Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 17:02, 24 maj 2019

Do góry
Witajcie. Mam pytanie co to za iglak i jak go przyciąć aby nadać mu siekawy wygląd?
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 16:58, 24 maj 2019

Do góry
Makusia napisał(a)
I jeszcze takie...

No prosze, a jednak niektore firmy portafia normalnie pakowac sadzonki. Od kogo to?
W samym słońcu 16:56, 24 maj 2019

Do góry
Dziewczyny a jaka inna hosta czy trawa pasowałaby do tej? Nie wiem jak się nazywa bo dostałam i pirizsadzalam w parę doniczek. Chciałabym posadzić je jak podrosną pod ścianę domu od strony północnej i kawałek od wschodu. Co radzicie sadzić solo czy naprzemiennie z inną hosta czy trawą?
Podmiejski ogródek 16:51, 24 maj 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

Zgrzyta Wam czy nie zgrzyta?

No dobra, na klatę biorę - mnie zgrzyta ale ja osobiście nie lubię srebrnych liści (z bardzo rzadkimi wyjątkami)
Zielony AZYL 15:28, 24 maj 2019

Do góry
dominka napisał(a)
Majowo

truskawki i borówki

Podoba mi sie to twoje majowo.
Pekinie.
Takiego zawilca od sąsiadki dwa dni temu dostałam
Tulipanowo pięknie.
I owocki będą. ja swoje owoce bardzo lubię
clemki i szałwie juz tuz, tuz.
pozdrawiam cieplutko.
Zielony AZYL 15:24, 24 maj 2019

Do góry
dominka napisał(a)

Aniu witam Cię serdecznie.
Mam jeszcze takie zdjęcia, u Ciebie też widziałam kotka

No nieźle, nieźle..
Moja kocimietki nie rusza.raczej żadnych roslin mi nie rusza.
Czasami trawkę sobie pogryzie.Ale szkód nie widać. A to najważniejsze.
Fajny kociula
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 15:21, 24 maj 2019

Do góry
I jeszcze takie...
Ogród na piasku i z wielkim murem 15:21, 24 maj 2019

Do góry
Alicja169 napisał(a)

to też nienazwane, zakwitło, wcześniej trochę przymarzło, ale nie wiem jak się nazywa?

To kiścień

Ja tu widzę smaczne widoki na fotkach, a szczególnie wpadł mi w oko dyptam i łan irysów. Kalinom japońskim deszcz też zawsze w smak. Pozdrawiam
Działka prawie w Borach Tucholskich 15:15, 24 maj 2019

Do góry

ma już sporo latek i wciąż tylko trzy listki

to ma być szał
Hortensja Miss Saori (Chelsea Flower Show 2014 uznana za najlepszą roślinę roku)
Moja działka na Dębowym Lesie 15:14, 24 maj 2019

Do góry
gogo napisał(a)
Uśmiałam się z eMów w składzie porcelany
U mnie jest tak samo, jak mi pomaga, to muszę mu pokazać, gdzie ma postawić kajaki nr 45
Muszę podpatrzyć jaki masz układ host, bo bardzo fajnie masz skomponowane i mi się podoba.
U mnie jest misz-masz, za dużo dwubarwnych, muszę to zmienić, bo się nie prezentują dobrze.

no takie to czasami dni, i nasi eMowie i czasami my jak te słonie.
O i ty tez to znasz.
Ja potrafiąc hosty obok zamieniać, przesadzając albo 40 cm przesuwać-przesadzać , bo mi nie pasowało.Dla mnie najładniej wyglądają kontrastowo, wówczas podkreślają urodę jedna drugiej

Ten kwitnie

A ten się namyśla
Ogród pod lasem 15:11, 24 maj 2019

Do góry
malgol napisał(a)
Iza, fajny ten rodekU mnie tez w tym roku w większości mniej kwiatów mają niż w ubiegłym sezonie.Ja to kładę na karb suchego lata.Pewnie nie dały rady wytworzyć dużo pąków.

Śliczny! Czekałam, czekałam i w końcu są kwiaty On jest u mnie dopiero drugi (czy trzeci?) sezon, te stare sztuki są zapączkowane w porządku. Może i Eskimo się poprawi jak podrośnie.

Podmiejski ogródek 15:09, 24 maj 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

Na plan nasadzeń się nie patrz (chyba że jako dowód, jak ja się męczę z tym tematem). Chodziło tylko o kształt całej rabaty.

Wysokość - faktycznie. Miało być stopniowanie ale coś mi nie wychodzi.

Z tyłu faktycznie są parzydła leśne. W zeszłym roku były miskanty variegatusy, ale nie chciały rosnąć, więc zostały zastąpione przez najwyższe parzydła jakie udało mi się dostać.
Jako środkowe piętro - hosta i hakone (zgadza się: all gold); hakone jeszcze urośnie;
I niska drobnica na przodzie się rozjechała. Wietlice i tawułki są niższe niż myślałam i bodziszek, który rośnie z przodu je przerasta.
To też jest do poprawy.

Wielkie dzięki za zwrócenie uwagi
dobrze, proszę się nie śmiać ale czasu nie mam więc bardzo odręcznie bo wytłumaczyć nie umiem i ja to na żywca układam a potem jeszcze 5 razy zmieniam

tłumaczenie - od lewej
zabieramy część tiarelek i przesuwamy trochę dalej. W ich miejsce wchodzi wietlica bo niska i się kładzie więc raczej na przód niż w głębi. Pod hostę część bodziszków wciskamy. Potem masz coś liściastego (sorry nie wiem co to ale zgrupowałabym to w 2 kępki. Hakone na przód, za nim tawuły i hosta ale jakaś niższa. Być może 1 haconka ta z lewej poszłaby do samej prawej. Nie wiem jak tam korzenie idą. W realu może być niewykonalne. w to miejsce na przodzie tiarelka lub bodziszek.

i dla porównania o co mi chodzi.

A, jakbyś jeszcze jedno parzydło chciała to mam, z tych wysokich podobno. 3 rok stoi u mnie w doniczce. Rośnie ale nie mam dla niego miejsca. A u ciebie po prawo by się tam przydało.
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 14:59, 24 maj 2019

Do góry
Nowoczesny ogród ze skarpami 14:59, 24 maj 2019

Do góry
Witam witam jest słońce to i humor lepszy jest chyba działam na baterie słoneczne...

Na zdjęcia grabów jeszcze przyjdzie czas.. Dajmy im się dobrze zakorzenić
Póki co zastanawiam się nad rabatą w tym miejscu (czerwona strzałka)
Chyba będzie ona konieczna bo zbyt jestem widoczna od drogi głównej (cały taras jak na dłoni), a niż Smaragdy podrosną i na taką wysokość żeby zasłonić to fiu fiu...

Musiałabym tu coś posadzić wysokiego pomimo iż przy tarasie rośnie żywopłot z Laurowiśni (który nie wiem czy się utrzyma bo ciężko zniósł zimę, a miejsce ma za bardzo wietrzne.. - szmata tymczasowa ). Myślałam nad trawami wysokimi, ale nie wiem czy takie wolnostojące nie będą się przewracać? No i są efektowne tylko przez jakiś okres.. Druga opcja była taka, żeby zrobić żywopłot z cisa i ewentualnie przed nim jakieś trawy.. Była też opcja żeby posadzić tutaj graby, ale stwierdziłam, że będą zbyt "wysokie" tak blisko tarasu.

Od strony sąsiada jest ok, nawet taki widok mi odpowiada, więc nie wiem czy taką "ścianę" zasłaniającą tworzyć na całej długości ( ok 22 metry cała długość !!) czy tylko do pewnego momentu ???

Jeszcze widoczek od strony głównej drogi na taras - niestety tak bardzo mnie widać nie wiem ile metrów musiałyby mieć Smaragdy żeby zasłonić widok na taras

I tutaj przymiarka grabów, które powędrowały już w inne miejsce i nie zamierzam ich ruszać już choćby nie wiem co

Po nitce do kłębka ;) 14:58, 24 maj 2019

Do góry
Kilka kadrów po deszczu
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 14:57, 24 maj 2019

Do góry
i jeszcze kwiatuszkowo
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 14:55, 24 maj 2019

Do góry
Ale i roślinek i kwiatuszków tez jest u Bogusi ładnych dużo .
Pani gospodyni z panem zajęta nadzorowaniem pracowników, to ja obchód zrobiłam
Bogusine kwiatuszki

Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 14:52, 24 maj 2019

Do góry
P{raca wre

Podmiejski ogródek 14:50, 24 maj 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
A, tak mi się skojarzyło, ja te paprocie fioletowe mam przy Silver Sceptre, bardzo ładnie razem wyglądają

Są!
zaraz na prawo od tej wietlicy, dochodzą do siebie po zimie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies