Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

sarenka 09:54, 25 cze 2019

Poszukam tych cisów i zobaczę czy mam tyle funduszy

Nie umiem znaleźć u siebie w wątku zdjec, wiem tylko, że na stronie 199 jest zdjęcie rabaty ten najstarszej z hortensjami.
Jak na złość okna dachowe mam zasłonięte i nie mam jak zdj zrobić reszty działki bo z góry pewnie najlepiej byłoby mieć działkę.

Zrobię dziś zdj, zobaczysz czy takie mogą być. Dam znać jak je dodam
sarenka 10:03, 25 cze 2019

Asia, no niestety za drogie, mogłabym posadzić może z 5-6 sztuk w tym roku

A jak z tymi owocami- trujące i kusząco czerwone. Internetu piszą, żeby nie sadzić, gdy są.male dzieci. U mnie jedno małe, a do tego rosłyby przy placyku zabaw. Moze sam płot lamelowy tam dam

Drzewa oglądałam i fajnie wyglądają
Buk Dawyck
Grab
I nawet brzoza fastigata.
Mezowiw podobają się z okrągłą korona, ale mówię mu, że takie drzewo znajdziemy do osłonięcia tarasu
sarenka 10:13, 25 cze 2019

To jest najwęższą rabata. zaczyna się przy skrzynce gazowej, przepraszam za jakpac, e zdjęcie było robione przez moskitierę i szybę.

To jest świeża rabata, dałam tam narazie miskanty,ale to dlatego żeby w doniczkach nie cierpiały, mogę je na wiosnę przesadzic

makadamia 10:15, 25 cze 2019

drzewa proponuję bardzo oszczędnie.
nie widziałam domu i tarasu, więc tam na razie nic nie zaproponowałam.

Na wąskiej rabacie od północy (5) wiśnie amanogawy - one rosną wąskie i niezbyt wysokie same z siebie, bez przycinania; zdrowe, niewymagające, kwitną wiosną i przebarwiają się jesienią
Na 3, z drugiej strony podjazdu - wiśnie kanzan. One mają koronę w kształcie kieliszka do martini, czyli rozszerzają się do góry: nie będą przeszkadzały w chodzeniu a jednocześnie rosną na tyle niewysoko, że nie powinny zaczepiać o kabel (w razie czego - można przycinać).

Rabata nr 1 jest strasznie długa i wąska. Ja bym ją podzieliła na krótsze odcinki. Dodatkowo, przydałoby Ci się miejsce do siedzenia w cieniu i jakiś "focal point" na widoku z tarasu.
Wszystkie te trzy problemy załatwia ławeczka stojąca pod żywopłotem, naprzeciwko tarasu. Ławeczce z obu stron można dać drzewka.
Wybór drzewka zależy od efektu, jaki chcesz osiągnąć.
Jeśli boisz się wysokich drzew, to możesz wybrać drzewko nieduże typu jabłonka adirondack/van esseltine, jarząb mączny, czy glediczja. One dadzą cień tylko pod ławeczką ale za to nie przysłonią widoku.
Możesz też posadzić wyższe drzewa (np.: te klony, które proponowała Ci Ewa), one dadzą więcej cienia ale jest ryzyko, że "zamkną przestrzeń". Przydałoby się zdjęcie - jaki masz widok z drzwi tarasowych.

Prawdę powiedziawszy, dla mnie optymalną opcją byłoby posadzenie drzewka o szerokiej koronie w południowo-zachodnim narożniku tarasu (mniej więcej tam, gdzie na rysunku jest litera H). Mogłaby to być np.: nigra. A przy ławeczce któreś z tych mniejszych zaproponowanych drzewek.

W każdym razie, cokolwiek byś nie wybrała, powtórzyłabym na rabacie 2, przy wejściu.

Wiąza wredei (osobiście nie jestem przekonana do tego wyboru) posadziłabym w narożniku, jako akcent nadający ton całemu ogrodowi.
makadamia 10:24, 25 cze 2019

sarenka napisał(a)
To jest najwęższą rabata. zaczyna się przy skrzynce gazowej, przepraszam za jakpac, e zdjęcie było robione przez moskitierę i szybę.

Megi, wybacz, ale zbyt dosłownie traktujesz wyrażenie "zdjęcie rabaty".
Nie chodzi o widok tego kawałka ziemi, na którym mają rosnąć rośliny (chyba że mówimy o poprawianiu kondycji gleby), tylko o całą przestrzeń, która jest dookoła tego kawałka.

Masz tutaj przykład:
na podstawie którego zdjęcia mogłabyś doradzić komuś posadzenie drzew na tej rabacie:
tego:

czy tego?
makadamia 10:32, 25 cze 2019

sarenka napisał(a)
Asia, no niestety za drogie, mogłabym posadzić może z 5-6 sztuk w tym roku

A jak z tymi owocami- trujące i kusząco czerwone. Internetu piszą, żeby nie sadzić, gdy są.male dzieci. U mnie jedno małe, a do tego rosłyby przy placyku zabaw. Moze sam płot lamelowy tam dam

Internety lubią przesadzać.
Żeby się zatruć owocami cisa, trzeba by było je mocno przeżuć i połknąć nasiona. Sama czerwona otoczka jest niegroźna i w dodatku bardzo niesmaczna.
Większość dzieci trudno namówić do jedzenia smacznych owoców, więc nie wiem, po kiego licha miałyby się katować niesmacznymi
sarenka 10:39, 25 cze 2019

Haha, no tak
W tle jest dom na działce obok, ale jako, że to jest czyjś dom to nie wiem czy moge jego zdjęcia umieszczać. Ppsadzaaone są tam na tej działce drzewa owocowe, więc za parę lat będzie ładny sąd
Z dwóch stron otaczają nas sąsiedzi, z jednej jest nieużytek i z ostatniej strony oddziela nas betonowy płot który oddziela nas od sąsiadów, ale tam domy dopiero będą.
makadamia 10:49, 25 cze 2019

Słuchaj, ja lubię słowo pisane ale są sytuacje, kiedy naprawdę bez zdjęcia się nie obejdzie

Inny przykład:
Co byś odpowiedziała komuś, kogo w życiu nie widziałaś na oczy, a kto Cię prosi o poradę w sprawie sukienki na podstawie następującego opisu: "jestem brunetką, szczupłej budowy i mam 180 cm wzrostu"?

Zrób porządne zdjęcia swojej działki. A jak w kadr wejdą cudze budynki, to pilnuj tylko, żeby tabliczki z adresem nie było widać.
sarenka 11:52, 25 cze 2019

Asia, daj znać czy te zdjęcia są ok

Tu zdjęcie z.drogi,po prawo nie nasza działka

Na borówkach szkielet folii, na to będzie siatka chroniąca od ptaków.
sarenka 11:54, 25 cze 2019