Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 11:43, 25 cze 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Ech,,, duzo rzeczy fajniutkich zobaczylam...

Wyszłam z ptaszyskiem na drucie, bo był do rozkręcenia w trzech częściach. Porusza na wietrze skrzydłami.

Działka prawie w Borach Tucholskich 11:42, 25 cze 2019

Do góry
Gosia
była szybka przerwa na rundki w jeziorze teraz tylko kawa na tarasie z widokiem na paprocie

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 11:36, 25 cze 2019

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Anitko, coś czuję, że po takiej wycieczce znowu zabłyśniesz wspaniałymi pomysłami

Poczułam znowu wiatr w skrzydła, bo już ostatnio coś mi się nie chciało działać
Ale najpierw muszę zabrać się za ogród, bo stał odłogiem

Ale jak zrobić by murki tak porosły.

Albo ławka.

Na pewno wiem już, że pożegnam się z kercherem A zapas jogurtów kupię.
Mam pomysł na zbiornik wodny ale na mojego psa fanatyka wody już nie mam pomysłu
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 11:22, 25 cze 2019

Do góry
Waclaw napisał(a)
Anitka,
piękne miejsca widziałaś. Ten skład "nadzwyczaj ciekawych przedmiotów" to istny magnes dla takich jak my.
Ja jakoś nie dojrzałem w tamtym kraju tak ciekawych domostw. Musiałaś mieć specjalną mapę. Ja oglądam tam same jednakowe, nieciekawe domki szeregowe.

Wacławie tam jest mnóstwo takich domostw. Te co pokazuję nie powalają na kolana. Najbardziej urzekają mnie takie kamienne całe, które widzieliśmy po drodze. Ale nie sposób zatrzymywać się co chwilkę, bo nigdzie byśmy nie dojechali. Robię zdjęcia tylko tam gdzie zatrzymujemy się na nocleg albo jedzenie przy drodze, a tam nie zawsze są perełki.
Te były na wprost baru przy drodze gdzie kupowaliśmy rybkę na wynos.

To gdzie spaliśmy.

Choroby i szkodniki grabów, grab - Carpinus 11:03, 25 cze 2019

Do góry
Witam, i moje graby coś dopadło....
Na razie podobne zniszczenia są na kilku drzewkach.
Czy to wina suszy? Staram się je podlewać bo gleba piaszczysta...
Żywopłot ma już 4 lata i nigdy nie był niczym opryskiwany.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 11:00, 25 cze 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ale mi dałaś pomysł na lampę z tą drabiną ( do domu kiedyś)

Kobieto trzeba było paczką wysłać te cuda do kraju

Chyba raczej tira

Upchnęłam malutką skrzyneczkę, wiadereczko, tabliczki do ziół, ważki, ptaszysko i 2 byliny Jestem mistrzem pakowania

Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:00, 25 cze 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)

Aniu, pojałowcowa została pojałowcową po wycięciu jałowców, które wcześniej rosły w jej centralnym punkcie . Jakoś trzeba te rabaty nazywać a tu nazwa sama się nasunęła. Początek serialu znajduje się prawie na początku wątku. Ale żebyś nie szukała to na szybko:
Było tak - czerwiec 2017

Jest tak - czerwiec 2019

Nieustająco podziwiam sposób, w jaki dokonujesz zmian w ogrodzie. Bez spektakularnych rewolucji w stylu "likwiduję tą rabatę i zakładam nową w zupełnie innym miejscu" a zmiany są bardzo znaczące i efektowne.
Do tego jak posadzisz rośliny, to od razu dobrze, a nie miotasz się, jak - nie przymierzając, np.: ja.

Świetnie ogarnęłaś te jukki i lawendy - one nie lubią gęstych rabat a znakomicie wyglądają w takich luźnych nasadzeniach i u Ciebie świetnie wyglądają. Mówiłam Ci zresztą
Sezon 2017 u Hanusi 10:51, 25 cze 2019

Do góry
W ogrodzie mogę siedzieć cały dzień,
wybrać słońce lub cień.
Kosa trele podziwiać,
wodę zimną z kranu pijać.'
Lecz z tą drogą do mej oazy
za bardzo mi nie do twarzy.
Kawałek krajowej szóstki,
tłocznej na całej długości,
a potem część z kostki drogi,
której nie lubią me nogi.
Potem parking żwirowy,
i wkoło nowe budowy.
Kurzu pełna okolica,
to niezbyt mnie zachwyca.
Ja każde dojście do ogrodu
odsapuję w miejscu chłodu.[/img]

Czystego powietrza bez smogu, kochani Wam życzę.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:48, 25 cze 2019

Do góry

Trawnik spalony / zniszczony nawozem 10:43, 25 cze 2019

Do góry
Dzień dobry,

chciałabym poprosić o pomoc. Od zeszłego roku mam ogródek działkowy i w tym roku został założony na wiosnę nowy trawnik... Trawa cały czas jeszcze gdzieniegdzie rośnie ale mam problem. Ostatnio na działce były dzieci znajomych i lały się wodą. Mimo próśb, żeby była mgiełka to gdy nikt nie patrzył lały większym strumieniem. Wczoraj gdy pojechałam wieczorem z mężem kosic trawę zobaczyliśmy "efekt"... Jestem trochę załamana, czy coś da się z tym zrobić?

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:35, 25 cze 2019

Do góry

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:31, 25 cze 2019

Do góry

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:25, 25 cze 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Kobieto trzeba było zawołać, że fotorelacja z ogrodu jest tu, a ja czekam i czekam
https://www.ogrodowisko.pl/watek/741-coton-manor-garden-anglia?page=18

Kobieto właśnie ją jeszcze kończę, bo wczoraj już zasnęłam. Ale jest już gotowa.

Więc wołam i zapraszam na pierwszą relację dla tych co lubią takie klimaty. Tylko zajawka a tu znajdziecie dużo więcej fotek

https://www.ogrodowisko.pl/watek/741-coton-manor-garden-anglia?page=18

W samym słońcu 10:24, 25 cze 2019

Do góry
sarenka napisał(a)
To jest najwęższą rabata. zaczyna się przy skrzynce gazowej, przepraszam za jakpac, e zdjęcie było robione przez moskitierę i szybę.

Megi, wybacz, ale zbyt dosłownie traktujesz wyrażenie "zdjęcie rabaty".
Nie chodzi o widok tego kawałka ziemi, na którym mają rosnąć rośliny (chyba że mówimy o poprawianiu kondycji gleby), tylko o całą przestrzeń, która jest dookoła tego kawałka.

Masz tutaj przykład:
na podstawie którego zdjęcia mogłabyś doradzić komuś posadzenie drzew na tej rabacie:
tego:

czy tego?
W samym słońcu 10:15, 25 cze 2019

Do góry
drzewa proponuję bardzo oszczędnie.
nie widziałam domu i tarasu, więc tam na razie nic nie zaproponowałam.

Na wąskiej rabacie od północy (5) wiśnie amanogawy - one rosną wąskie i niezbyt wysokie same z siebie, bez przycinania; zdrowe, niewymagające, kwitną wiosną i przebarwiają się jesienią
Na 3, z drugiej strony podjazdu - wiśnie kanzan. One mają koronę w kształcie kieliszka do martini, czyli rozszerzają się do góry: nie będą przeszkadzały w chodzeniu a jednocześnie rosną na tyle niewysoko, że nie powinny zaczepiać o kabel (w razie czego - można przycinać).

Rabata nr 1 jest strasznie długa i wąska. Ja bym ją podzieliła na krótsze odcinki. Dodatkowo, przydałoby Ci się miejsce do siedzenia w cieniu i jakiś "focal point" na widoku z tarasu.
Wszystkie te trzy problemy załatwia ławeczka stojąca pod żywopłotem, naprzeciwko tarasu. Ławeczce z obu stron można dać drzewka.
Wybór drzewka zależy od efektu, jaki chcesz osiągnąć.
Jeśli boisz się wysokich drzew, to możesz wybrać drzewko nieduże typu jabłonka adirondack/van esseltine, jarząb mączny, czy glediczja. One dadzą cień tylko pod ławeczką ale za to nie przysłonią widoku.
Możesz też posadzić wyższe drzewa (np.: te klony, które proponowała Ci Ewa), one dadzą więcej cienia ale jest ryzyko, że "zamkną przestrzeń". Przydałoby się zdjęcie - jaki masz widok z drzwi tarasowych.

Prawdę powiedziawszy, dla mnie optymalną opcją byłoby posadzenie drzewka o szerokiej koronie w południowo-zachodnim narożniku tarasu (mniej więcej tam, gdzie na rysunku jest litera H). Mogłaby to być np.: nigra. A przy ławeczce któreś z tych mniejszych zaproponowanych drzewek.

W każdym razie, cokolwiek byś nie wybrała, powtórzyłabym na rabacie 2, przy wejściu.

Wiąza wredei (osobiście nie jestem przekonana do tego wyboru) posadziłabym w narożniku, jako akcent nadający ton całemu ogrodowi.
Działka prawie w Borach Tucholskich 10:13, 25 cze 2019

Do góry

W samym słońcu 10:13, 25 cze 2019

Do góry
To jest najwęższą rabata. zaczyna się przy skrzynce gazowej, przepraszam za jakpac, e zdjęcie było robione przez moskitierę i szybę.

To jest świeża rabata, dałam tam narazie miskanty,ale to dlatego żeby w doniczkach nie cierpiały, mogę je na wiosnę przesadzic

Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:12, 25 cze 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)

Jest tak - czerwiec 2019

No gdyby nie fakt że weekend jadę do Płocka zwiedzać ogrody to miałabyś gości. Jako jedna z niewielu broniłam juk. Warto było Super to wygląda.
Moje na przedpłociu muszę opielić bo też kwitną ale z zielska ledwie wystają nikt nie zauważył
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 10:05, 25 cze 2019

Do góry
anbu napisał(a)
Drodzy Forumowicze ma ktoś z Was Hortensję bukietową Magical Mont Blanc PBR?
Proszę pochwalcie się fotkami i opiniami Pozdrawiam

wiosenny zakup w Brico jak na razie OK, widać że ma chęć do kwitnienia i dalszej współpracy

Endless Summer w zacisznym miejscu bez zabezpieczenia , drugi krzak na wygwizdowie zawiązał pąki na nowych pędach

księżniczki coraz piękniejsze

Miss Saori

Frisbee Peticoat
Ogródkowe perypetie:) 09:47, 25 cze 2019

Do góry

KONIEC
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies