@butterfly
To raczej nie jest kwestia szkodników. Najprawdopodobniej to wynik zbyt dużej miłości do hortensji

Wiem jak to brzmi, ale prawdopodobnie przenawoziłaś którymś ze składników. Jeśli nie mamy dostępu do badań swojej ogrodowej gleby, najlepiej używać nawozy zawierające wszystkie potrzebne składniki w odpowiednich proporcjach, a nie nawozy jednoelementowe.
@dzika-roza
Możesz przesadzać zawsze, o ile pogoda na to pozwala. Teraz niestety jest zbyt gorąco.
Swoją drogą - piszecie o gradzie i ulewnych deszczach, a u mnie problemem jest brak jakichkolwiek opadów od miesiąca i wygląda na to, że do połowy lipca sytuacja się nie zmieni. Niestety w tym roku muszę hortensje podlewać dosyć intensywnie, cień niewiele przy takich temperaturach pomaga.
Z moich obserwacji hortensji ogrodowych wynika, że zazwyczaj lepiej w słońcu radzą sobie odmiany o ciemniejszym zabarwieniu kwiatów. Z nowszych odmian: trzeci rok u mnie w pełnym słońcu rośnie Diva Fiore. To dosyć droga odmiana (ok. 60-70 zł), ale w pełni zasługuje na każdą wydaną na nią złotówkę. Jak czas pozwoli, jutro wrzucę jakieś zdjęcia.