Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Chwasty w trawniku

Chwasty w trawniku

Ewer 16:22, 20 cze 2016

Gardenarium 22:53, 20 cze 2016

Najpierw załatw chwasty, Starane. Mniszek itp. herbicydy na dwuliścienne.

Instagram Ogrodowiska
Ewer 23:15, 20 cze 2016

Czyli nie przeszkadza że trawnik nawet 1 roku nie ma, mogę zastosować oprysk?

po jakim czasie nawozić?

i dziękuję za odpowiedź
Gardenarium 23:41, 20 cze 2016

Daj słabsze stężenie.

Nawóź gdy chwasty zaczną się zwijać i znikną.

Instagram Ogrodowiska
Evo 08:51, 24 cze 2016

Proszę o pomoc w określeniu nazwy chwasta oraz sposobu zwalczenia go, chwastox oraz starane nic nie pomogły (spryskane oczywiście punktowo, w celu sprawdzenia czy zadziała). Jak widać jest tragicznie, trawnik ma około 4 tyg. a jest opanowany przez ten chwast. Dodam, ze podłoże zostało przygotowe przez poleconą firmę ogrodniczą (raczej wiedzą co robią), ziema nie była dowożona. Poprzedni trawnik miał 5 lat.

natka098 17:18, 24 cze 2016

Jaki oprysk najlepszy na krwawnik i skrzyp polny?

Krwawnik płoży się między źdźbłami trawy i nie pozwala rosnąć, tak samo skrzyp, który "udaje" trawę.

To co się dało wyrwać zrobiłam ręcznie, ognichę i takie inne, ale to jest nie do wyrwania.

A może nawóz zwalczający chwasty?
jason 07:25, 28 cze 2016

Evo napisał(a)

Wygląda na kurze proso, też teraz z nim walczę, przywleczony z ziemią. Tylko wyrywanie tam gdzie się da, tam gdzie wyrwanie poczyniłoby zbyt duże szkody wsadzam ostry nożyk w ziemie i nacinam na głębokości 1-2cm, łatwiej wychodzi z częścią korzenia - może nie odrośnie... A jeśli tak, to w przyszłym roku Bayer Puma (na to cholerstwo nawet Roundup nie działa)
kamikaze111 08:22, 28 cze 2016

natka098 napisał(a)
Jaki oprysk najlepszy na krwawnik i skrzyp polny?

Krwawnik płoży się między źdźbłami trawy i nie pozwala rosnąć, tak samo skrzyp, który "udaje" trawę.

To co się dało wyrwać zrobiłam ręcznie, ognichę i takie inne, ale to jest nie do wyrwania.

A może nawóz zwalczający chwasty?

Na skrzyp dałem STARANE i go wypaliło. u brata mieszaliśmy starane i chwastox trio bo miał trochę różnorakich chwastów i efekt piękny. teraz kosi i podlewa bo susza straszna i ma bardzo ładny trawnik. ładniejszy niż mój! no i nawoził preparatem biopon w płynie i chyba mnie przekona do tego środka, bo efekt widoczny szybciej niż po granulkach które nawet po tygodniu podlewania się nie rozpuszczają.
marek_wie 18:55, 29 cze 2016

Witam,
niech mi ktoś powie co to za chwasty i czym go usunąć?
Stosowałem już Mniszka i Starane ale bez większego efektu.
Zacząłem nawet wyrywać ale odrasta. Ma dosyć duże i silne korzenie.
Trawnik mam regularnie wertykulowany i nawożony, koszę co tydzień .
Nie mogę sobie z tym goownem poradzić.
Możliwe że już było na ten temat ale nie jestem pewien czy to akurat ten chwast o którym była mowa.
Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam,
Marek.
Gardenarium 08:12, 30 cze 2016

To nie chwast, wysiała się zapewne bylina Alchemilla molis czyli przywrotnik ostroklapowy, posadź do ogrodu. Sprawdź czy ma mięciutkie listki z meszkiem.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies