Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » 30 arów wietrznej pustyni

30 arów wietrznej pustyni

JoanNa 09:42, 28 wrz 2024

LIDKA napisał(a)
Asia a czemu tylko 2 róże?

Milunia kiedyś pisała że stipa się wsiewa w róże.

Ja sie boje tych siejących się. Choć werbena u mnie słabo sie sieje, za to orliki sie wysiewają.

A ja przytargałam sadzonki orlików od mamy U mnie stipa rosnąca wokół tarasu od zachodu nie wysiala sie do tej pory,ale ja ją wyczesywałam lub dzieci
2 róże mówisz że to za mało tutaj?lepiej byłoby 3 obok siebie czy czymś oddzielone? Wg opisu one rosną na szerokość max 1m. Kurcze, z różami nie mam żadnego doswiadczenia-nie licząc zwyklej rosy rugosy bo ona żyje swoim życiem póki co. Długo wahalam się nad Robin Hoodem, ale w końcu wzielam tą Angelę.
Zamówiłam jeszcze Jasminę-pójdzie tu na rabatkę pod kotłownią zamiast tego derenia. Jednak dereń out. A ta jasmina może byc jako pnąca albo prowadzona w słup, więc troche zasłoni rynnę.
A jak w ogóle ta teoria że róże nie powinny koło traw,bo powodują rdzę na trawach? To prawda?
Anda 11:24, 28 wrz 2024

Drzewo fajnie wyglądałoby w tym miejscu. Nie wiem co prawda jak to wygląda z podjazdu, ale na rysunku miejsca jest dość

Rdza na trawach nie jest powodowana sąsiedztwem róż. Wg mnie powinny być tam trzy róże. Ile słońca tam by miały?

Czosnki główkowate bardzo się sieją, stipa tez.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
JoanNa 13:59, 28 wrz 2024

Anda napisał(a)

Drzewo fajnie wyglądałoby w tym miejscu. Nie wiem co prawda jak to wygląda z podjazdu, ale na rysunku miejsca jest dość

Rdza na trawach nie jest powodowana sąsiedztwem róż. Wg mnie powinny być tam trzy róże. Ile słońca tam by miały?

Czosnki główkowate bardzo się sieją, stipa tez.

Róże słońce będą mieć do godz.16- to wystarczy? Czosnki juz zamówiłam-myślalam ze tyllo z cebulek są takie inwazyjne, dlatego chciałam w doniczkach je sadzic jak Wiola.
Domówiłam szybko trzecią Angelę po tym jak Lidka napisałana szczęście udało sie dopisać ją do poniedziałkowej wysyłki.
Miejsce na drzewo niby jest-ale nie za dużo- pomyślałam o Amanogawie ze względu na pokrój, ale mąż protestuje bo mówi, że przy wietrze będzie uderzac o rynnę i jeśli tu ma być drzewo to max do 3m, a amanogawy wyższe rosną.
Wąż wyznacza krawędź rabaty-niby jest duża, ale patrząc na to gdzie konczy sie dach,to za duzo miejsc nie ma. Dlatego myślałam czy by tutaj nie dać jakiegos krzewu (ostrokrzew lub Roseum) a drzewo bardziej na skraju rabaty-mmiej więcej tam gdzie jest pętla z węża-tu juz do dachu większa odległość a drzewo z tej strony nie będzie mi zacieniać sypialni, ale to takie luźne przemyślenia. Tu koło podjazdu w sumie kiedys myślałam o przewieszajacym się, ale wiele płaczków to giganty.

LIDKA 14:32, 28 wrz 2024

Trzy róze to ładniej wygląda niż 2. ja sadziłąm po 2 a w tym roku podczas przenosin na kortową dosadzam po 3 z gat.

Nie wiem jakie drzewo tam mozeesz wsadzić. Lecące liście oznaczają czyszczenie rynny, może graba lub buka kolumnowego. buk rohani jest chudy i gęsty.

