Piękny kolor tej Reine Des Violettes ale Ascot cudna, a ta biało- żółta to Pilgrim może? Edenke masz też śliczną bo u mnie nie chce rosnac i nie wiem dlaczego, ma dwa kwiaty co roku Pięknie u Ciebie i ciągle wzdycham u Ciebie do kompozycji i dekoracji, słyszałam dziś w radiu jaki problem u Was z komarami ale za chwile wszedzie tak bedzie przez te upały u mnie slimaki zjadły mi część astrów i dalii Wszelkiego robactwa jest wyjątkowo dużo. Pozdrawiam
Reine Des Violettes nie należy do moich ulubionych. Dwa lata temu podsadziłam ją inną różą a ją miałam wyciąć. Choroba pokrzyżowała plany i róża została. Wprawdzie kwitnie obficie,ale lepiej wygląda na zdjęciu niż w realu, dlatego się skusiłam i ją kupiłam. Teraz po kwitnieniu mocno ją przytnę, bo już nad nią nie mogę zapanować. Mam też Pilgrim, ale chyba jej jeszcze nie pokazywałam.
Znajdź stronę do tyłu link z filmikiem o pielęgnacji róż na pewno znajdziesz przyczynę dlaczego u Ciebie Edenka jest słaba.
Gdzieś wyczytałam, że na ślimaki dobrze jest nalać w podstawek trochę koli, lub pepsi koli. Podstawek zagłębić w ziemi żeby wszystkie ślimaki miały do niego dostęp. Podobno kola ma coś w swoim składzie, że zabija ślimaki, czegoś tam one nie potrafią strawić.
Aniu nie znam nazwy, ale jakby ktoś znał to proszę o podpowiedź. Mirka zasugerowała że może to jest męczennica, ale to nie to. Pierwszy raz od wielu lat mam wieloodmianowe obsadzenia w donicach i nawet mi się tak podoba.
Już znam nazwę Osteospermum zwane stokrotką afrykańską.
Mirko to na pewno nie jest męczennica, ta roślinka jest z niskich ona się nie pnie. Ma może do 30cm wysokości.
Nie wierzę, jak to pozbywasz się róż???? Przecież to u Ciebie między innymi zarażałam się różyczką. Nawet kilka kupiłam takich, które spodobały mi się w Twoim ogrodzie.