Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ukojenie 12:10, 19 cze 2019

Do góry
Dopiero zrobilamm porzadek w tuneliku. Pomidory poszly do fryzjera a to co scielam maja za sciolke.
Poxno ale wczesniej nie bylo jak.

Po lewej same czarne, po prawej wiekszosc czerwonych.
Mój 4 arowy azyl... 12:08, 19 cze 2019

Do góry
Róże tu i tam

The Fairy Lovely

Pnące: White Cover, New Dawn i Parade

Sebastian Kneipp

Rumba

W ogródku emerytki 12:07, 19 cze 2019

Do góry
Ewo, dzięki
Z tych lilii jestem bardzo zadowolona, bo to pierwsze kwiaty posadzone w ogrodzie 10 lat temu.
Z trzech cebul zrobiło się już tyle
I róże mnie pozytywnie zaskoczyły, a to dzięki Twojej radzie przygięcia gałęzi, więc jeszcze raz dziękuję
Dzwonek chyba poszarskiego, obok trawa Purple Majesty, okropny mikrus, ale żyje i może zdoła zawiązać kolbę, nawet późnym latem.

Tak kwitną ostróżki od Bogusi, choć dwa kwiaty złamała sobotnia nawałnica

Juka Color Guard coraz ładniejsza.
Ogród wśród pól i wiatrów 11:54, 19 cze 2019

Do góry
jolka napisał(a)
Nadrabiam troszeczkę zdjęciowo Wiosna w pełni.. a więc na początek zieloności

Napatrzeć się nie mogę...masz tak ładnie i takie wyjątkowe ujęcia z widoczkiem w tle
Zacytowałam zdjątka z hostami...czy to "Patriot"?...jak tak to czas moją tak poprowadzić jak u Ciebie
Mój 4 arowy azyl... 11:40, 19 cze 2019

Do góry
Tydzień szalonych upałów skutecznie uziemił mnie w domu. Dopiero w poniedziałek zajrzałam na działkę. Mnóstwo przekwitłych kwiatów, roboty w bród! Wielki znak zapytania - kiedy zacznę ciąć cisy i bukszpany? A czas najwyższy!
Cieszy Gaura, trzyma się już trzeci, a może czwarty sezon.

Tak się jakoś samo skomponowało
Kwiaty we włosach 11:17, 19 cze 2019

Do góry

ostrogowiec i przetacznik w duecie

OMG ale piękne połączenie! Cudowne ujęcia jak zawsze!
Ogród wśród pól i wiatrów 11:16, 19 cze 2019

Do góry
jolka napisał(a)

Jak zwykle przeslicznie u ciebie. Wszystko tak pieknie kolorystycznie dopasowane.
Mariken tez juz sie grubasny zrobil a brzozy sa wyjatkowe piekne.

Przycinales je? Jesli tak, to w jakiej porze roku?
I w jakim odstepie sadzilas te brzozy?

Pszczelarnia 10:42, 19 cze 2019

Do góry
Ewo, śliczne naparstnice, tez mi zakwitły z nasion od Ciebie. I mam jeszcze naparstnicę rdzawą- ta mnie też zauroczyła, choć połowę siewek pokonały mrówki, a resztę mszyce ( kwitnie jedna, druga próbuje)
Trzmielina - Euonymus 09:27, 19 cze 2019

Do góry
Dzień dobry
Proszę o poradę. Oto moja trzmielina przeprowadzając się byłam zmuszona ja przesadzić. W nowym miejscu jest już 3 tygodnie. Czy mogę już ja ciąć? Myślicie że się przyjęła na tyle, że ciecie jej nie zaszkodzi?
Za drzwiami do ogrodu... 09:22, 19 cze 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Obiecane zdjęcia
Z takimi atrakcjami jechałyśmy do Ani, strajk, ale jaki....

A teraz ogród Ani moim spojrzeniem pokazany, ciekawe czy i Wam się spodoba

pamietacie jak powstawały te donice?

atrakcje po drodze, atrakcje w ogrodzie.a nawet w dwoch.
No, no...bogata niedziele miałyście :0
Fajnie,ze każdy inaczej patrzy
Ogród kwiatowy 09:21, 19 cze 2019

Do góry
Augusta Luise zakwitła jako pierwsza i cały czas kwitnie. W tym roku przechodzi samą siebie.

Starlet® Rosen Melina ledwie zipie od upałów.

Mt. Shasta
Ogród leśny na polu 09:09, 19 cze 2019

Do góry
O strumyku/oczku wodnym jeszcze porozmawiamy, bo zgadzam się z Toszką
W kazdym razie - jeśli ma być cienisty, leśny zakątek z ławeczką do czytania, to trzeba go zrobić między drzewami. A jeśli mają być klimaty naturalne, to trzeba się pogodzić z liśćmi wpadającymi do wody.

Strona południowa - czyli ta z serbami - to strona z której dostajesz światło i masz najładniejszy widok. Do tego jest "najbezpieczniejsza" jeśli chodzi o zimne wiatry zimą. Z tych powodów nie sadziłabym tam szczelnych, wysokich iglaków, tylko parę drzew liściastych dla urozmaicenia i niskie nasadzenia.
Żywopłot z serbów bym zostawiła, ale jako formowany, cięty na wysokości max. 2m (zasłoni to "urocze" betonowe ogrodzenie sąsiadów).

Natomiast od strony północnej zrobiłabym szczelną osłonę - nieformowany, mieszany żywopłot.
Najwyższe piętro: przesadzić te cztery daglezje, uzupełnić świerkami serbskimi (już nie ciętymi), wymieszać z cisami/choinami kanadyjskimi (Toszka zaraz doradzi, co się lepiej sprawdzi), też ciętymi tylko kosmetycznie, potem wyższe drzewa liściaste (brzozy, klony, buki), potem niższe drzewa i krzewy.

Sosny porozrzucać w grupach po całym terenie, z naciskiem na część północną.

Tak - mniej więcej - bym to widziała:

Narysowałam tylko szkielet nasadzeń, czyli żywopłoty i duże drzewa.
Od tego powinnaś zacząć sadzenie/przesadzanie.
Kwiaty we włosach 09:03, 19 cze 2019

Do góry
goździki

jeszcze szałwie

scewola- polecam

sasanki, teraz też jeszcze zachwycają

Kwiaty we włosach 08:58, 19 cze 2019

Do góry
maczki kalifornijskie

lilie

skalnica (chyba)

ognik

Przerwa na kawę... 08:55, 19 cze 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
ja dużo później kończę dzień i wstaję o 6-tej. Przynajmniej powinnam. Dobrze, że mam możliwość pójścia do pracy o dowolnej praktycznie porze. Bo dziś nie wstałam

Tam na środku jest szałwia plumosa

Ja też miałam dziś ogromny kłopot żeby wstać. Ale jakoś się zwlekłam.
Kupiłam w zeszłym roku tę szałwię i mi nie przyjęła się. Chyba. W niedzielę to miejsce pieliłam i jej nie było.... chyba że ten jeden niezidentyfikowany pęd szałwii... no nic. W każdym razie, nawet jak jest, to jeszcze nie kwitnie. Polecę dziś jej poszukać

Jeszcze jesteś w domu? Pada u nas? Bo w Śródmieściu całkiem ładnie deszczyk sobie poczyna
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 08:54, 19 cze 2019

Do góry
bacowa napisał(a)
Sylwia, przeczytałam twój wpis u Pszczółki odnośnie gipsówki.

Moja przez 3 lata nie miała żadnych przyrostów. Dopiero w tym roku raczyła urosnąc i zakwitła.

Pozdrawiam

Sek w tym, że moje sadzone z woreczków ani razu nie raczyły z ziemi wyjść, więc nie ma co przyrosnąć
A ładne sadzoneczki wybierałam już z zaczątkiem zielonego by mieć pewność, że żywe, nie przesuszone.
Kwiaty we włosach 08:52, 19 cze 2019

Do góry
Elu, Kasiu dziękuję.
U nas w sobotę w nocy było oberwanie chmury, wiatrzysko , nie było nas w domu, byliśmy u Doni córki na weselu, rano dopiero zrobiłam przegląd, pełno gałęzi, liści nie wiadomo skąd.
Cmentarz w Kole zdewastowany, drzewa powyrywane, pomniki zniszczone, park to samo.
Dzisiaj mam wolne, młody ma zakończenie roku.

Kłosowiec kwitnie pełną parą.

szałwie,bzyki uwijają się w nich nieprzerwanie

czosnki jeszcze są

ostrogowiec i przetacznik w duecie

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:51, 19 cze 2019

Do góry
Jeju, ale raj i to nie jeden pokazałaś! Ogrody Dziewczyn ogrodowiskowych wspaniałe, a te budowane masą ludzkich rąk też zapierające dech w piersiach. Ciężko zacytować taką masę zdjęć, ale wybrałam z ostatnich wstawionych, przy których mi się oczko zaświeciło

Anitka napisał(a)

Doświadczalnia bylinowo-różana 08:40, 19 cze 2019

Do góry
Ewo,
wczoraj wracając z pracy zauważyłam bardzo ciekawe krzewy, wyglądały jak drobne róże, spore krzewy gęsto ukwiecone, może udałoby Ci się rozszyfrować co to jest? Swoją drga piękne nasadzenia miejskie i zestawienia z dereniem, aż miło się przejść takim chodnikiem Coraz częściej widzę u nas nawet w centrum Łodzi ładnie skomponowaną zieleń.
Fotkę później usunę.
Przerwa na kawę... 08:37, 19 cze 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
ja dużo później kończę dzień i wstaję o 6-tej. Przynajmniej powinnam. Dobrze, że mam możliwość pójścia do pracy o dowolnej praktycznie porze. Bo dziś nie wstałam

Tam na środku jest szałwia plumosa

Pierwszy raz widzę
Bardzo mi się podoba
Ona wieloletnia jest ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies