwo/tło tak, ale żeby ja podpierał czy przenikał- nie
Buziaki
Gośka- pisałam Ci już że ładnie masz? Nawet pięknie
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:33, 13 sty 2015

Do góry
Gosiu, wybacz że się szarogęszę, ale Magnolia tu zagląda, to tu zostawię moje pytanie.

Magnolio, ta molinia arundinacea co ją Malkul ma od Ciebie, to jaka odmiana?

I drugie - czy trzcinnik Karl pasuje do werbeny? Kupiłam z tą myślą a teraz mam wątpliwości...
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:00, 13 sty 2015

Do góry
Tess- trzcinnik mi się nie łamie zupełnie, widzisz zreszta jak wygląda bo to fotki z dziś, jedynie wiatr ja lekko nagina

natomiast molinia tak wszystkie molinie leżą połamane.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:35, 13 sty 2015

Do góry
Gosia, ale to molinia arundinacea bezodmianowa, czy Karl Foerster?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:48, 13 sty 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

Dzieki !!! Jak wy inspirki znalezione w sieci dodajecie do pinta?
A molinia i trzciniki chyba za azurowe?

Pinterest Pin Button do przeglądarki i po najechaniu na obrazek ukazuje się znaczek bądź prawo klik i wybierasz z listy

Na pewno bardziej ażurowe od miskantów, trzeba by pomyśleć o wysokich donicach, może coś takiego jak Sylwia miała na tarasie
W Gąszczu u Tess 00:21, 13 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Ogród humor poprawia

Kupiłam:
Trzcinnik ostrokwiatowy Karl Foerster,
Molinia caerulea Variegata,
Carex coryophyllea The Beatles.

Czyli nuda Mało oryginalne. Ale piękne.

Karl ma być z werbeną, coś w podobie jak na tym Danusiowym zdjęciu.

W Bitlesach zamierzam utopić kulaski buksikowe (ale oryginalnie, co?)

Molinia to na razie niewiadoma, ale chciałam ją mieć.

nic nie zrozumialam...chyba czas spac
W Gąszczu u Tess 00:18, 13 sty 2015

Do góry
Teraz dostaniesz zakup,czy na wiosnę ?

Tez mam na liście Molinia caerulea Variegata
i jeszcze PENNISETUM AL. AUTUMN MAGIC które wypatrzylam u Vivy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies