Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród na tle lasu malowany 08:40, 20 maj 2019

Do góry
A tu wspomniana kompozycja z wierzbą Hakuro. Nie widziałam nigdy takiego pomysłu, ciekawa jestem jak dużo przycinania to wymaga.

Trochę źle zrobiłam zdjęcie, mało widać fioletowy łan kwiatów. Mam wrażenie, że fiolet jest na topie wśród kwiatów, ale może się mylę.

I jeszcze pałac z ogrodem
Dwa ogrody 08:38, 20 maj 2019

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

Po tych deszczach są znakomite warunki do uprawiania tetrisu, roślinki sobie chwalą

czy to wieczornik damski w białej odsłonie?

Ogród Małej Mi 2017 08:38, 20 maj 2019

Do góry
yolka napisał(a)
Na wisterię spoglądam zazdrosnym okiem

Nie zazdrość bo padnie I będzie Twoja wina
I o poranku..

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:37, 20 maj 2019

Do góry

2 piękne Alfredy odżyły po deszczach.:

Tego jegomościa nazwy nie znam jeeeszcze
Ogród Małej Mi 2017 08:36, 20 maj 2019

Do góry
Sima napisał(a)
Piękne drzewa

Piękne... tylko rosną duże

Tamaryszek czyli Pan Rysiek.. przesadzany do TV dla potrzeby programu Maja w Ogrodzie, jako zobrazowanie jak przesadzić w dwie osoby domowym sposobem wielkie drzewa.. .. miał być do wywalenia.. a Pan Ryś się zaprał i sobie rośnie.. pasuje tu jak pięść do oka.. ale ma się coraz lepiej..

Ogród Małej Mi 2017 08:33, 20 maj 2019

Do góry
Witaj poniedziałku.. rano jeszcze nie padało, ale zaraz zacznie.. kawa w biegu zaliczona

Ogród Małej Mi 2017 08:31, 20 maj 2019

Do góry
Pada i przypomniały sobie o mnie
Nawet w szklarni zeżarły dalie do zera.. tak się chowały, ze musiałam posiłkować się granulkami do doniczki.. dalii brak i szkodnika też było brak..
A wieczorkiem przy okazji rodzinnych rozmów na telefon.. by nie marnować zasobów ludzkich.. wiadereczko uzbierane.. tyle szkodników mniej.. a to kropla w morzu .. brrr witaj nowy sezon..

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 08:26, 20 maj 2019

Do góry
Jak trochę obeschnie jadę na działkę zwalczyć trochę perzu zanim zeżre mi warzywa. Mam worki znowu, pojadę napełnić je wiórkami, ale znowu dobrze byłoby gdyby nie były mokre. Przyczepka by mi się przydała ale czy moje mini autko ją uciągnie? Plus hak założyć... wypadałoby rozeznać możliwości Książki potem mogłabym wozić. Będą regały do sufitu, wreszcie książki w jednym miejscu, a przecież tyle oddałam wcześniej do biblioteki hehe. No nic. Miejsce do przechowywania muszę zaplanować, liczę że mi ojciec zrobi meble, tym razem chyba ostatni raz... (bo chyba wyprowadzać stamtąd się już nie będę? choć cholera wie, nigdy nie mów nigdy

Bartek w drodze na budowę, robią przyłącze wodkan przy fundamentach których jeszcze nie ma buuuu i przygotowują miejsce pod szambo...
Pada co i rusza, burze, potem trochę obeschnie i na nowo. Woda stoi na trawniku tutaj, tam jest stok na szczęście i lekki spadek, co bardzo pomaga. I droga na granicy z sąsiadem to fajny pomysł, za nią posadzę szpaler hortensji, będzie pięknie
Rosną sobie:

Truskawki kwitną w doniczkach...

Ślimaki żrą hosty

Trawki od Bogdzi podzielone

Miłego dnia i tygodnia!!!
Dwa ogrody 08:23, 20 maj 2019

Do góry
Gobasiu, miło Cię widzieć

niektóre z wczorajszych zakupów

już muszę uciekać...
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:21, 20 maj 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
A lekko pstrokate nie może być? Dereń by mi tu pasował. Ivory Halo, Sibirica Variegata lub Alba Aurea. Teraz by były ładne z listków a potem z czerwonych lub limonkowych gałązek. Są też ich wersje szczepione na pniu.

Hmmm edit - nie korci cię, aby ten róg z trawy pozbawić i po większym łuku rabatę zrobić? Przez to że wąska to trudna jest do zagospodarowania. Ja u siebie znalazłam miejsce do poszerzenia i wciśnięcia 3 róż i 10 kocimiętek

No właśnie dereń to tu by najbardziej pasował , tylko dokładnie naprzeciwko, na rabacie pod domem, pod tą podkrzesaną tują już rośnie sibirica variegata. Nie wyglądałoby to głupio gdyby drugi rósł naprzeciwko? Może właśnie w wersji na pniu??? Chociaż jakoś bardziej bym tam krzak widziała.

Tam jest wąsko, w tym najwęższym miejscu gdzie właśnie rośnie ta nieszczęsna kalina jest teraz jakieś 1,2m od ściany tuj. Zamierzam odrobinę poszerzyć tę część rabaty od donicy z karaganą do łuku z pissardi, ale i tak w tym najwęższym miejscu nie osiągnę więcej niż 1,5 od tuj.

Może lepsza fota - pokazuje całość. Kaliny szukać po prawej, pissardi jest w rogu na lewo od kokona z zielonej siatki.

Dwa ogrody 08:17, 20 maj 2019

Do góry
GorAniu, tak to z etykietami bywa
Margarete, nie zawsze ta obfitość wychodzi roślinom na dobre
Mirkaka- róże mi się nie podobają w tym roku, chyba szału nie będzie- przymrożone jednak, owady grasują. Ta roślinka to orlik
Anda- a ja popłynęłam wczoraj z zakupami roślinnymi, lista była przygotowana, ale chyba za długa
Jolanko- niezapominajki warto mieć, w starym same mi się siały, tutaj zaprosiłam je dopiero w tym roku
Hanuś, lubię to święto, w pracy od dziewięciu lat je obchodzimy, bo idea zacna, co roku coś innego wymyślam
Bożenko, truskaweczki rozrosły się z czterech odratowanych sadzonek
Ryska - reszta pomidorów nadal nie wysadzona, chociaż na zewnątrz stoją

Pogodny w sumie weekend zaowocował wykonaniem "oczka" a w związku z tym rozkopaniem jednej rabaty wg pomysłu eMa. Jak to dziewczyny piszą, tetris totalny... i czuję każdy mięsień Wykopane rośliny, sterta ziemi itd. znacie to Em zadowolony, bo woda jest, ale cała koncepcja wcześniejsza rabaty do zmiany. Także zamaskowanie folii, posadzenie roślinek wodnych.
Wczoraj byłam też na targach, kupiłam paprocie, kukliki - niestety nie było tych co chciałam i parę innych roślin.
Chwilowo mam totalny brak czasu...
zostawiam na miły tydzień

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:51, 20 maj 2019

Do góry
Dziękuję za propozycje programów, postaram się coś wgrać, bo na razie to wolno idzie..

Po deszczu..

Ogród na tle lasu malowany 07:50, 20 maj 2019

Do góry
Nas też oszczędziło, zdążyliśmy wrócić do auta

Daisy Days 2019

Ogród do odnowy 07:45, 20 maj 2019

Do góry
Gruszka prośba o ocenę, jako, że masz taki bez od kilku lat - co mojemu dolega, poza mszycami, które go dopadły dopiero gdy zaczął więdnąć

tak wygląda po częściowym wycięciu górnego piętra, teraz więdnie kolejna gałąź. I żeby tak czarno nie było

Miłkowo - sezon 2016-2022 07:44, 20 maj 2019

Do góry

Rododendronowy ogród II. 07:44, 20 maj 2019

Do góry
Bogdzia napisał(a)
A na koniec mój buk.

Wszystko pięknie kwitnie, buk śliczny piwonie też, niektóre mamy te same szkoda tylko, że po deszczu bidne, pozdrawiam
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:43, 20 maj 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Po deszczach powinno się zazielenić.

Tak to wygląda aktualnie, różnica 7 dni od ostatnich zdjęć

Pani Danusiu, po pierwszym koszeniu powinno szybciej ruszyć to zagęszczanie?
Działeczka Asi :) 07:35, 20 maj 2019

Do góry
asiak napisał(a)
W związku z tym, że różaneczniki nie chcą rosnąć na rabacie rodkowej, zmuszone będą do eksmisji
W zamian kupiłam trzy hortensje 'Sundae Fraise', które osiągają 1m wysokości.
Hortensje w miejsce rodków i teraz, co do nich?
Z tyłu rabaty jak widać rosną trzmieliny i one muszą zostać. Musi zostać magnolia wsadzona z lewej strony, i musi zostać (przynajmniej chciałabym ) świecznica i dwie miniaturowe jodły z prawej strony.
Do dyspozycji z roślin mam seslerię jesienną, hokonki All Gold i Aureola, trzy rozplenice Hameln i kilka białych tawułek.
Na brzegu rabaty wsadzam w sezonie różowe begonie stale kwitnące. Mam jeszcze 3 szt, azali japońskich Orlice, ale one też jakoś kiepsko rosną, takie rosochate są.
Wymienione rośliny oprócz hortensji nie musza się znaleźć na rabacie, ale mogą
Mogę dokupić coś nowego Myślałam o tujach Danica, bo po zimie tam mało się dzieje.
Ale już nic nie mówię, czekam może coś podpowiecie?
Rabata na wysokości pierwszej trzmieliny z prawej strony ma 1,2 m, a na wysokości pierwszej trzmieliny z lewj strony - 1,7m.
Słoneczko od rana. Od godziny ok. 13 rabata przechodzi w cień począwszy od prawej strony. Do końca dnia cień.

Oto i ona

Rozczochrane liście to krokusy

Prawa strona

Lewa strona, hakonki przy magnolii sadzone teraz na wiosnę to trochę marne jeszcze.

Hakonki za blisko rodków, jedno i drugie po 3 latach będzie ogromne.
Rododendronowy ogród II. 07:34, 20 maj 2019

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Gosia jak się Wam przechowały te pachnące rh?

Nie najlepiej, choć musiały wytrzymać sporo w upale w donicach zanim przygotowałam im miejsce na rabacie. Z trzech sztuk, dwie wyglądają jaky miały pąki kwiatowe. Liście kiepskie, a najbardziej oberwały w czasie wczesnowiosennych wichur. Powiedz Bogdziu czy kilka kwiatków powinien mieć?

i pierwszy kwiatek Alfreda bardzo mnie cieszy

daj znać to przeniosę zdjęcia do siebie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies