Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 22:59, 12 maj 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

W tym roku pani kosowa zbudowała gniazdo pod moim oknem, siłą rzeczy więcej widzę

Gdy ona leci szukać robaczków w grządkach (rozrabiając przy tym niemiłosiernie) pan kos przylatuje, zagląda do gniazda, gdy wydaje mu się, że dziewczyny za długo nie ma - krzyczy na nią.

Za terytorium uznaje chyba ogrodzoną całą posesję - goni gołębie, sroki, wczoraj przeganiał wiewiórkę z wierzby rosnącej w roku działki - wszystko za płot

Ojej, mam braki w tej dziedzinie. To ona zbiera robaki?
Czasu mało aby szukać informacji, tyle się dzieje i roboty moc.
Zgadza się spostrzeżenie dotyczące terytorium. Gołębie wreszcie, po tylu latach nie zbudowały gniazda na brzozie! Nie lubię gołębi, hm. Chociaż krążyły, przysiadały, czuwały i wyczekiwały, kątem oka rejestrowałam.

Kos czy kosowa? Trzeba jesienią zainteresować się ornitologią.

Ogród z rzeźbą 22:56, 12 maj 2019

Do góry
Zana napisał(a)

Uwielbiam Jordanka, mimo że cholernik nie chce rosnąć

Dziwne, może nie zauważasz świeżych przyrostu wśród tej limonkowej masy lisci?...mi się wydaje że mój rosnie...chyba że tylko mi się wydaje muszę fotki obejrzeć z poprzedniego roku. Te baty co przycielam to chyba nowe były a nie ogłoszone z liści stare
Bawarka 22:55, 12 maj 2019

Do góry
Nastepne ktore ciesza

Te juz kwitna...

Zostawione i zapomniane w wiadrze...Piwonie. Beda kwitly
Kwiaty we włosach 22:54, 12 maj 2019

Do góry
azalie miniaturowe

Mus owocowy w miejskiej dżungli 22:52, 12 maj 2019

Do góry
W czesci głównej ogródka pod leszczyną trwa ciągła walka o przeżycie. Z jednej strony rośliny mają ekstremalne warunki, a z drugiej pies upodobał sobie kopanie i wylegiwanie się w moich rabatkach pod drzewem.
Podjęłam kolejną próbę aby tam coś rosło. Teraz mam pomysł na trzmielinowy dywanik.
Kasia przycięłam krzaczki, które mam od ciebie, a gałązki powtykałam pomiędzy zasadzone rośliny. Część to ukorzenione gałązki z zeszłego roku.

Na razie nie wygląda to imponująco, ale zobaczymy jak się sytuacja rozwinie

Za drzwiami do ogrodu... 22:52, 12 maj 2019

Do góry
anpi napisał(a)

W tym miejscu wygląda świetnie
Niesamowicie Ci ogród pięknieje Aniu
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 22:52, 12 maj 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
A takie są wczorajsze efekty zabaw dzieci wodą z pistoletu (w sensie zamocowanego na końcu węża )
Słonko jeszcze wtedy operowało niestety... Poparzone listki na okolicznych roślinach - róże, berberysy, hortensja, rozchodniki w plamki

Miałam w ubiegłym roku czarne plamki na orlikach, berberysach i moliniach. Sądziłam, że to grzyb. Kilka razy pryskałam. A one rosną w najbardziej nasłonecznionym miejscu. O ja ciemna...
Bawarka 22:51, 12 maj 2019

Do góry
W nogi-posadzilam im czosnki.

Lubia sie z magnoliami

I z piwonia
Podwórkowa rehabilitacja 22:49, 12 maj 2019

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Fajna wycieczka, byliśmy tam dawno temu jak dzieci były w podstawówce. Ciekawe miejsce.

Byliśmy kolejny raz, bardzo się tam zmieniło na plus.
Cudowne miejsce
Kwiaty we włosach 22:49, 12 maj 2019

Do góry
bodziszek

floksiki (płomyki)

fiołki

konwalie

Ogród z rzeźbą 22:47, 12 maj 2019

Do góry
Zana napisał(a)

Niestety nie wiem jak się zwie, pączki są różowe a potem rozkwita całkiem na biało, o ile dobrze pamiętam z żółtą plamką w środku.

Też mam takiego rodka , właśnie pod Jordanem rośnie. Paki ma różowe, potem jasnieja aż do bialobudyniowego koloru. Golden Torch się nazywa. Pisowni tylko pewna nie jestem
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 22:47, 12 maj 2019

Do góry
Botaniczne piwonie tak krótko kwitną. Koperkowe już przekwitły, P. Młokosiewicza w popołudniowym świetle.

Bawarka 22:47, 12 maj 2019

Do góry
Wszystkie montany mam posadzone z rozami-niektore- tez z innymi powojnikami Bardzo lubia towarzystwo roz. Fajnie tez sie uzupelniaja z innymi-pozniej kwitnacymi powojnikami.

Za drzwiami do ogrodu... 22:46, 12 maj 2019

Do góry
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 22:45, 12 maj 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)

Większa?! OO to tego się nie spodziewałam - jakoś sobie ją wyobrażałam jako taką niezbyt wysoką kompaktową kępkę nie wyższą jak jakies 15cm i ze 20 srednicy Chociaz ja kojarzę, że u Ciebie rośliny to w ogóle jakoś inaczej rosną, więc może też bardziej CI wybujały ścigając się o więcej słonka

Zdjęcia oznaczyłaś zawodowo

U Ciebie ten gold fountain też tak fajnie wygląda jak u Wioli w sezonie? Właśnie go kupiłam, tylko pod inną nazwą - wygląda identyko jak ten Twój, więc chyba nie ma pomyłki. U Wioli jakiś taki jaśniutki jest i liczę na to, że mój też taki będzie.

Moje Raureif już się wreszcie pozbierały - zaraz zresztą zdjęcie wstawię - piękna trawka! O zwykłej montanie to rozmawiałyśmy kiedyś nawet, że tak dziwnie się zachowuje, bo dość mała rośnie

Rzeczywiście warunki świetlne mamy różne. Ale sesleria była wysoka już przy zakupie. Na dole sesleria hauflera, a w prawym górnym roku carex montana.

Mniejsza jest sesleria skalna, ale nie polecam.

Czy Gold Fountain wygląda jak u Wioli? Hmmm. No wiesz... Kupowałam 2 sztuki w lecie 2016 o ile dobrze pamiętam, a teraz mam z osiem w ziemi i kilka w doniczkach. To się nie dzieje za darmo. Jak w końcu będzie w jednym miejscu przez dłużej niż rok to może zacznie wyglądać jak u Wioli. Tej wiosny był ładny po zimie, ale zeszłej to wyglądał słabo. Dlatego posadziłam na zmianę z Raureif, bo montana dobrze wygląda wiosną jak tylko ruszy, a Gold Fountain dobrze wyglądał zimą, ale po zimie niekoniecznie.
Takie zdjęcie mam z sierpnia 2017.

Zawodowo też muszę takie czerwone ramki na zrzutach z ekranu rysować
Kwiaty we włosach 22:44, 12 maj 2019

Do góry
altana do malowania, czeka na męża.

W ogródku Iwony 22:42, 12 maj 2019

Do góry
Ivvvona napisał(a)

Iwonko, no cudnie, po prostu.
Podwórkowa rehabilitacja 22:41, 12 maj 2019

Do góry
Nallar napisał(a)

Zapachniało mi wiejskimi klimatami które uwielbiam.
Urokliwe miejsce.

Mnie seledynowy Kłosowiec nie wylazł z ziemi.

Wiejskie klimaty to i mój klimat. Mieliśmy radochę, bo wszystkie (ja i moje dziewczyny) obrałyśmy sobie rolę wiejskiej zielarki. Chata na skraju lasu, trochę magii, trochę ziołolecznictwa... świetnie byśmy się odnalazły w tamtych czasach. Tylko te krótkie łóżka Nasi faceci to już na pewno spaliby na podłodze

Kłosowiec pewnie się wysiał, jak nie wyplewiłaś, bo ja już "posprzątałam" siewki.
Za drzwiami do ogrodu... 22:40, 12 maj 2019

Do góry
Doranma napisał(a)

TAK!!! Z ławeczką i stolikiem Ale z latarnią też jest super!!! Masz rację - dobrze, że odsunęłaś od tamtej kratkowanej pergoli, bo byłby zbyt duży misz-masz. Białe dekoracje są bardzo wyraziste, bo mocno kontrastują z zielenią i nie da się ich nie zauważyć, dlatego trzeba uważać, by nie przesadzić. Zrobisz zdjęcie wieczorem, gdy latarnia świeci? Bo chyba świeci? Co będzie przy niej rosło? Chyba że ma być tylko elementem dekoracyjnym? Bardzo jestem ciekawa jak będzie wyglądała w letnim ogrodzie

Właśnie Dorotko nie będzie pergolka z ławeczką i stolikiem Tam gdzie ją postawiłam teraz nie ma miejsca na takie dodatki.Będzie stanowiła niejako bramę wejściową do ogrodu.Gdyby pozostała w miejscu przed latarnią ,tak jak ją pokazałam na zdjęciu byłaby niejako na środku ogrodu i za bardzo dzieliła by przestrzeń.Na zdjęciu jakoś tego nie widać ale w rzeczywistości te dwie jednakowej wysokości białe rzeczy czyli latarnia i pergola wyglądały przesadnie. Trochę tam postała i w końcu przyznałam rację reszcie
Teraz stoi tutaj i dopiero aranżuję jej okolicę,trochę się zmieni. Posadziłam przy niej clematisy: Reginę i Białego anioła.Jak rozkwitnie jeszcze Biały anioł,to zobaczę jak ze sobą współgrają ,bo nie jestem pewna tego połączenia.

Przy latarni zaś mam kilka pomysłów ,ale muszą dojrzeć...!
Tak jest nocą,świeżutkie zdjęcia specjalnie dla Ciebie Dorotko
Kwiaty we włosach 22:38, 12 maj 2019

Do góry
Dorota nie wiem , mam pierwszy raz, tam na Bawarii inny klimat. Zobaczymy.

To jest montana Elizabeth, ma jasny fiolet, w słońcu wygląda trochę inaczej.

Pojawiają się nowe pąki.
Tutaj pozostałe clematisy.

Są jeszcze inne, w sumie jest ich 12 sztuk ( chyba), muszę policzyć.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies