Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Małej Mi 2017 00:03, 01 cze 2019

Do góry
Haniu, Kwiatki są... muszą być..ale akurat w tym jednym miejscu jest bez. dobranoc
..
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - wizytówka 23:54, 31 maj 2019

Do góry
Lato 2018. Kulkowisko jest wtedy najpiękniejsze.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:50, 31 maj 2019

Do góry
Poppy napisał(a)
A wiesz, ze moje owoce lonicery/jagody kamczackiej byly chyba szybciej niz Twoje, bo pierwsze zbieralam 13 maja, prawie padlam z wrazenia.

U mnie wciąż są do podjadania. Uwielbiam dodane do mieszanki jogurtu, siemienia, płatków owsianych, ostropestu i słonecznika. Smakowały dodane do musu z prażonych jabłek. Bardzo podrosły w tym roku te moje krzewy. Wilgoć im się przysłużyła.Kiedy one się skończą, będą poziomki.

Powojnik - Clematis 23:49, 31 maj 2019

Do góry
ania_ch napisał(a)
Czy ktoś mógłby mi pomóc, i powiedzieć co jest mojemu powojnikowi? Czy to uwiąd? Posadzony 3 tyg. temu, głęboki dołek w którym zmieszałam ziemię rodzimą z biohumusem i ziemią kompostową. Z tygodnia na tydzień wygląda coraz gorzej, czy da się go uratować?

Aniu i jak Twój clematis, lepiej ?
Powojnik - Clematis 23:48, 31 maj 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)
A to NN może ktoś rozpozna ??

Aniu wydaje mi się że to Westerplatte lub Solidarność - zerknij sobie na nie .

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - wizytówka 23:47, 31 maj 2019

Do góry
Wiosna 2018.
W naszym ogrodzie wiosną najwięcej uwagi przykuwa skarpa. Najszybciej rusza i robi dobrą robotę

To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:41, 31 maj 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
można wysiewać wcześniej ale w domu, potem przesadzać do gruntu, tym sposobem moja kwiaty już zawiązała

Do tego sposobu niezbędna jest duża ilość parapetów.
Mam tylko jeden półtora metrowy. Akurat na dwie skrzynki z pomidorami.

Crispa- wciąż mi się śmiać chce z mojego wyobrażenia o niej- w pierwszym roku miała 25 cm. Nie sadziłam, że to potwór.

Żarówiaste piwonie- trochę za krzykliwe, ale to pamiątka po Tacie, wiec mają dożywocie. Druga podarowana przez Niego jest bardziej elegancka, ale jeszcze jest w pąkach.

Niezapominajki jakieś dziwne mam.

Lawenda się pączkuje.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:31, 31 maj 2019

Do góry
anbu napisał(a)
Haniu zachwycam się wszystkim a zwłaszcza iryskami, tym bardziej że czekam na moje pierwsze u siebie

Z pewnością się doczekasz. A potem będziesz dzielić, dosadzać to tu, to tam.

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 23:27, 31 maj 2019

Do góry
I widoczki

To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:25, 31 maj 2019

Do góry
TAR napisał(a)
Bardzo podoba mi się Twój ogrod, ogladam zdjecia i szczena w dól. Cudo

Dziękuję za miłe słowa. Lubię widoczne 4 pory roku. Na chaos w głowie nie bardzo mogę liczyć, więc rekompensuję sobie w ogrodzie.

Ale są miejsca, gdzie próbowałam się samoograniczać.

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 23:21, 31 maj 2019

Do góry
Poza tym kwitną już

Parky

Gentle Hermione

Boule de Neige

Darcey Bussel

Wife of Bath

Reszta w blokach startowych
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 23:18, 31 maj 2019

Do góry
Śliczna Olivia Rose Austin tez zakwitła jako jedna z pierwszych

To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:17, 31 maj 2019

Do góry
TAR napisał(a)

Wiec chyba jednak temperatura ma znaczenie.

Oczywiście, że ma; na równi z rodzajem gleby. Są nawet specjalistyczne mapy uwzględniające strefy okresu wegetacyjnego w Polsce. Najdłuższy jest na Nizinie Szczecińskiej, a najkrótszy w Suwałkach. Mieszkam 60 km od Wrocławia. Niby niewiele, a wegetacja rozpoczyna się dwa tygodnie później.

U Lucy najwcześniej zakwitły róże pozyskujące ciepło ze ścian budynku.
Dzisiejszy ciepły dzień pobudził do życia moje pomidory.

Czosnki na wystawie południowej już zielone, a na północnej w kwiecie wieku.(słońce bardzo zmienia postrzeganie ogrodu)

To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:04, 31 maj 2019

Do góry
mikina34 napisał(a)

Czy praktykowałaś Haniu moczenie nasion przed wysiewem?

Nie.
Raczej nie odczuwam presji, że muszę mieć coś bardzo wcześnie. Wszystko ma swój czas. U mnie jest glina. To gleba zaliczana do zimnych. Nasiona dość długo w niej kiełkują. Dopiero teraz na dobre wylazła z ziemi sałata masłowa wysiewana pod koniec marca.

W dwóch miejscach pomyliłam sadzonki, z których miał być żywopłot. Okazało sie, że zamiast buków i grabów wsadziłam leszczynę. Była okropna. szybko wytworzyła jakieś grubaśne gałęzie, tempo wzrostu miała z turbodoładowaniem, Dwa lata temu wykarczowałam. Nowych sadzonek nie chciałam już sadzić, bo po drugiej stronie ogrodzenia sąsiad posadził tuje. pod płotem zrobił się dość długi pasek ziemi 1 m szerokości. Zadarniłam.

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 23:04, 31 maj 2019

Do góry
Kantylena napisał(a)
Witam! Piękna wiosna w tym ogrodzie mam pytanie, czy mogłabyś mi polecić jakąś różę w kolorze amarantu?

O, przeoczyłam pytanie

Amarantową to chyba mam tylko Salmę Es-Said (pnąca). Jest zjawiskowa, ładnie pachnie, ale ma dosyć wiotkie pędy, muszę ją jakoś lepiej rozpiąć na płocie, bo zbytnio się przewiesza w dół i trudno o jej ładne zdjecie.

Jeżeli chodzi o róże powiedzmy bardziej purpurowe, to zdecydowanie polecam Munstead Wood - niewielka, pachnąca, obficie kwitnąca. Na razie nie kwitnie, więc fotek brak.
Podmiejski ogródek 23:00, 31 maj 2019

Do góry
W Twoim ogrodzie napewno podobałoby się bardzo mojemu mężowi on lubi takie naturalistyczne, leśne nawet dziś byliśmy w restauracji z obejściem w takim stylu, jejku jak tam było pięknie!! A eM tylko gadał "taki ogród zrób" Oczywiącie musiałam zrobić zdjęcia.. jakie tam piękne i ogromne funkie były i dużo brzóz i trawy czyli to co lubię !

Może wiesz co to za krzaczek ten u góry po lewej od tego grubszego pnia Pytam Ciebie bo masz ogród w podobnym stylu więc pewnie będziesz wiedzieć.

Z góry dzięki
Ptasi gaj 22:59, 31 maj 2019

Do góry
Mydli i powidło na skalniaku

Nie dokończona rabata ale najważniejsze trawy posadzone, kocimiętka i róże bonici. Trzeba jeszcze wykończyć obwódka albo dam odpady płytki granitowe albo kołki brzozy wbije do ziemi i poprzeplatam pędami z winobluszczu.

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:56, 31 maj 2019

Do góry
Popisuje się urodą też Geoff Hamilton:

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:47, 31 maj 2019

Do góry
Oprócz Pilgrima jedną z pierwszych była tym razem Bouquet Parfait.

Jest tym razem mocno zaróżowiona przez chłodniejszą pogodę, ale niedługo wypłowieje do białego.
Ptasi gaj 22:45, 31 maj 2019

Do góry
Dzisiaj piękna pogoda udało mi się wypielic najdłuższa rabatę pod szmaragdami. Ciężko było bo tam jałowce płożące badyle długie na 1,5 metra aby wyciagnac chwasty z korzeniami trzeba się natargac, ale zrobione spokój.
Teraz cięcie jałowców i skalniak do pielenia brzozy samosiejki już rosną

Po prawej choina kanadyjska ok. 4 metrów przepiękna tysiące bombelkow na końcu każdej gałązki

Róże powoli sie już u mnie rozwijają mróz im krzywdy nie zrobił
Przy altanie jeden kwiat

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies