I miały być jeszcze seslerie: (Krzak piwonii oczywiście do wykopania ale chcę poczekać aż zakwitnie)
tak się wcześniej zafiksowałam na molinie że tam w rogu tego "trójkąta" umieściłam kilkanaście jej kępek. Te zółte kółka to rozplenica Lady U. Coś mi się wydaje, że w tym roku potwora z niej nie będzie
No trochę namieszałaś z tym zdjęciem ale wiem o co chodzi. Trawka o którą pytasz to nie rozplenica, za duża jak na maj. Na brzegu rabaty mam posadzone carexy The Beatles, tej wiosny po przycięciu bardzo ładnie mi się rozrosły, mam je u siebie już trzeci rok.
Nazwy podczas zakupu rutewki niestety nie było, nawet pytałem właściciela szkółki ale nie umiał mi pomóc.
Dzięki Aga , ogród coraz starszy i kolekcja roślin coraz większa, ciężko już sadzić na rabatach nowe nabytki.
Ogród warzywny nabiera masy, jeszcze nie ma co pokazywać. Warzywa bardzo ładnie mi wzeszły pomimo fatalnej pogody w kwietniu, w tygodniu wysiałem dyniowate i rozsady pomidorów czekają na posadzenie. Pojawiły się nowe alejki trawiaste które trzeba przyciąć ale brak na to czasu, ledwo nadążam z koszeniem darni która przy tej pogodzie rośnie jak szalona.
Kamilo, dziękuję. To prawda, zdjęcia nie oddają tego co na żywo ale przynajmniej trochę tej dobroci mogę Wam zaserwować. Uwielbiam po całym dniu przysiąść wieczorem na ławce i popatrzeć na otaczające mnie widoki.
Wiosna w tym sezonie przez pogodę nie należy do łatwych. Na szczęście zrobiło się ciepło i wszystko wróciło do normy, rośliny pokazały swoje piękno.
Dodatków w ogrodzie jest sporo i pojawiają się wciąż nowe. Czekam na kolejne ale muszę się uzbroić w cierpliwość bo unikatowe rzeczy powstają powoli.
Witaj Madziu w moich progach. Wątek tworzę od trzech lat i w tym czasie bardzo wiele zmieniło się w ogrodzie. Ciekaw jestem które odmiany tulipanów spodobały Ci się najbardziej ? Pozdrawiam i dziękuje za wizytę.
Dzisiaj piękna pogoda, byłam w ogrodniczym i zakupiłam takie cudeńka
wzbogaciłam się o trzy nowe hosty, żurawkę marmalade, jeżówkę białą, miskanta dronning ingrid, trytoma Ice Queen, rozplenica Black Beauty, rojniki
ML zniesie półcień pod koronami drzew (bo te przecież się rozrosną), pomiędzy drzewa hortki. Hortki ok 1,5m od miskantów. Variegatus lubi słońce. On jest spory, masywny (jak się rozrośnie).
Odległosci są na początek spore, ale za 3 lata będzie już inaczej - rosliny ukorzenią się, zaaklimatyzują i pokażą moc
Jesli hortki będziesz prowadzić wyżej to rozplenica metr od nich. Zakryje nóżki
Toszka a czy rozplenice można dzielić? Pisałaś kiedyś o wersji mniejszej rozplenic, ktoś tutaj na O podobno ma takie, możesz przypomnieć nazwę, te które ja mam do mojego ogrodu są za duże.
Chcę między miłorzęby wsadzić dwie hortensje Diamantino i jakieś trawy po bokach.
No, własnie jakie trawy, bo się na nich nie znam? Żeby to się wszystko razem zgrało i ładnie komponowało. Myślałam o rozplenicy Hameln, ale czy ona nie będzie za niska?
Nie chcę też stworzyć takiej wielkiej ściany. A może zamiast hortensji tylko rozplenica?
Miałoby być tak: rozplenica, miłorząb, hortensja, miłorząb, hortensja, miłorząb, rozplenica
Ps. Toszko, nie potrafię się wstrzymać A poza tym w przyszłym roku mogę zmienić rabatę
Rozplenica w ciągu ostatniego tygodnia wzięła się ostro do roboty. Wygląda co raz lepiej
Kompostownik dziękuje za pochwały w ten weekend szykuje się z drugiej strony lekka zmiana.
dla mnie zakładanie trawnika to wyższa szkoła jazdy
ładnie zasłoniłaś kompostownik
i te tulipany w kolorze ciemnego wina bardzo mi się podobają
moja rozplenica też dopiero się zazieleniła, a co tu mówić o długich pędach
teraz już robi się ciepło, to może szybciej będą rosły
Przemuś, tylko mi nie mów że to są rozplenice, bo... nie ręczę. Bujność i kolory u Ciebie zniewalające. Zachwycam się białymi tulipkami pomiędzy kulkami, cudnie to wygląda. I wszystko inne też! O rutewkę teże dopytuję, przypomniałeś mi tym zdjęciem, że chciałam ją kupić.
Edit: coś namieszałam w cytowaniu, chodzi mi o zdjęcie z trawą, żółtymi tulipanami i szafirkami. Czy to jest rozplenica?