Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

ElzbietaFranka 16:31, 02 cze 2019

Jestem na stronie 596 to kosaćce żółte posadz w donicach w żwirze do oczka wodnego na dnie mogą rosnąć na gl 60 cm kilka kemp oczyszczaja wodę.
Pałka też oczyszcza.
Jak masz blisko prąd możesz kupić większy brzęczyk i Dotleniacz wodę.
Kupić środek do klarowania wody.
pawel_snopek 16:33, 02 cze 2019

Co to jest

sylwia_slomc... 19:06, 02 cze 2019

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Łubiny mnie zachwyciłyOgród zachwyca i myślę że pomimo strat jak wchodzisz do niego to musisz się uśmiechnąćBuziaki

Jak już mijam Gosiaczku to co zalane to się uśmiecham ....do momentu aż sobie uświadamiam ile czeka znowu plewienia
Ale jak pogoda pozwoli to się w tym tygodniu może z tym uwinę
sylwia_slomc... 19:08, 02 cze 2019

JoannA napisał(a)
Łubiny ładne, ale mnie urzekła Twoja łączka.
Mogę Ci podesłać jesienią siewki jeżówek i przetaczników bo mam jak zwykle nadmiar.

ChętnieSadzę i sieję w łake wszystko co mi w ręce wpadnie, a zostaje to co sobie radzi, tam mam różne rodzaje ziemi i to widać bo rosliny sobie miejsca same wybierają gdzie im lepiej, co widać
sylwia_slomc... 19:10, 02 cze 2019

ElzbietaFranka napisał(a)
Jestem na stronie 596 to kosaćce żółte posadz w donicach w żwirze do oczka wodnego na dnie mogą rosnąć na gl 60 cm kilka kemp oczyszczaja wodę.
Pałka też oczyszcza.
Jak masz blisko prąd możesz kupić większy brzęczyk i Dotleniacz wodę.
Kupić środek do klarowania wody.

Mam tam już posadzone i te kosaćce i pałkę o pasiastych liściach i lilię wodną ale wszystko młode jeszcze, zobaczymy najwyżej kupię pompę do brudnej wody i wypompuje do podlewania....
sylwia_slomc... 19:11, 02 cze 2019

pawel_snopek napisał(a)
Co to jest

Szkarłatka amerykańska...tak mi się wydaje bo wyrosło z nasion sypanych ptakom do karmnika z gotowej mieszanki.
Urszulla 20:57, 02 cze 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

woda w oczku nadal taka

Dzięki za info u mnie.

Pytałam kiedyś w jakiej odległości sadziłaś sadzonki liliowców. Bo masz fajnie bez chwastów. I nie wiem jaka ta odległość jest najlepsza. Przypomniało mi się pytanie jak pokazujesz liliowce.
Nie myślałaś żeby przenieść liliowce na ten zalewany teren?

Woda w oczku brudna jeszcze. Ale przyroda sama zadziała.
kasiek 21:01, 02 cze 2019

O jak ładnie kolorowo - po powodzi nie ma śladu... Woda brudna ale to trzeba sobie darować, reszta wynagradza
bogumila 21:05, 02 cze 2019

Bardzo często podglądam...z pisaniem jest gorzej...
Jestem pod wrażeniem niesamowitej pracy włożonej w powstanie tak oryginalnego ogrodu z zaczarowanymi zakątkami.Serdecznie pozdrawiam.
sylwia_slomc... 21:15, 02 cze 2019

Urszulla napisał(a)

Dzięki za info u mnie.

Pytałam kiedyś w jakiej odległości sadziłaś sadzonki liliowców. Bo masz fajnie bez chwastów. I nie wiem jaka ta odległość jest najlepsza. Przypomniało mi się pytanie jak pokazujesz liliowce.
Nie myślałaś żeby przenieść liliowce na ten zalewany teren?

Woda w oczku brudna jeszcze. Ale przyroda sama zadziała.

Ula ja na tej rabacie mam rzędami psadzone różne odmiany po trzy w rzędzie i musze stwierdzić, że ciut za gęsto bo te wysokie zjadają już te mniejsze.
Odległość w rzędzie mam około 40-50cm, a między rzędami gatunkow około 40cm
tu widać jak po zimie zdjęłam suche liście( zbombardowane przez krety po zimie, ale widać

końcem marca juz tak wyglądało

Mam Ula liliowcowo irysową zrobiona na zalanym pod płotem przy wejściu, mam nadzieję, ze przeżyje to zalanie bo słoneczniczki szorstkie padły już i nie spodziewam się, że jeszcze odbiją. Dobrze, że mam jeszcze na innych rabatach też.
Nad rowem też zrobione liliowcowe, ale tam jeszcze bergenii dosadzę no i musi sie rozrosnąc to co posadzone, efekt pewnie za rok dwa będzoie lepszy na razie są w błocie.