Na razie zrób rabate a z drzewkiem można zaczekać.

Asia a jakby topiar jakiś z iglaka? nieduży mógłby być.
JoanNa 15:05, 28 wrz 2024

No jednego ciska opitoliłam na stożek tylko na razie mały jest, siedzi w doniczce i czeka na swoje miejsce. Generalnie to wokół domu chcę wpleść zimozielone w postaci cisowych kulek czy stożkow i wokół tarasu tą laurowiśnię. Myślałam o kulkach tujowych bo to inna zieleń i faktura niz cisy, ale jak one takie niedotykalskie są i łysieją, to nie wiem czy takie kapryśne chcę-zwlaszcza że u mnie nie będzie nasadzeń pod linijkę, więc w końcu coś je będzie dotykać.
Anda 08:59, 29 wrz 2024

JoanNa napisał(a)

Róże słońce będą mieć do godz.16- to wystarczy? Czosnki juz zamówiłam-myślalam ze tyllo z cebulek są takie inwazyjne, dlatego chciałam w doniczkach je sadzic jak Wiola.
Domówiłam szybko trzecią Angelę po tym jak Lidka napisałana szczęście udało sie dopisać ją do poniedziałkowej wysyłki.
Miejsce na drzewo niby jest-ale nie za dużo- pomyślałam o Amanogawie ze względu na pokrój, ale mąż protestuje bo mówi, że przy wietrze będzie uderzac o rynnę i jeśli tu ma być drzewo to max do 3m, a amanogawy wyższe rosną.
Wąż wyznacza krawędź rabaty-niby jest duża, ale patrząc na to gdzie konczy sie dach,to za duzo miejsc nie ma. Dlatego myślałam czy by tutaj nie dać jakiegos krzewu (ostrokrzew lub Roseum) a drzewo bardziej na skraju rabaty-mmiej więcej tam gdzie jest pętla z węża-tu juz do dachu większa odległość a drzewo z tej strony nie będzie mi zacieniać sypialni, ale to takie luźne przemyślenia. Tu koło podjazdu w sumie kiedys myślałam o przewieszajacym się, ale wiele płaczków to giganty.

Słońce do 16stej wystarczy.

Tam przy rogu może być rzeczywiście za mało miejsca.
Ewentualnie mogłabyś posadzić drzewo/krzew na tej półokrągłej rabacie pod oknem. Świdośliwa lamarckii jest dość przejrzysta, nie będzie zacieniać i bardziej w kierunku tarasu przy brzegu rabaty nie będzie zbyt dużo zasłaniać okna.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
JoanNa 11:14, 29 wrz 2024

Tu czy tu? Świdośliwy lubię, mam 2 na rabatkach przy bramie. A mam w donicy tego derenia Satomi-nada się tutaj? Chociaż derenie lubią słońce..-tu w miejscu zielonego drzewka jeszcze teraz miałby słońce i potem dopiero po południu. Miejsce niebieskie jest zacienione do popołudnia.
Anda 13:20, 29 wrz 2024

Wg mnie zielona miejscówka lepsza
Jaki krzew to sprawa gustu. Derenie są bardziej gęste i wymagają odpowiedniej wilgotności i lekko kwaśnego podłoża.
Wymiary obu krzewów są podobne.
JoanNa 16:15, 29 wrz 2024

Anda napisał(a)
Wg mnie zielona miejscówka lepsza
Jaki krzew to sprawa gustu. Derenie są bardziej gęste i wymagają odpowiedniej wilgotności i lekko kwaśnego podłoża.
Wymiary obu krzewów są podobne.

Ok, czyli dobrze Cię zrozumiałam, bo ja też o tej zielonej myślałam, ale jak napisałaś bliżej tarasu, to przez myśl ta niebieska mi przeszła.
Anda 17:34, 29 wrz 2024

Teraz jestem ciekawa na co się zdecydujesz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies