Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Okno na ogród 19:11, 12 maj 2019

Do góry
HannaR napisał(a)
Zrobiło się zielono, choć ciągle czekam na deszcz.

Bardzo podoba mi się to zdjęcie, najbardziej. Te kulki rożnej wielkości i zielona trawa. Bardzo fajnie
Mój ogród pod lasem 19:09, 12 maj 2019

Do góry
Czubajkowy Ogród 19:09, 12 maj 2019

Do góry
Były też radosne odkrycia Borówki kamczackie, które tak bardzo uschły, że po jesiennej oraz wiosennej wycince prawie nic z nich nie zostało, odbijają od korzenia Obie mają po kilka nowych przyrostów! Jupi Czyli trzeba szybko kupić wodę utlenioną i powtórzyć podlewanie nią Może nie dadzą się grzybowi

Dla Sylwi - mój tegoroczny żywokost Zobacz, że jest dużo marniejszy, niż Twój. Przez dwa ostatnie lata ścinałam go w całości, razem z pędami kwiatowymi na gnojówkę. Teraz jest marny. Myślę, że trzeba go popodlewać trochę, a weźmie się w garść i znowu będzie częstował dorodnymi liśćmi do wyrobu nawozu potasowego dla pomidorów i nie tylko

Teraz przedstawię Wam dwa okazy działkowej fauny. Kicia, która pomieszkuje raz u mnie, raz u sąsiadki. Właściwie poznaliście ją już w zeszłe lato, ale tak dla przypomnienia

Oraz Karol. Dzisiaj spontanicznie dostał takie imię i sama nie wiem dlaczego. Tak jakoś przyszło mi na myśl. Chociaż nie lubię nadawania zwierzętom ludzkich imion. Ale najwidoczniej przyszła pora na zrobienie wyjątku od reguły

Od wiosny widzę go w misie pod rynną - czasami pływa, czasami siedzi w środku tak, jak na zdjęciu, a czasami chowa się w cieniu na zewnętrznej stronie misy. Nie widzę, by coś wokoło było zgryzione, więc nie wylewam mu już wody pod roślinki - niech sobie tam mieszka
...uDany ogród 19:07, 12 maj 2019

Do góry

i ja w tym raju

Mój ogród pod lasem 19:04, 12 maj 2019

Do góry
Dziewczyny, ciachnelam! popsikalam od razu jakimś antygrzybem i na razie( odpukać) nic mu nie jest. Oby tak zostało bo efekty mogą przyjść później

Poza tym taki mam ostatnio zawrót głowy, że nie mam czasu na ogród i Ogrodowisko. Odwiedzam was cichutko i z doskoku , ale dzisiaj była piekna pogoda więc cyknelam kilka fotek.
A! Zapomniałam powiedzieć że pomalowalismy elementy architektury na szaro...lepiej?
...uDany ogród 19:04, 12 maj 2019

Do góry

Zakochałam się w tym domku i już wiem w jakim stylu będzie mój domeczek

Ogrodowe marzenie Mrokasi 19:04, 12 maj 2019

Do góry
Dzoewczyny, mam problem z tujami sadzonymi w zeszłym roku jako żywopłot wzdłuż granicy z leśną działką. Brązowieją im igły. Co im dolega i jak z tym walczyć? Siedzę w wątku chorobowym i dalej nic nie wiem... to grzyb jakiś?
Sorry za jakość, wyskoczyłam przed chwilą z komórką.
...uDany ogród 19:02, 12 maj 2019

Do góry
Dzisiaj od rana pada deszcz. Już myślałam, że będziemy siedzieć w domu i szukać sobie zajęcia a tu niespodzianka. Rano pojechaliśmy na działkę zrobić obchód jak co dzień, potem kawka i M zarządził wyjazd do Kapiasa
Pojechaliśmy na lody, ale ostatecznie nie kupiliśmy bo za zimno za to każdy dostał doniczkę pod pachę
Kupiłam nową kalinę o bliźniaczej nazwie Pink Beauty tyle, że białojagodową . Szukałam kiedyś Blue muffin, ale ta jest chyba piękniejsza Pagodowy układ gałęzi, piękne kwiaty, a potem białe owoce stopniowo przebarwiające się w różne odcienie różu, niebieskiego do granatu. Ma pąki, więc zobaczymy co pokaże Na jesień ma kolor amarantowy, który uwielbiam!

Po zakupach poszliśmy zwiedzić mój ulubiony kąt angielski

Czubajkowy Ogród 18:57, 12 maj 2019

Do góry
Teraz pora na porażki. Kilka przesadzonych w weekend majowych róż i krzewów ozdobnych uschło, albo źle się mają. Np. te odnóżki hortensji i róża ledwo zipią - dałam im szybko porcję wody, by je reanimować, może jednak się przyjmą ...

Najbardziej zmartwił mnie tamaryszek francuski - po przesadzeniu wszystkie świeże "igiełki" zaschły Zastanawiam się, czy go nie przyciąć nisko przy ziemi - może wówczas będzie mu łatwiej odbić? Jak myślicie?

Moja najstarsza i najukochańsza jabłoń ładnie się zazieleniła w tym roku. Tzn. ładnie w porównaniu z poprzednimi kilkoma latami, gdy stała jak drapaka. Ale wciąż dawałam jej szansę ... Cóż z tego, skoro jeden z jej dwóch konarów wygląda tak:

Powinnam go wyciąć do zdrowego miejsca - prawda? Jak myślicie, odrośnie z maleńkich gałązek, które wybijają z pnia poniżej chorego miejsca?

Ogrodowe skarby 18:55, 12 maj 2019

Do góry
Przy ostatnich wiatrach świerk się przewrócił :-\
Czubajkowy Ogród 18:49, 12 maj 2019

Do góry
No to zaczynam moją niedzielną opowieść Byłam tak zła, że w maju, najpiękniejszym miesiącu rozchorowałam się i straciłam wczoraj tak piękną sobotę, że postanowiłam dzisiaj jechać, choćby nie wiem co! I pojechałam Trochę tak w tajemnicy przed rodziną i na krótko, ale pojechałam No bo jak to tak, żeby własnych kwitnących lilaków nie zobaczyć? Musiałam

Po drodze ścięłam pędy sosny na syropek zdrowotnościowy. Co prawda zagajnik koło działki, który zaopatrywał mnie przez kilka lat w ten wartościowy materiał, wyrósł już bardzo wysoko, ale tydzień temu wypatrzyłam jeszcze grupę nie za wysokich sosenek i dziś zatrzymałam się przy nich zaopatrzona w zabrany z domu sekator i torbę. Przyrosty były w sam raz, więc szybko ucięłam co nieco W domu co prawda okazało się, że przecież nie mam cukru, ale myślę, że do jutra rana spokojnie poczekają.
W planach było też zbieranie kwiatów mniszka - tych jednak na działce było już mało i niezbyt ładne, więc zrezygnowałam - w tym roku mniszkowego miodku nie będzie. Ale za to trzeci punkt programu też został zrealizowany - zbiór majowej pokrzywy. Na sok, do suszenia i na jutrzejszą tartę na obiad. Od kilku lat wiosną i latem używam dość dużo pokrzywy w kuchni. Suszoną używam też do płukania włosów. A Wy? Co z niej robicie?
Od ubiegłego sezonu mam pokrzywowe poletko koło warzywnika (przyszły od sąsiadki), któremu nie pozwalam zakwitnąć, bo wciąż ucinam końcówki pędów, a one rosną i rosną ... Zużywam też pokrzywy, które wyrastają na rabatach, ale te staram się wyrywać z korzeniami - idą nie tylko na mój stół, lecz i na gnojówkę dla roślin.

A to dzisiejszy zbiór:

W koszyku, który sama wyplotłam podczas kursu wikliniarskiego kilka lat temu, właśnie z myślą o zbiorze ziół i kwiatów i ich przewożeniu do domu - że się tak pochwalę

Przyjechała dziś ze mną także pierwsza garść sałaty na kolację oraz szczypiorek do jajecznicy. Sałata to samosiejki, które wyrosły wśród malin i są dużo ładniejsze, niż zeszłoroczne flance. Muszę więc i w tym roku zostawić którąś na nasiona - niech się wysiewa.

Ogrodowe skarby 18:46, 12 maj 2019

Do góry
Żywopłot strzyżony liściasty 18:46, 12 maj 2019

Do góry
Dziękuje już posadzone. Zdecydowałam się na tawułe van houta i jasminowca alabaster, chciałam aureusa ale był dużo niższy od tawuły a myśle ze alabaster tez będzie się fajnie prezentować
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 18:45, 12 maj 2019

Do góry
kasiek napisał(a)
Do SPA doszły białe zasłonki. Jak zawiewa to jest chłodno (teraz oczywiście). A z zasłonkami jest super

Salon super!
Basia - Mój Świat 18:45, 12 maj 2019

Do góry
...uDany ogród 18:44, 12 maj 2019

Do góry
TAR napisał(a)
śliczne te kaliny, moja pink beauty dopiero sie zbiera do kwitnienia. za to po wczorajszym slonecznym dniu od polnocy pieknie pada i ma padac do poznego wieczora. ziemia az chlonie wode. taka sympatyczna niespodzianka od pogody. a mezus wczoraj skosil trawe wiec wszystko fajnie sie zazebilo. tylko chwasty w oczach wychodza.

Aniu uwielbiam kaliny, Pink Beauty jest piękna dzisiaj kupiłam drugą tym razem Kalina białojagodowa o tej samej nazwie Pink Beauty, zakochałam się!
Kwitnie najpóźniej i ma cudowne jagody, a jesienią purpurowe liście

ja wczoraj opieliłam prawie cały ogród i zdążyłam wyczyścić chodniki. Teraz niech pada
Ogrodowe skarby 18:42, 12 maj 2019

Do góry
Ogród ze skarpą 18:41, 12 maj 2019

Do góry
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 18:41, 12 maj 2019

Do góry

Ogrodowe skarby 18:39, 12 maj 2019

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies