Przez okrągły tydzień nie zaglądałam na działkę. Wczoraj odważyłam się i widok roślin, krzewów, nawet drzew owocowych zmroził mnie dokładnie. Susza niszczy wszystko po kolei, a do tego kosy żerują w borówkach, w porzeczkach i na wiśniach. Całkowicie uschły tawułki chińskie, odętki, ostróżki, że o trawniku nie wspomnę. Ech, szkoda gadać!
Jednak co nieco żyje i nawet kwitnie.
Ewa, dziękuję za cenną uwagę.
Cercis jeszcze nie znam, ale gdy wygooglowałam, to widzę drzewka kwitnące tylko na różowo. Nie ma kwitnących na biało?
Cornus - czy masz na myśli także cornus kousa np. milky way? Czy jego owoce także ściągnęłyby wszystkie ptaki z okolicy i tego nie brać pod uwagę? On tak ładnie kwitnie..
Poza tym boję się przy dereniach, że nie uda mi się tak ładnie wyprowadzić na wielopienne drzewo.
A może jakaś magnolia? Tylko tutaj też nie mam doświadczenia i muszę Was prosić o pomoc.
Damian jeżeli chodzi o żółte na tej stronie to są chryzantemy , jeżeli na poprzednich stronach to znajdziesz prędzej czy później,
wilczomlecz pod dębolistną w ramach eksperymentu nie jest tam aż tak kwaśno jak myślisz
dziwadełko to alstremeria ogrodowa Indian Summer 'Tesronto' nowinka dzisiaj posadzona mam jeszcze drugą czerwoną ale bez kwiatów
Helen, ja bardzo lubię świdośliwy, ale nie wiem, czy takie drzewo tak blisko tarasu to dobry pomysł. To drzewo bardzo smacznie owocuje. Będziesz miała mnóstwo skrzydlatych gości i plamy od owoców na tarasie.
Drzewko przy tarasie powinno być w miarę niebrudzące, w sensie plamy z owoców i ptasie odchody, no i powinno się głęboko korzenić, żeby nie podnosiło płyt tarasowych. Powinno mieć również ładne liście, nie za małe, żeby dawały cień.
Wielke dzieki, za fotki.
Cos tam czerwonego widze a to ze pozno sie przebarwia i dlugo liscie trzyma, to mi wcale nie przeszkadza, o moje wisnie i sliwy rowniez pozno sie przebarwiaja a szukam czerwonego "partnera" na jesien do nich, wiec chyba bedzie pasowal.
Klon Atropurpureum ladniej sie przebarwia ale z tego co na twoich zdjeciach po dacie wrzucenia widzialam, jednak juz w pazdzierniku zrzuca liscie, wiec torche za wczesnie jak do mojego ogrodu.