Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Anda 07:13, 23 wrz 2024

Joku -Jola ma rację. Te niskie nie są wcale niskie po kolejnym sezonie. Hodowcy stosują środki skarlające.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Wafel 09:48, 23 wrz 2024

No to zaskoczenie. To te moje w donicy z zeszłego roku pewnie normalne są
Gruszka_na_w... 14:12, 23 wrz 2024

Wafel napisał(a)
O ciekawe Jolu... myślisz, że tak robią? W tych wydłużonych są małe pączki kwiatowe, jest nadzieja, że coś się pojawi, jak przeżyły zimę w doniczkach to trzeba dać im szansę, może u mnie to miłość odwzajemniona

Robią, robią. Tak samo czynią z astrami nowobelgijskimi i staroangielskimi. Kupowane w markecie miały 30 cm i pięknie kwitły. W kolejnym sezonie wybujały na metr wzwyż.
Te chryzantemy kupowane w doniczkach są krótkowieczne. W kolejnych sezonach rosną wysoko, z każdym rokiem mają mniej kwiecia i zwykle po 3-4 sezonach już się nie budzą. Na ROD-owskiej działce miałam podarowane przez starszego działkowca chryzantemy. Kwitły bardzo późno, bo dopiero na przełomie października i listopada, ale wigoru miały zdecydowanie więcej niż te współczesne odmiany.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wafel 18:06, 23 wrz 2024

Jak padną to już trudno, w donicy to nie problem zastąpić
Wafel 16:10, 28 wrz 2024

Wieje, ale całkiem przyjemnie przyświeca słoneczko, co skłoniło mnie do pracy na powietrzu. Wczoraj i dziś ogarniałam osiedlowe. Na skarpie w jednym miejscu rozpanoszył się paskudny chwast, ma straszne rozłogi i oplata silnie rośliny trudno go usunąć
Barwinek na wale, przez to upalne lato rósł słabo, teraz nieco się ożywił, za to zachwycona jestem lawendą, która do dziś po przycięciu kwitnie bardzo ładnie.
Wrzucam ku pamięci parę zdjęć skarpy, płaskiej rabaty i wału pod murem, z którego po ulewach spłynęło trochę ziemi, może barwinek z czasem to wzmocni

Wafel 16:19, 28 wrz 2024

Wafel 16:21, 28 wrz 2024

Wafel 16:23, 28 wrz 2024

Klonik jakoś sobie radzi i walczy o życie

Wafel 16:26, 28 wrz 2024

Zastanawiam się dlaczego, już w środku lata tak mocno poczerwieniały mi niektóre tawuły Goldflame, czyżby to zależne od pH gleby, te rosną obok siebie w sumie...

Wafel 16:28, 28 wrz 2024

No i skarpa...
Rok po założeniu całkiem dobrze już wygląda Sukcesywnie usuwamy agrowłókninę.