Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 14:08, 30 maj 2019

TAR napisał(a)
do mnie koty przychodza na polowanie na myszy. ale zauwazyłam ostatnio, ze na korze, przy brzozie koło oczka wyleguje sie kot. wcale sie nie boi, to ja sie boje o białasy. Ale musze go gonic, bo ten gnojek chyba na ptaki mi poluje. oczko to ulubiona miejscowka skrzydlatych. Nie po to budki legowe robilam, nie po to tyle dokarmialam zima zeby teraz padły łupem kota.

musze jakiegos psika wodnego miec pod reka i go pogonie. to czyjs kot, miejscowy, zauwazyłam ze ma obrozke.

Do mnie też koty przychodzą. Jak widzę efekty polowań, to czasem są to myszki, a czasem ptaszki:/. Tylko srok obrzydliwie skrzeczących żaden nie może złapać:/
Za to moja kota bardzo lubi polować na owady, co bardzo zabawnie wygląda
makadamia 14:10, 30 maj 2019

TAR napisał(a)

w sumie to prawda, dobrze zagadałam z facetem od piasku podczas budowy. on mi przywoził w reklamówkach ziemie na probe z roznych miejsc i ja te najlepsza (tak mi sie wydawalo) u niego zamawiałam. niedrogo jak na trojmiejskie standardy i nie mieszana z piachem. tylko czysty czarnoziem. na czesci dzialki na szczescie tylko 5 wywrotek mam slabej ziemi od innego dziada, ktory mnie po chamsku oszukal. co innego pokazywał a co innego nawiozl.

A ja żałuję, że w ogóle kupowałam ziemię. Trzeba było kupić samą glinę i kompost. Jakbym to wymieszała ze swoim piaskiem, to najlepsza ziemia by była
UrsaMaior 14:36, 30 maj 2019

inka74 napisał(a)
Iza - jak przyjedziesz to ci ukopię ))) mam fioletowe z białym środkiem. bez mączniaka (a przynajmniej nie jest widoczny). Została ogromna karpa na owalnej więc spokojnie, nie uciekną i mogą poczekać do ukopania. Teraz sprawdzam niby takie kardynalskie w kolorze. Zobaczymy co z tego wyniknie w lato.

Super, dzięki!
UrsaMaior 14:39, 30 maj 2019

inka74 napisał(a)
Floksy mają spory problem z mączniakiem, tak jak pysznogłówki. Oczywiście nie wszystkie odmiany. To trochę takie babcine kwiaty ale ja je bardzo lubię.

U mnie leży w nich linia, więc nie dostają po liściach, dają radę. Uwielbiam ich zapach!
Anda 15:17, 30 maj 2019

makadamia napisał(a)

odmiana noble maiden. muszę dokupić
Rośnie przy overdamie i gdyby szybciej rósł, to by się ładnie komponowały

Ta rabata miała być różowo-fioletowa, ale stwierdziłam, że na tle ciemnego cisa to biały jednak bardzo dobrze wygląda I będę go dokładać.

Te irysy opatrzę. Bo podobają mi się, kwitną we właściwym momencie, pasuje mi ich pionowy pokrój, i tylko:
- bródkowe robią się później brzydkie; a w dodatku okropnie łamią mi się ich łodygi (zwłaszcza po deszczu)
- syberyjskie mają bardziej eleganckie liście ale widać, że się u mnie męczą. jak ktoś ma mokrą, gliniastą ziemię, to z bólem serca oddam.
A potem poszukam nowych z tych proponowanych przez Ciebie

Wow, cudne... Wysiewają się potem nadal białe czy zmieniają kolor? Z kocimiętką grają ładnie. Szkoda, że to raczej kocimięcha
Irysy wypróbuj

Ostatnio kupiłam łubiny, które miały być w jasnej magencie, a teraz robią się różowo-żółte
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
amatorodniczka 16:19, 30 maj 2019

Ładne te zestawienia roślin masz ! Łubin jaki ładny

Pozdrawiam
Kasia_CS 15:33, 31 maj 2019

Te łubiny białe - marzenie!! Mówisz, że krwistą często trzeba dzielić? Kiedy ostatni raz to robiłaś? Ja posadziłam w zeszłym roku świeżo z dzielenia, więc w tym sezonie pewnie mam spokój, ale za rok...?
Toszka 17:02, 31 maj 2019

Kasiu, krwistą wystarczy raz na 3-4 lata podzielić. Ale np. wszelkie Marmolady ewidentnie co roku.
Helen 19:07, 31 maj 2019

Toszko, czy mogłabyś wejść do mojego wątku na str. 24? Wkleiłam tam zdjęcie cisów z żółtymi igłami. Czy jesteś w stanie zdiagnozować co im może dolegać? Jakaś choroba czy zeszłoroczna susza?
amatorodniczka 23:00, 31 maj 2019

W Twoim ogrodzie napewno podobałoby się bardzo mojemu mężowi on lubi takie naturalistyczne, leśne nawet dziś byliśmy w restauracji z obejściem w takim stylu, jejku jak tam było pięknie!! A eM tylko gadał "taki ogród zrób" Oczywiącie musiałam zrobić zdjęcia.. jakie tam piękne i ogromne funkie były i dużo brzóz i trawy czyli to co lubię !

Może wiesz co to za krzaczek ten u góry po lewej od tego grubszego pnia Pytam Ciebie bo masz ogród w podobnym stylu więc pewnie będziesz wiedzieć.

Z góry dzięki