Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Skarpa w ogrodzie 22:49, 20 cze 2016

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/309-murki-oporowe-malowniczy-element-w-ogrodzie
Metodą prób i błędów Myometis ogród buduje 19:51, 20 cze 2016

Do góry
Bardzo mi się podoba
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 19:41, 20 cze 2016

Do góry
niedzwiedz napisał(a)
Kochani.

Proszę o odpowiedź czy jest jeszcze szansa dla mojej magnolii soulangeana. Drzewo zostało kupione w szkółce dwa lata temu. Miało 4,5 m wysokości. Korona wyprowadzona była na 3,5 metrach (taki wysoki pień) i niestety bardzo silny wiatr złamał ją na wysokości 1,5 metra. Czy jest jeszcze dla niej jakaś szansa i czy odbije z gołego pnia? Nie wiem czy była szczepiona. W pierwszym roku wypuszczała z tego pnia liście nawet bardzo nisko i podobne były do tych na górze ( długość ich około 15 cm). Usuwałem je. Proszę pocieszcie mnie bo naprawdę była to piękna magnolia o kwiatach fioletowych i bardzo dużych. Pozdrawiam.
Trawnik, ogród, a pies i kot 19:37, 20 cze 2016

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Od kilku miesiecy rozmyslamy nad decyzja powiekszenia naszej rodziny o psa. Bedzie to labradoodle. I tak sie zastanawiam, jak to ugryzc i polaczyc z posiadaniem ladnego ogrodu. Co zrobic, by pies nie podlewal mi tui? Bo trawnik to i tak pewnie marnie bedzie wygladal. Nie bardzo mam miejsce na psia toalete. Ogrod waski i wszystko przy domu. Psy mielismy zawsze, teraz mamy jeszcze kota, 18 letniego persa. I potem przyjdzie znow pies. Mieszkajac w bloku wychodzilo sie 3 razy na dzien i po klopocie. Nie chce wypuszczac na toalete do ogrodka. Tak jak z poprzednim psem, bedziemy wychodzic na laki. Ale pewnie nie raz zdarzy sie ze pies pojdzie za potrzeba do ogrodka. Jak go zabezpieczyc, by tuje nie szczarnialy? Nie bardzo mi sie widzi ogradzania calego ogrodu jakimis plotkami...Jak posiadacze psow to rozwiazaliscie?By wilk syty i owca cala ?
Metodą prób i błędów Myometis ogród buduje 11:10, 20 cze 2016

Do góry
Hej wszystkim ogrodomaniakom, zdecydowałam się na zalogowanie do Waszego grona, choć forum czytam już od dawna. Wiele się od Was nauczyłam, sprecyzowałam moje "chcenie", zachwyciłam się stylem Gardenarium i oto jestem.
Mój ogród powstał niedawno i wciąż się zmienia. 4 Lata temu pojawiły się pierwsze rośliny, zaczynałam bardzo chaotycznie, bardzo niepewnie i z zerowym doświadczeniem. Dziś wiem, że niektórych błędów już nie poprawię, ale zmieniam to, co zmienić mogę, inspiruję się Waszymi ogrodami, czytam, słucham rad, uczę się powściągliwości. Niestety ogrodowa przygoda nie jest dla niecierpliwych, a mnie tej cierpliwości wielokrotnie brakowało i nadal brakuje Gdybym miała zaczynać raz jeszcze, na pewno skorzystałabym z pomocy projektanta, kiedyś wydawało mi się to kompletnie niepotrzebne, dziś wiem jak dużej wiedzy i talentu potrzeba, żeby stworzyć coś pięknego w przestrzeni z dynamicznych elementów, zmieniających się w czasie. Mój ogród początkowo przypominał stragan przekupki, dziś staram się go uspokoić, nadać mu charakter, wydobyć harmonię. Cała moja przestrzeń do "szaleństw" to 1000m2, minus dom i powierzchnia kostki, otoczone tujami, które lubię i które są mi tu potrzebne, choć tak nienawidzą ich projektanci. Mam nadzieję na konstruktywne uwagi z Waszej strony i pomoc w kolejnych zmianach, bo jeszcze wiele pracy przede mną. W tym sezonie próbuję obsadzić na nowo skarpy wokół tarasu bo niektórym roślinom nie służy stanowisko a inne rozrosły się ponad miarę, zagłuszając sąsiedztwo, poza tym wciąż zmienia mi się gust, ale to podobno normalne u początkujących
Zamieszczam parę zdjęć tego, co pokazać się da odwiedzajcie mnie i komentujcie, jestem otwarta na wszelkie sugestie.

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:25, 20 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Można po 3 dniach kosić.

Dziękuję, trawa teraz koszona co 3-4 dni, rośnie jak na drożdżach i pięknie się dzięki temu zagęszcza, polecam każdemu kto jeszcze się zastanawia czy kosić czy czekać
Posypanie polifoską też było strzałem w dziesiątkę, żółte placki znikneły, wzrost przyśpieszył, kolor trawy się poprawił. Po 4-5 tygodniach zamierzam ten zabieg powtórzyć.

Przed nawozem:

Po nawozie:

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:14, 19 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dziękuję Danusiu ale bądź jeszcze tak kochana i napisz proszę co u mnie zasadziłaś ?
Bawarka 18:00, 19 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To zapewne coś z przypołudnikowatych.
zdjęcia

Jestes Dana niezastapiona Bardzo, bardzo dziekuje
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:28, 19 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zazdroszczę Twoim sąsiadom Mimo, że nie lubię róż to na żywo musi być nieziemski widok!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:46, 19 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Usuń ze kamyczki okalające rabatę, są niepotrzebne.

Dziękuję Ci Danusiu Kamyczki są tymczasowo bo ziemia mi spływa przy ulewnych deszczaszNa rabatach jest linia kroplująca. Skrzynka na listy też zniknie
a tak się ma całosć

Podobnie ma być czyli : 3 kulki bukszpanowe w bordowych żurawkach lub zółtych , cos na pniu żółtego i na obwódkę może zielone trawki?
Dziękuję jeszcze raz za fachową poradę
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 11:36, 19 cze 2016

Do góry
Poczekaj do września.
Grab - Carpinus 11:33, 19 cze 2016

Do góry
Tak to jest grab.
Żywopłot mieszany 11:31, 19 cze 2016

Do góry
Madarauicha napisał(a)
Witam wszystkich.

Na bardzo wąskiej działce szerokiej 12m na długiej na 59m. Udało mi się wcisnąć moje własne mieszkanko. A ponieważ po obydwu stronach mam nieciekawy widok z jednej strony plecy garażu stojącego w granicy a z drugiej sąsiadkę z figlarnym okienkiem na moją stronę którego nie powinno być ale nie chcę wojny rozpoczynać

Myślałem o posadzeniu grabu lub tuj przy tych granicach lub buka ale nie wiem czy to dobry pomysł

Stąd moja prośba i sugestie z waszej strony o propozycje jakieś
Pizdrawiam.

Ps. Zielony garaż pozostałość po budowie niedługo zniknie więc będzie pustka

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:32, 19 cze 2016

Do góry
catherine85 napisał(a)

Usuń ze kamyczki okalające rabatę, są niepotrzebne.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:26, 19 cze 2016

Do góry
AnkaW napisał(a)

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:22, 19 cze 2016

Do góry
EwaK1984 napisał(a)
Witam. Polecilibyscie mi jakąś roślinę do skrzynki z pergola na tarasie? Miejsce to jest słoneczne przez cały dzień i wietrzne. Jakiś wiciokrzew? Co myślicie? Będę wdzięczna za każdą pomoc c☺

Sam wiciokrzew to za mało.
Ale pokaż zdjęcie tego miejsca.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:21, 19 cze 2016

Do góry
maciej_cichon napisał(a)
Witam,
nie wiem czy to dobre miejsce na te pytania...
1. Jesienią w sklepie ogrodniczym kupiliśmy wierzbę płaczącą Tristis. Ogrodnik zapewniał, ze można ja ciąć i nie bezie problemów z rozmiarem. Zależało nam na zakryciu brzydkiego, piętrowego budynku. Kupiliśmy i posadziliśmy. potem przyszedł inny ogrodnik i kazał wywalić. Powiedział, ze się rozrośnie i będzie z nią kłopot. Działka niewielka 800 m w tym dom. Proszę o rade co zrobić? Teraz ma około 5m, czy jeśli zajdzie konieczność wykopania jej, uda się ją przesadzić?
2. Czy dąb kolumnowy około 3m, posadzony jesienią można przesadzić (też jesienią)? Czytałam o korzeniach palowych, ale nie wiem jak to z egzemplarzami ze szkółek

Ma rację, wierzbę wywalić, przesadzić w dziki teren.

Dęba po roku da się przesadzić. Jesień to dobra pora.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:19, 19 cze 2016

Do góry
magdalena_grudzien napisał(a)

Nie zmieści się wszystko, a chciałby żeby się zmieściło, ale hortensja położy się na cisy. Zamiast pojedynczych roślin, może dwie hortensje, albo dwa różaneczniki.?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies