Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "molinia"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 08:52, 27 paź 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
Ale zdjęcia, Agniecha!
Biedacy- synowie, nawet w niedzielę jak chcą matkę spotkać, to jej w trawach muszą szukać.
A jak wylezie z traw, do lawendy podejdzie, to też z wiechciem w dłoni....
Nieznośnica.
Tyle masz tego dobra, że wyskoczyć na minutkę, obejrzeć co i jak zajmuje Ci pewnie godzinkę....Muszę przyznać że zaczynam zazdrościć rozległości terenu.

Róża z cera naczynkową śliczna, ale najcudniejsza dla mnie Stad R- pojedyncza pięknota.
Bardzo pasują u Ciebie wieelkie trawska

Wczoraj było byczenie na kanapie. Nie pamiętam kiedy ostatnio w niedzielę udało nam się solidnie odpocząć.
Na minutkę to rzeczywiście wyskoczyć się nie da, pół godzinki potrzeba, żeby oblecieć.
Terenu może zazdrościć ten, kto umie zaakceptować "nieporządek", albo ogrodnika na etacie
Trawska wielkie robią dobrą robotę. W ogóle u mnie potrzebne są włąśnie te wielkie rośliny, żeby było je widać w przestrzeni.
Molinia jest bobmowa! Zwłaszcza teraz jak zrobiła się żółtawa. Fajnie świeci taki wachlarz.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 15:59, 17 paź 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
pokaż rabate z zawilcami, co?

i jeszcze jedno- jakie masz wrażenia dot molini z jeżówkami?- wysoka pieruńsko wyrosła ta molinia, nie zdominowała wszystkiego? Kontrast wysokości nie za duży? Za zdjęć trudno ocenic dobrze

rabate z Honorine Jobert? - moge cyknąć fotki, ale one juz przekwitają - a widziaaś zdjęcia w pełni rozkwitu? jak będziesz mieć czas to cofnij sie bo robiłam.

Molinia z jeżówkami - wiem ze te trawy miały być niższe...rzeczywiście pieruńsko wyrosła...
jezówki są w połowie wysokości. Molinie maja te liście gęsto dołem, a do góry idą "gołe" łodyżki i jezówki nie giną w nich mimo wszystko.
A co do kontrastu wysokosci - jest, ale na razie mi to nie przeszkadza - a może inaczej - tłumacze sobie że "tak ma być"
Tak czy inaczej - jestem zadowolona
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:47, 17 paź 2014

Do góry
Dzięki ogromniaste !!!!

olala to mnie lektura czeka ale juz na prędce wiem że molinia zdecydowanie nie bo kwitnie dość obficie a w tym miejscu mi się to nie widzi. ciężko jak sie ma tak wyraźnie sprecyzowany wygląd trawki :/

pozdrawiam :*
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:30, 17 paź 2014

Do góry
Molinia Variegata
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 13:04, 17 paź 2014

Do góry
pokaż rabate z zawilcami, co?

i jeszcze jedno- jakie masz wrażenia dot molini z jeżówkami?- wysoka pieruńsko wyrosła ta molinia, nie zdominowała wszystkiego? Kontrast wysokości nie za duży? Za zdjęć trudno ocenic dobrze
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:58, 14 paź 2014

Do góry
popcarol napisał(a)
Jesień u Ciebie Irenko przepiękna!!
Muszę posadzić gdzieś werbenę z ML, cudne połączenie!!
Pokażesz proszę tę hakone do słońca? bo u nas cud jak jest podpisana "trawa w odmianach" albo hakone.. i tyle..
pozdrawiam!

Karola wielkie dzięki też mnie zachwyca, sucho, słonecznie, szuranie w liściach przyjemne, a liście u mnie od groma...zaczyna się, ale to fajna praca, nie wymaga myślenia, wręcz od niego odciąga..
już pokazuję, tu ona nawet dość w zbliżeniu i listki świeżutkie głogownika
tu ma słońce, jest ich tu około 15, a 2 sztuki na totalnej patelni testuję i około 10 w półcieniu i na suchym podłożu, potem mam ciekawe wnioski
pozdrawki

zachęcam do zakupu miłki, jest śliczna, fajnie się wybarwia

miskant Africa też ciekawie się wybarwia

turzyca Blue, u mnie drugi sezon, na razie mogę tylko powiedzieć, że po przesadzeniu do półcienia jest ładniejsza, błękitna
molinia zachwyca

Mój pomysł na nowe rabaty trawiasto-bylinowe :) 13:09, 14 paź 2014

Do góry
A to taki malutki kawałek ogrodu, który nie byl zagospodarowany i nie było na niego pomysłu. M postanowił tam posiać trawę, aby jedynym zabiegiem pielęgnacyjnym był wjazd od czasu do czasu kosiarką
Na szczęście w porę wymyśliłam coś innego. Stanowisko jest słoneczne z dość wilgotną ziemią. Po lewej przesadzona molinia (ta z rabaty żwirowej przed domem) może się jeszcze przyjmie, po prawej miskant malepartus. Na wiosnę pomiędzy tymi trawami planuję wsadzić dzielżany.
Przed trawami trzy rożne odmiany liliowców. Powtykane są również cebulki wiosennych kwiatów
Całość będzie ściółkowaną korą, szkoda, ze na efekt trzeba będzie poczekać...

Mój pomysł na nowe rabaty trawiasto-bylinowe :) 12:35, 14 paź 2014

Do góry
Jak już wcześniej wspominałam w innych wątkach jestem na etapie przerabiania dość kluczowych dwóch rabat w naszym ogrodzie. Są o tyle ważne, że znajdują się tuż przed wejściem do domu i prowadzą wprost do starej studni
Kiedyś pewien ogrodnik zrobił nasadzenia co po latach okazało się niekoniecznie dobrym rozwiązaniem. Dopóki trawy nie kwitły było całkiem ok nawet dało się przejść tą ścieżką. Jak tylko molinia zaczęła pokazywać kwiatostany - koniec. Dużo miejsc z bardzo ekspansywną spartiną również zagłuszyło inne ciekawe okazy roślin.
Postanowiłam z mężem amatorsko przerobić ten "kawałek ziemi". Chcieliśmy zachować pomysł czyli rabata trawiasto - bylinowa, ale z gatunkami niższymi przy wewnętrznej stronie, aby dało się swobodnie chodzić nawet w sezonie, a nie tylko w maju i zimą
Udane zakupy u Tomka w Radkowie, teraz pozostało włożyć wszystko do ziemi, bo już dość późna pora

Tak to wyglądało w maju

Tak wyglądało kilka dni temu - zostawiliśmy może 10 % starych nasadzeń, reszta traw poszła poza teren ogrodu.

Mamy pomocnika od roznoszenia lawendy

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:34, 06 paź 2014

Do góry
Tess, te zawilce to Honorine Jobert - jesli wierzyć netowi to powiniem rosnąć do mniej więcej 50-75 cm... ale mojemu jest już bliżej tej drugiej wartości...
Morning Light ma niby rosnąć do 1,2-1,6m - myśle ze zawilce go nie przerosną taką mam nadzieję

malkul, tak, to molinia - niby Dauerstrahl.... niby, bo ona rośnie do 1-1,2m z kwiatostanami... a ta juz dawno mnie przerosła... więc pewnie to nie ona...
Ale nie pokłada się kwiaty ładnie falują na wietrze ale raczej nie mają tendencji do zwieszania się

Dzieki za info o Beatlesie - ciekawe, jakby go ciachnąc troche wczesniej... hmmm.

A po nocy to nie chodż bo jeszcze gdzieś się potkniesz i co wtedy?
Ja w sobotę przesadzałam cisy - a że rosły w pobliżu już dość dużej brzoskwini, która powoli gubi liście, to małą gałązką mało oka nie przedziurawiłam... dosłownie czułam jak wyciagam koniuszek z oczodoła... :0
Pół milimetra w lewo i byłoby po oku... brrrr...

noemi, Ela, Ola, Donia- dziekuję za miłe słowa

Panowie - Pawlus i Kondzio - wam też dziękuję

Pawlus - sesleia tak zawładnęła moim sercem ze podzieliłam i posadziłam na innej rabacie - bezproblemowa całkowicie. A zawilce zgapiaj - dużo ich ostatnio na O.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:09, 06 paź 2014

Do góry
butterfly napisał(a)
Jesien w moim ogrodzie

Pierwsze skrzypce graja trawy - molinie, miskanty,

To molinia prawda? Ona się troszkę pokłada u ciebie?
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:36, 02 paź 2014

Do góry
Z trawek ogród zaszczyciły

Molinia Edith Dudszus i Turzyca ceglasta Prairie Fire, czy przezimuje?

i obiekt zainteresowania całego ogrodowiska

Fragrostis Spectabilis, trafiła mi się ostatnia sztuka
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:43, 01 paź 2014

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Gubie sie troche w tych trawach a Ty masz prawie wszystkie . Powiedz mi jesli chce takie srednie a nie wielgachne to których mam szukac... Roplenice... .?

Gdzie chcesz je dać? Tzn koło czego, jakie stanowisko, ile miejsca? Czy maja być też zimą czy tylko latem...

Traw jest tak dużo, że głowa boli.... samych rozplenic jest tak dużo, że idzie się pogubić. łatwiej mi napisać jak się o jakaś zapytasz. Rozplenice polecam wszystkie, to piękne trawy. Ale one zajmują sporo na szerokość. Ale mus je mieć koniecznie... nie wyobrażam sobie ogrodu bez rozplenicy, Black Beauty jest po prostu odjazdowa, zerknij do Irenki z Miłkowa, wstawiała ostatnio. Poszperaj w necie jaka wielkość ci odpowiada. I pamiętaj, każda rozplenica jest ładna.
To moja Black.. ale foto kiepskei

Druga konieczna trawa w ogrodzie to miskant chiński. Morning jest wysoki, ale z niższych polecam Kleine Silberspinne .. srebrne kłosy. Podoba mi się a nie mam Yaku Jima, też z niższych,piękna fontanna ewentualnie Adagio

Ze średnich ta jest fajna..trzęślica modra "Variegata" (łac. Molinia caerulea), foto kiepskie. Pisze, że lubi dość mokro, ale u mnie rośnie i na suchym. Szybko startuje po zimie, nie rozłazi się. W słońcu i od strony zachodniej pod drzewem też sobie radzi.
Muszę poszukać lepszego foto

W Gąszczu u Tess 10:16, 25 wrz 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
Jej, pomroka czarna- nie poznałam że to one na zdjęciu. szukałam poprostu maluchów, a to kolosy!
Jak będą miały 1.5 metra, to pewnie że molinia Variegata za niska.
Trzcinnik Overdam pod warunkiem że jest tam słonecznie to jednak dobry wybór do takiej wysokości. I wcześnie zakwitnie i odpowiednio delikatny.

Skąd tak Cię dobrze znam?- wiem jak sama bym się zachowała po takim znalezisku. A Ty przecież masz ten sam wirus co wszyscy tutaj i ja oczywiście też.

Dzięki, Magnolio
Czyi Twoim zdaniem ten mój pomysł przesłony z buksików z trawami w tym miejscu ( i z tą duża kulą na rabacie i rodkiem) jest do zaakceptowania?
W Gąszczu u Tess 09:46, 25 wrz 2014

Do góry
Jej, pomroka czarna- nie poznałam że to one na zdjęciu. szukałam poprostu maluchów, a to kolosy!
Jak będą miały 1.5 metra, to pewnie że molinia Variegata za niska.
Trzcinnik Overdam pod warunkiem że jest tam słonecznie to jednak dobry wybór do takiej wysokości. I wcześnie zakwitnie i odpowiednio delikatny.

Skąd tak Cię dobrze znam?- wiem jak sama bym się zachowała po takim znalezisku. A Ty przecież masz ten sam wirus co wszyscy tutaj i ja oczywiście też.
W Gąszczu u Tess 09:30, 25 wrz 2014

Do góry
Dobrze rozumiesz, Magnolio
Tu gdzie stoją, może trochę luźniej, w nieco większych odstępach.
Ale czy molinia nie będzie za niska (już ją wygooglałam).
Bo docelowo jednak te buksy, choć cięte w kostkę, mają być wyższe, tak może nawet do półtora metra. Żeby trochę zasłaniały to co z tyłu.

O, Magnolio, skąd Ty mnie tak dobrze znasz? Bo i gęba to mi się śmiała, a jak wsiadłam już do samochodu, to okrzyk triumfu niejeden wydałam
W Gąszczu u Tess 09:18, 25 wrz 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Kasiu, relacji wideo nie będzie, ba, w tej ekscytacji nawet o zrobieniu fotek nie pomyślałam
Toszko, Beatko, pokazuję

A tu miałyby być. Nie widzimy bałaganu ani na rabacie (ona nadal w realizacji), ani na placyku gospodarczym (nie nadążam).

Pomiędzy nimi trawy. Co wy na to?

Tu na rabacie czyli po prawej na zdjęciu?
Kostki z buksów, super sprawa. Trzcinnik i miskant chyba za wysokie żeby dobrze wyglądały między kostkami. Może źle to rozumiem?
Jesli coś pomiedzy to może molinia Variegata- jak na nia patzrysz pojedyńczo, to nic specjalnego, ale rozrośnięta i wiecej niż 1 szt ślicznie rozjaśnia a i kształt ma ładny- fontannowy.
Ja sobie Ciebie doskonale wyobrażam na szpilkach grzebiącą w kontenerze z urobkiem. Jeszcze wyobrażam sobie uśmiech tryumfalny, a nawet głośne okrzyki jak ulokowałaś już te buksy w samochodzie.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 17:40, 22 wrz 2014

Do góry
Grażynko........z przyjemnością obejrzałam relację i was wszystkich, po prostu bomba u mnie ostatnio ogród ciut zaniedbany, ale z drugiej strony biorąc pod uwagę ilość roślin, te liście z wiązów, nie będę narzekać, najgorzej nie jest
tych mam 4 Fireworks, czekam dopiero na ich pokaz za rok, ale barwa cudowna i białe kłosy

Agnieszko......powalczę o zielone, o pstre chyba już nie...albo zapomnę i zobaczę, co za rok będzie
molinia powinna być ścinana wiosną, tak jak inne nie zimozielone trawy, co rok jest gęściejsza, kępa bardzo zgrabna i śliczny kwiatostan, polecam tę trawkę, mam ich 6
dzięki
znalazłam fotkę jednej

Tess.....odkurzę dokładnie, wkoło wyzbieram, a potem prysnę Topsinem, za tydzień wybiorę jakiś inny środek, może mi w Kwiatonie doradzą czym...
patrz, a jeszcze chwile temu, zabawnie brzmiało to odkurzanie, teraz nie

tam mam 65 bukszpanów, nie wyobrażam sobie od nowa sadzenia nowych...

za to to cieszy
Działka prawie w Borach Tucholskich 12:08, 20 wrz 2014

Do góry
może w końcu coś z ogrodu

molinia i krzewuszka -będzie miała mocne barwy jesienne

W ogródku Iwony 16:53, 11 wrz 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Trawka nad jeziorkiem śliczna, to chyba molinia, czy tak????Pozdrówka.

Tak Bogdziu, to molinia. Dziękuję
W ogródku Iwony 16:49, 11 wrz 2014

Do góry
Trawka nad jeziorkiem śliczna, to chyba molinia, czy tak????Pozdrówka.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies