Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Gosiek33 14:56, 24 maj 2019

TAR napisał(a)
o matko ale fajna ta hosta, mi sie zawsze kurduple zdarzaja

czemuś nic nie mówiła?
makadamia 14:58, 24 maj 2019

Podobają Ci się te sine wietlice?

Nie mogę pójść za Twoją radą, bo hakonki to duet do hosty, której potrzebuję pod hortensją na patyku, żeby łyso nie było.

Chyba że znowu się okaże, że rośliny nie rosną tak jak trzeba, i koncepcję trzeba będzie zmienić
inka74 15:09, 24 maj 2019

makadamia napisał(a)

Na plan nasadzeń się nie patrz (chyba że jako dowód, jak ja się męczę z tym tematem). Chodziło tylko o kształt całej rabaty.

Wysokość - faktycznie. Miało być stopniowanie ale coś mi nie wychodzi.

Z tyłu faktycznie są parzydła leśne. W zeszłym roku były miskanty variegatusy, ale nie chciały rosnąć, więc zostały zastąpione przez najwyższe parzydła jakie udało mi się dostać.
Jako środkowe piętro - hosta i hakone (zgadza się: all gold); hakone jeszcze urośnie;
I niska drobnica na przodzie się rozjechała. Wietlice i tawułki są niższe niż myślałam i bodziszek, który rośnie z przodu je przerasta.
To też jest do poprawy.

Wielkie dzięki za zwrócenie uwagi
dobrze, proszę się nie śmiać ale czasu nie mam więc bardzo odręcznie bo wytłumaczyć nie umiem i ja to na żywca układam a potem jeszcze 5 razy zmieniam

tłumaczenie - od lewej
zabieramy część tiarelek i przesuwamy trochę dalej. W ich miejsce wchodzi wietlica bo niska i się kładzie więc raczej na przód niż w głębi. Pod hostę część bodziszków wciskamy. Potem masz coś liściastego (sorry nie wiem co to ale zgrupowałabym to w 2 kępki. Hakone na przód, za nim tawuły i hosta ale jakaś niższa. Być może 1 haconka ta z lewej poszłaby do samej prawej. Nie wiem jak tam korzenie idą. W realu może być niewykonalne. w to miejsce na przodzie tiarelka lub bodziszek.

i dla porównania o co mi chodzi.

A, jakbyś jeszcze jedno parzydło chciała to mam, z tych wysokich podobno. 3 rok stoi u mnie w doniczce. Rośnie ale nie mam dla niego miejsca. A u ciebie po prawo by się tam przydało.
Gosiek33 15:15, 24 maj 2019

makadamia napisał(a)
Podobają Ci się te sine wietlice?

Nie mogę pójść za Twoją radą, bo hakonki to duet do hosty, której potrzebuję pod hortensją na patyku, żeby łyso nie było.

Chyba że znowu się okaże, że rośliny nie rosną tak jak trzeba, i koncepcję trzeba będzie zmienić

Bardzo je lubię ale trudne skomponowania, do nich ciemne żurawki, ciemna dąbrówka, ta blada miodunka która tu gdzieś rośnie i niebieskie hosty pomiędzy nimi blade wysuszone korzenie, siwy kamień... I to może być mała rabatka osobna by tamtego układu nie zaburzać.

Paprocie im dziwniejsze tym bardziej uwielbiają kamienie i korzenie
Gosiek33 15:23, 24 maj 2019

A nie chcesz tam posadzić tojeści - orzęsiona Firecraker - średniowysoki ciemny akcent, koło tych cisów? Mogę ukopać
TAR 15:35, 24 maj 2019

Gosiek33 napisał(a)

czemuś nic nie mówiła?

a bo wiedziałam ze masz na zbyciu? szykuje ci roslinki, parzydło ukopalam i zadołowałam ładna sadzonka wyszła, kilka sniedkow mam tylko ale one sie ładnie rozejda. no i jak wsadze te moje skarby to ukopie ci marcinkow, ja jestem zamarcinkowana na maxa czuje sie przygnieciona ich iloscia tegoroczna ale jesienia bede uchachana pewnie za rok bede mogła odkrajać dzielżany. a chcesz hyzopu?
Catalinasdiary 15:43, 24 maj 2019

Ale burza mózgów się tu odgrywa. Mi nie pasuje kolorystyka, w sensie połączenie zimnych i ciepłych odcieni. Ale. Ja swoją frontową 3 razy przez 3 lata zmieniałam, bo moja wizja nie pokrywała się ze stanem faktycznym. I teraz jestem w końcu zadowolona. Myślę że nie warto już dłużej czekać skoro pół roku/ rok i roślina nie spełnia Twojego wyobrażenia. Zmieniaj tak jak ty to czujesz.
inka74 15:50, 24 maj 2019

Jeszcze jedno rozwiązanie może można u ciebie zastosować. Mam tak posadzone niektóre byliny przy tujach, berberysach i bukszpanach bo one mają bardzo gęstą siatkę korzeni. Wkopuję byliny w doniczkach, dołuję je po prostu. Doniczki są odpowiednio większe, doskonale sobie tak radzą i rosną, w doniczkach jest dobra ziemia, korzenie im nie przeszkadzają. Oczywiście nie jest to sposób na wszystkie rośliny ale na te, które chciałabyś wsadzić w korzenie innych roślin. Drugi temat - u mnie w korzeniach tuj i jałowców doskonale radzą sobie hosty. Nic innego nie dawało rady a te rosną praktycznie pod nimi. Wiem, że to może nie jest idealne rozwiązanie ale może tam po prostu więcej host dać? One są tak bardzo różnorodne. Niedrogie i możesz je dostać też od nas. Łatwo się rozmnażają. Mam potwora dużego o zielonych listkach - mogę ci dać sadzonkę. Anula ma cudne hosty i ogromne - uśmiechnij się do niej, może podzieli coś dla ciebie. Jej hostowa jest super! Pamiętam, że Mrokasia miała hosty do wydania. Wystarczyłoby boki tej rabaty hostami zabudować. Ba, hosty są mega wytrzymałe - możesz je w tym roku wsadzić na tzw. rozsadnik nawet pod tujami może być a potem w miarę potrzeby możesz dodawać do rabat.
Zakrecona 16:17, 24 maj 2019

Makusia napisał(a)
Są takie wątki, na których jest tak wyjątkowo merytorycznie i poziom dyskusji jest tak wysoce profesjonalny, że wręcz abstrakcyjny
Np. Twój

Próba wczytania się, wprawia mnie w zakłopotanie
Pomacham tylko

Też mogę tylko pomachać , ale paproć i brunera troche jednak się gryzie
tulucy 16:51, 24 maj 2019

makadamia napisał(a)

Zgrzyta Wam czy nie zgrzyta?

No dobra, na klatę biorę - mnie zgrzyta ale ja osobiście nie lubię srebrnych liści (z bardzo rzadkimi wyjątkami)