Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:12, 05 maj 2017

Do góry
Toszka napisał(a)

Błędem jaki popełniasz (i dlatego jesteś niezadowolona z efektów) to sadzenie pojedynczo. Moim zdaniem sosna bedzie dominantą, a reszta powinna być tylko wypełniaczem. Pęcherznica, samotna wprowadza chaos. Piwonia drzewiasta to kolejna solistka.
W tym trójkącie nieświadomie (prawdopodobnie) upychasz wszystkie chciejstwa. To błąd! Pojedyncza magnolia... pojedynczy bez... solistka sosna... nowe drzewo... za dużo solistów na jednej rabacie! Sadź po 3-5 sztuk. Wypełniacze plamami.
Posadź kilka lizaków (trzmielina, buksy, cisy lub tuje na pniu). Dołem róże.
Buksy pomiędzy różą będą przez nią deformowane.
Przy szambie obwódka bukszpanowa moze cierpieć i po każdym opróżnianiu będzie się odbudowywać. Może lepiej zrobić obwódkę ze strzyżonej trzmieliny?

Przypominam, że rozplenica startuje dopiero w maju.

Druga rzecz - jak żywopłot urośnie będzie to półcienista rabata. Pamiętaj o tym.

Toszko jestem ci bardzo wdzięczna za odpowiedź, bo myślałam, że nikt poza samymi pytającymi tu nie zagląda!

Z "rabaty" nie mogę być zadowolona, bo to de facto nie jest jeszcze rabata, a zaledwie miejsce przygotowywane pod nią Póki co sadzę sam tymczasowe rośliny, które mogą sobie podrosnąć, zanim przesadzę je w miejsca docelowe. Taki przetrwalnik.
Wstyd jednak, że mam ogarniętą w miarę rabatę przed tarasem, coś tam tworzę w głębi ogrodu - a tu, gdzie kieruje się wzrok gości zaraz po przyjeździe do nas wygląda to tak, jak na zdjęciach...
Zdecydowanie chcę w tym roku zająć się pokazanym narożnikiem, posadzić co trzeba i potem wysiać trawnik.

"Lizaki" w różach to dobry pomysł, skłaniałam się ku nim, jako alternatywie do kul bukszpanowych . Ujednolicę żywopłot na tym odcinku.
Bez czarny, pęcherznica, piwonia drzewiasta miały być pojedyncze, bo w perspektywie czasu to będą spore krzewy - bez czarny nawet do 3 metrów. I pomyślałam że taki nieco naturalistyczny narożnik wypełniony głównie krzewami o ozdobnych liściach mógłby dobrze wyglądać... ale pewnie jestem w błędzie

Toszko, a jak konkretnie być to u mnie widziała? Byłabyś w stanie coś naszkicować na tych moich fotkach?

-------------
Dziś przyjeżdża szambiarz - zagadamy do niego, ile dostępu do pokrywy i z której strony on potrzebuje.

Miłkowo - sezon 2016-2022 18:17, 05 maj 2017

Do góry
Irenko wszystkiego najlepszego z okazji twojego święta Dla ciebie twój kwiatuszek

Edit:w tym roku Rozplenica Bleck z twoich nasionek nie zastrajkowała idzie zielone Dzięki
Foto usunę jak zobaczysz
Pogubiłam się po drodze... 09:29, 05 maj 2017

Do góry
Warmia napisał(a)

Uff, rozplenica uratowana Ameli, moje wyglądają tak samo. One nie są takie wyrywne.
też się cieszę
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:30, 05 maj 2017

Do góry
Pomarancza napisał(a)
Właśnie wg mnie rabata "atrakcyjna przez cały rok" nie ogranicza się tylko do wykorzystania zimozielonych. Wspomniane trawy + wiosenne cebule, kolorowe pędy zimą (tu zdecydowanie derenie rządzą) zapewniają zmienność sezonową ale i dekoracyjność cały rok. Udział zimozielonych też się przyda, ale nie tylko nich .

Róże okrywowe przyszły mi do głowy ze względu na to, że długo kwitną i są bezproblemowe w utrzymaniu. Jakby co, mogę moje Fairy dać gdzie indziej, gdyby zupełnie tu nie pasowały. Tylko co innego wtedy?

Błędem jaki popełniasz (i dlatego jesteś niezadowolona z efektów) to sadzenie pojedynczo. Moim zdaniem sosna bedzie dominantą, a reszta powinna być tylko wypełniaczem. Pęcherznica, samotna wprowadza chaos. Piwonia drzewiasta to kolejna solistka.
W tym trójkącie nieświadomie (prawdopodobnie) upychasz wszystkie chciejstwa. To błąd! Pojedyncza magnolia... pojedynczy bez... solistka sosna... nowe drzewo... za dużo solistów na jednej rabacie! Sadź po 3-5 sztuk. Wypełniacze plamami.
Posadź kilka lizaków (trzmielina, buksy, cisy lub tuje na pniu). Dołem róże.
Buksy pomiędzy różą będą przez nią deformowane.
Przy szambie obwódka bukszpanowa moze cierpieć i po każdym opróżnianiu będzie się odbudowywać. Może lepiej zrobić obwódkę ze strzyżonej trzmieliny?

Przypominam, że rozplenica startuje dopiero w maju.

Druga rzecz - jak żywopłot urośnie będzie to półcienista rabata. Pamiętaj o tym.

Na Łowieckiej 07:24, 05 maj 2017

Do góry
Ilono wiem ze murek chcesz zakryć bo zmienił Ci sie ogrodowy styl ale on jest piękny. Wiesz ile dziś dałabym za taka cegłę? Trawa go lekko zamaskuje ale nie zasłoni zupełnie.
Ja tak jak Mirella koszenie bym się nie bała. Ale i tak najbardziej widzę tam seslerie wlasnie z uwagi na to ze na gorze jest rozplenica. A tak wyglądałoby jakby trawnik przecinał poletko sesleri. I będzie już atrakcyjna wiosna.
Na Łowieckiej 00:24, 05 maj 2017

Do góry
Już miałam iść spać jak wpadł mi do głowy pewien pomysł
Cały czas brałam pod uwagę wyłącznie trawy pod tym ceglakiem a może by dać tam coś innego... Np. Bukszpany gęsto posadzone i cięte w kostkę do wysokości murka a na sąsiedniej prostopadłej rabacie wsadzić znów seslerię???
Widze tu same plusy:
- Zimą nie byłoby łyso. Na przeciwko jest rozplenica i w ceglaku również. po ścięciu wiosną wszystkiego byłoby nudno i smutno. Tak zawsze będzie zieleń bukszpanów.
- Chyba fajnie by wyglądały rozplenice gdyby trochę górowały nad taką taflą równo przyciętych bukszpanów... Jedne podkreślałyby drugie.
- Drugi murek z obwódką bukszpanową łączy się również tam gdzie rosną irysy więc byłoby to trochę takie powtórzenie
- W tej części ogrodu jest dużo traw. Bukszpan byłby trochę takim przełamaniem trawiastego kawałka.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:16, 04 maj 2017

Do góry
JoannA napisał(a)

Basieńko
A skąd taki zakaz? Czyśbyś za bardzo poszalała z zakupami?
Ja mam sposób na mojego Andrzeja. Zabieram go na wycieczkę do wypasionej szkółki i jak się mocno zapatrzy na roślinki to same mu w ręce wpadają
Tylko on ma troszkę inny gust i niekoniecznie kupuje to co ja lubię.
Z nasionkami w tym roku nie szalałam. Lobelia, szałwia omączona, ryż ozobny i rozplenica. Za dużo zachodu z nimi, a najgorsze jak się zacznie hartowanie roślin i ta wędrówka z nimi.
Pozdrawiam Basiu

Zakaz bo same wydatki w tym roku jakieś grube mamy i jeszcze Komunia córki i chrzestnicy... skumulowało się...
Pogubiłam się po drodze... 21:09, 04 maj 2017

Do góry
amelia_b napisał(a)
Jest nadzieja panika była nie potrzebna, rozplenice się zielenią, nie wszystkie ale jednak

Uff, rozplenica uratowana Ameli, moje wyglądają tak samo. One nie są takie wyrywne.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:54, 04 maj 2017

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
Witaj Joasiu, fajne zakupy, zazdroszczę, ja mam zakaz chwilowo, nawet jednoroczne sama siałam z zebranych nasion no ale to akurat plus bo dużo wyszło roślin...
Pozdrawiam

Basieńko
A skąd taki zakaz? Czyśbyś za bardzo poszalała z zakupami?
Ja mam sposób na mojego Andrzeja. Zabieram go na wycieczkę do wypasionej szkółki i jak się mocno zapatrzy na roślinki to same mu w ręce wpadają
Tylko on ma troszkę inny gust i niekoniecznie kupuje to co ja lubię.
Z nasionkami w tym roku nie szalałam. Lobelia, szałwia omączona, ryż ozobny i rozplenica. Za dużo zachodu z nimi, a najgorsze jak się zacznie hartowanie roślin i ta wędrówka z nimi.
Pozdrawiam Basiu
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:33, 04 maj 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Piękne zakupy. Fajna ta rozplenica. Ciekawe jakie ma wymagania siedliskowe? Coś wyczytałaś na jej temat?

Haniu,
Wyczytałam że wymaga stanowisk słonecznych lub delikatnie zacienionych czyli coś akurat dla mnie
Podłoże powinno być żyzne i umiarkowanie wilgotne.
Podobno bardzo dobrze znosi nasze warunki klimatyczne, lubi miejsca osłonięte od zimowych przeciągów.
Jedno mnie jednak martwi, szczególnie młode egzemplarze powinno się okrywac na zimę bo potrafi przemarznąć. No cóż...będziemy testować, kupiłam jedną na próbę i jakby co to nie będę rozpaczać
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:19, 04 maj 2017

Do góry
Piękne zakupy. Fajna ta rozplenica. Ciekawe jakie ma wymagania siedliskowe? Coś wyczytałaś na jej temat?
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 18:46, 04 maj 2017

Do góry
Zana napisał(a)
Nie wydaje mi się, żeby było za gęsto. W takim ustawieniu buksów też fajnie wygląda. A gdzie wywędrowała rozplenica, bo chyba coś przegapiłam? Albo skleroza.

Aniu rozplenica rosła i rośnie obok gazonu

To dobrze, że akceptujesz zmianę, nie do końca jestem zadowolona ale póki sama nie dojdę do tego co chcę to musi tak zostać
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:29, 03 maj 2017

Do góry
Nie wydaje mi się, żeby było za gęsto. W takim ustawieniu buksów też fajnie wygląda. A gdzie wywędrowała rozplenica, bo chyba coś przegapiłam? Albo skleroza.
Lawendowy zawrót głowy 17:46, 02 maj 2017

Do góry
O magnolkach na pniu doczytałam ... u mnie jeszcze ani miskant ani rozplenica..ni hu,huuu...mam nadzieję ,że to nie skutki tej idiotycznej pogody
Buziole
Wymarzony sielankowy ogród..... 21:34, 01 maj 2017

Do góry
turzyca gold band

miskant grosse fontane

miskant purpurascens

rozplenica hameln

Typografia ogrodu 14:34, 01 maj 2017

Do góry
babka napisał(a)
O nieudanym zestawie grusz i jałowców przekonałam się sama kilka lat temu, o berberysach i trawach też już czytałam ale nie wiedziałam, że są w związku z tym oficjalne rozporządzenia ! Dobrze wiedzieć i chuchać na zimne.

Ja jeszcze słówko o tych Hameln z rozchodnikami Moja rozplenica ogromna a niewielką sadzonkę mam. Npewno zakryłaby sedum w całości. Muszę je poobserwować u Ciebie na jesień.
PS. Nie krępuj, każdy Ci to powie
dziekuje. Zapraszam do śledzenia
Typografia ogrodu 10:42, 01 maj 2017

Do góry
O nieudanym zestawie grusz i jałowców przekonałam się sama kilka lat temu, o berberysach i trawach też już czytałam ale nie wiedziałam, że są w związku z tym oficjalne rozporządzenia ! Dobrze wiedzieć i chuchać na zimne.

Ja jeszcze słówko o tych Hameln z rozchodnikami Moja rozplenica ogromna a niewielką sadzonkę mam. Npewno zakryłaby sedum w całości. Muszę je poobserwować u Ciebie na jesień.
PS. Nie krępuj, każdy Ci to powie
Ogród z łezką II 16:19, 30 kwi 2017

Do góry
kasia_c napisał(a)
To pewnie głupie pytanie jak rozpoznajesz że miskanty wygniły? Mam rozplenice i miskanty właśnie. Miskanty mają pojedyncze źdźbła, rozplenice prawie wszystkie gołe i zastanawiam się czy na nie jeszcze czas czy cośsię dzieje

Czemu głupie? Normalne. Zrobię potem zdjęcie, to zobaczysz jak to wygląda na przykładzie miskanta Morning Light. Puszcza po bokach, a w środku jest szary, taki brudny, widać, że nie żywy.
Moja jedna rozplenica też jeszcze słaba...ale jej trochę czasu daję.
Na Łowieckiej 21:44, 29 kwi 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Po Twoim opisie z niecierpliwością czekam na weekendowe zdjęcia

Też jestem ciekawa Lady U, mam ją od zeszłej jesieni. Ruszyła już u Ciebie? Podobno to najszybciej ruszająca rozplenica po zimie.

Masz ją???! O kurcze, to mów mi wszystko co niej wiesz
Ja kupiłam ją maleńką w doniczkach. Na razie puszcza po kilka źdźbełek. Liczę na nią bardzo. Dostała mnóstwo kompostu i obornika w korzenie więc mam nadzieję, że się nie zawiodę. Czy jest najszybciej ruszającą to nie wiem bo Hameln u mnie też już wypuszcza. Zastanawiałam się jeszcze nad Moudry, ale ona podobno w naszym klimacie nie kwitnie. Później nad Black Beauty ale tutaj bałam się przemarzania bo różnie o nie piszą. Ostatecznie decydowałam międzu Big Boy a Lady U własnie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies