Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród, mydło i powidło. 21:34, 02 cze 2019

Do góry
Sonka napisał(a)
Dziękuję , jestem ciekawa z bliska, jaką ma plamkę, bo mi szkółkarz sprzedał inny egzemplarz a kupowałam w jesieni, więc kwiatów nie było.

Przepraszam za opóźnienie. Wstaw zdjęcia swojego - tego co do którego masz wątpliwości.

Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 21:31, 02 cze 2019

Do góry
Witam wszystkich,

wspaniały pomysł takiej strony dla pasjonatów oraz początkujących ogrodników.

Forum czytam od dawna, sprawia mi to dużą przyjemność.

Sama mam ogródek w ROD, pielęgnuję go niestety tylko w soboty lub niedziele, ale staram się jak mogę.

Działka prze 6-7 lat nie była uprawiana z przyczyn losowych, od ok.9 lat próbuję ją zagospodorować. Do istniejących wcześniej dwóch piwonii i drzew owocowych oraz krzewów aronii, z konieczności dosadziłam inne rośliny wieloletnie, które nie wymagają codziennej obecności.

Ziemia w ogródku jest przepuszczalna i raczej jałowa, z wyjątkiem obszarów, na których wczesniej rosło część drzew owocowych. Po ich wycięciu, mogłam troszkę urozmaicić nasadzenia.

W cieniu - zacieniona 21:30, 02 cze 2019

Do góry
Liliowo i kolorowo:) 21:29, 02 cze 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Jejku jak u Ciebie pięknie Ostatnio jak byłam wzdychałam, a teraz to aż się do ekranu laptopa uśmiecham. Cudowny masz ogród przez cały rok, ale maj zdecydowanie wygrywa.

Ciesze się, że się podoba ten mój misz-masz. Mysle, ze czerwiec tez bedzie kolorowy bo róż mam dużo, za to kiepsko z liliami. Za to Ty jesteś mistrzynią dekoracji, bardzo lubie Twoj ogrod bo jest z klimatem

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:28, 02 cze 2019

Do góry
bogumila napisał(a)

Piękna...
W ubiegłe lato przywiozła mi siewki KasiaWB

ostrogowiec
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:27, 02 cze 2019

Do góry
Sylwia parę dni, a kilkanaście stron musiałam nadrabiać. Czosnek od sąsiada MEGA - fajnie w ogrodzie wygląda. Łubiny masz ładne i dorodne bardzo. Też zaczęłam w łąkę dawać. Teraz zapowiadają trochę ładnej pogody, to podziałasz, choć chwasty rosną jak na drożdżach. Mam nadzieję, że to nakłuwanie widłami pomoże. Jak rośliny w tej nowej podwyższonej donicy się teraz mają? I chciałam jeszcze zapytać jak nazywa się clematis, pojedyńcze płatki, teraz na niebiesko kwitnie - o ten.
sylwia_slomczewska napisał(a)

Za drzwiami do ogrodu... 21:25, 02 cze 2019

Do góry
Milka napisał(a)
Bajeczne widoki iryskowo piękne, a sukces z siewu stale daję radochę

Maj jest bajecznyA iryski bardzo lubię i mam nadzieję powiększyć kolekcję
Udane siewy cieszą, bo nie zawsze są sukcesyW ogóle nie wzeszły mi np. suchołuski.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:25, 02 cze 2019

Do góry
zawitka napisał(a)
Twoje iryski to kłącza czy cebule????Piękne

Cebulowe iryski kwitną na początku kwietnia.
Teraz tylko te z kłączy.
Te ze sztywnymi liśćmi, to bródkowe, te z fontanną zielonych liści to syberyjskie.

Liliowo i kolorowo:) 21:24, 02 cze 2019

Do góry
paradas napisał(a)
Ale piękne orliki, ja dostałem wysokie sadzonki od znajomej ale marnieją od posadzenia.
Piękne rododendrony! Też sprawiłem sobie calsapa bo strasznie mi się podobał, ta ciemna plama w środku
Szkoda że tak mało zdjęć wisterii

Jeszcze proszę o nazwę odmiany tego rodka.
Pozdrawiam.

Nazwy rodka nie pamięam bo nazwałam go "Ania" bo to rodek od mojej dobrej koleżanki z "O" Jest piękny kremowy a Calsap bardzo polecam. Orliki się łatwo przyjmują więc spokojnie Pozdrawiam
A wisterii jakos malo zdjec zrobiłam bo zakwitła jak byliśmy na wakacjach
Zakwitł jeszcze taki czerwony.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:20, 02 cze 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Jak ją lubię takie buszowe twoje klimaty! Ja ostatnio w ogrodniczym że zdziwieniem obkryłam 4 rodzaje różowej szałwi. Każda inaczej kwitła i inny pokrój miała.

Iwonko, nie dobijaj mnie. U mnie rośnie niebieska NN. I tej wersji będę się trzymać. A czosnki to Krzyśki, bo taka nazwę najłatwiej mi zapamiętać.

Liliowo i kolorowo:) 21:19, 02 cze 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Danusiu wracam eM nakarmiony i spokoj jest.

Patrze, ze masz piękną azalie białą tez sie skusilam w tym roku i kupilam tak piekna, ze ide jutro i kupie 2 szt. Bylam dzisiaj w szkolce, ale deszcz mnie przegonil stalam w szklarni przez 30 min nie dalo rady chodzic.
Trzy razy lało jak z wiadra. Kaluze jak jeziora.
Wiem, ze u was tez nie wesolo z deszczem. U nas byla ogromna susza wiec ziemia jeszcze deszczowke przyjmuje. Wisla wzbiera ale to wody z poludnia.

W zwiazku z darmowym podlewaniem wszystko rosnie jak cholera. EM co 4 dni kosi trawe tak rosnie. Jakby nie kosil nie wjechal by pozniej bo mokra ostrze nie kosi tylko ucina lepki.

Jak na ta godzine u nas po takim desz zu jest 19 stopni w miescie zawsze wiecej. Komarzyska juz tna.

Koncze pozdrawiam ciszy w pogodzie i duzo slonka zycze.

U nas też ciągle padało a teraz jest piękne słonko i za chwile będziemy narzekać, na upał echh, że to już nie może być normalnie? Wczoraj cały dzień cięcie mój M pomagał bo sprzęt ciężki to szybciej chociaz poszlo no i plewienie, jeszcze nie skonczyłam a w upał to cięzko będzie, mam do posadzenia sadzonki kwiatow co mi wnusie posiały do doniczek)) Ale jest pięknie wszystko kwitnie, nawet nie wiem gdzie zdjecia zrobic?

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:19, 02 cze 2019

Do góry
an_tre napisał(a)
Dzięki za radę, tak zrobię

Piękna...
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:19, 02 cze 2019

Do góry
Kasya napisał(a)

A co kupilas ?
Pokazywalas ?

Nie pokazywałam
Ale w Pęchcinie zawsze jakąś perełkę się upoluje.

Dereń kousa, azalia 'Jack A. Sand' i rdzawe ozdoby.
Róże i kalina naszych znajomych.
W innej szkółce dokupiłam 2 róże Eden Rose.
Ogród Ani :) 21:18, 02 cze 2019

Do góry
anbu napisał(a)
Już za momencik, już za chwileczkę

Lagunka

Anulka, czy ta Twoja lagunka jest pnącą różą?

Tak poza tym, to cudnie się zrobiło, miśki imponująco wyglądają na półeczkach.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:17, 02 cze 2019

Do góry
bogumila napisał(a)

...jak o nią dbasz to się odwdzięczy.Nie zapomnij o dzieleniu,później słabiej rośnie.
Dzięki za radę, tak zrobię

Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 21:17, 02 cze 2019

Do góry
Kim napisał(a)
Zrobiłam dzisiaj kanciki trochę wyszło jak fale dunaju

mus jutro poprawić

Hej!
Kanciki zawsze robią dobrą robotę Od razu robi się porządek w ogrodzie!

Ślicznie tu u CIebie! A jakie wasz piękne krzewuszki!
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:15, 02 cze 2019

Do góry
Urszulla napisał(a)

Dzięki za info u mnie.

Pytałam kiedyś w jakiej odległości sadziłaś sadzonki liliowców. Bo masz fajnie bez chwastów. I nie wiem jaka ta odległość jest najlepsza. Przypomniało mi się pytanie jak pokazujesz liliowce.
Nie myślałaś żeby przenieść liliowce na ten zalewany teren?

Woda w oczku brudna jeszcze. Ale przyroda sama zadziała.

Ula ja na tej rabacie mam rzędami psadzone różne odmiany po trzy w rzędzie i musze stwierdzić, że ciut za gęsto bo te wysokie zjadają już te mniejsze.
Odległość w rzędzie mam około 40-50cm, a między rzędami gatunkow około 40cm
tu widać jak po zimie zdjęłam suche liście( zbombardowane przez krety po zimie, ale widać

końcem marca juz tak wyglądało

Mam Ula liliowcowo irysową zrobiona na zalanym pod płotem przy wejściu, mam nadzieję, ze przeżyje to zalanie bo słoneczniczki szorstkie padły już i nie spodziewam się, że jeszcze odbiją. Dobrze, że mam jeszcze na innych rabatach też.
Nad rowem też zrobione liliowcowe, ale tam jeszcze bergenii dosadzę no i musi sie rozrosnąc to co posadzone, efekt pewnie za rok dwa będzoie lepszy na razie są w błocie.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:15, 02 cze 2019

Do góry
kasia1 napisał(a)

Napiszesz mi króciutko, co to za rośliny te niebieskie? Rozpoznaję tylko chyba kocimiętkę i czosnki (jeśli tak, to jaka to odmiana kocimiętki, że taka wysoka?). Ja mam taką zwykłą z nasion, jest rewelacyjna, ale się kładzie.I rzeczywiście koty przyciąga. Zamówiłam parę dni temu Walker's Low.

Za jasnym dereniem są irysy syberyjskie. Przed dereniem czosnki (chyba Krzyśki) i kocimiętki - po prawej. Po lewej stronie jedna sadzonka amsonii.

kasia1 napisał(a)
Czy to prawda,że Palibin powtarza kwitnienie? Jak się prezentuje latem? (u siebie mam na pniu pierwszy rok, więc trudno mi jeszcze wyciągnąć wnioski).
Planuję w przyszłym roku czymś otoczyć taras. Mam spadek terenu i taką sporą "dziurę" od 0,5m do 1m pomiędzy konstrukcją - słupami betonowymi, a deskami. Pomyślałam, że posadzę tam krzewy, żeby tę dziurę zasłoniły. Ale jednolicie, by było tło do kolejnych nasadzeń. I tak sobie wyobraziłam pachnące Palibiny i ten zapach w domu ...

U mnie też stelaż drewnianego tarasu wspiera się na rurach PCV zalanych betonem. Żeby nie było dziury, boki tarasu obite są dechami.

U mnie Palibin nie powtarza kwitnienia. W narożniku tarasu od zachodniej strony (stamtąd wieje wiatr) mam posadzoną mocno pachnącą odmianową rosę rugosę, od południowej strony też są dwie róże powtarzające kwitnienie, powojnik i miskanty w odmianach. Chciałam uzyskać efekt siedzenia w szuwarach. Krzewów przy tarasie nie mam. Naprzeciw tak.

W cieniu - zacieniona 21:14, 02 cze 2019

Do góry
Georg Arends

kermesina
Ogrodowe skarby 21:13, 02 cze 2019

Do góry
No i już posadzone
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies