Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Mój jest ten kawałek ogrodu 15:46, 06 cze 2018

Do góry
Ula, IceDance podzielone jesienią, wiosną pięknie ruszyły i nabierają masy, mają dużo miejsca, nie zamierzam się ich pozbywać. Jedną kępę dzieliłam dopiero wiosną, to na razie się zbiera do rośnięcia. Część rośnie tu.

Najgorzej u mnie w tym roku wyglądają Evergoldy, jeśli ten gold miał się odnosić to złotej suchości, to faktycznie, są gold. Wkurzają mnie, ale daję im szansę, mam ładniejsze miejsca, w które kieruję wzrok.

Świetnie rośnie miskant malepartus i molinie KF i variegata, ale w moim ogrodzie chyba najlepiej jest seslerii. I rządzi śmiałek - chwast, ale on to wszędzie da radę.
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:00, 06 cze 2018

Do góry
Kasia73 napisał(a)

Piękna ta róża cudna

Kasia, tam są 3 odmiany wymieszanedzięki i pozdrawiam

stipy wysiały się, gdzie chciały

zakupiłam nowy miskant, ma limonkowy kolor
ciekawe jak się sprawdzi
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:51, 04 cze 2018

Do góry
Witam,

wiem, że pogoda nie sprzyja, aby odpowiadać na posty, ale może ktoś doradzi; wymyśliłam coś takiego:

Tło - wysokie smaragdy - już są
Dużo słońca

Od lewego rogu: świerk czarny aurea, obok miskant variegatus, hortensje vanille fraise, między nimi śliwa wiśniowa pissardi (nie było nigry) i znów miskant ten sam; przed hortensjami cyprysiki groszkowe filifera aurea nana; potem jajowaty placyk żwirowy z obwódką z lawendy od tyłu, w środku trzy trzmieliny na pniu; do tego jeszcze kulki bukszpanowe i może konwalnik; dalej w prawo świerk biały pendula, a za nim grujecznik pendula podsadzony trzema kulami z bukszpanu i ostrokrzewem golden gem

Nie wiem, czy to ma jakikolwiek sens? Czy nie będzie za pstrokato?
Wszystkie drzewa mam już zakupione, hortensje też, reszta jeszcze nie.
Bardzo dziękuję z góry za wszelkie porady
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:14, 02 cze 2018

Do góry
Po zakupach kupiłam piękne róże rabatowe angielskie: czerwona Leonardo da Vinci i biała, zapomniałam nazwy jakaś długa skomplikowana, muszę poszukać Do tego kompaktowa odmiana jaśminowca (rośnie tylko do 2 m), jest cudny, teraz muszę dla niego miejsce znaleźć, brakujący miskant silberspinne na grabową i hosty. Aha jeszcze świerk kaukaski sobie eM kupił, nie mam pojęcia, gdzie go wsadzić.

Zaczątek różanki już jest, teraz szukam red piano i pastelli, będzie różany misz masz.
Zakątek z fioletową ławeczką 12:19, 01 cze 2018

Do góry
Aniaaa napisał(a)

Donia pod brzozą to miskant 'Dronning Ingrid'?

Nie mam pojęcia co to za miskant. Teściowa kupiła go w Kraśnicy i jeden sezon rósł u niej, a potem już go wykopała i ja go sobie posadziłam
Ja i mój ogródek, a może ogród 11:57, 30 maj 2018

Do góry
Dominika11 napisał(a)
jakiś miskant, ale nie znam odmiany, kupiny jako trawka, rośnie wysoki i ma super pióropusze

Podobny do mojego.oczywiscue udało mi się jakiś czas temu dociec jak się nazywa,ale nie pamiętam. Jak nie zapiszę to zapomnę. Zawsze
Ja i mój ogródek, a może ogród 11:04, 30 maj 2018

Do góry
sarenka napisał(a)

Co to za trawka?
jakiś miskant, ale nie znam odmiany, kupiny jako trawka, rośnie wysoki i ma super pióropusze
Skarbonkowy ogródek 16:02, 28 maj 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
No dobra

Lewa strona super. Mogłoby być mniej symetrycznie, ale jak dojdą wypełniacze to nie będzie tego widać.

Prawa strona natomiast...
Nie wiem, czy mam rację ale na pierwszy rzut oka widzę dwa problemy:

1. Duża kula jest za duża w stosunku do pozostałych. Co nie oznacza, ze jest za duża. Po prostu pozostałe kulki muszą nieco podrosnąć. A w tym celu - trzeba im zostawić nieco miejsca. Ergo - ciut bardziej odsunąć od dużej kuli.

2. Mniejsze kulki są tylko z jednej strony, a powinny być z dwóch, jak nie trzech stron. Od strony tarasu przed dużą kulą też powinny być mniejsze; tak jak jest teraz, jest wrażenie, że patrzysz na rabatę z boku, a tak nie powinno być.
Dlatego kulę nr 7 posadziłabym w rogu, na miejscu tej trawy. A trawę całkiem w głąb bym dała. Dziewiątkę bym wtedy przesunęła ciut bliżej dużej kuli (ale nie tak blisko jak teraz jest siódemka). I tyle.

Byłoby dużo łatwiej, gdyby te bukszpany były jeszcze w donicach

Fajnie że wróciłaś Już nie będę

''Lewa strona super. Mogłoby być mniej symetrycznie, ale jak dojdą wypełniacze to nie będzie tego widać.''

Jeszcze mogę poprzesuwać ale cisa nie ruszam

''1. Duża kula jest za duża w stosunku do pozostałych. Co nie oznacza, ze jest za duża. Po prostu pozostałe kulki muszą nieco podrosnąć. A w tym celu - trzeba im zostawić nieco miejsca. Ergo - ciut bardziej odsunąć od dużej kuli.''

Duża kula cały czas wydawała mi się za duża dopóki nie posadziłam wczoraj tej cisowej po prawej stronie rabaty. Teraz dysonans prawa-lewa jest mniejszy.
Ona jest już sporo ściachana wiec teraz jest mniejsza ale mam wrażenie ze i tak za mocno dominuje na tej rabacie.
Jak dam podrosnąć pozostałym kulkom tak żeby pasowały do dużej to znowu zrobi mi się cala prawa strona ''cięższa''. Nie sądzisz?

Myślałam aby ja ściąć tak żeby była ciut większa niż ta cisowa po prawej. Nie sadzisz ze byłoby lepiej? Wtedy prawa i lewa strona zrównoważą się i same kule nie będą aż tak dominować.

''2. Mniejsze kulki są tylko z jednej strony, a powinny być z dwóch, jak nie trzech stron. Od strony tarasu przed dużą kulą też powinny być mniejsze; tak jak jest teraz, jest wrażenie, że patrzysz na rabatę z boku, a tak nie powinno być.
Dlatego kulę nr 7 posadziłabym w rogu, na miejscu tej trawy. A trawę całkiem w głąb bym dała. Dziewiątkę bym wtedy przesunęła ciut bliżej dużej kuli (ale nie tak blisko jak teraz jest siódemka). I tyle.''

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam. To jest widok z tarasu.

Jak widać próbowałam już mniej więcej coś takiego jak Twoja propozycja zrobić ale coś mi nie pasowało. Może ta kula cisowa była po prostu za duża?

Myślałam żeby za trawą dać jeszcze jedna hortkę ( MM) ale tam nie ma aż tak dużo miejsca. Sama nie wiem.

Twoja propozycja:

Kulka cisowa, za nią miskant i już wtedy bez hortki? Tylko wypełniacze na przód?

PS. Cisy przy duzej kuli sa świeżo z doniczek wyjęte
Walczę z ogrodem :) 10:40, 28 maj 2018

Do góry
mirela napisał(a)

A co z korzeniami się stanie ? Zgniją wtedy ? Po jakim okresie ? Czy przetrzymają ten czas i jak odkryję to znowu wystartuje ?

Dlatego napisałam "spróbować". Roundup też nic z korzeniami nie zrobi. Ten miskant to tzw. przekleństwo ogrodnika

Jesli nic nie planujesz sadzić, a miskant "kaputnie" to po kilku latach korzenie spróchnieją.
Wysmukła/kolumnowa trawa w szpaler 23:02, 27 maj 2018

Do góry
Dzień dobry,
Szukam wysmukłej nie przechylającej się się trawy w ok 6m szpaler o szer. 50cm, nieekspansynwej, wys. ok. 1.5m. Nic poza trawą tam nie będzie rosło.
Ekzpozycja poludniowo-zachodnia, teren piaszczysty, z linią kroplującą.
Trawa będzie rosła między budynkiem a chodnikiem i zależy mi, żeby sie nie wychylała/ przełamywała na niego.

Znalazlam kilka, ale opisy to jedno a praktyka drugie..

Trawa indiańska
Trzęślica modra Heidebraut
Miskant 'Morning Light
Proso rózgowate Northwind albo Rotshtrahlbush

Pewnie pierwsze co sie nasuwa to trzcinnik Karl Foerster, ale mam go w innym miejscu na działce i nie chce powtarzać.

K.
Blaski i cienie nowego życia 23:19, 25 maj 2018

Do góry
Renii napisał(a)
Ula przepiękna Róża eden. Miskant też ładnie poszły. Spore są u mnie nie chcą ruszyć dzieliłam je na jesień i teraz strajkują. Trudno poczekam. Uczę się cierpliwości ☺

Tak to cudna Róża. Trawy kapryszą, wolę dzielić wiosną ale w tym roku był nato tydzień czasu. Więc mój plan poszedł się paść.

Pierwszy kosmos przytarasowy

Edenki o poranku

Blaski i cienie nowego życia 23:03, 25 maj 2018

Do góry
Ula przepiękna Róża eden. Miskant też ładnie poszły. Spore są u mnie nie chcą ruszyć dzieliłam je na jesień i teraz strajkują. Trudno poczekam. Uczę się cierpliwości ☺
Działka prawie w Borach Tucholskich 10:38, 25 maj 2018

Do góry
mama kopciuszkowa przed chwilą odważnie atakowała kocicę gdy tylko ta pojawiła się na tarasie

.........................................................................................................krzewuszka i miskant

Nerecznica czerwonozawijkowa 'Brilliance'

Endless Summer obsypana na maksa kwiatami
Co się stało kwiatom ... 22:25, 23 maj 2018

Do góry
A.. w moim ogrodzie,gdzie czas leniwy..
Miskant uwięziony w stuletniej skrzyni.

pstrokate

serducho dla odwiedzających

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:24, 23 maj 2018

Do góry
Adam_ napisał(a)
Druga część rabaty to głównie rh, runianka i też czegoś brakuje?

Może Ogrodowiskowy miskant ML albo inna trawa np. trzcinnik KF?
Co by tu posadzic.....? 22:33, 22 maj 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
Sa kwiaty niewymagające aż takiej uwagi. Ja ogólnie kwiatowa nie jestem, ale ogrodu bez kwiatów nie wyobrażam sobie. dla mnie są dodatkiem i symbolem pór roku.
Myślę, że na razie możesz zacząć wprowadzać wypełniacze. Pomału, od domu w głąb ogrodu. Jak zaczniesz mieć niemal kompletne sektory to łatwiej ci będzie resztę robić. Wiem sama po sobie, że często wiem doskonale czego nie chcę, ale nie wiem co by mi gdzieś-tam pasowało. Mam taki żart, że "rodzę" rabaty 9 miesięcy, bo faktycznie tyle czasu potrzebuję na ułożenie sobie w głowie plam kolorystycznych i dobranie faktur. Ja lubię bawić się odcieniami zieleni i wielkością liści. Łączyć formy rozłozyste ze strzelistymi. Pewnego dnia wkradł mi się żółty do ogrodu, choć nie jestem jego fanką to ogrodu bez żółci sobie nie wyobrażam. Moja druga połówka,na starcie okresliła jasno, że mają być mocne kolory -czerwień, fiolet, zółć. Sama za różem nie przepadam. I te kolory staram się wykorzystywać w zalezności od pory roku. I staram się dobierać lisciaste rosliny pod względem zmienności barw

Nie krytykuję, a poddaję przemyśleniu. Po całej rabacie mamy rozrzucone iglaki. Ciężko coś pomiędzy nie wpasować, bo iglaki źle znoszą dotyk, łysieją. Nie mam podglądu na cała rabatę i nie do końca widzę co rośnie - prosze o rozszyfrowanie. A na zachetę podpowiem, że żurawki mozna posadzić by było w wachlarz - od pojedynczej lewej, przy trawniku, następny rządek na mijankę z pierwszym.I trzeci pod nogą wiśni. Bez tych idących do tarasu. Plamy tworzymy

Toszko to jest ta rabata z drugiej strony. Hortensje, bukszpany, miskant i świerk którego odmiany nie pamietam (mały pokrój płaczący, dorasta do 3 m wysokości) dalej żurawki, umbra i cis, ale jego przesadzę.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 09:45, 18 maj 2018

Do góry
effka napisał(a)

Dorka jeśli piszesz o tej roślince:

to nie jest miskant variegatus tylko mozga trzcinowata variegata. Rośni dużo niższa i ma inne liście. Kupiłam jeszcze trzy do kompletu posadzone dalej na tej rabacie.
Poniżej mozgi ten mniejszy variegatusowy krzaczek to właśnie miskant variegatus.
Chyba powinnam nazwac ta rabatę: VARIEGATA bo derenie elegatissima też variegatkowe.
Fotkę podjazdu dzisiaj cyknę i wstawię uwielbiam go i uważam że to był strzał w 10-tkę. Ludzie z ulicy przychodzą i pytają co to i jak się robi. Jest jedna wada: w szpilkach nie da rady, bo się obcasy zdzierają, chyba że mega mocno zagęszczarkę go zagęścisz, ja tego nie zrobiłam.

a widisz to przy okazji czegoś pożytecznego się dowiedziałam. Ona chyba bardzo podobna do miskanta ? Jeżeli tak to fajnie propozycja na rabatę gdzie jest variegatus a potrzeba jeszcze coć niższego Dzięki! Przyda mi się ta wiedza. Na fotki czekam niecierpliwie
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 16:13, 17 maj 2018

Do góry
DorKa napisał(a)
Ale masz wielgachne variegatusy już Z wjazdową mam duże pole do popisu. Kawał rabaty. Rozumiem, że to już ostatnia rabata i potem drinki z palemką na leżaczku
Ewa zrobisz mi w wolnej chwili zdjęcie Twojego podjazdu ? W dalszym ciągu dumam co z nim zrobić bo na kostkę póki co nie mam

Dorka jeśli piszesz o tej roślince:

to nie jest miskant variegatus tylko mozga trzcinowata variegata. Rośni dużo niższa i ma inne liście. Kupiłam jeszcze trzy do kompletu posadzone dalej na tej rabacie.
Poniżej mozgi ten mniejszy variegatusowy krzaczek to właśnie miskant variegatus.
Chyba powinnam nazwac ta rabatę: VARIEGATA bo derenie elegatissima też variegatkowe.
Fotkę podjazdu dzisiaj cyknę i wstawię uwielbiam go i uważam że to był strzał w 10-tkę. Ludzie z ulicy przychodzą i pytają co to i jak się robi. Jest jedna wada: w szpilkach nie da rady, bo się obcasy zdzierają, chyba że mega mocno zagęszczarkę go zagęścisz, ja tego nie zrobiłam.
Miskant - Miscanthus 12:11, 17 maj 2018

Do góry
To na pewno nie jest miskant ML.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies