Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rdest"

Mój kawałek raju II 21:09, 06 kwi 2013

Do góry
Obiecałam Bogusi zdjęcie następnej tury koleusów roccoco, 3 tura też niedługo wzejdzie
rdest główkowy

wilczomlecz grudnik
Widok z okna się w świata widzenie przemienił 01:23, 29 mar 2013

Do góry
no i pnącza; clematisy i wiciokrzewy, bluszcze, winobluszcze, rdest auberta, na ogrodzeniach to tu, to tam

i hortensje: bukietowe, dębolistna, ogrodowe i kalinę:

i kwiatki:

inne byliny.np.:

i jaśmin ze wspomnień babciowego ogrodu:

no i magnolia w przedogródku:

rośnie jeszcze sporo roślin ale raczej w pojedyńczch egzemplarzach. ech. fascynacje
dlatego też ze znaczną ich częścią muszę się rozstać a pozostałe powielić. i taki mam cel na nadchodzący sezon.
Marzy mi się Siedlisko.... 08:01, 18 mar 2013

Do góry
AniaK napisał(a)

Yolka spróbuję po kolei od lewej
owies wieczniezielony, oregano cytrynowe, bukszpan, rozchodnik okazały, goździk siny(przed nimi, niski), rdest pokrewny(różowy) z którego wyrasta czosnek główkowaty, żurawka(bordowe liście), no i oczywiście długi rząd lawendy, chyba nic nie pominęłam
Pozdrawiam

Aniu ależ ty masz piekne te rabaty......rozmarzyłam się....

pozdrawiam i miłego dnia życzę

Skarpa w ogrodzie 22:24, 17 mar 2013

Do góry
Rośliny okrywowe na suche, słoneczne stanowiska

Byliny i trawy

Achillea serbica - krwawniki o szarych liściach, dobrze się komponujące z lawendą
Achillea tomentosa - krwawnik o żółtych, płaskich kwiatostanach
Antennaria dioica - ukwap o kwiatach biało-różowych i trwałych szaro-zielonych liściach, tworzących gęstą matę, doskonałą na skalne zbocza
Artemisia frigida - bylica o żółtych kwiatach i srebrno-szarych liściach
Cerastium tomentosum - rogownica o białych kwiatach i szarych liściach, dość agresywnie rozprzestrzeniająca się
Lavandula - lawenda o niebieskich kwiatach i szarych liściach, nie jest typową rośliną okrywową ale może spełniać tę rolę
Festuca glauca - kostrzewa sina, niebieska niska trawa
Festuca scoparia - kostrzewa miotlasta, która w naturze rośnie na kamienistych, suchych stanowiskach, zawsze w półcieniu skał, głazów i krzewów
Phlox subulata - floks szydlasty, niskie dywany kwitnące w różnych kolorach (biały, różowy, fioletowy)
Sedum acre - niski rozchodnik o żółtych kwiatach występujący u nas pospolicie przy drogach lub na skraju lasów
Sedum kamtschaticum - rozchodnik kwitnący jesienią
Sedum spurium - rozchodnik o wijących się po ziemi łodygach i różowych kwiatach
Stachys byzantina, czyściec, płożąca się bylina o dużych, jajowatych liściach pokrytych srebrnym kutnerem
Teucrium aroanium, ożanka, srebrno-zielone dywaniki podobne do macierzanki
Thymus praecox, Thymus serpyllum, Thymus x citriodorus, macierzanki o pachnących liściach
Veronica, niskie gatunki przetaczników, wytrzymałych, długo kwitnących niebieskich dywanów
Duchesnia indica - dość agresywna poziomkówka pokrywająca szybko glebę o niejadalnych, czerwonych owocach
Persicaria affinis - ekspansywny rdest, wiecznie zielona, okrywowa roślina o błyszczących liściach, które w suchych warunkach przebarwiają się na czerwono. U mnie rośnie w półcieniu świerka kłującego w pobliżu telimy
Marzy mi się Siedlisko.... 12:24, 17 mar 2013

Do góry

Yolka spróbuję po kolei od lewej
owies wieczniezielony, oregano cytrynowe, bukszpan, rozchodnik okazały, goździk siny(przed nimi, niski), rdest pokrewny(różowy) z którego wyrasta czosnek główkowaty, żurawka(bordowe liście), no i oczywiście długi rząd lawendy, chyba nic nie pominęłam
Pozdrawiam
Mój zielony, magiczny świat... :) 18:00, 11 mar 2013

Do góry
Green napisał(a)

A teraz konkurs!!!!!
Kto wyodrębni poszczególne gatunki z owego gąszczu, który - nie chwaląc się - sam wyhodowałem!!!!

Nagrodą jest woreczek najzdrowszej soli na świecie - "Ciechocińskiej"!

No tak, nawrót zimy spowodował istny zastój w wątku.
Green, nie chwal się, że wyhodowałeś komosę białą, mlecz zwyczajny, rdest, być może podagrycznik, bo do tego wiele wysiłku nie trzeba. Wystarczy zapomnieć o takim zakątku i tyle
Ratuj winobluszcz pięciolistkowy, reszty się pozbądź
A gdzie jest plan ogrodu?
Jakie pnącze wybrać 20:17, 07 mar 2013

Do góry
Ojej kochani dziekuje bardzo.... mam rdest auberta urosl jak szalony w pierwszym sezonie. Jutro wrzuce fotki... nie wiem jak bedzie porem ale narazie wyglada ok... a co myslicie o fasoli ozdobnej?

Jakie pnącze wybrać 18:22, 07 mar 2013

Do góry
Odradzam kobeę, zwykle nie zdąża zakwitnąć, szkoda czasu na nią.

Rdest robi się okropny, w starszym wieku, jeden kołtun z niego się robi.

Tak na prawdę to nie ma pnącza idealnego.

Dla mnie liczy się jedynie bluszcz (Hedera), powojniki wielkokwiatowe w połączeniu z różami pnącymi i winobluszcz ale tez nie zawsze, Na słup elektryczny owszem.

Nad tarasem jak wisi a latają pszczoły to niemożliwe jest wysiedzenie.

Wisteria jest piękna, ale przemarza a jak dobrze rośnie to potrafi rynny obrywać i dachy
Jakie pnącze wybrać 17:39, 07 mar 2013

Do góry
Kobea - jednoroczna o ile zdążysz jeszcze wysiać w domu lub w maju uda Ci sie gdzieś na rynku znaleść sadzonki . Kilka lat z rzędu próbowałam i zawsze rosła bardzo bujnie do późnej jesieni ale lubi raczej słoneczne miejsca. I moze rdest Auberta- wieloletni , szybko rośnie ale jakoś śliczny za bardzo to nie jest... Mam u siebie więc wiem ze nie zachwyca .
Dla odmiany czas na zmiany... 12:39, 27 lut 2013

Do góry
Nic mi jeszcze nie skapło, ale wszystko przed nami Na tej stodole to i powojniki były i róże i wiciokrzewy i rdest. Dziś kończą ją zabierać, a miejsca to tyle się zrobi, że ho, ho
Ja byłam rano na obchodzie i ujrzałam przebiśniegi!!!!!! Sadziłam je jesienią i bardzo się z nich cieszę Co prawda są jeszcze w pąkach, ale coś czuję, że szybko się rozwiną bo u mnie dziś cieplutko (6 stopni) i piękne słonko
To właśnie tu 19:56, 13 lut 2013

Do góry
mira napisał(a)

Jolu, poniedziałkowy irys żółty, co prawda nie odmianowy, ale też piękny.

sielsko
Dzidka co to jest za roslinka ta pierwsza z prawej - jakby jakiś rdest

Masz rację, pierwsza z lewej to rdest wężownik.
To właśnie tu 19:40, 13 lut 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)

sielsko
To właśnie tu 19:40, 13 lut 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)

sielsko
Trudne początki 11:36, 11 lut 2013

Do góry
Najpierw bedzie komentarz- co by Was nie odrzuciło- a za chwilę zdjęcia.
Patrząc na dom najgorszy koszmar mam z lewej strony- psi "askaban"( kojec), betonowy mur, którym otoczyli sie sasiedzi," zahaczając" jednym bokiem i o nas no i klepisko.
Posadziłam tuje, ale sa maleńkie i potrzeba kilka lat, by ken koszmar zasłonić
Klepisko( piach) miało być 2. miejscem na samochód,ale jako, że MAM DOŚĆ JUZ TAKICH WIDOKÓW, wymusiłam , że bedzie tam jednak rabatka z ławeczką i ewentuatnie dojazd pod wiatę( która ma być kieeedyś przy bocznej ścianie domu.Wierzcie mi, widok na tę stronę ( nieunikniony) napawa mnie depresją
Tak zatem wygląda mój w całosci betonowy przedogródek

Ta zielona, ohydna siatka " przeciwpsiakowata" zniknie na wiosnę ( pies nauczył się juz okrążać rabatę, jak dosadzę planowane tujowe kule mam nadzieje, bedzie jeszcze lepiej- w sensie nie wchodzenia

Na budę i siatkę nad kojcem myslę, żeby rzucić rdest Auberta. Dobry pomysł?

p.s. Miłośnikom czworonogów mówię, że Szalona, jest w kojcu tylko wówczas, gdy jesteśmy poza domem( nie dało rady trzymać jej w domu, zeżarła bowiem 3 pary nowiutkich drzwi w wiatrołapie...
Ogród Margoth 00:32, 09 lut 2013

Do góry
To masz "kumpelę" ja tez nie znoszę zimy a rdest bardzo ładny pozdrawiam
Boyce Gardens Ireland 21:30, 06 lut 2013

Do góry
Kokoryczka

Ciemiernik bez nazwy

Rdest pokrewny

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:46, 25 sty 2013

Do góry
Ewa...na was już czeka odłożona!

Magnolia

jeszcze pomyślałam o;
1. goździki
2. jeżówki, mam nasiona różowych z ciemnym środkiem
3.rdest wężownik
4. tawułka różowa i biała

ale co będzie kwitło np od sierpnia do października, będa zdobić trawy i stożki?
Ogród różowy 21:49, 23 sty 2013

Do góry
Leida napisał(a)

Śliczny róż hortensji

Moje ulubione ciemierniki - już czekam na ich kwiaty, ale póki co 30cm śniegu - ciekawe jak przetrwają ta wiosnę?

Hania 3 zdjęcie to rdest? złotogłowy też śliczne a wogóle wszystkie kwiaty w tych ogrodach pokazywane
Rdestówka bucharska - Fallopia baldschuanica 20:21, 01 sty 2013

Do góry
elas napisał(a)
Oberwać!! Sebek, toż to była katorżnicza robota aby usunąć martwe pędy. Mój rdest wlazł na starą, wielką jabłoń, z resztą po to nie wyciętą i poowijał się wokół jej gałęzi. Szkoda mi tej rośliny. Ten rdest miał kilkanaście lat. A może on po prostu obumarł ze starości. Czy ktoś wie jak długo żyje taka roślina?.
... Wiosną posadzę nową!

Nie wiem jak długo żyje.
Ale mnie dwa razy wymarzły dość okazałe egzemplarze po ostrych zimach /min. po 2010/11 /.
Przez cały następny rok łudziłam się ,że może jednak odbije. Niestety, zmarzł całkowicie.
Przyznać jednak muszę, że rosły na wietrznym i nieosłoniętym stanowisku.

Ale jeszcze kiedyś go posadzę.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 18:24, 27 gru 2012

Do góry
waska napisał(a)
Czesc Sebek chciałam się przywitać
I spytac co myslisz o chmielu w ogrodzie? Chcialabym zasłonić starą ściane

Ojjj nie radzę - to rośnie jak rdest - i podobno tak samo trudno się go pozbyć...Już lepszy będzie winobluszcz - rośnie szybko i jest ładniejszy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies