Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Janiny 15:14, 22 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Mi też bardzo podobają się zdjęcia wnuczek. Uwiecznione także w twoim ogrodzie - to tylko w ramki włożyć
Mam dużo zdjęć ale w albumie a z ramkami fajny pomysł koniecznie musze tak zrobić.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 10:57, 22 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Violu, a propo traw, dziś przeczytałam u Małej Mi, jak szybko rosną trawy. Jestem w szoku, ale pozytywnie, bo to oznacza, ze na efekt nie trzeba długo czekać. Zobacz fotki na tej stronie, gdzieś na śroku.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2438-ogrodnik-mimo-woli-cd?page=3169

Co do planowania ogrodu, ja też robię rabatami i guzik mnie obchodzi, czy wszystko do siebie będzie pasować. Bardziej zależy mi na nastroju, jaki chcę uzyskać patrząc na rabatę. Nie wszystkie muszą być katalogowo zaplanowane. Lubię bardziej rabaty tematyczne: bylinową, różaną, rododendronową, albo kolorami: np. rabatę różową.
U mnie łatwiej, bo rabaty są na około domu. I jak patrzę na różową, to różanej z czerwonymi różami nie mam w zasięgu wzroku.
Całościowo pewnie projektant potrafi, ale dla amatorów - to co napisałaś, to święta prawda

Iwonko, bardzo ucieszył mnie Twój post (i linki do zdjęć) o tych trawach, że tak szybko rosną. Ostatnio oszalałam na ich punkcie. Za pomocą traw w zasadzie można zbudować cały ogród. Dobrze, że popatrzyłam na zdjęcia u Małej Mi. Będę sadzić trawy na przemian z hortensjami przed cisami i tak myślę sobie, jaką to odległość należy zachować, no i jakie trawy najlepiej posadzić, miskanty czy rozplenice.
Lawendowy zawrót głowy 09:43, 22 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Jolu, pytałaś się u siakowej, to ci napiszę, ze ja widziałam werbenę w szkółce, była po 4 zł, ale we wrześniu dopiero ją zobaczyłam. Nie kupiłam, bo bałam się, ze mi się nie rozsieje. Piękna była mimo to

Iwka ja nawet jej nie zdazyłam zobaczyc bo topiero zima zwróciłam uwage na werbene kupie sadzinki bo do siania sie nie nadaje zreszta tak bez zartów to miejsca brak

Rh to tez długo była moja zgwozdka .....hihihi niezły tutaj szyfr leci
Rododendronowy ogród II. 09:01, 22 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Bogdziu, wracam do tego, co napisałaś o książkach i doświadczeniu. Nikt nie daje gwarancji, ze autor książki pisze na podstawie własnych doświadczeń. Często pisze na podstawie zapożyczeń. Na podstawie innych opracowań, czasami popełniając te same błędy. Nie trzeba mieć certyfikatu na napisanie książki. Nawet tytuł naukowy nie gwarantuje, ze to, co pisze autor książki, oparte jest na wiedzy praktycznej.
Stawiam więc na doświadczenie własne.
Pozdrawiam i zdrówka życzę

Masz rację Iwonko , w ksiazkach pełno wiadomości powtarzanych z różnych źródeł bez sprawdzenia, nie ma to jak własne doświadczenie.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 00:42, 22 sty 2015

Do góry
Jak humoru brak, tzn. są problemy. Hm. Czasami sami przed sobą się do nich nie przyznajemy.
Ale z doświadczenia wiem, ze jeśli problem się nazwie, to łatwiej sobie z nim poradzić. Bezosobowy problem jest nie do rozwiązania. Zdiagnozowany - już prędzej. Trzymam więc kciuki za lepsze poranki
Ogródek Iwony 23:55, 21 sty 2015

Do góry
A może Berry Marmalade Żurawka?
http://funkia.pl/images/1393682141_Berry_Marmalade.jpg
Opis:
Szybko rośnie. Tworzy zwarte kępy o rozmiarach 30/45 cm. Liście grube skurzaste w kolorze ciemne bordo. Terra Nova określa ich kolor jako winogronowo-fioletowo-czarne. Kwiaty delikatne białe. Stanowisko od słonecznego do cienia.
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:53, 21 sty 2015

Do góry
Nie, stipa pięknie uzupełnia rabaty. Owszem, może wymarznąć, ale też zdąży się wysiać i na nowy sezon będziesz mić młodą stipę. Przy łagodnych zimach czasem nie wymarza
Ogródek Iwony 23:45, 21 sty 2015

Do góry
Ja mam "Palace Purple" - z przodu przed domem posadzonych 8 sztuk.
Kupiłam jako moje pierwsze.
Wiosną były takie (1), a we wrześniu (2) I chyba lubią słońce, bo wtedy się ładnie wybarwiały. Ale ty wiesz najlepiej
[/img]
Ale mogą być zbyt ciemne
Ogródek Iwony 23:19, 21 sty 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Jutro Iwonka... dziś padam ..

Nie ma sprawy, przecież to już późna godzina,
Dobranoc
Ogródek Iwony 23:18, 21 sty 2015

Do góry
Kurczę, Łuki, nie mogę się przyzwyczaić, że patrzę na żurawki, nie na ciebie, hi, hi
Ogródek Iwony 23:17, 21 sty 2015

Do góry
Łuki, zobaczę, jak to będzie w praktyce. Trytomy, jak juki, muszą mieć miejsce na rozrośnięcie. Można dołożyć czegoś z jednorocznych na początek i zobaczyć, jak to będzie przyrastać.
Przy planie nie zachowałam skali, to są powiedzmy plamy kolorystyczne.
Jeszcze są do posadzenia firletki i tojeć - gdzieś będzie trzeba upchać.
No i chyba nie będzie tylu żurawek od razu, bo zbankrutuję
Ale plan jest Najważniejsze.
I jak wszystko wypali - wiem, jak nazwę tę rabatę. Mam rabatę e-Musiową, to ta może być rabatką Małej Mi
Ogród prawie romantyczny 23:14, 21 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Cudownie wygląda łan białych floksów. A jaki zapach
Agnieszko, dziękuję za odwiedzinki u mnie

Flosy lubię, ale późnym latem łapią mączniaka i zawsze się obawiam, że zarażą nim inne rośliny.
Pozdrawiam Iwonko
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:11, 21 sty 2015

Do góry
Aniu, wielkie dzięki.
Poprawiłam, zgodnie z tym, co napisałaś. Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałam
Ogród prawie romantyczny 23:02, 21 sty 2015

Do góry
Cudownie wygląda łan białych floksów. A jaki zapach
Agnieszko, dziękuję za odwiedzinki u mnie
Ogródek Iwony 22:59, 21 sty 2015

Do góry
Uff, naniosłam wszystkie uwagi Małej Mi, mam nadzieję, ze plan będzie teraz ok.
No i krokusów zapomniałam dopisać, ale koniecznie muszą być.

Ogródek Iwony 22:54, 21 sty 2015

Do góry
No to mam wsparcie, jak to miło
Ogródek Iwony 22:38, 21 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ha, ha Łukasz, w zeszłym roku, to ja nie wiedziałam , ze Ogrodowisko istnieje
W zeszłym roku też Marzenka (wyczytałam to) nie lubi żółtego i wszyscy wyciepali żółty. Rzuciła hasło na modny róż, wszyscy sadzili różowości - ja tyż się skusiłam na różową rabatę przed domem z Rh, obok jeżówki, floksy, róże i naparstnice
Ale ja zawsze coś muszę na przekór innym. Nikt nie chce żółtego i czerwonego, to ja muszę mieć, hi, hi
Dobrze, że Ania mnie popiera - też ma kolorowe zapachy (tak powiedziałam o bukiecie kwiatków, które dostałam od mojej cioci, gdy miałam 4 latka - wszystkim to się spodobało )
Lecę dalej do painta. Chwilę to zajmuje

żółto-pomarańczowych tulipanów też się nie pozbędę bo kocham ten kolor wiosną...
Ogródek Iwony 22:28, 21 sty 2015

Do góry
Ha, ha Łukasz, w zeszłym roku, to ja nie wiedziałam , ze Ogrodowisko istnieje
W zeszłym roku też Marzenka (wyczytałam to) nie lubi żółtego i wszyscy wyciepali żółty. Rzuciła hasło na modny róż, wszyscy sadzili różowości - ja tyż się skusiłam na różową rabatę przed domem z Rh, obok jeżówki, floksy, róże i naparstnice
Ale ja zawsze coś muszę na przekór innym. Nikt nie chce żółtego i czerwonego, to ja muszę mieć, hi, hi
Dobrze, że Ania mnie popiera - też ma kolorowe zapachy (tak powiedziałam o bukiecie kwiatków, które dostałam od mojej cioci, gdy miałam 4 latka - wszystkim to się spodobało )
Lecę dalej do painta. Chwilę to zajmuje
Ogródek Iwony 21:27, 21 sty 2015

Do góry
Przeczytałam, idę przestawiać do painta. Zatem firletka zostaje, ta czerwona
Aha, proszę tylko się nie złościć moi wszyscy pomocnicy, jak czegoś na początek nie będzie. Jeżówki mam tylko różowe na różowej rabacie, a te na tą muszę kupić. W zeszłym roku u mnie w szkółce były tylko wysokie z pojedynczymi kwiatkami, ale będę szukać
Ogródek Iwony 21:17, 21 sty 2015

Do góry
Dziękuję Aniu, masz większe doświadczenie. Zrobię, jak radzisz
Za chwilkę wrzucę plan do painta i poprawię. Krok po kroku - chyba dam radę. Lecę zobaczyć twoje trawy
Firletkę w takim razie wyrzucam z rabaty, dojdą rozplenice.
Fajny pomysł z tulipanami w koszyczkach zamienianymi na kanny Wykopuję koszyczki z tulipanami i wsadzam kanny Super !!!
edit:
Byłam u ciebie. Zapomniałam, ze to chodziło o te rozplenice z trawami, co się w nich zakochałam
O moja skleroza I jak tu wszystkiego nie zapisywać
A czasem człowiek nawet zapomina, ze zapisał i gdzie zapisał, hi, hi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies