Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 22:31, 30 maj 2019

Do góry
Rutewka zaczyna przekwitać

najwyższy czas uwiecznić jej urodę
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:29, 30 maj 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Próbuję obejrzeć wszystkie zaległości i tak powoli oglądam.. najpierw stwierdziłam, ze wykarmisz chyba pół Warszawy swoim warzywnikiem Ale potem przykuły uwagę donice.. wywaliłam prawie 30-letnią juke i została się donica, żal wyrzucić wiec postawiłam na Twojej rabacie frontowej (ubyło z niej sporo, wiec jest bardzo oszczędna w ilości gatunków).. i tak oswajam się czy pasuje. Mi pasuje, ale pomna Twoich słów ..oswajam się nadal.. Zostawię ją..bezie ciutkę jak u Ciebie

Nie wiem kiedy znów zacznę oglądać, wiec pochwalę rozmach.. idziecie jak burza z ogrodem.. podziwiam.
Kwiaty we włosach 22:28, 30 maj 2019

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:22, 30 maj 2019

Do góry
Kocimiętka malowniczo rozłożyła się przy ścieżce do furtki na zapłociu.

W samym ogrodzie rośnie w przeróżnych miejscach.

Posadziłam ja nawet u stóp tamaryszka i stanowi tam tło dla jedynego iglaka na nóżce.

Kiedy robi się nadmiernie wylewna, to ja przycinam lub dzielę.
Kwiaty we włosach 22:22, 30 maj 2019

Do góry
Dzięki za odwiedziny, w niedzielę odezwę się, u nas słonecznie, trochę popadało, w ogrodzie zmienia się jak w kalejdoskopie.Co wyjdę to znajduję niespodzianki ( miłe), a z niemiłych -pojawił się chrząszcz majowy i skubie różę ( jak co roku).
Nie mogę sobie z nim poradzić.

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 22:20, 30 maj 2019

Do góry
Rozkwitł powojnik

szczególnie mi bliski, bo przeniesiony z poprzedniego ogrodu

zadomowił się razem ze mną

Akant - Acanthus 22:17, 30 maj 2019

Do góry
witajcie!

Swój post kieruję zwłaszcza do tych, którym uprawa tego gatunku nie wyszła lub była kłopotliwa, tak ku pokrzepieniu serc

W ubiegłym roku kupiłem akanta odmiany Whitewater, czyli z białozielonymi liśćmi. Zakochałem się od pierwszego wejrzenia, i mimo świadomości, że może być trudno, przygarnąłem go bez wahania.
Odpowiednie stanowisko, dobrze przygotowane podłoże (zasadowe, przepuszczalne, z dodatkiem próchnicy).
Rósł pięknie, po czym pęd kwiatostanowy wykrzywiał się (zwłaszcza rano, chyba po chłodniejszych nocach), a liście zaczęły atakować szkodniki (pędraki/chrząszcze? ślimaki? - po prostu miał dziur tyle co ser szwajcarski).
Na jesieni myślałem, że nic z niego nie będzie, więc okryłem go z lekka i na tym moja opieka się skończyła.
Wiosną, w marcu, rozgrzebałem lekko ziemię, i ukazało mi się jedynie zgniłe kłącze/bulwa. Pomyślałem - już po nim. I zostawiłem go w spokoju, uwagę poświęcając innym roślinom. W międzyczasie widziałem jeszcze odcinek Mai w ogrodzie, gdzie powiedziano było, że właśnie ta odmiana MOŻE się udać jedynie na zachodzie naszego kraju. Tak więc nie miałem więcej złudzeń, że przeżył.
Pod koniec kwietnia udało mi się kupić fajną magnolię, którą chciałem wsadzić w miejsce tego właśnie akanta. Odgarnąłem z lekka ściółkę, wbijam szpadel, a tu opór... Wykopałem ogromne, pięknie ukorzenione bulwy, z odrobiną zgniłej tkanki, którą oddzieliłem i wyrzuciłem. Raz jeszcze przygotowałem podłoże, i wraz z korzeniem umieściłem w pojemniku. Był kwiecień, więc ryzyko nocnych przymrozków dość duże - donica stała w garażu i była regularnie podlewana.
Na początku tego tygodnia, robiąc porządki w roślinach doniczkowych, wstrząsnąłem lekko doniczką, żeby upewnić się, że nie ma nic w środku i z czystym sumieniem móc wykorzystać jej zawartość do zasilenia innych roślin. Stuknąłem, a na dnie pokazały się zawiązki młodych liści, jakie widać na zdjęciu (za którego jakość i obecność chwastów przepraszam, ale byłem za bardzo podekscytowany na profesjonalny kadr )
Akant kosztował jakieś 20 zł, był piękny, i radość z jego "zmartwychwstania" jest przeogromna!

Podsumowując, moja rada jest taka: jeśli masz czas, wykaż trochę cierpliwości i daj roślinom szansę. Uratowane, często dają dużo więcej radości niż kupione ponownie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:16, 30 maj 2019

Do góry
Agatko, najlepiej zrobić zdjęcie w zbliżeniu i pokazać Mazanowi.
Może to nic groźnego.
A dzisiaj wreszcie było słonecznie. Co z tego, kiedy dane mi było wrócić do domu dopiero o 19.
Może jutro uda się zrobić oprysk z propionianu.

Róże wystartowały!
Rugosa ("zapachniła" cały taras) i Mary rose

Piwonie, a w tle świecą listki ketmii.

Zastanawiam się z jaką trawką najlepiej byłoby w duecie żurawce krwistej? Ma teraz w sąsiedztwie turzyce ID, ale ona wydaje mi się za niska i za sztywna. W tle rosnie miskant ML.

Zielonolistne żurawki kwitnące na biało nieco rozjaśniają ten zakątek.

Obsydian lubię w towarzystwie turzycy Silver Sceptre.

W cieniu - zacieniona 22:10, 30 maj 2019

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Drzewiasta w cieniu może dłużej zachowa kwiaty niż przez tydzień. Ale nawet jak i krótko, to jest super rośliną. Jak wszystkie piwonie.

Cudowny mocny kolor!

Piwonia d.,trzyma kwiaty krótko.Posadziłam ją nieosłoniętą i jest narażona na słońce i silne wiatry,dlatego musowe jest podwiązywanie.Mam jeszcze jedną,fioletową...na kwiaty muszę poczekać,bo maleńka.

Działka prawie w Borach Tucholskich 22:10, 30 maj 2019

Do góry
Kasia załatwione oby skutecznie

a z placyku taki podświetlany widok , jak trawy podrosną to wszystko będzie się kołysać nawet bez szklaneczki

jagody wyjątkowo cieniutko w tym sezonie

wciąż nie mogę go rozgryźć kupiony jako kaukaski Golden Start ale co to za czort ?
to chyba jednak świerk pospolity Aurea

Ogród na glinie 21:57, 30 maj 2019

Do góry

Co to za irys.
Miały być żyłkowane, cebulki sadziłam jesienią.
A on dopiero teraz kwitnie i jest wysoki.
Liście wypuścił jesienią i całą zimę były zielone.

Sezon 2017 u Hanusi 21:43, 30 maj 2019

Do góry
Dorotko, jak ogólnie majowe pielenie skończę, to już potem będzie czas i na leżaczek. Jeszcze kilka podejść całodniowych i leżę. Może nie na słońcu, ale jednak bez roboty.

Metodą mojej sąsiadki eliminuję pielenie późniejsze w ogrodzie. Biorę grabki i za każdym razem wzruszam wolne miejsca między roślinami, nie dając chwastom wykiełkować, w ciągu godziny obskakuję wszystkie rabaty, a potem leżing. Podlewanie mam prawie z automatu, jak nastawię zraszacze, to samo się podlewa. jedynie w szklarni nie mogę tego robić, bo tam muszę po ziemi podlewać, a to nadzoru wymaga.

Pamiętajcie o ogrodach 21:42, 30 maj 2019

Do góry
Miejsce pod ścieżkę zostało oczyszczone wywiozłem dwie taczki korzeni, dziś wykopałem na polu duży dół a że u mnie jest po pół metrze piasek więc mam już podsypkę. Dziś trzy taczki zwiozłem jutro kolejna część roboty ale krótko bo po południu wyjeżdżam. Pewnie skończę w przyszłym tygodniu.
Ja to jak jaki głupi ciągle łażę po ogrodzie i zaglądam, oglądam i czasami zagadam

Gabisiowy ogród...początki....:-) 21:40, 30 maj 2019

Do góry
Wśród brzóz i dębów 21:38, 30 maj 2019

Do góry
Aniu, Dorotko, dzięki.
Grzesiu, ależ zapraszam na kawę i ciasteczko, nie tylko wirtualne.

Red Baron zaczyna się rumienić.

Mostek w remoncie.

Lolkowi zupełnie to nie przeszkadza.
Pamiętajcie o ogrodach 21:32, 30 maj 2019

Do góry
Jeremi Przybora

Znów wiosna, ach znów wiosna
Spadek cen, słońca wzrost
Gwiżdże kos, śpiewa drozd
Trudno wierzyć jest wprost
Że znów idzie przez most
Ta radosna, ta miłosna

Znów wiosna, ach znów wiosna
Zazielenił się kraj, luba, rączkę mi daj
Pójdźmy, pójdźmy w ten gaj
W gaju widać, że maj
Że znów wiosna, że znów wiosna

Nad polami ptaszęce brzmią trele
Zwierz wesoło puszcza się w tan
Będziem jeździć za miasto w niedzielę
Brać na twardo jaja i chrzan

Bo wiosna, bo znów wiosna
Nad strumykiem wśród drzew
Siadasz, marzysz i jesz
Radość, radość dla rzesz
Wiosna wzdłuż oraz wszerz
Ta radosna, ta miłosna

Sezon 2017 u Hanusi 21:31, 30 maj 2019

Do góry
Grzesiu, sprawdź kwasowość. Może też być wina zasuszenia w ub. lato. albo zamróz wiosną tego roku. Nakarm i podlewaj. Zawiązuje pąki kwiatowe w tym roku około sierpnia, i choć ich nie widać, to efekty są widoczne właśnie wiosną. U sąsiadki też nie wszystkie krzewy owocują. Nie mam jeszcze aktualnego zdjęcia jagodnika.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:28, 30 maj 2019

Do góry

już wiem, że kretów nie potopiło

Tak mostek i ścieżkę z Anitką wypucowałyśmy, syn w sobote muł wyniósł w wiadrach to mgłyśmy podziałać

a tu bawiłyśmy się w kopciuszka wybierając z kamieni korę, ale lepiej już wygląda

woda się nie ustała do tej pory
do tego pojawił się dodatkowy problem bo bardzo jej ubywa i już nawet podejrzewam dlaczego. Zmuliło i folię w oczku i kamienie poza nim tym samym nie ma przegrody kapilarnej i woda podsiąka w górę i na zewnątrz się przesącza
Narodziny ogrodu Eweli 21:27, 30 maj 2019

Do góry
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:27, 30 maj 2019

Do góry
effka napisał(a)
Haniu z Miejskiego Azylu gdzie kupiłaś zachylnik błotny? Chciałabym go posadzić w oczku, do tego Iris laevigata „Variegata”, żabiściek pływający, strzałki wodne, coś żeby wyszło jak tu:

https://ogrodywodne.pl/wp/foto/mini_sadzawka.jpg

Czy jesteś w stanie zweryfikować czy idę w dobrym kierunku? Bo czytam czytam i ie wiem czy dobrze myślę

Melduje się
Zachylnik kupiłam przez net - jutro sprawdzę adres

Pomysł jest fajny - dodaj jeszcze coś dotleniającego podwodnego. I dużo roślin

Ps.
Zobacz salvinie - jest piękna

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies