Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W moim małym ogródeczku II 22:11, 22 cze 2024

Do góry
Joku napisał(a)
Piękne masz róże, ja kocham róże. I kolory też.
Też kocham róże, ale wtedy gdy kwitną, bo wiosną to podczas cięcia lecą gromy i pierony. Teraz je czyszczę z przekwitniętych kwiatów i te kolce doprowadzają mnie do szewskiej pasji. Podczas kwitnienia dochodzę do nich wącham, oglądam i zachwycam się nimi.

W moim małym ogródeczku II 22:02, 22 cze 2024

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Dorotka jak ta róża się nazywa z 2 fotki.

Przed chwilą ciasto zjadłam więc już rogali już nie dam rady. Pewnie bardzo dobre.
Ja robię średnio od 8-10 tys kroków. Ważne aby się ruszać.
Jadę ok godz 18 na wieś teraz siedzę z wnukami eM wyszedł z nimi na dwór więc piszę.
Wybita jestem z cotygodniowego rytmu.
U nas chmury przechodzą, ale opadów mało.

Ta róża to Veilchenblau, ona nie powtarza kwitnienia. Mimo tego bardzo ją lubię, kwitnie jak fontanna na zeszłorocznych pędach.
Obecnie też tyle robię kroków, ale ja nie mam wielu obowiązków w domu. Wnuki jak mają przyjechać, muszą mnie wcześniej uprzedzić, żebym nie była zmęczona chodzeniem, lub pracami ogrodniczymi. dziś mam mniej kroków, ale zaraz idę na polowanie na ślimaki, więc na pewno dobiję kroków.

W moim małym ogródeczku II 21:50, 22 cze 2024

Do góry
Dorota321 napisał(a)

Dorotka jak mogłaś zrobic swoim różom taką konkurencję , przecież one aż posmutniały .
W moim małym ogródeczku II 21:47, 22 cze 2024

Do góry

Właśnie klasyka nigdy nie wychodzi z mody.
Czy angielskie ogrody są zmieniane co parę lat? Nie. Trawnik jak kosili sto lat temu tak kosza do dziś po 2 razy w ciągu dnia. Za każdym razem inna kosiarka. Tak aby był idealny.

Najważniejsze aby Właściciel ogrodu o danym charakterze/stylu dobrze się w nim czuł i to jest najważniejsze.

Jolu nie zauważyłam aby było mało odwiedzin. Wszędzie zaglądasz to i rewizyty powinny być.

Masz dużo racji, ogrody angielskie są zawsze modne. Rety mój mąż jak ma skosić trawnik 2 razy w tygodniu to dostaje szału i zawsze pyta, czy nie nawoziłam go bo rośnie jak zwariowany.

Zieleń, drewno i antracyt 21:42, 22 cze 2024

Do góry

Koniec
Jutro już ma podobno nie padać, może uda mi się wykosić to i owo. Jak nie, to pomidory w szklarni czekają na uwagę.
Zielony Chram 21:39, 22 cze 2024

Do góry
Darecka napisał(a)
A oto perła koronna: Ananas Noir- na niego liczę bardzo, bo skaldowie z forum o pomidorach już o nim pieśni pochwalne wyśpiewują - czy zasłużenie, to się niebawem okaże. Tuż obok pierwsza zawiązana miechunka- tutaj też ciekawość mnie zżera (potem ja zeżrę ją- musi być równowaga w przyrodzie ).

Też go mam Planujesz ocenić smak wszystkich odmian?
Czy te różowe kwiatki na rabacie kwietnej to szałwia?
Cudne lilie. W tym roku pierwszy raz kupiłam na bukiet i to padnięte za 5zł. Warto było, trzymały się tydzień i do tego ich zapach, ochy i achy.

PS. Aż sprawdziłam jaki to kolor malachitowy, no piękny. Pasuje do Penelopy

W moim małym ogródeczku II 21:38, 22 cze 2024

Do góry
Kordina napisał(a)
Ja tak jak Jola, oglądam a jak nie mam nic do powiedzenia - milczę, ale jestem
Nie ulegam ogólnym trendom chyba to kwestia wieku
Co do mody w "szwedach" już chodziłam, więc teraz nie będę, nie wchodzi się 2x do tej samej rzeki, ale dla młodych to nowinka a dla nas uwstecznienie
Uległam pewnym trendom na rośliny z O. i część zdecydowanie do mojego ogrodu nie pasuje lub wyginęły. Teraz postanowiłam że jeśli będę cokolwiek nowego kupować to sucholuby a najlepiej rozmnażać te które się dobrze czują, a przecież tych mam sporo
Podoba mi się stwierdzenie ,, dla młodych to nowinka a dla nas uwstecznienie ,, Kiedyś też dużo kupowałam, nie wszystko chciało się u mnie zadomowić, ale wtedy było szaleństwo. Pojawiały się w sprzedaży rośliny, których wcześniej nawet się nie widziało. Tu na Ogrodowisku mocno poszerzyłam swoją wiedzę o roślinach, tu je pierwszy raz widziałam i poznałam nazwy.
Ja uważam, że ogród to taka niekończąca się opowieść, zawsze może być coś nowego. Ze względu na wiek i co raz mniej sił patrzę na ogród i stwierdzam, że rozplenice posadzone około pół metra od linii trawnika to bardzo dobre rozwiązanie. Rośnie to bez opamiętania i pięknie zasłania wszystko, co kwitło wiosną.

Moje miejsce na ziemi -początek 21:37, 22 cze 2024

Do góry
Kopie ...
Wcale nie tak łatwo z tymi korzeniami pęcherznic
Zieleń, drewno i antracyt 21:36, 22 cze 2024

Do góry
Ptasi gaj 21:35, 22 cze 2024

Do góry

Przepiękne róże. Czy róże można rozsadzić tylko przez podział sadzonki?
Zieleń, drewno i antracyt 21:32, 22 cze 2024

Do góry
Kilka wieczornych widoczków poburzowych. Nie było mnie w domu, ale podobno cały dzień przechodziły burze z deszczem, zresztą w nocy też.

W moim małym ogródeczku II 21:14, 22 cze 2024

Do góry
Basieksp napisał(a)

Dużo osób pojawią się i znika. Ja chyba mam taki średni staż tu na Ogrodowisku Też zawsze zaglądam do różnych ogrodów,
czasami tak po cichu, czasami coś napiszę No i zdecydowanie nie podążam za ogrodową modą, no chyba, że coś wpadnie mi w oko Mam swój ogrodowy, coraz większy bałagan, ogarniam go po swojemu i bardzo go lubię
Fajnie, że mamy swój styl, bez względu na promowane trendy. Pamiętam jak kiedyś było krytykowane tu na O , że któraś tam posadziła czerwoną różę, a nie daj Boże, żeby w ogrodzie pojawił się żółty kwiat. To było sporo lat do tyłu i całe szczęście, że jest aprobowana obecnie większa paleta barw.
Ja też ogarniam swój ogród po swojemu i w swoim tempie. Leki onkologiczne osłabiają mnie i nie zawsze mogę wszystko zrobić na czas. Wtedy sobie mówię, że jutro też jest dzień.

W moim małym ogródeczku II 21:03, 22 cze 2024

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Jak zwykle Dorotko u ciebie bardzo klimatycznie i bardzo ładnie
Hosty okazałe piękne
Dużo masz w tych dzbanach, donicach roślin.

Dekorację jak za wsze na medal
Dziękuję doniczek mam dużo, ale to taki mobilny ogród, który można przenieść i wykorzystać w innym miejscu.
Mam dwa rodzaje dużych host i mam na nie pomysł na przyszły rok, będzie z nich obwódka na rabacie gdzie jeszcze do ubiegłego roku rosły 4 potężne świerki. Próbuję tam stworzyć hortensjowy las.
W zimie sporo dziergałam to jeden z wielu swetrów jakie zrobiłam. Wzór dość trudny, praktycznie każde oczko przerabia się inaczej, ale jak coś sobie zaplanuję to nie ma zmiłuj, dociągnę do końca.

Podwórkowa rehabilitacja 20:52, 22 cze 2024

Do góry
Powojnik Mazury uraczył mnie dwoma kwiatkami.

A tu mam mieszankę: Błękitny Anioł, Dark Eyes i Södertälje.
Ogród prawie wymarzony … 20:48, 22 cze 2024

Do góry
Wieczorowo

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 20:40, 22 cze 2024

Do góry
Mam i ja! . Zainspirowana zdjęciami z ogrodu Hani i z ogrodu Magary nabyłam i posadziłam
Ogród prawie wymarzony … 20:37, 22 cze 2024

Do góry
A odnośnie czerwaca u mnie zielono i deszczowo trochę przejaśnień też

Podwórkowa rehabilitacja 20:01, 22 cze 2024

Do góry
Anda napisał(a)
Mam Calamintha nepeta 'Triumphator' i kwiatuszki ma malutkie, wygląda jak chmurka gdy kwitnie. Kwitnie bardzo długo i owady ją też uwielbiają. Chyba za nektar, bo jest sterylna, więc pyłku nie daje. Dziwne trochę

Coś te owady wabi do nich
Zrobiłam zdjęcie porównawcze z kocimiętką tyle, że nie znam odmiany. Calamintha jakby nieco większa.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:54, 22 cze 2024

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Cudowne miejsce .
Do raju daleko - u Ewy 19:52, 22 cze 2024

Do góry
Leonardo da Vinci

Widok ogólny na rabatę

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies