Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kwiaty we włosach 11:00, 26 maj 2019

Do góry

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 10:55, 26 maj 2019

Do góry
effka napisał(a)

Jednak co 50 cm posadzę, choć ten żywopłocik malutki więc wejdą dwa na jeden bok i trzy na drugi.

Ja swój sądziłam według wytycznych szefowej - zmierz długość planowanego żywopłotu, pojedź do szkółki, wybierz egzemplarze i postaw je w lini na potrzebną długość tak gęsto jak potrzebujesz, potem je kup. Mi wyszło średnio co 30/40 cm - sadziłam bryła do bryły, bo w tym miejscu efekt był potrzebny od zaraz.
Załączam zdjęcie żywopłotu który sadziliśmy rok temu (daj znać - jak co, to usunę zdjęcie)
Kwiaty we włosach 10:51, 26 maj 2019

Do góry
zatrzęsienie kwiatów u krzewuszek, raj dla owadów

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:50, 26 maj 2019

Do góry
Wczoraj po pracy powiązałam pomidory. Jeszcze muszą dzielić miejsce z daliami w doniczkach. Tu są przynajmniej bezpieczne, bo na zewnątrz ślimaczory w natarciu. Winogrono wypuściło liście.

OGRÓD....niekończąca się opowieść i przygoda. 10:48, 26 maj 2019

Do góry

Dużo pracy za tobą. Ta rabata będzie fajnie wyglądać jak dojdzie do siebie. Funkie aż świecą.
Choroby klonów, klon - Acer 10:43, 26 maj 2019

Do góry
Witam wszytskich. Pryzchodze ze swoim klonem strzępiastokorym. W zeszlym sezonie zdrowe drzewo, zadnego zasychania brzegow liści, okaz zdrowia i nagle polowa sie nie budzi na wiosne. Przeszperalam forum i trafilam na werticilioze. Czy ktps mi moze to potwierdzic?

Obvielam suche galezie i na przekroju wygladaja tak

Blaski i cienie nowego życia 10:40, 26 maj 2019

Do góry
Anusia napisał(a)

Ula kawał dobrej pracy wykonałaś. No i ta satysfakcja, że wszystko z własnej hodowli. Pamiętam ten kawałek. Zmienił się bardzo. Brawo Ty.

Cieszę się że bardzo że udało się jakoś ogarnąć ten straszący kąt. Czeka mnie tu dużo pracy jeszcze dalszej ale na ten czas jest nieźle. Jak zarośnie runianka to pierwiosnki pójdą w inne miejsce a bratkami też nie będzie trzeba wypełniać pustych miejsc. Najładniejsze widoki dopiero będą gdy zakwitną Dollary, tawułki i liliowce za brzózką a za szpalerem bukszpanowym róże roślinki się dobrze ukorzeniły i zagęściły trochę więc powinno być super zapraszam więc już za miesiąc na ten sam kawałek dla porównania

Cieszę się nawet z tych opadów dużych bo udało mi się powyciągać wczoraj osty i odchwaścić pod murem. To był prawdziwy sajgon którego bym nawet nie pokazała.
I sadzonki bukszpanowe zeszłoroczne też łatwo się wyciągało i powsyał nowy malutki szpalerek. Fotki poglądowe

2 dni temu było tak

Wczoraj po wstępnym plewieniu stwierdziłam że dam na tyłach szpalerek bukszpanowy, bukszpany lubią wiosną dużo wody.

W całości oczywiście patrz przez pryzmat nieustających zmian zanim koncepcja się nie ustabilizuje są narazie stipy, 2 miskanty i sesslerie. Latem będą kwitły żółte kosmosy i białe cleome( o ile mi wzejdą z nasion. A docelowo miała być lawenda. Głośno myślę że ten szpalerek bukszpanowy mógłby być na całym obrzeżu. Bo narazie z przodu rośnie żółta trzmielina. A te brązowe trawki pójdą gdzie indziej.

Czyli wniosek z tego jest taki że w tym roku robię ogrom sadzonek lawendy z 50szt. I jak zwykle sadzonki z bukszpanów. Poza tym dzielę bodziszka i tyle.

Miejski azyl 10:38, 26 maj 2019

Do góry
Wczoraj poszalałam na zakupach i kupiłam trochę donic zainspirowanych z ogrodowiska
O to efekty przed wejściem do domu

Ogródek przy lesie 10:37, 26 maj 2019

Do góry
Czy ktoś mi podpowie co się dziej z rozchodnikami.
W jednym miejscu są ciągle małe, a w innym jest masa. Te rozchodniki są z jednej kępy. Dzieliłam je dwa lata temu.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:34, 26 maj 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)

Paulownia tez wrażenie robi!
Jakie odmiany kokoryczki kupiłaś? Ja pewnie się skuszę na variegatę.. ale jeszcze pomyślę nad tym, bo nie wiem, czy chcę posadzić bliżej frontu czy na plecach, wtedy muszę odpowiednio wysoką dobrać.

Kasiu ja mam taką niska do 30 cm, pokazywałam w wpisie wcześniej i zwykłą. Ta zwykła wysoka jest.
Pamiętajcie o ogrodach 10:28, 26 maj 2019

Do góry
Cień twoich oczu

Jan Zalewski

Za sny dziecięcych lat, za spokój, kiedy wiatr
Za pieśni twoje nad kołyską
Za słońce i za deszcz, za pierwszy w życiu wiersz
Za czerwień i za czerń, za wszystko
Dziękuję, dziękuję, dziękuję ci co dzień

Poszumem polnych traw, zadumą wiejskich malw
Pośrodku wszystkich spraw zwyczajnych
Za różę i za cierń, za światło i za cień
Za marzeń moich sen realny
Dziękuję, dziękuję, dziękuję ci co dzień

Cień twoich dłoni wciąż jeszcze dróg mych broni
Sobą, gdy trzeba, to osłoni, nieulękły

Za dłoni twoich cień, za świt, za noc, za dzień
Za niepokoju łzę niejedną
Za echo twoich słów, za prawdę twoich snów
Za troskę twoją znów potrzebną
Dziękuję, dziękuję, dziękuję ci matko...

Osiedlowy ogródek 10:23, 26 maj 2019

Do góry
Anitka napisał(a)
Zazdroszczę wyprawy na Maderę.

Ja bym tak zostawiła jedna w przodu i dwie z tyłu, tylko tą z przodu trochę cofnąć, bo za klika lat poza rabatę będzie wychodzić. Za nim się rozrośnie możesz coś z przodu posadzić.

Dzięki
To był taki last minut o 13:00 kupowany, w nocy wylot ale jeszcze tam wrócimy, bo ogrody różane zostawiłam do obejrzenia na kolejny raz
Teraz całe wakacje w pracy

Uff, mniej przesadzania

A jak posadzić te niskie szałwie na środku, pomiędzy nimi, czy przed tą przy brzegu?
I trzy bordowe berberysy w rządku przy brzegu za tujką czy też w trójkąt?

Przed żółtymi tawułkami też mam niskie szałwie a z tyłu za szmaragdami między hortensjami wysokie szałwie, między nimi róże i lilie.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:19, 26 maj 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Piękne zdjęcia z Wojsławic
Będąc ostatnio na wycieczce ogrodowej również zakupiłam kokorycz, tą niską humile i Variegatum

Chyba też mam tą niską humile.

Variegatum mi jakoś nie pasuje do leśnych klimatów. Kupiłam zwykłą.
Pamiętajcie o ogrodach 10:15, 26 maj 2019

Do góry
Aniu posadziłem: kosaćca, komonice, krwawnice, miete, irysa i jeżogłówkę.

Bogusiu dzięki

Wacku i Dorotko oczywiście że pokaże tylko na razie prace drogowe trwają

Mokradło... i mój ogród 10:11, 26 maj 2019

Do góry
MalgosiaW napisał(a)
Lada dzień

Jeju już?
Kwiaty we włosach 10:09, 26 maj 2019

Do góry
Elu -Clematisy kwitną , czekam jeszcze za pozostałymi.
Jedne przekwitają, u innych pojawiają się pąki i kwiaty.
I jeszcze te , które cały czas są ozdobą ogrodu w każdej postaci.Polecam.

Działka prawie w Borach Tucholskich 10:08, 26 maj 2019

Do góry
brzozy c.d.

Laciniata........................................................................brzoza pożyteczna Long Trunk

Youngii która dawno dawno temu wyglądała tak jak na drugiej fotce , altana tez była skromniejsza

Wizytówka - Moja bajka 09:59, 26 maj 2019

Do góry

bardzo lubię ten zakątek z mikroaltanką
Moja bajka 09:58, 26 maj 2019

Do góry
i porównanie. Tak wyglądała moja pęcherznica w donicy, z której formuję kulkę na pniu w 2018r.

a tak wygląda dziś . Jest subtelna różnica
Do kulki jej jeszcze daleko, ale jakiś skromny zarys już jest
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:57, 26 maj 2019

Do góry
Anitka napisał(a)

Bodziszek korzeniasty 'Czakor' super do zadarniania powierzchni nawet pod dużymi drzewami.

Piękne widoczki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies