Ponad dwa tygodnie temu popikowałam wysiewy i zobaczcie: nic nie urosły
Zrobiłam jedno zdjęcie, ale reszta wygląda tak samo
To thunbergia, też stoi w miejscu
Są też dobre wiadomości, będę miała " plantację " berberysa artropurpurea, to tylko część siewek
Swoje zrębki wykorzystuję głównie na ubocznych rabatach (przedpłocie, okolice podpłotowe, między miskantami przy tarasie, pod krzakami). Miskanty w sezonie nawożę gnojówkami- nie zauważyłam, żeby odczuwały brak azotu. Część ozdobną ogrodu (krzewy, drzewa) nawożę azofoską. Truskawki ściółkuję skoszoną trawą lub drobno pociętymi łodygami miskantów. Jeśli się obawiasz o braki azotu z powodu ściółkowania zrębkami, to możesz je kompostować. Żeby proces rozkładu przyspieszyć, można je polać 5% roztworem mocznika.
Za serduszką widać trochę zrębków.
Witam serdecznie, przyglądam się po cichu dość długo.... Postanowiłam prosić o pomoc. Chcę zaprojektować rabatę przy ścianie domu, strona poludniowa. Załączam mój niudolny rysunek będę wdzięczna za porady i koncepcje....
Masz duży ogród to jak najbardziej ci ją polecam. Sama gdybym miała większy areał to bym jeszcze sobie dokupiła bo są cudne. Po pracy lecę codziennie do ogrodu, stoję, gapię się na nie i zachwycam
Ostrzegam jednak że w przypadku peonii drzewiastych trzeba być cierpliwym. Ja miałam niewielkie sadzonki i zakwitły mi po 5 latach dopiero. Za to teraz odwdzięczają się mi w dwójnasób za tę cierpliwość i długi czas oczekiwania.
Zobacz sama .....
Ba, peonii nie masz ale za to masz cudne hortensje - one dłużej zdobią ogród.
A jak tam kalina ?
Bo moja wciąż kwitnąca i trochę mniej co prawda pachnąca przez ten chłód. Im cieplej tym zapach jest intensywniejszy ale za to przy wysokich temperaturach szybciej przekwita. Coś za coś
Orlików mam w tym roku dość sporo teraz je trochę oporządkowałem i zacząłem podlewać ale obejrzyjcie jakie misterne są te kwiatki jakie mają falbaneczki toż to dzieło przyrody
Cieszę się z Twoich odwiedzin w moim ogrodzie.
Nie ma jak na wsi. Te zapachy, te widoki. Po łące spacerują bociany, pasą się sarny. Za siatką bażant robi obchód terenu. Nad moją głową przelatują żurawie. I ta przestrzeń, zieleń.
Uciekam jak tylko mogę od zgiełku miasta.
cześć,
czy ktoś mógłby zidentyfikować te dwa drzewka rosnące przy ścianie?
Niestety nie mogłam bliżej podejść, żeby zrobić lepsze zdjęcia. Napisałam też w dziale dotyczącym rozpoznawania roślin, ale nie wiem czy tam się ktoś odezwie.