Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Mirkowy ogród (początki) 22:05, 03 cze 2017

Do góry
Dziś wreszcie posadziłam część trawek ,Jeżówki,Kocimiętkę i bordowe rudbekie. Bez pomocy ema nie dała bym rady bo bark odmawia posłuszeństwa
To są sadzonki z nasionek wysiewanych 15 luty.
Rozplenica Hameln,Moudry i Magesti.
Wymarzony sielankowy ogród..... 10:11, 31 maj 2017

Do góry
Zana napisał(a)
Och Monika, bardzo Ci dziękuję! Aż cztery uśmiechnięte buźki, cieszę się że Ci się podoba, na efekt to jeszcze trzeba będzie do przyszłego roku poczekać, ale jest jakiś początek. U mnie zdecydowanie rozmach nie na taką skalę jak u Ciebie.

Aniu wiem, sadzimy w tym roku i czasu trochę trzeba, żeby to wszystko wyglądało tak jak se umyślałyśmyale jak to już fajnie cieszy, jak już posadzone jest Kochana rozmach u Ciebie też niezły, wierz mi

Ja też jak uporam się z plewieniami na warzywniaku i w poczekalniku to się biorę za swoją różankowo-lawendową rabatkę przy szopie róże, lawenda, rozplenica już kupione teraz trza się za robotę brać
Ogrod stewardessy 12:45, 30 maj 2017

Do góry
Wiatm Cie Abiko

Dziekuje za podpowiedz; mysle, ze to dobry pomysl z ta lawenda.

Po drugiej stronie lawki wyglada nastepujaco:

Wszystko jeszcze miniaturkowe. Mam nadzieje, ze ta rozplenica w tym roku sie bardziej rozwinie. Doniczki docelowo znajda inne miejsce. Postawilam je, gdyz jest tam duzo slonca. Rosna w nich Kalie. Nietstety troche za pozno wlozylam je do ziemi, wiec nie jestem pewna czy w tym roku zakwitna.

Na elewacje nie patrzcie. Firma remontowa zostawila nas z niedokonczona robota i wiecej sie nie pojawila. Teraz robimy wszystko sami. Powoli, malymi kroczkami do celu.

Kawka jednak bedzie... ale na lotnisku.

Słońce i wiatr 14:10, 29 maj 2017

Do góry
Projekt wyniesionej rabaty przy tarasie póki co utknął, a właściwie utonął w morzu pomysłów za sprawą Ogrodu Tosi
Za to rabata frontowa pomału nabiera kształtów. Zaczęliśmy ją obsadzać późnym latem, jednak wraz z narodzinami córeczki nastał brak czasu i pomysł przezimował w szufladzie. I jak to bywa z niedokończonym projektami nie jesteśmy już pewni czy nadal nam się podoba.

Rabata jest od zachodniej strony. W pasie z kamyczków są kępy rozplenicy Hameln. Niestety początkujący z nas ogrodnicy i nie mamy pojęcia czy te zielone źdźbła to rozplenica czy to po prostu dzika trawa znalazła sobie dogodne miejsce żeby się przebić
Wzdłuż ściany domu posadziliśmy rząd laurowiśni (na zdjęciu schowały się w cieniu). Rododendron ma zmienić miejsce, wkopany był na przezimowanie ale chyba się zadomowił
Jak widać miejsca sporo i póki co baaardzo pusto. Żonę zauroczyło zestawienie żurawek z jasnymi tawułami z wątku Linki https://www.ogrodowisko.pl/watek/549-na-poczatku-jest-chaos?page=60 .
Jak sądzicie, da radę? Myśleliśmy też o funkiach na pierwszym planie. Ale co więcej...
Mirkowy ogród (początki) 22:39, 28 maj 2017

Do góry
Trawki wysiewane przeze mnie w 2016r.Jestem zadowolona pięknie ruszyły i masy nabrały.
Turzyca FC

Rozplenica Black

Kłosownica od Żabci(rosnie na słońcu daje radę tylko jest ciut jaśniejsza)
Moje marzenie 11:07, 28 maj 2017

Do góry
Witam serdecznie pochwalę się kilkoma zmianami w mim ogrodzie Zapraszam

Było tak .....

A jest tak. Usunęłam kamienie i posiałam trawę ogród zyskał na przestrzeni. Na zdjęciu wyżej widać jeszcze zakopcowane dęby, które teraz rosną z przodu domu i tworzą piękną kolumnę

Następnie nie zagospodarowana rabata

Po zmianie wygląda tak

Szałwia omszona, len, liatra kłosowata, hortensje, miskant, dzwonki, naparstnice, ostróżki, gęsiówka kaukaska, żagwin, rozplenica,jeżówki
Mój zakątek - początki 16:35, 27 maj 2017

Do góry
Toszka napisał(a)
Grać może tylko czy miejsca starczy?

Chyba tak, mam około 1m szerokości, rozplenica ma gdzieś jak czytałam 80cm, a róże chciałam na przód pomiędzy dwie, na zasadzie mijanki
Prawie - jak ogród 22:13, 26 maj 2017

Do góry
Ja bym dała linię pomiędzy niebieską a zieloną, gdzieś do drugiej kulki w żwirku. Może do tej kulki pod miłorzębem dokleić dwie buksowe? I dodać kępki trawek.
Pod drzewami bym kulek nie sadziła.

W styczniu, za to możesz rozplenice ciąć w słomiane kule. Dla zabawy, radochy. Będzie ciekawie i specjalnie na zimę. Potem w kwietniu, druga połowa ciecie rozplenicy krótko, tak by setka czosnków miała swój pokaz Czosnki skończą, a rozplenica będzie już przyzwoicie zielona.
Co z tym ogródeczkiem począć 15:12, 25 maj 2017

Do góry
Nie Beaciu, chce tam drzewa
Za plasko tam zdecydowanie , na środku jest jedna duza już rozplenica ,wiec trawki troszkę jest.
U mnie w szkolce są duże piękne kolumnowe graby f.....cos tam
I one mi po głowie chodzą.
Miejski ogród w wersji mini 19:09, 24 maj 2017

Do góry
Berberysy co miały być red a są bardziej green.

I rozplenica.

Derenie też zaczynają się zbierać.

Jeżówki już w pąkach .

Na Łowieckiej 22:38, 23 maj 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
u Ciebie nawet rozplenica się nie starzeje wiec nie ma obaw
Piwonie nie unia o orzeprowadzel wiec może faktycznie zostaw swoją droga mam duze piwoniowe wesele i szukam swojskich kwiatów w okolicy zamiast samej giełdy

Odpukać Oby tak dalej. Teraz w ciągu oststnich dwóch dni tak podrosła ze szok!
Wiem, że piwonie nie lubią zmieniać miejsca ale myślałam żeby może z jakąś wielką bryłą ziemi ją wziąć? Ty też mówisz, żeby jej nie ruszać?
U mnie co prawda jeden krzew ale kilkanaście pąków ma. Dla Twojego biznesu mogę je poświęcić
Na Łowieckiej 22:07, 23 maj 2017

Do góry
inag napisał(a)

Czyli mam jeszcze trzy lata spokoju
u Ciebie nawet rozplenica się nie starzeje wiec nie ma obaw
Piwonie nie unia o orzeprowadzel wiec może faktycznie zostaw swoją droga mam duze piwoniowe wesele i szukam swojskich kwiatów w okolicy zamiast samej giełdy
Ogród niby nowoczesny ale... 22:07, 23 maj 2017

Do góry
iwonkap napisał(a)
super te graby jedne i drugie a jaka masz długość tej rabaty mniej więcej bo tak z 15 m widać na fotce i co to za trawka ? bo mam taka długą rabatę do zagospodarowania

Ona ma coś ok 15-20 m
A trawa między grabami to rozplenica halmen. 50 szt
Na Łowieckiej 21:48, 23 maj 2017

Do góry
Agi2006 napisał(a)
A tak w ogóle to mam zagwozdkę. W weekend pochwaliłam się mężowi, że będę miała 3 kwatery w trawach sztuk 72 . Ale mój małżonek nie podszedł do tej sprawy estetycznie tylko praktycznie i zapytał mnie czy co 2-3 lata bede te trawki wszystkie wysadzać i dzielić i znów wsadzać, by za dwa lata znów dzielić....I na koniec stwierdził, ze on by na taką syzyfowa prace sie nie zdecydował. I mam pytanie do Was dziewczyny , które macie łany traw. Jak to wygląda w praktyce?

Ja Ci niestety nie pomogę bo jestem raczkująca w temacie seslerii jak wiesz. Wykopywałam jednak wczoraj dwie duże karpy bo zabrakło mi kilka sadzonek i ona nie ma takich korzeni jak np rozplenica, którą z trudnością wydobyłam z ziemi. Szło szybko więc myślę, ze nawet jakby zaszła potrzeba jej odmłodzenia to nie będzie tragedii (chyba???)
Mój ogródek 13:38, 23 maj 2017

Do góry
Vanilki

Limki

Rozplenica

I na razie nie dający oznak życia ML

Moja glebo terapia 22:09, 22 maj 2017

Do góry
Weekend minął i prawie udało mi się doplewić przynajmniej frontową część ogrodu. W każdym razie jak to stwierdził mój eM zaczęło być widać grunt Nawet kanciki mi wyszły.

Mała reorganizacja na piwniczce i kolejne schodki donikąd w sumie to nie tak całkiem donikąd tylko dojście do derenia. Zawsze skakałam jak małpa po kamykach a teraz już nie będę musiała
No i z buszy trawy wyłoniła się mała rabatka z żurawkami i lawendami będzie tam jeszcze rozplenica zamiast tej zielonej trawy. I irysy chyba też tam już zostaną bo w sumie nie źle wyglądają no i będą kwitły bo w tamtym roku zrobiły sobie urlop.

A to druga strona i chyba znowu nie zdążę w tym sezonie przesadzić tych funki chyba że na jesień

Różanka dostała starą nową obwódkę, każdy kamyczek indywidualnie przekładałam i dosadziłam lawendy

I na bylinówce też zaczyna być widać, ze to rabata a nie pole trawy dołożyłam tam kilka roślinek i zrobiłam obwódkę z żurawek

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 09:59, 22 maj 2017

Do góry
Toszka napisał(a)
Jeżeli perowskia to tylko niska, do 60cm. Np. Little Spirit. Ta normalna jest wielkim krzewem i się rozkłada. Mała fajnie sterczy.
Hakone nie będzie widać zza rozplenicy. Rozplenica to spora trawa.

Toszko perovskia to chyba właśnie Little Spirit. Ale poszukam w zeszłorocznychnotatkach.
Co do hakone w tym miejscu nie jestem przekonana. Szukam innej trawy, zwiewniejszej...

Rozplenice beda na samym dole, mam nadzieję że lawenda nie zginie.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 08:00, 22 maj 2017

Do góry
Jeżeli perowskia to tylko niska, do 60cm. Np. Little Spirit. Ta normalna jest wielkim krzewem i się rozkłada. Mała fajnie sterczy.
Hakone nie będzie widać zza rozplenicy. Rozplenica to spora trawa.
Na Łowieckiej 19:53, 21 maj 2017

Do góry
I miały być jeszcze seslerie: (Krzak piwonii oczywiście do wykopania ale chcę poczekać aż zakwitnie)

tak się wcześniej zafiksowałam na molinie że tam w rogu tego "trójkąta" umieściłam kilkanaście jej kępek. Te zółte kółka to rozplenica Lady U. Coś mi się wydaje, że w tym roku potwora z niej nie będzie

Lady U z bliska:

Z drugiej strony:
Miejski azyl 19:56, 20 maj 2017

Do góry

Z przodu startująca rozplenica, z tyłu śmiałek i czosnki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies